Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

masz rację nie XL

ekoskóra to zło, zaraz popęka, materiałowy lepszy, ale oczywiście co kto lubi

52 minuty temu, J4Z66 napisał(a):

sprawa indywidualna, subiektywna. 

oczywiście, jak cała reszta, dlatego trzeba się do każdego przymierzyć

z odsyłaniem fotela o tyle gorzej, że jednak go trzeba skręcić, potestowac, potem rozkręcić, spakować, odesłać... no ale jak trzeba to trzeba

Opublikowano (edytowane)

Z tym to się zgodzę. Przed kupnem warto się przymierzyć do fotela. Sam mam zamiar sobie kupić nowy fotel. Miałem brać wcześniej przez internet ale poszedłem do sklepu gdzie mieli między innymi fotele i się okazało że jednak jak dla mnie niezbyt wygodny był fotel.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano

Cześć,
podpinam się pod temat żeby spamu nie robić. Szukam dla siebie fotela biurowego:

- wzrost około 174, 60-63 kg, jestem chudy więc zależy mi na tym żeby siedzisko nie było zbyt twarde (bo by mnie kuło w d.. :P)

- odpadają wszelkie skórzane i skóro-podobne (bo z czasem się kruszy, łuszczy...)

- odpadają "gejmingowe"
- odpadają te typu "plastik-fantastik", zależy mi na trwałości więc mile widziane stal / metal / alumunium :E

Niestety nie mam możliwości przymierzania więc chcę kupić w ciemno.
Poleci ktoś coś?
My
ślałem nad tym Ergohuman 2E, ale jakoś nie mam przekonania czy oby na pewno wydanie takiej kwoty na krzesło ma jakikolwiek sens.
Fajnie gdyby udało się zamknąć w kwocie 2000 zł. Jeśli to niemożliwe to trudno, ale oby było to tego warte.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

ciężko jest coś wybrać , oferta jest ogromna, a opinie często sprzeczne. W niektórych sklepach takich jak MEDIA EXPERT, Centrum Krzeseł, fotele-biurowe.eu można kupić setki modeli w skórze, materiale ale również tych plastikowych tzw. ergonomicznych. W większości przypadków są to wyłącznie sklepy internetowe gdzie nie ma możliwości przyjść i wypróbować. Pozostaje zamówić, próbować przez 2 tygodnie i odesłać jak nie będzie odpowiadać. Zresztą testowanie w sklepach stacjonarnych jak IKEA, AGATA też nie ma sensu bo straci się na to cały dzień. Chyba że ktoś lubi:)

Opublikowano
W dniu 21.12.2024 o 19:01, walewtynki napisał(a):

Myślałem nad tym Ergohuman 2E, ale jakoś nie mam przekonania czy oby na pewno wydanie takiej kwoty na krzesło ma jakikolwiek sens.
Fajnie gdyby udało się zamknąć w kwocie 2000 zł. Jeśli to niemożliwe to trudno, ale oby było to tego warte.

Oczywiście że ma sens. Mam ergohumana 1. Siatka na oparciu, siatka na siedzisku. Po ponad 5 latach jedyne co to musiałem wymienić kółka i siłownik. Służy mi już 8 rok. Wcześniej przez 8 lat zajeździłem 3 krzesła po 300-400 zł. Jak Ergohuman 2 jest dla Ciebie za drogi, szukaj podobnych u innych sprzedawców. Zerknij na ofertę np. Bemondi. Tylko w Bemondi moim zdaniem blokada mechanizmu jest nieco słaba, bo całość opiera się na plastikowym zatrzasku (tak przynajmniej było w modelu który też użytkuję), ale reszta jest całkiem solidna i wytrzymuje sporo, a ma nieco więcej regulacji. 

Nie zmienia to faktu, że i tak musisz potestować, przymierzyć, bo każdemu na danym fotelu siedzi się inaczej.

Opublikowano (edytowane)

Aha, jakby ktoś wpadł na podobny pomysł, że sobie zwróci, jak nie przypasuje, to Markusa i wielu innych nie odeśle. xD Gazowego "połączenia" poddupka z nogą nie można rozdzielić po złożeniu. A że do Ikei mam pewnie z 200km, odpuściłem zwrot. 🤦 Wystawie go na sprzedaż.

Edytowane przez J4Z66
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, J4Z66 napisał(a):

Gazowego "połączenia" poddupka z nogą nie można rozdzielić po złożeniu

W większości wystarczy demontaż oparcia i podłokietników i tak można odesłać. 

Co do gazowego połączenia, to już 2 razy wymieniałem "siłownik" i trudniej wyjąć go z krzyżaka niż zdemontować z siedziska :) 

Siłownik taktycznie tego typu kluczem wychodzi bardzo gładko. Z krzyżaka dobrze też wybija się gumowym dużym młotkiem, ale ważne żeby tak jak pokazane na wideo, czyli pionowo w dół, bo na boku nie wyjdzie :) 

Są też inne metody, ale nie testowałem, np. takie

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Ktoś może ma doświadczenie i podpowie za czym się rozglądać z następującymi wymaganiami: 

- oparcie z siatki

- regulowane podłokietniki

- wygodna pionowa pozycja (nie musi się rozkładać a nawet lepiej jak nie będzie mógł)

- na 185 cm

- fajnie jakby miał jakiś sensowny zagłówek

Opublikowano
39 minut temu, SweetDreams napisał(a):

Ktoś może ma doświadczenie i podpowie za czym się rozglądać z następującymi wymaganiami: 

- oparcie z siatki

- regulowane podłokietniki

- wygodna pionowa pozycja (nie musi się rozkładać a nawet lepiej jak nie będzie mógł)

- na 185 cm

- fajnie jakby miał jakiś sensowny zagłówek

ludzie po pierwsze przeglądajcie wątek zanim zadacie pytanie a po drugie podawajcie budżet, zeby potem nie było ze ktos ci odpisze a ty mu napiszesz "nie no tyle to nie"

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Rozglądam się za fotelem obrotowym na kółkach do biurka dla syna w wieku 11 lat w budżecie do ok. 1100 zł.
Młody spędza większość czasu przy biurku: uczy się, korzysta z laptopa, gra w szachy na szachownicy, sporo czyta(namawiam go, żeby tyle nie siedział przy biurku i robił sobie zmiany czytając książki na łóżku na leżąco).
Biurkiem jest spory blat roboczy z regulacją wysokości blatu(obecnie na wysokości 70 cm)
Obecny jego wzrost: 150 cm 
Obecna jego waga: ok. 33-35kg

Synowi wiadomo, że podobają się tylko fotele gamingowe typu Diablo, ja akurat zwracam uwagę na ergonomię i ogólną jakość w tym jakość mechanizmów oraz funkcji fotela. 

Ergonomiczne:
Patrząc na siebie i wieloletnie siedzenie przy ekranie monitora wziąłbym model typowo ergonomiczny, który nie wygląda ciekawie, wygląda jak zwykły klasyczny model fotela - dobrze wyprofilowany, przypominający model fotela rehabilitacyjnego:
Classic Pro Kulik System

Kolejnym modelem podającym się jako fotel ergonomiczny jest Diablo V-Light, prezentuje się dość dobrze jak na zwykły fotel biurowy - ergonomiczny. Ten model przewidziany jest od wzrostu 155cm ( co jest ważne, bo większość tego typu foteli jest dla wyższych osób od np. 165 cm czyli dla wyższych, starszych osób). 
Diablo V-Light
Szczerze powiedziawszy z wszystkich krzeseł pod względem design najbardziej mnie się podoba. Nie na funkcji regulacji wysokości podłokietników(przydałaby się). 

Fotel ENTELO - polecany przez naszego fizjoterapeutę. Podobno modele te wymuszają prawidłową pozycję siedzenia. 
Nie są zbyt drogie ale też nie oferuję zbyt wiele funkcji:
ENTELO Duo

Fotel Gamvis ErgoDay - jeden z tańszych modeli, jakie znalazłem. Nie wiem co myśleć bo cena jest niska to też jakość może być niezadowalająca...?
Gamvis Ergoday

Gamingowy:

Jedyny model, który znalazłem dla wzrostu syna oraz wyglądający dość dobrze oraz pod względem cenowym. 
Na pewno ekoskóra nie jest zbyt dobrym materiałem w gorące dni...

Ale jak oceniacie ten model względem wyżej wymienionych - ergonomicznych modeli? 
Diablo X One 2.0

Podsumowując: jeśli możecie to nakierujcie mnie jakie funkcje, mechanizmy itp. powinien posiadać tego typu fotel. 
Będę wdzięczny za wasze podpowiedzi. 

Edytowane przez Meistero
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Stworzcie sobie osobno wątki moze? To nie jest zbiorowy watek.

Ale ogolnie najlepiej obczaj w okolicy czy nie masz jakiś sklepow z fotelami i usiadz sobie na paru :)

Do dopasowania fotelu wazne jest tez uwzglednienie wysokosci i stopnia regulacji by nie okazalo sie ze fotel jest za maly - albo gorzej - za duzy pod wzgledem umiejscowienia zaglowka czy innych elementow.

Opublikowano
3 godziny temu, hwdp43 napisał(a):

188 w czym problem :hmm:

jestem deczko wyższy i tragicznie mi się na nim siedzi, podparcie lędźwiowe w złym miejscu, zagłówek za nisko... to jest fajny fotel, ale zdecydowanie nie dla każdego ;)

Opublikowano
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

jestem deczko wyższy i tragicznie mi się na nim siedzi, podparcie lędźwiowe w złym miejscu, zagłówek za nisko... to jest fajny fotel, ale zdecydowanie nie dla każdego ;)

Nie martw się, an grillu u Gordona upierdzielimy Cię w kolanach i Markus będzie Ci pasować :E 

• Haha 1