Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

jako że miewam dosyć częste przerwy w dostawie prądu, postanowiłem że zaopatrze się w zasilacz awaryjny UPS. Nie znam się na tym kompletnie, więc pomyślałem, że zasięgnę fachowej opinii na forum. Potrzebuje go do PS5 Pro i telewizora LG OLED55B13LA. Szukam czegoś kompaktowego, żeby nie zajmowało za dużo miejsca. Raczej bez wyświetlacza, żeby nie oświetlał mi w nocy pokoju (chyba że byłaby opcja jego wyłączenia). Jak już mówiłem, nie znam się na tych zasilaczach ani trochę. Wiem tylko, że niektóre z nich mogą nie pasować do mojego zastosowania. Proszę o poradę. 

Mam na oku coś takiego: 

UPS POWERWALKER VFD 800 APFC FR 800VA 420W

Nada się? 

Opublikowano

UPS 420W na styk i długo nie podtrzyma takiego setu konsola+OLED jak wogóle da radę z tym pracować

w sumie wszystko rozbija się o budżet.

Badałeś woltomierzem pobór mocy obydwu urządzeń podczas grania?

Pozwól że zacytuję z netu info:

Zaczynając od Elden Ring z włączonym trybem "Quality", PS5 Pro zużywa około 228 do 230 W, podczas gdy waniliowe PS5 zużywa mniej energii, około 215 do 218 W.

Dodaj do tego to co OLED pożera z gniazdka jak grasz i masz grubo

więc na styk bez większego zapasu jak kupisz UPS to...nie masz podtrzymania tylko instant shutdown.

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Elder napisał(a):

UPS 420W na styk i długo nie podtrzyma takiego setu konsola+OLED jak wogóle da radę z tym pracować

w sumie wszystko rozbija się o budżet.

Badałeś woltomierzem pobór mocy obydwu urządzeń podczas grania?

Pozwól że zacytuję z netu info:

Zaczynając od Elden Ring z włączonym trybem "Quality", PS5 Pro zużywa około 228 do 230 W, podczas gdy waniliowe PS5 zużywa mniej energii, około 215 do 218 W.

Dodaj do tego to co OLED pożera z gniazdka jak grasz i masz grubo

więc na styk bez większego zapasu jak kupisz UPS to...nie masz podtrzymania tylko instant shutdown.

https://www.morele.net/ups-cyberpower-value-pro-1600va-vp1600elcd-fr-6784521/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&ceneo_cid=e22dc612-430d-5f9c-80c3-4fd6a4957f19

Myślałem o czymś takim. Myślisz, że mogłoby się nadać? 

Szczerze mówiąc nie mierzyłem, nie posiadam nawet woltomierza. 

Opublikowano

Ten da radę,jak zwykle bierzesz zakup internetowy testujesz i zobaczysz jaki ma czas podtrzymania zasilania przy poborze mocy jaki generuje konsola i TV.

Ten model pod mocne kompy wystarcza więc i do Twojego zastosowania powinien być OK.

Testuj.

Nie pakuj się w droższe o wiele mocniejsze UPS bo to jest w jednym celu

wysiądzie zasilanie to masz odpowiedni czas wyłączyć konsolę i TV na spokojnie.

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 24.01.2025 o 11:35, Elder napisał(a):

Ten da radę,jak zwykle bierzesz zakup internetowy testujesz i zobaczysz jaki ma czas podtrzymania zasilania przy poborze mocy jaki generuje konsola i TV.

Ten model pod mocne kompy wystarcza więc i do Twojego zastosowania powinien być OK.

Testuj.

Nie pakuj się w droższe o wiele mocniejsze UPS bo to jest w jednym celu

wysiądzie zasilanie to masz odpowiedni czas wyłączyć konsolę i TV na spokojnie.

Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem. Chociaż Ty jeden udzieliłeś mi jakiejś odpowiedzi. Korzystając z okazji, chciałbym jeszcze zapytać o kilka rzeczy. 

Jesteś pewien, że ten egzemplarz będzie odpowiedni do konsoli i TV? Przeczesując internet natrafiłem na informacje, że nie każdy UPS będzie się nadawał pod takie zastosowanie. Była mowa o sunsoidach (jeśli się mylę, popraw mnie proszę). Podobno niektóre z nich mogą uszkodzić sprzęt. 

I jeszcze jedno... Mogę podłączyć UPS pod listwę antyprzepięciową? Na internecie są sprzeczne informacje. Niektórzy piszą, że można, inni że nie można. I tak się właśnie zastanawiam, czy lepiej będzie podłączyć UPS bezpośrednio do gniazdka bez żadnej listwy, czy do listwy. 

Opublikowano

Nie łączyłem listwy antyprzepięciowej i UPS

i używałem UPS wyłącznie do PC.

Chodzi o ewentualną utratę danych jak pracujesz w pakiecie Office i masz zanik napięcia i to jest wpieniające bo od nowa robota.

Drugi ważny powód jak update BIOS mobo robisz i masz zanik prądu to w modelach bez dual BIOS masz płytę główną do wywalenia na śmieci

jak coś pójdzie nie tak i skok napięcia przerwie proces update BIOS.

Konsoli i TV nie mam podłączonych do UPS.

Czym jest UPS sinusoidalny?

Wahania napięcia, takie jak skoki, przepięcia lub spadki napięcia, mogą uszkodzić urządzenia elektroniczne.

Sinusoidalny UPS wygładza te nieregularności, zapewniając stałe i niezawodne zasilanie napięciem w określonym zakresie tolerancji .

Ta funkcja chroni urządzenia przed uszkodzeniami związanymi z napięciem i wydłuża ich żywotność.

Czysta sinusoida jest idealna i pozbawiona zakłóceń, co zapewnia najwyższą jakość zasilania,

ale jest to również najdroższy typ sinusoidy.

Modyfikowana sinusoida jest tańsza, ale może powodować problemy z niektórymi urządzeniami,

takimi jak zasilacze impulsowe lub urządzenia audio-wideo.

Raczej zastosował bym UPS z czystą sinusoidą pod AV mimo że jest droższa.

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 24.01.2025 o 11:35, Elder napisał(a):

w droższe o wiele mocniejsze UPS bo to jest w jednym celu wysiądzie zasilanie to masz odpowiedni czas wyłączyć konsolę i TV na spokojnie.

Nie tylko. Droższe do pieców gazowych z dużymi aku trzymają godzinami (więc można olać burze, odłączamy UPS z gniazdka i gramy).

Duże to często też większy hałas (gdy pasywne chłodzenie nie starcza), nawet przy pracy z sieci (choć wtedy zwykle bez dźwięku, u mnie cisza).

Samo wyłączenie to nic, a Office to przykład słaby bo mały pobór. Więc niektóre przy dużym obciążeniu wytrzymują 1-4 minuty. Zaś mój CP1500 wytrzymał ponad pół godziny oglądania TV i się wyłączył przy 20% (gdy był nowy ciągnął do zera, ale teraz aku mają już ze 4 lata). Co to oznacza dla autora i np. mocy 600 W? Że zapewne wyłączy się od razu po kilku sekundach (mając PS5 Pro + HDR), choć nowy wytrzyma np. 5 minut. Wklejony tutaj link pokazuje 11 minut dla 50% i zaledwie 2 min dla 100% (więcej można znaleźć u producentów aku np. w pdf: https://europower.eu/produkty/akumulatory-nimh/agm/seria-epl/).

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jak on zacznie szukać mocnego UPS z pełnym sinusem

który ma długo trzymać te PS5 PRO i OLED 55" w działaniu (długo to dla mnie max 10 minut i jak prądu nie ma to kończę level gry i wyłączam konsolę i TV)

to kwota będzie z sufitu za taki UPS z dodatkowym akku.

Tu chodzi według mnie głownie o zabezpieczenie wrażliwej elektroniki bo ma "częste przerwy w dostawie prądu"

więc tak to zrozumiałem że bezpieczeństwo nie długie podtrzymywanie.

No cóż jak sąsiad do zabezpieczenia nowego pieca gazowego Viessmann Vitodens za worek kasy pożałował zakupu UPS

to wymiana uszkodzonej płyty sterującej pieca po tym jak kilkukrotnie wyłączali prąd przy remoncie ulicy i padła mu tam elektronika

kosztowała kilka tysi zł.

Mądry Polak po szkodzie.

No bo po co UPS to Panie drogie i nic się nie stanie na pewno u mnie.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 25.01.2025 o 23:25, Elder napisał(a):

Nie łączyłem listwy antyprzepięciowej i UPS

i używałem UPS wyłącznie do PC.

Chodzi o ewentualną utratę danych jak pracujesz w pakiecie Office i masz zanik napięcia i to jest wpieniające bo od nowa robota.

Drugi ważny powód jak update BIOS mobo robisz i masz zanik prądu to w modelach bez dual BIOS masz płytę główną do wywalenia na śmieci

jak coś pójdzie nie tak i skok napięcia przerwie proces update BIOS.

Konsoli i TV nie mam podłączonych do UPS.

Czym jest UPS sinusoidalny?

Wahania napięcia, takie jak skoki, przepięcia lub spadki napięcia, mogą uszkodzić urządzenia elektroniczne.

Sinusoidalny UPS wygładza te nieregularności, zapewniając stałe i niezawodne zasilanie napięciem w określonym zakresie tolerancji .

Ta funkcja chroni urządzenia przed uszkodzeniami związanymi z napięciem i wydłuża ich żywotność.

Czysta sinusoida jest idealna i pozbawiona zakłóceń, co zapewnia najwyższą jakość zasilania,

ale jest to również najdroższy typ sinusoidy.

Modyfikowana sinusoida jest tańsza, ale może powodować problemy z niektórymi urządzeniami,

takimi jak zasilacze impulsowe lub urządzenia audio-wideo.

Raczej zastosował bym UPS z czystą sinusoidą pod AV mimo że jest droższa.

Czy ten UPS, który podesłałem, posiada czystą siunsoidę z AV? Nie mogę znaleźć nic na ten temat. 

Ogólnie to możesz polecić jakiś inny model. To nie musi być konkretnie ten. 

W dniu 26.01.2025 o 15:52, sino napisał(a):

Nie tylko. Droższe do pieców gazowych z dużymi aku trzymają godzinami (więc można olać burze, odłączamy UPS z gniazdka i gramy).

Duże to często też większy hałas (gdy pasywne chłodzenie nie starcza), nawet przy pracy z sieci (choć wtedy zwykle bez dźwięku, u mnie cisza).

Samo wyłączenie to nic, a Office to przykład słaby bo mały pobór. Więc niektóre przy dużym obciążeniu wytrzymują 1-4 minuty. Zaś mój CP1500 wytrzymał ponad pół godziny oglądania TV i się wyłączył przy 20% (gdy był nowy ciągnął do zera, ale teraz aku mają już ze 4 lata). Co to oznacza dla autora i np. mocy 600 W? Że zapewne wyłączy się od razu po kilku sekundach (mając PS5 Pro + HDR), choć nowy wytrzyma np. 5 minut. Wklejony tutaj link pokazuje 11 minut dla 50% i zaledwie 2 min dla 100% (więcej można znaleźć u producentów aku np. w pdf: https://europower.eu/produkty/akumulatory-nimh/agm/seria-epl/).

Gdyby kolega polecił jakiś konkretny model, to też bym się nie pogniewał. Chodzi mi o coś, co będzie dobre pod moje zastosowanie. 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/akcesoria-komputerowe/zasilacze-awaryjne-ups/cyberpower-ups-vp1600elcd-fr

Mam na oku cały czas ten, ale dalej nie wiem, czy będzie na pewno dobry. Wybaczcie, ale to naprawdę dla mnie czarna magia xD

W dniu 26.01.2025 o 17:52, Elder napisał(a):

Jak on zacznie szukać mocnego UPS z pełnym sinusem

który ma długo trzymać te PS5 PRO i OLED 55" w działaniu (długo to dla mnie max 10 minut i jak prądu nie ma to kończę level gry i wyłączam konsolę i TV)

to kwota będzie z sufitu za taki UPS z dodatkowym akku.

Tu chodzi według mnie głownie o zabezpieczenie wrażliwej elektroniki bo ma "częste przerwy w dostawie prądu"

więc tak to zrozumiałem że bezpieczeństwo nie długie podtrzymywanie.

No cóż jak sąsiad do zabezpieczenia nowego pieca gazowego Viessmann Vitodens za worek kasy pożałował zakupu UPS

to wymiana uszkodzonej płyty sterującej pieca po tym jak kilkukrotnie wyłączali prąd przy remoncie ulicy i padła mu tam elektronika

kosztowała kilka tysi zł.

Mądry Polak po szkodzie.

No bo po co UPS to Panie drogie i nic się nie stanie na pewno u mnie.

Tak, dokładnie o to mi chodziło. 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/akcesoria-komputerowe/zasilacze-awaryjne-ups/cyberpower-ups-vp1600elcd-fr

Mam na oku cały czas ten, ale dalej nie wiem, czy będzie na pewno dobry. Wybaczcie, ale to naprawdę dla mnie czarna magia xD

Opublikowano

Nie mam doświadczeń z UPS firmy Cyberpower ale jest tutaj na forum wielu userów co mają taki sprzęt i oni mogli by się wypowiedzieć

używam w domu od jakiś 15 lat UPS firmy APC (Schneider Electric Critical Power & Cooling Services)... siła przyzwyczajenia

poza tym to bdb firma specjalizująca się od 40 lat w tym segmencie.

Najstarszy jaki mam 15 letni APC działa dalej i jest nie do zabicia,wymiana akku raz na 5 lat i tyle.

Firma CyberPower powstała w 1997 r i ma ogromne doświadczenie a zwykle niższe ceny jak APC więc czemu nie.

https://www.cyberpower.com/eu/pl/product/sku/vp1600elcd-fr

Według opisu "Symulowane sinusoidalne napięcie wyjściowe"

To nie jest czysta sinusoida ...nie ten zakres cen bo te z pełną są droższe.

Do workstation o dużym poborze mocy (cholernie drogie PC zwykle ponad 50K zł) zwykle widzę u klientów dla których robiłem projekty takie zabawki

https://www.ceneo.pl/92744766?srsltid=AfmBOoqqr4O1FqPhrGeqvyOdLD95j_EsVRrI3nWjD1b66GhtCUSDhjlq

ale oni mają wywalone na kasę i tak to w koszty firmy idzie.

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Elder napisał(a):

Nie mam doświadczeń z UPS firmy Cyberpower ale jest tutaj na forum wielu userów co mają taki sprzęt i oni mogli by się wypowiedzieć

używam w domu od jakiś 15 lat UPS firmy APC (Schneider Electric Critical Power & Cooling Services)... siła przyzwyczajenia

poza tym to bdb firma specjalizująca się od 40 lat w tym segmencie.

Najstarszy jaki mam 15 letni APC działa dalej i jest nie do zabicia,wymiana akku raz na 5 lat i tyle.

Firma CyberPower powstała w 1997 r i ma ogromne doświadczenie a zwykle niższe ceny jak APC więc czemu nie.

https://www.cyberpower.com/eu/pl/product/sku/vp1600elcd-fr

Według opisu "Symulowane sinusoidalne napięcie wyjściowe"

To nie jest czysta sinusoida ...nie ten zakres cen bo te z pełną są droższe.

Do workstation o dużym poborze mocy (cholernie drogie PC zwykle ponad 50K zł) zwykle widzę u klientów dla których robiłem projekty takie zabawki

https://www.ceneo.pl/92744766?srsltid=AfmBOoqqr4O1FqPhrGeqvyOdLD95j_EsVRrI3nWjD1b66GhtCUSDhjlq

ale oni mają wywalone na kasę i tak to w koszty firmy idzie.

https://www.x-kom.pl/p/522352-zasilacz-awaryjny-ups-power-walker-line-interactive--1500va-900w,-4xschuko,-avr-.html

Znalazłem coś takiego. W opisie jest wzmianka o tym, że to czysta sunsoida. Tyle jeszcze byłbym w stanie zapłacić, tylko pytanie czy ten UPS będzie w porządku? 

Opublikowano
52 minuty temu, Hector_187 napisał(a):

Znalazłem coś takiego. W opisie jest wzmianka o tym, że to czysta sunsoida.

Nie jest czysta, ale to typowe, tu fachowy opis: https://www.anandtech.com/show/16551/the-powerwalker-vi-1500-csw-ups-review-trying-for-true-sinewave/2

Ogólnie to taki klon Cyber Powera (lub obie z tej samej chińskiej firmy, z różną nazwą). Wygląda porządnie, przy 450 W masz blisko sinusa i czas podtrzymania rozsądny. A opinia na x-kom potwierdza ciszę.

12 godzin temu, Hector_187 napisał(a):

Gdyby kolega polecił jakiś konkretny model, to też bym się nie pogniewał.

Podobno Za-tech są dobre, stała faza, ale to maniakalna robota i ja zrezygnowałem z zakupu (z uwagi na hałas, bałagan wielkiego aku i możliwe drobne gazy, do piwnicy i pieca OK, niskie zużycie - nie jak inne np. 40 W w idle). Generalnie poza zimą to zabawa za rzędu 2000 zł.