Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mylisz rodzaje podświetleń matrycy CCFL, LED i Mini LED to cały czas LCD jeżeli nie ma żadnego ograniczenia w danym modelu to niezależnie rodzaju podświetlenia da się ustawić bardzo niską jasność. Kolejna kwestia, która może bardziej męczyć to jeżeli dany model z pudełka jest skalibrowany w stronę niebieskiego(zimne) to bardziej męczą oczy niż przy  prawidłowo ustawionej temperaturze bieli na ~6500k. Zapomniałbym o kwestii zasilania podświetlenia czyli w skrócie jeżeli monitor nie jest flicker free w każdej rozpiętości ustawień podświetlenia to niektórzy odczuwają szybsze zmęczenie oczu.

Opublikowano

Nie chce Cię obrażać, ale wyedukuj się ;) Nie myl typu matrycy z rodzajem podświetlenia.

Żaden LCD nie wytwarza światła dlatego potrzebuje podświetlenia i stąd różnego typu podświetlenia. Nie mylić z samo emisyjnymi matrycami typu OLED, Plazma czy MicroLED.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.12.2024 o 19:00, Lameismyname napisał(a):

No tak jak myślałem - jak jest 1000nit to obojętne czy OLED czy MINILED - tak samo zmęczy oczy.
To o czym mówię dokładnie obrazuje ten filmik:

Czyli mamy zajebisty kontrast w HDR ale przy wysokich jasnościach zmęczy oczy.
Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka. :kwasny:

Potwierdzam, u mnie wystarczyło abym pograł sobie kilka godzin patrząc na monitor pracujący w trybie HDR 600 aby następnego dnia w pracy mieć syndrom spawacza pracującego bez maski (czyli łzawienie, uczucie piasku pod powiekami)... :-( Teraz używam trybu HDR 400 i czuję że to jest max. akceptowalna jasność przy pracy na monitorze (chociaż obraz wygląda pięknie). Więc korzystanie z bliska z max. jasności (np. 1000nitów) monitorów typu miniLed może prowadzić w krótkim czasie do trwałych problemów ze wzrokiem ale młodym wydaje się że są nieśmiertelni i to kupują...:(

• Upvote 1
Opublikowano

Tym bardziej że miniled ma wysoką jasność na całym ekranie/strefie, nie umie wydobyć detali więc wali po oczach i użytkownik mówi "wow, ale super HDR!". Tylko w HDR nie chodzi o walenie 1000 nitami po gałach :E 

Miałem miniled 1000, mam OLED 400 i nie wróciłbym na miniled...

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, VRman napisał(a):

Mam dwa pytania. Całego laba tu skopiowaliście? (fajnie, jeśli tak i brawo) 

Drugie do autora wątka. I jak się dalej potoczyło? Jak ten nowy OLED?

Mam obecnie 3 monitory 27" jeden z MiniLED, który miałem 1 dzień - odstawiony na bok, gdy przetestowałem QD-OLEDa MSi 240Hz, stwierdzam, że na nim obraz jest najpiękniejszy, ogólnie w nim jest wszystko najładniejsze prócz błyszcząco-matowej matrycy, lecz co do przyzwyczajenia na nim oczu, tutaj jest sporo kontrowersji, ja po 2 miesiacąch narzekam na oczy w dalszym ciągu, przesiadłem się na Samsunga OLEDa 240Hz 27" i obecnie na nim jestem i na wzrok jest tak jakby najbardziej normalny z tych wszystkich co testowałem, lecz pojawia się zmęczenie oczu - im dłużej siedzę, tym bardziej wzrok się męczy, ale wydaje mi się że to kwestia przyzwyczajenia, chciałbym by moje oczy były przyjazne do tego MSI QD-OLED, ale niestety tak nie jest obecnie, bardziej normalna matryca jest na Samsung i bardziej jakby przyjazna. więc obecnie przymierzam się do zostawienia sobie Samsunga, jeśli chodzi tego Samsunga OLED co mam to tam jest Jasność ekranu [cd/m2]: 250 (SDR), , ale ja w pulpicie ustawilem sobie tryb ECO , jasnosc na 2, kontrast na 8, natomiast tryb gier na jasnosc 5, kontrast na 10. Matryca rzeczywiście matowa to jest tylko na Samsungu, nawet przy wyłączonym monitorze, tutaj jest realnie 100% matowa.

Nie mam przyzwyczajonych jeszcze oczu do SAMSUNGA OLEDa , potrzebuje jeszcze więcej czasu.

Edytowane przez nosilence
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, nosilence napisał(a):

gdy przetestowałem QD-OLEDa MSi 240Hz, stwierdzam, że na nim obraz jest najpiękniejszy, ogólnie w nim jest wszystko najładniejsze prócz błyszcząco-matowej matrycy

Dalej już nie czytałem :balon:

Edytowane przez kamilos69
  • Haha 1
Opublikowano

@VRman Nadal siedzę na MINILEDZie.

W dniu 11.01.2025 o 08:31, galakty napisał(a):

Tym bardziej że miniled ma wysoką jasność na całym ekranie/strefie, nie umie wydobyć detali więc wali po oczach i użytkownik mówi "wow, ale super HDR!". Tylko w HDR nie chodzi o walenie 1000 nitami po gałach :E 

Miałem miniled 1000, mam OLED 400 i nie wróciłbym na miniled...

Ma to sens co piszesz tak na chłopski rozum.
Weź powiedz jak z tym wypalaniem jest, jak użytkujesz monitor względem normalnych? Nadal trzeba statyczne obrazy usuwać?

Opublikowano

Nie wiem jak jest z wypalaniem bo mam za krótko ten monitor, po 12 miesiącach może warto będzie sprawdzić. Na YT czy rtings są testy, można zerknąć. Ja mam też WOLED, który ma swoje wady, ale jest bardziej żywotny od QD-OLEED (choć nie wiem czy dziś bym nie kupił QD 3 gen).

Używam normalnie jak każdy inny poprzedni, pracuję po 6-8h dziennie, nie chowam pasków, nie chowam okien, ciemny motyw, jasność 30-40% bo więcej mi nie potrzeba. Wieczorem gry albo YT/forum, czasem HDR. Czyszczenie matrycy czasem po 4h, czasem po 10h jak mi się zapomni :E 

Opublikowano

Od tego roku to zacznie się mętlik. Nowy Woled, nowy led od hisensa z 3 diodami na razie w rozmiarach 100+ ale mocno obserwuje. No i oczywiście co tam samsung wysmaży tak na prawdę po odsianiu bzdur marketingu zwykłego i szeptanego. 

Opublikowano
7 godzin temu, galakty napisał(a):

Nie wiem jak jest z wypalaniem bo mam za krótko ten monitor, po 12 miesiącach może warto będzie sprawdzić. Na YT czy rtings są testy, można zerknąć. Ja mam też WOLED, który ma swoje wady, ale jest bardziej żywotny od QD-OLEED (choć nie wiem czy dziś bym nie kupił QD 3 gen).

Używam normalnie jak każdy inny poprzedni, pracuję po 6-8h dziennie, nie chowam pasków, nie chowam okien, ciemny motyw, jasność 30-40% bo więcej mi nie potrzeba. Wieczorem gry albo YT/forum, czasem HDR. Czyszczenie matrycy czasem po 4h, czasem po 10h jak mi się zapomni :E 

Możesz napisać model monitora WOLED, bo szczerze pierwsze słysze, że istnieją w ogóle monitory WOLED do komputerów PC.

Opublikowano (edytowane)

A nie lepiej włączyć sobie automatyczne czyszczenie matrycy? Wtedy co 4h po wyłączeniu monitora czyszczenie włączy się automatycznie (nie uruchomi się w trakcie korzystania z monitora). Ja mam tak u siebie i nie muszę pamiętać żeby recznie uruchamiać i liczyć ile h minęło :)(mówię o LG)

Edytowane przez JohnyWol
Opublikowano

Więc tym bardziej zastanawiam się czemu @galakty robi to ręcznie, bo tak rozumiem jego wpis, że robi kiedy może albo w nocy ;) 

A w wątku o OLED wydawało mi się, że było wspomniane, że przy którymś z QD-OLED jeśli się nie mylę, komunikat o czyszczeniu wyskakuje w trakcie użytkowania i że trzeba albo zamknąć powiadomienie, albo czyścić czy jakoś tak. Ale może mi się tylko coś ubzdurało :)

Opublikowano

Pewnie mu chodziło o to że raz wyłącza po 4h a raz pracuje ciągiem 10h i dopiero wyłącza. Po wyłączaniu czyszczenie się samo włącza automatycznie. 

W niektórych oledach są takie komunikaty, pojawia się po 4h i możesz go odrzucić, wymusi czyszczenie dopiero po 10/12h. 

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, JohnyWol napisał(a):

Więc tym bardziej zastanawiam się czemu @galakty robi to ręcznie, bo tak rozumiem jego wpis, że robi kiedy może albo w nocy ;) 

Bo jak pracuję na przykład 8h z rzędu, to monitor się nie wyczyści, dopiero jak go wyłączę po tych 8h. Więc robię sobie przerwę, włączam ręcznie i idę ogarnąć coś w mieszkaniu ;) 

Albo inna sytuacja. Grałem 3h wieczorem, wyłączam monitor. Czyszczenia nie ma. Włączam na drugi dzień, gram 2h i już ma nabite 5h więc w teorii powinien się wyczyścić, ale tego nie zrobi dopóki nie wyłączę PC ;) 

Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

Bo jak pracuję na przykład 8h z rzędu, to monitor się nie wyczyści, dopiero jak go wyłączę po tych 8h. Więc robię sobie przerwę, włączam ręcznie i idę ogarnąć coś w mieszkaniu ;) 

Albo inna sytuacja. Grałem 3h wieczorem, wyłączam monitor. Czyszczenia nie ma. Włączam na drugi dzień, gram 2h i już ma nabite 5h więc w teorii powinien się wyczyścić, ale tego nie zrobi dopóki nie wyłączę PC ;) 

To ja wole jednak TV używać xD gdzie niezależnie od PC jak przekroczyłeś 4h to zaczyna się czyszczenie po wyłączeniu tv. Same plusy w połączeniu z PC oprócz tego, że nie masz autostartu bez dodatkowej apki symulującej zachowanie monitora. Po 2 latach wiem, że autostart jest mi potrzebny jak dziura w moście. A na nowym FW jak mam ustawiony wygaszacz na 5 minut to tv sam się jakiś czas później wyłączy po ganianiu galerii.

• Confused 2
Opublikowano
2 minuty temu, Art385 napisał(a):

To ja wole jednak TV używać xD gdzie niezależnie od PC jak przekroczyłeś 4h to zaczyna się czyszczenie po wyłączeniu tv. Same plusy w połączeniu z PC oprócz tego, że nie masz autostartu bez dodatkowej apki symulującej zachowanie monitora. Po 2 latach wiem, że autostart jest mi potrzebny jak dziura w moście. A na nowym FW jak mam ustawiony wygaszacz na 5 minut to tv sam się jakiś czas później wyłączy po ganianiu galerii.

Przecież w monitorach jest identycznie :E

• Upvote 1