Skocz do zawartości

Wybór TV? Polecane, pytania, dyskusja, problemy - dla PS5/PS5 Pro, XSX|S (PS6, XPrime)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

eyJidWNrZXQiOiJjb250ZW50Lmhzd3N0YXRpYy5jb20iLCJrZXkiOiJnaWZcL2VsZWN0cm9uaWNzLXR2LmpwZyIsImVkaXRzIjp7InJlc2l6ZSI6eyJ3aWR0aCI6ODI4fX19.jpeg.7ec7a8f531bdc715d987bad08ce2b5c4.jpeg

Pozwolę sobie otworzyć temat o telewizorach - główne założenie do gier i konsol :)
Polecane, pytania, dyskusja, problemy - myślę że wymiana opinii, doświadczeń pomoże wielu w odpowiednim wyborze, lub uniknięciu wybrania nieodpowiedniego modelu.

Ustalmy że osoby pytające o TV, wpisują za każdym razem "słowa klucze" aby dokładniej i szybciej wybrać odpowiedni TV:

1. Cena max. (np. 6000 zł)
2. Ile cali / odległość do TV (np. 55 cali / 280 cm)
3. Preferowana matrycy (np. LCD, QLED, miniLED, OLED, obojętnie)
4. Wymagane opcje i inne uwagi (np. natywna obsługa aplikacji Xbox, lub kolor TV tylko czarny)
--------------------

To sam zacznę :D  co polecacie?

1. 5000 zł max. totalny
2. 65 cali / 285 cm
3. mini LED (awaryjnie OLED)
4.
- nie jestem mega zwolennikiem OLED'ów, ale nie wykluczam OLED'a
- pod konsolę: HDMI 2.1, VRR, ALLM
- na razie nr 1 jest dla mnie:
HISENSE 65U7NQ 65" MINILED 4K 144Hz

Edytowane przez kanon7
Opublikowano

Liczy się dla ciebie jasność w HDR, czy lepsza czerń?

Nie bałbym się OLEDów na twoim miejscu, bo miałem C9, CX, C1 i teraz mam C3 i nigdy nic się nie wypaliło, a telewizor potrafi być wykorzystywany po 12-14 godzin dziennie.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

65 cali to mało do 285cm. Dasz radę siedzieć bliżej?

Niestety nie, ale teraz mam 48 cali :E więc 65 będzie aż nadto. 

1 godzinę temu, Winter napisał(a):

Nie bałbym się OLEDów na twoim miejscu, bo miałem C9, CX, C1 i teraz mam C3 i nigdy nic się nie wypaliło, a telewizor potrafi być wykorzystywany po 12-14 godzin dziennie.

Telewizor wymieniam bardzo rzadko (8-12 lat). Więc zależy mi na trwałości, a długa perspektywa lat gryzie mi się z OLED’em - ale moja wiedza może być błędna w tym zakresie. 
Z drugiej strony, kwota max. 5000 zł i ani 1 zł więcej przy 65 calach i OLED’ie (VRR, ALLM, HDMI 2.1) jest nie do zrealizowania. 

Jasność w HDR? Lepsza czerń? Jedno i drugie, dlatego kompromis miniLED :E 

Godzinę temu, Spychcio napisał(a):

TV z HDMI 2.2 dopiero od 2026r. więc wstrzymałbym się z zakupem. Zwłaszcza jeśli ktoś zmienia TV np. raz na 7-10 lat.

PS6 i nowy Xbox na 100% będą miały HDMI 2.2

W skrócie co ma dać HDMI 2.2 w przypadku (nowych) konsol? 

Edytowane przez kanon7
Opublikowano
1 godzinę temu, Winter napisał(a):

No jak zmieniasz co rok to jak miałeś wypalić:hmm:

Opublikowano (edytowane)

Jedna kwestia. Mini LED jest nierówny innemu Mini LEDowi. Ważna jest ilość lokalnych stref wygaszania i ich implementacja. Weź to pod uwagę, bo tańsze modele mimo wielu stref dają słabiutki obraz w ciemnych scenach.

4 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

No jak zmieniasz co rok to jak miałeś wypalić:hmm:

Dwa mam nadal, a jeden dałem mamie.

Edytowane przez Winter
  • Like 1
Opublikowano
28 minut temu, kanon7 napisał(a):

W skrócie co ma dać HDMI 2.2 w przypadku (nowych) konsol? 

O tym się dowiemy pod koniec 2027r. (premiera PS6). HDMI 2.1 też sporo wniosło (VRR, ALLM, 4K/144Hz).

HDMI 2.2 ma przepustowość 96Gbit/s podczas gdy HDMI 2.1 48Gbit/s a wersja w PS5 tylko 40Gbit/s. Więc nowa wersja może wprowadzić jeszcze więcej nowości w kwestii jakości obrazu i dźwięku oraz obsługi TV 4K/240Hz.

W każdym razie jak JA będę wymieniał swojego 65"TV na jakiegoś OLEDa 77-83" to już tylko z HDMI 2.2

Opublikowano
24 minuty temu, kanon7 napisał(a):

@Winter to ile min. stref wygaszania musi być, aby jakość była zadowalająca? 

Co byś nie wybrał to kupujesz rozwiązanie gdzie będzie blooming i dużo wolniejsza matryca.

Póki nie potrzeba bardzo wysokiej jasności i TV nie będzie męczony codziennym wielogodzinnym oglądaniem jedno kanału ze statyką to wybór jest tylko jeden - OLED.

Opublikowano

Wybór od dawna zawężony jest do oledów od LG czy Samsunga, seria w zależności od zasobności portfela. Rozwiązaniem pośrednim jest właśnie mini-led, tutaj wybór mamy większy. Zazwyczaj poleca się serwis rtings do wstępnego określenia w którym iść kierunku. Jeśli chodzi o ludzi, których znam, większość to oczywiście oledy od LG.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.01.2025 o 16:07, kanon7 napisał(a):

Telewizor wymieniam bardzo rzadko (8-12 lat). Więc zależy mi na trwałości, a długa perspektywa lat gryzie mi się z OLED’em - ale moja wiedza może być błędna w tym zakresie. 

55B8 od LG mam już 6 lat i jedyne co to wycieram TV z kurzu także z tą trwałością to naprawdę nie jest źle.

Na twoim miejscu zrezygnowałbym z 65" na ten moment i zastanowił się nad 55" C4 od LG, w ME jest teraz akurat za 4999 zł.

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c4-oled

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 1
Opublikowano

No z tym LG to różnie bywa. Kumplowi zdechło C1 zaraz po gwarancji. 

I kupił jakiegoś giganta na mini-ledach i zadowolony.

Sam mam Samsungowego S95B ale to się sprawdza jak
1. masz miejsce w domu gdzie na telewizor nie świeci bezpośrednio żadne źródło światła
2. nie oglądasz kanałów (dez)informacyjnych walących paskami 24/7

Opublikowano
53 minuty temu, Kris194 napisał(a):

55B8 od LG mam już 6 lat i jedyne co to wycieram TV z kurzu także z tą trwałością to naprawdę nie jest źle.

Na twoim miejscu zrezygnowałbym z 65" na ten moment i zastanowił się nad 55" C4 od LG, w ME jest teraz akurat za 4999 zł.

https://www.rtings.com/tv/reviews/lg/c4-oled

Nie no jak kupować to gorsze większe niż lepsze mniejsze.

Opublikowano
3 godziny temu, kanon7 napisał(a):

@ODIN85 @Winter  @Spychcio @sideband @Vulc @Kris194 @michaelius33 

Podsumowując Panowie, które wybrać mniejsze zło?

Przy odległości od TV -> 285 cm:
I. miniLED 65 cali
II. OLED 55 cali

Większe WOW będzie przy OLED, choć przekątna też fajna, bo większy ekran to większa immersja. Ja bym jednak brał OLEDa. Jak zobaczysz to nie wrócisz do LCD.

• Like 1