Kendi 52 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego 1 godzinę temu, Keller napisał(a): Ja tam czuję te spadki lows do 30-40. W jaki sposób czujesz te spadki? Możesz bardziej opisać te odczucia?
Keller 727 Opublikowano 9 Lutego Autor Opublikowano 9 Lutego (edytowane) 1 minutę temu, Kendi napisał(a): W jaki sposób czujesz te spadki? Możesz bardziej opisać te odczucia? Spowolnienie na mały moment, może mini rwanie obrazu. To tak jakby ustawić 30 fps na 60Hz monitorze, tyle że czuć to może sekundę. Nikt nadal nie wie jak nagrywać te filmy i co z tym FSR? Edytowane 9 Lutego przez Keller
Kendi 52 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Odczuwasz to mniej więcej wtedy kiedy występują te większe skoki na wykresie czy to się dzieje częściej?
Keller 727 Opublikowano 9 Lutego Autor Opublikowano 9 Lutego 10 minut temu, Kendi napisał(a): Odczuwasz to mniej więcej wtedy kiedy występują te większe skoki na wykresie czy to się dzieje częściej? Ja nie wiem dokładnie kiedy, bo tego wykresu nie mam w grze tak "real time". Da się to włączyć?
Kendi 52 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego (edytowane) Tak, da się. Jak wejdziesz w Capframex w zakładkę Overlay, to tam pojawi się tabelka z parametrami możliwymi do monitorowania. Interesuje ciebie frametime zaznaczenie z prawej będzie wyświetlać aktualną wartość czasu klatek, natomiast zaznaczenie po lewej wyświetli tobie wykres czasu klatek. Edytowane 9 Lutego przez Kendi
Keller 727 Opublikowano 9 Lutego Autor Opublikowano 9 Lutego (edytowane) 29 minut temu, Kendi napisał(a): Tak, da się. Jak wejdziesz w Capframex w zakładkę Overlay, to tam pojawi się tabelka z parametrami możliwymi do monitorowania. Interesuje ciebie frametime zaznaczenie z prawej będzie wyświetlać aktualną wartość czasu klatek, natomiast zaznaczenie po lewej wyświetli tobie wykres czasu klatek. Dość dziwne, bo w grze frametime mam bardzo płasko zwykle, a w wyniku jest inaczej O, tak wychodzi jak czuję te spowolnienia. To mały wykres więc wiele nie widać ale coś jest Edytowane 9 Lutego przez Keller
Keller 727 Opublikowano 9 Lutego Autor Opublikowano 9 Lutego (edytowane) 6 minut temu, ju-rek napisał(a): Vsync pewnie nie masz monitora 60Hz żeby sprawdzić ile spada z tej wartości? Robiłeś na zewnątrz test? Robiłeś test na stojąco nieruchomo czy ruszałeś, biegałeś? I czy możesz MSI Afterburner też z 10-15 sekund zrobić tak biegając i ruszając kamerą gdzie się da? Bo Afterburner inne lowsy podaje niż ten program. Edytowane 9 Lutego przez Keller
Kendi 52 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego 4 minuty temu, Keller napisał(a): Dość dziwne, bo w grze frametime mam bardzo płasko zwykle, a w wyniku jest inaczej To jest kwestia skalowania samego wykresu. Dlatego wolę korzystać z Presentmona, który robi skalowanie każdego wykresu w locie
ju-rek 446 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego 4 minuty temu, Keller napisał(a): Robiłeś na zewnątrz test? Robiłeś test na stojąco nieruchomo czy ruszałeś, biegałeś? Test na zewnątrz, trochę pobiegałem. Ten monitor nie ma vsync.
Keller 727 Opublikowano 9 Lutego Autor Opublikowano 9 Lutego 1 minutę temu, ju-rek napisał(a): Test na zewnątrz, trochę pobiegałem. Ten monitor nie ma vsync. Rozumiem, no ale MSI Afterburner może by podał coś innego. Dla podsumowania dodaję swój też od razu. Różnica jest jakaś między naszymi, ale nie wiadomo, może wynika z Intela.
ju-rek 446 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego (edytowane) To jest z odpalonym MSI After To nie na intelu, tylko tu jest 7800x3d Edytowane 9 Lutego przez ju-rek
Keller 727 Opublikowano 9 Lutego Autor Opublikowano 9 Lutego (edytowane) 7 minut temu, ju-rek napisał(a): To jest z odpalonym MSI After To nie na intelu, tylko tu jest 7800x3d 7800x3d + 6600XT, tak? Ale mi nie chodzi by robić wykres z capframe, tylko sam benchmark włączyć z msi afterburnera i zaznaczyć by pokazał 0.1% i 1% lows. I screen z gry gdy pokaże lows po 10-15s mieszania kamerą i biegania. Choć chyba to też się zapisuje do pliku tekstowego. No ale tak czy siak spadki są, choć nie tak duże jak u mnie. Edytowane 9 Lutego przez Keller
ju-rek 446 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego 10 minut temu, Keller napisał(a): o ale tak czy siak spadki są, choć nie tak duże jak u mnie. Spadki będą na każdej konfiguracji, nawet 9800x3d i 5090.
Keller 727 Opublikowano 9 Lutego Autor Opublikowano 9 Lutego 4 minuty temu, ju-rek napisał(a): Spadki będą na każdej konfiguracji, nawet 9800x3d i 5090. No spoko, tylko ludzie tu niektórzy jadą przez 10 stron że winny jest HDD i upierają się jakby wszystko jego wina. LOL.
ju-rek 446 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego 1 minutę temu, Keller napisał(a): No spoko, tylko ludzie tu niektórzy jadą przez 10 stron że winny jest HDD i upierają się jakby wszystko jego wina. LOL. No wiesz, przy doczytywaniu tekstur w grze na pewno SSD jest lepsze. Na takim HDD może mocniej "chrupnąć"
Keller 727 Opublikowano 9 Lutego Autor Opublikowano 9 Lutego 1 minutę temu, ju-rek napisał(a): No wiesz, przy doczytywaniu tekstur w grze na pewno SSD jest lepsze. Na takim HDD może mocniej "chrupnąć" No ale nie chrupie, problemem są tylko te lowsy, co wpływa na poczucie płynności.
Kendi 52 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Te lowsy też są zależne od prędkości z jaką gra doczyta sobie dane
ju-rek 446 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego (edytowane) No ja nie mam takiego odczucia, jak trochę "polatałem" na tym komputerze, ale tu 7800x3d i pamięci DDR5, więc pewnikiem jest płynniej. Edytowane 9 Lutego przez ju-rek
maxmaster027 882 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego 2 minuty temu, Keller napisał(a): No ale nie chrupie, problemem są tylko te lowsy, co wpływa na poczucie płynności. odinstaluj cały MSI afterburner lacznie z Rivatuner statistic server, potem zainstaluj sam MSI bez statisic, sciagnij i zainstaluj apke od nvidii frame view, tam tez sa 1% low tzn spadki, i sprawdz czy dalej one występują. Bo bylo sporo info na temat tego ze to wlasnie apka od MSI odpowiada za spadki i dipy
MadDog 303 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Lowsy też wynikają z doczytywania dysku przecież. Do tego Cyberpunk ma miejscówki, gdzie wskakuje niski fps, zwłaszcza w dodatku. Radek 6600XT to tez demon prędkości nie jest przecież więc będziesz miał spadki fpsów Podsumowując nic z tym nie zrobisz. Ta gra tak po prostu działa. Idź i graj bo nic z tym nie zrobisz.
Kendi 52 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego 1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a): odinstaluj cały MSI afterburner lacznie z Rivatuner statistic server, potem zainstaluj sam MSI bez statisic, sciagnij i zainstaluj apke od nvidii frame view, tam tez sa 1% low tzn spadki, i sprawdz czy dalej one występują. Bo bylo sporo info na temat tego ze to wlasnie apka od MSI odpowiada za spadki i dipy RTSS ma z tym niewiele wspólnego. RTSS służy tylko do wyświetlania nakładki. Całym zbieraniem danych zajmuje się Afterburner i to on jest przyczyną w tym przypadku
Keller 727 Opublikowano 9 Lutego Autor Opublikowano 9 Lutego (edytowane) Gość mi nagrał filmik Nie widzicie tu tych spowolnień i mini cięć? Ja widzę. Gość ma SSD!!! Edytowane 9 Lutego przez Keller
MadDog 303 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego To jest najgorzej zoptymalizowana miejscówka w CP2077. Tutaj fpsy spadają chyba na każdym sprzęcie. Więc nie dziw się, że fpsy będą lecieć pysk na takiej karcie jak 6600XT.
maxmaster027 882 Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Godzinę temu, Keller napisał(a): Gość mi nagrał filmik Nie widzicie tu tych spowolnień i mini cięć? Ja widzę. Gość ma SSD!!! A grasz z frame generation? Ja np gram i nie czuje absolutnie zadnych dropow czy dipow a gra pokazuje 1%low nisko, poniewaz to jest polowa FG, jak FG wylacze to wtedy 1% low jest w granicach 10% sredniego FPS. Jak widzisz 1% low jest dokladnie taki z czego FG czerpie bazowy FPS, po czym jest podwajane. Mimo że gra ma średnio 80-100fps a 1% low jest 40-50 to absolutnie nie ma zadnego tearingu czy spadkow wydajnosci, jakichkolwiek problemow caly czas plynnie działa Na takich ustawieniach gram tzw preset overdrive 4k grałem na tym najnowszym modelu transformer gra sie wysmienicie, nie wiem czy jakakolwiek druga gra jest tak dobrze zoptymalizowana co cp77
Rekomendowane odpowiedzi