Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, LeBomB napisał(a):

to jest gryzka

To jest parówka! :E (teraz już wszyscy mówią bagietka, ujednolicający wpływ ofert ogólnopolskich sieci sklepów na polszczyznę jest podobny do roli literatury w XIX wieku :))

Edytowane przez Zas
Opublikowano
19 godzin temu, Camis napisał(a):

Nie bo to:

image.png.e1829fdd4392c4f05163b8bd651a0ebf.png

%-)

13 godzin temu, LeBomB napisał(a):

@Camis to jest gryzka :P 

52 minuty temu, Zas napisał(a):

To jest parówka! :E (teraz już wszyscy mówią bagietka, ujednolicający wpływ ofert ogólnopolskich sieci sklepów na polszczyznę jest podobny do roli literatury w XIX wieku :))

A tu u mnie się wabi to jako bułka kanapkowa, i słynne kanapki Cieszyńskie się na niej robi 🙂

Opublikowano

Po psach. U mnie na dzielnicy w niektórych miejscach dosłownie co dwa metry nasrane.

PS u mnie pod blokiem ze 20cm brei. Masakra jak się po tym chodzi. I tylko pod moim blokiem, jakby w ogóle nie odśnieżali. Pewnie ma to związek z tym, że mój blok to wspólnota, nie spółdzielnia?

Opublikowano

U mnie w spółdzielni zawsze chodniki są kiepsko odśnieżone, pług przejedzie, zbierze połowę, zostawi koleiny, a jak się te resztki śniegu pod nogami ubiją, a potem zaczną topić przy odwilży, to dozorca sypie piach i robi się wspaniałe błoto.

Za to we wspólnotach po drugiej stronie osiedla chodniki zawsze cudownie odśnieżone... oczywiście pod samymi blokami, dalej jest ziemia niczyja (grunty miasta) i śniegu oraz lodu może być do za....

Dlatego mam nadzieję, że globalne ocieplenie nie sprowadzi na Europę kolejnej epoki lodowcowej, ale konkretnie podkręci temperatury, i skończą się na dobre śnieżne zimy. :E 

Opublikowano

Ja u siebie w mieście zauważyłem, że chodniki należące do spółdzielni, wspólnot, prywatnych posesji są ładnie odśnieżone, a miejskie w ogóle nigdy. Tylko posypywane. No bo pewnie jak straż miejska ma dać sama sobie mandat? A ukarać dozorcę albo właściciela to jak najbardziej można :) 

Opublikowano (edytowane)

@hubio W zasadzie to tereny należące do spółdzielni czy wspólnoty to teren prywatny. Straż miejska raczej tam nie ma nic do gadania.

A odśnieżają bo spółdzielnie mają ludzi na etacie, w lecie zieleń, w zimie śnieg.

A wspólnoty małe jak nie mają ludzi to nie odśnieżają i mają wywalone :E Albo sami łopatują mieszkańcy bo w końcu wspólnota.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Tutaj to jest szczegółowo wyjaśnione:

https://www.prawo.pl/samorzad/lod-na-drogach-i-chodnikach-obowiazki-zarzadcow-i-wlascicieli,506386.html

Jeśli np. chodnik przylega do klatki to spółdzielnia ma obowiązek odśnieżyć cały chodnik. Inaczej dozorca dostanie mandat bo stosuje się wprost przepisy do osoby odpowiedzialnej. W przypadku posesji prywatnych jest tak samo. To co piszesz dotyczy sytuacji wewnątrz ogrodzonej własności prywatnej np dom z ogrodem otoczony płotem to tam nie, ale już chodnik wejściowy do bramy odpowiada właściciel.

Opublikowano (edytowane)

@hubio, ale mi chodzi o tereny spółdzielni, przecież całe te wewnętrzne chodniki i uliczki pomiędzy blokami to często prywatna własność czy spółdzielnia czy wspólnota zarządza. 

Czasami szczególnie te nowsze są ogrodzone te osiedla, czasami starsze szlabany i wjazd tylko dla mieszkańców. 

U mnie w rodzinnym mieście kiedyś można było sobie np. autem przejechać na skróty przez osiedle z PRL, dzisiaj wszędzie szlabany, teren prywatny/spółdzielni i wjazd tylko dla mieszkańców :E

Edytowane przez lukadd