Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu mam trochę czasu, żeby za grać ponownie w MEA... Mam monitor Oled Alineware aw3423dwf. Pobieram grę, uruchamiam i BUM. Wszystko jest całkowicie szare. HDR jest włączony w systemie Windows. Wchodzę w ustawienia gry i HDR jest ustawiony na Auto, a HDR10 jest WŁĄCZONY. Przełączam się między Dolby Vision i z powrotem na HDR10 i w końcu wygląda jak HDR, prawie. Ale uruchamiam grę i nie wygląda dobrze, kolory nadal są niemrawe, a ekran wygląda na wyblakły (nie tak jak na początku, ale jednak). Grałem w wiele gier w HDR i wszystkie wyglądaly o wiele lepiej, obraz ostry, dobry kontrast. Również stare gry ok. Co jest z MEA? Co mogę zrobić, żeby wyglądało jak z HDR? Zauważyłem również, że gra dziwnie się zachowuje z wyświetlaniem obrazu... Jakby nie używała ogólnych ustawień, które są skonfigurowane w panelu nvidia lub w systemie Windows. Na przykład ustawiłem 100 Hz 3440x1440p natywny, używam gsync z włączonym vsync w panelu nvidia. Wszystkie gry, gdy używam takich ustawien, blokują FPS na 100, jak należy, ale MEA nadal idzie do mojej maksymalnej częstotliwości odświeżania, która wynosi 165 Hz (nadal widzę 165 fps), ale dlaczego? Problem polega na tym, że mój monitor używa 8-bitowego HDR, gdy jest w 165 Hz, więc dla HDR używam 100 Hz 10 bitów na panelu nvidia, wszystkie gry, w które grałem, używają tych ustawień, ale w MEA, bez względu na to, co ustawię 75, 100, 120 w grze Hz, idzie do 165 fps... Coś tu jest nie tak... jakaś pomoc??

Opublikowano (edytowane)

https://www.reddit.com/r/MassEffectAndromeda/comments/11kqv83/hdr_washed_out_and_grey_fix/

https://answers.microsoft.com/en-us/xbox/forum/all/mass-effect-andromeda-4k-hdr-visual-issues/a1117f0a-587e-4aa1-8556-7da174ef4070

https://www.reddit.com/r/MassEffectAndromeda/comments/1b2o6ju/rtx_hdr_not_working/

https://www.reddit.com/r/MassEffectAndromeda/comments/1dfqbb1/hdr_causes_crash_on_launch/

Spróbuj rozwiazania z 1-szego linka, ta gra ma ogromne problemy z HDR - go into the game video output settings and changed the High Dynamic Range from HDR10 to Dolby Vision and everything looks crisp, sharp, vivid, bright and colorful.

Edytowane przez Element Wojny
  • Upvote 1
Opublikowano

Byłem w tych watkach reddit, nic nie pomoglo, z tysiac rzeczy juz kombinowalem. Znalazlem jeszcze watek, zeby w CRU usunac informacje o DV w monitorze, sprawdze w domu czy to cos da. Zostaje i tak jeszcze problem z tym odswierzaniem ktore kompletnie nie dziala, a przynajmniej vsync w panelu nvidii nie lockuje fps bo gra go omija? Pierwszy raz sie z czyms takim spotykam. 

Opublikowano

I finally found a real fix. It's because the game is trying to use Dolby Vision for HDR but Windows only supports Dolby Vision on certain licensed devices(mostly laptops). The same thing happens if you try to enable Dolby Vision in ME: Andromeda

I used Custom Resolution Utility, edited the CTA-861 extension block and removed the Dolby Video data block. This basically tells windows that your display doesn't support Dolby Vision. After a reboot the game is outputting in regular HDR10 now. Dolby Vision just doesn't work on PC anyways so nothing is really lost here and you can revert back to defaults with CRU too if support ever gets added. 

Opublikowano

U mnie przeważnie działa gdy uruchamiam grę i HDR w Windows jest wyłączony. Wtedy gra sobie sama włącza HDR i wygląda ok.

Ale jak się coś zesra to czasem dopiero restart Windowsa pomaga. 

• Sad 1
Opublikowano
4 godziny temu, Element Wojny napisał(a):

I finally found a real fix. It's because the game is trying to use Dolby Vision for HDR but Windows only supports Dolby Vision on certain licensed devices(mostly laptops). The same thing happens if you try to enable Dolby Vision in ME: Andromeda

I used Custom Resolution Utility, edited the CTA-861 extension block and removed the Dolby Video data block. This basically tells windows that your display doesn't support Dolby Vision. After a reboot the game is outputting in regular HDR10 now. Dolby Vision just doesn't work on PC anyways so nothing is really lost here and you can revert back to defaults with CRU too if support ever gets added. 

u mnie w cru w CTA-861 nie ma dolby video data block... 

image.png.a300988ef3281a4d46a488c63d03042d.png

Opublikowano

Rzeczywiście w Win11 trzeba wyłączyć hdr i gra wrzuca jakiś swój. Monitor jest w trybie hdr ale żadne narzędzie które używam i w innych grach od tego goscia:

Reshade kompletnie nie widzi hdr, w każdym tym narzędziu wypisuje error tak jakby hdr nie działał. Ale poprawił trochę LUT i cienie są głębsze i kolory żywsze. 

Udało się komuś użyć modów z frosty managera? 

Mam frosty manager fix I data path fix ale po odpaleniu gry z frosty albo się nie odpala gra albo jakieś error w cmd są. 

Opublikowano

Ale jak to odpaliłeś? U mnie frosty nie uruchamia gry, odpala się EA desktop launcher I koniec. Wyskakuje przy tym okno cmd z jakimś hello coś tam a potem bvscript leci w dół i koniec. Jak z EA lunchera kliknę gre to się odpali ale bez modów. 

Opublikowano

Bo ja wiem...? Pieć lat temu to ustawiłem i jak zrobiłem tak działa do tej pory.

Uruchamiam Forsty, ten uruchamia grę. Konkretnie skrót ma taki cmdline.

FrostyModManager.exe -launch Default

Opublikowano (edytowane)

Z tym też nie działa... 🙄 

A grasz w ultra wide? Udało Ci się usunąc czarne pasy po bokach pionowe w cut scenkach? 3 mody i dalej są albo gra w ogole się nie uruchamia... Zmęczyła mnie już, że już prawie nie mam ochoty w nią gracxD

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano (edytowane)

Tak? Ja się 3 miesiące uwalałem z tym, żeby ją w ogóle uruchomić.

EA za darmo rozdawało/nadal rozdaje? czasową aktualizację do wersji Deluxe, po czym ją wycofuje. Jak ją wycofa, gry nie można uruchomić, bo gra uważa że "brakuje contentu". X tematów na forum EA, ponad 3 miesiące walki na czatach, zakładanie ticketów itd. 3 miesiące. W końcu udało się to zrobić metodą, że konsultant musiał całkowicie wykasować grę z mojej biblioteki i dodać ją na nowo. 

Mój post z rozwiązaniem tego problemu od 8 lat zbiera lajki, ostatni sprzed paru tygodni xD

Także powodzenia życzę, bo gra niestety od lat nie jest supportowana w żaden sposób. 

Edytowane przez Element Wojny
Opublikowano

No ale dziala, tez mam deluxe. W koncu ten HDR z LUT jakos wyglada, ale nie moge usunac tych czarnych pasow na cutscenkach no i mody nie dzialaja te Frosty... Antialiasing tez do bani nawet z DLDSR... ehhh... Jak gralem w nia na gtx 1080 to jakos inaczej ja zapamietalem, ze niby wszystko bylo ok.... hmm...