Skocz do zawartości

Blat do biurka. Wybór koloru bejcy, bejcowanie i lakierowanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Doradźta, który kolor i lakier wybrać. Z początku podobał mi się kasztan, później sosna, a teraz wszystkie i nie mogę się zdecydować. :)

Może ktoś już się tym zajmował i coś doradzi. Po części stąd ten wątek. Bejcuje i lakieruje pierwszy raz w życiu. Obejrzałem parę filmów i plan mam taki:

1. Blat 140x60x4 z drewna bukowego. Teraz wydaje mi się za mały i wziłąbym i dłuższy i szerszy. Zastanawiam się, czy jest jakiś sposób połączyć go z tym blatem testowym ze zdjęcia 60x60cm. Drewno bukowe nie specjalnie zachwyca wyglądem, ale potraktowane bejcą to zupełnie inny materiał. Rewelacyjnie podkreśla słoje drewna, któych normalnie prawie nie widać na buku.

2. Blat muszę wyszlifować. Po pbejrzeniu filmó planuje użyć papierów 180, 220 i na koniec 240. Kanty początkowo potraktować 120 by je mocniej sfazować. Będzie dopbrze?

3. Bejcowanie i lakierowanie. Po nałożeniu 1 wartstwy bejcy odczekać 24h. Potem bałożyć lakier jeżeli efekt będzie zadowalający, a jak nie, to wyblendować kolor papierem np. 600 albo nałozyć 2 warstwe bejcy.

4. Po lakierowaniu przetrzeć jeszcze papierem 600/800.

Wszelkie porady mile widziane, a wręcz oczekiwane. Wesołych Świąt. :)

blat-bejce-edited.jpg

Edytowane przez Sidr
Opublikowano
5 minut temu, J4Z66 napisał(a):

Panie, ale to Tobie ma się podobać i pasować do wnętrza. Mi się podoba ostatni.

Racja, ale mi wszystkie sie podobają, więc finalnie sobie go chyba wylosuje. Bardzie jz ciekawości pytam. :) Głównie mam wątwpliwości, co do procesu malowania i lakierowania. Nie mam pewności, czy dobrze wszystko zaplanowałem.

Opublikowano

Ale co masz jeszcze w tym pokoju (meble, sprzety), jaki kolor scian, firany/zaslony, jaki kolor drzwi. Nie wiem co Ty sobie wyobrazasz, ale normalnie kobiety musza dorobic sobie cala historie do wyboru koloru pod cos, a nie o tak sobie. To nie sa proste sprawy!