Skocz do zawartości

Jak naprawić 0.1% i 1% lows, mimo dobrego średniego fps? Od czego to zależy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, kudlatypawelek napisał(a):

Przyznam, że aktualnie bardziej interesuje mnie jak zakończy się sprawa z 5700x3D, bo ja mój egzemplarz zakupiłem na promce w wersji box jakoś we wrześniu zeszłego roku i do tej pory nie chce mnie się go wsadzić do budy. Wciąż liczyłem, że procek to raczej plug and play i zwyczajnie działa, a tu czytam że są jednak jakieś cyrki. Mój obecny 5700x też wykazywal niestabilność, u mnie to było na rdzeniu numer 0. Ale jak solidnie odkręcilem negatywny CO w PBO problem chyba ustąpił.

Tymczasem tutaj wygląda, że nawet na stockowych ustawieniach jest padaczka? Może płyta nie wyrabia i kiepsko steruje gradacją napięć, bo to może być problem przy przechodzeniu przez te pośrednie stany między zegarem niskim i wysokim?

Może jakoś ustawić maksymalną wydajność i zobaczyć, czy wtedy będzie działał lepiej?

Nie wiem czemu płyta miałaby być problemem. MSI B550 Gaming nie jest zła, inny procek na niej chodzi. Plus już podbijałem napięcie. Raczej nie ma sensu żyłować.

Moim zdaniem mam uwalony procek, no ale daje jakieś 10% szans że coś innego się dzieje.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, tom36816 napisał(a):

Ten ostatni to beta. No ale ok, nie ma procka, nie ma tematu, dopóki nie wpadnie kolejna sztuka :E

Ciężko bym trzymał proca który mi resetuje kompa po 5 minutach. Nie miałbym PC do użytku. Więc bez sensu.

W dniu 5.02.2025 o 10:58, Reddzik napisał(a):

Zresztą trzymanie wszystkiego na pulpicie... to też spowalnia system, bo musi to "przetwarzać"

Przepraszam, wrócę do tego. Skąd masz wiedzę o tym? Bo ja włączam PC i mi najdłużej prefetch robi i firefox mimo że nie jest włączony. Patrzę na użycie w menadżerze zadań i lecę po tym co się dzieje z dyskiem. Straszna sprawa ogólnie, bo mieli masę plików (ale ścieżka nie pokazuje pulpitu tylko jakieś dziwne nazwy). Ale nie wiem czemu. Może faktycznie to pulpit, bo mam tu z 60 ikon i 15 folderów.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
35 minut temu, Keller napisał(a):

Ale już procka odesłałem, więc do czego to? Data jest najnowsza, bo nie ma nowszego biosu niż z września 2024.

Mogłeś na wszelki wypadek sprawdzić jeszcze wszystko na starszej "normalnej" wersji Biosu (nie beta). Już różne cuda na forum widziałem, ale jeśli faktycznie trafiłeś na uwalonego procka to trzeba mieć wyjątkowego pecha. 

Opublikowano
1 minutę temu, skunRace napisał(a):

Mogłeś na wszelki wypadek sprawdzić jeszcze wszystko na starszej "normalnej" wersji Biosu (nie beta). Już różne cuda na forum widziałem, ale jeśli faktycznie trafiłeś na uwalonego procka to trzeba mieć wyjątkowego pecha. 

Pech, albo kupowanie z badziwnego sklepu janusza... no ale taniej.

A non beta może i tak, ale cofanie biosów też nie należy do takich prostych z tego co wiem.

Opublikowano

Raczej pech, co to za sklep z ciekawości ? Bios wgrywasz jak każdy inny, nie raz się zdarza, że biosy beta coś psują i wtedy pierwsze co robisz to wracasz do poprzedniego. Zamawiasz inną sztukę ?

Opublikowano
13 minut temu, skunRace napisał(a):

Raczej pech, co to za sklep z ciekawości ? Bios wgrywasz jak każdy inny, nie raz się zdarza, że biosy beta coś psują i wtedy pierwsze co robisz to wracasz do poprzedniego. Zamawiasz inną sztukę ?

Wydaje mi się, że jest blokada i się nie da wgrać starego. Tak przynajmniej pamiętam.

No niestety, zamówiłem, choć chciałem kupić od jednego usera z forum ale nie dogadaliśmy się co do zwrotu w razie gdyby też były resety. No ale zrozumiałe, ani on, ani ja nie wiemy co jest przyczyną.

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Keller napisał(a):

A non beta może i tak, ale cofanie biosów też nie należy do takich prostych z tego co wiem.

Że niby co?
Żarty sobie robisz czy trollujesz?:hmm:
Cały temat jest dziwny i coś jest nie tak...
BTW.
Przed UV też było kiepsko?
Może pora wymienić kartę na lepszą...

Edytowane przez Killer85
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Killer85 napisał(a):

Że niby co?
Żarty sobie robisz czy trollujesz?:hmm:
Cały temat jest dziwny i coś jest nie tak...

Trolling uważasz za to, że ludzie mają takie komunikaty jak chcą cofnąć bios do starszego?

"i used asus EZflash but it says "bios is older than current verison" and wont let me downgrade. what do i do."

Oczywiście pisałem z pamięci, bo ja może miałem kiedyś to samo. Jednak wątpię, że to sprawa biosu. Jak wszystkie metody zawiodą to dopiero to zrobię.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Keller napisał(a):

"i used asus EZflash but it says "bios is older than current verison" and wont let me downgrade. what do i do."

Mi znalezienie u wuja rozwiązania zajęło 20 sekund
A i bez wuja wiedziałem że w tym trybie tego nie robimy(mam MSI mobo i to robiłem)
Sygnatura wróci za jakiś czas

Edytowane przez Killer85
Opublikowano (edytowane)

Jasna sprawa, po prostu nie wierzę, że bios to problem. Zamontowałem już drugiego procka. Na razie chodzi 5 minut, zaczynam testy.

Buahaha reset. Zielony ekran przed wywaleniem

Wystąpił krytyczny błąd sprzętowy.

Zgłoszone przez składnik: rdzeń procesora
Źródło błędu: Machine Check Exception
Typ błędu: Cache Hierarchy Error
Identyfikator kontrolera APIC procesora: 15

Widok szczegółów tego wpisu zawiera dodatkowe informacje.

Chyba i bios poleci. Ale kij wie o co chodzi. Może płyta główna to badziew.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

MSI to nie badziewie chyba  że to nie jest od MSI(wuj prowadzi do MSI,pasowałoby doprecyzować)
Coś jest grubo nie tak...

Cytat

Machine-check exception

Wyjątek sprawdzania komputera to typ błędu komputera, który występuje, gdy zostanie wykryty problem związany ze sprzętem komputera. W przypadku większości komputerów osobistych dostępnych na rynku masowym komunikat MCE wskazuje na wadliwy lub źle skonfigurowany sprzęt.

Edytowane przez Killer85
Opublikowano

No MSI Gaming B550, ale mam outletowy, naprawiany był...

Jeszcze dopytam, może ktoś wie, lub @Send1N  - czy loadline calibration jak ustawiam na 1 to jest to najwyższe napięcie jakie można wrzucić w tej opcji?

Opublikowano (edytowane)

Ok, chyba ustabilizowałem, ale nie wiadomo która opcja za to odpowiada - może właśnie LLC, bo zmieniałem tego sporo.

Na razie skok z 72 na 87 fps w tej samej miejscówce, lecz 0.1% i 1% lows prawdopodobnie nie zmieniły się...

5700x3d-3733mhzcl16.png

Naprawdę zastanawia mnie skąd te spadki w lows. Nikt tu nie ma Cyberpunka by sprawdzić?

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Przeczytaj ile razy Ci wszyscy tłumaczyli, że taki dysk się do takich gier nie nadaje. Lub nie zdziw się, że po wymianie procesora spadki przez gówniany dysk HDD pozostaną. Nie mam już Cyberpunka na dysku, ale u mnie po zmianie procesora z 3700X na 5800X3D 1% low skoczył z 44 fps na 77 fps. Gra stała się nieporównywalnie płynna bez żadnych przycinek po zmianie procesora, więc masz odpowiedź.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, skunRace napisał(a):

Przeczytaj ile razy Ci wszyscy tłumaczyli, że taki dysk się do takich gier nie nadaje. Lub nie zdziw się, że po wymianie procesora spadki przez gówniany dysk HDD pozostaną. Nie mam już Cyberpunka na dysku, ale u mnie po zmianie procesora z 3700X na 5800X3D 1% low skoczył z 44 fps na 77 fps. Gra stała się nieporównywalnie płynna bez żadnych przycinek po zmianie procesora, więc masz odpowiedź.

Wszystko git, ale nie macie Cybera by udowodnić to. Ja popytałem na zagranicznych forach czy ktoś mi test zrobi też i proszę. Jednak nie dostałem na razie info czy gość ma SSD, ale raczej tak jak ma taki dobry sprzęt. Więc gdzie leży problem?

Taki sam problem mam w AC Origins.

Z kolei w Far Cry Primal fpsy skoczyły ogromnie, o 20 lub 25.

Beznazwy.thumb.jpg.51c78e81b18375c30e2651e8ffef3a54.jpg

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Ja mam Cybera, ale nie ma nic do tego, tam chyba była opcja w grze gdzie wybierało się czy mamy hdd czy ssd, ale nie pamiętam czy nie usunęli tego, tak samo jest opcja dotycząca wątków/rdzeni procesora.
Na SSD gra działa normalnie, dropy mam np w miejscach gdzie pełno npców, bo proc nie jest na tyle mocny by sobie z tym radził, ale nie mam jakiś dziwnych dropów, a teraz z nową kartą to wszystko hula z PT jak szalone.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Reddzik napisał(a):

Ja mam Cybera, ale nie ma nic do tego, tam chyba była opcja w grze gdzie wybierało się czy mamy hdd czy ssd, ale nie pamiętam czy nie usunęli tego, tak samo jest opcja dotycząca wątków/rdzeni procesora.
Na SSD gra działa normalnie, dropy mam np w miejscach gdzie pełno npców, bo proc nie jest na tyle mocny by sobie z tym radził, ale nie mam jakiś dziwnych dropów, a teraz z nową kartą to wszystko hula z PT jak szalone.

No ale monitorujesz te lows i wiesz jak to robić? Jak umiesz to nagraj 20 sekundowy filmik z miasta jak biegasz i ruszasz kamerą na boki, z włączonym benchmarkiem lows. NPC mówisz można ustawić na niską gęstość i chodzi, nie ma znaczenia, bo u mnie nawet na najniższych są słabe lows.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
55 minut temu, Keller napisał(a):

Wszystko git, ale nie macie Cybera by udowodnić to. Ja popytałem na zagranicznych forach czy ktoś mi test zrobi też i proszę. Jednak nie dostałem na razie info czy gość ma SSD, ale raczej tak jak ma taki dobry sprzęt. Więc gdzie leży problem?

Taki sam problem mam w AC Origins.

Z kolei w Far Cry Primal fpsy skoczyły ogromnie, o 20 lub 25.

Beznazwy.thumb.jpg.51c78e81b18375c30e2651e8ffef3a54.jpg0.1

Mam screeny po pół godziny jazdy po mieście przed i po wymianie procka. Tylko wtedy niestety nie miałem zaznaczone w OSD 0.1% tylko samo 1.0%, ale już po samym 1.0% widać jak kolosalna jest różnica. Na starym procku czkawki co jakiś czas i irytująca jazda po mieście, po zmianie masełko. 

3700X

OsFo0yb.jpeg

5800X3D

iKkgByr.jpeg

Chyba nie wiesz co się dzieje z dyskiem w takich grach jak Cyber i jak tam się wszystko szczytuje. W dodatku wraz z aktualizacją 2.0 sami Redzi pisali, że teraz w minimalnych wymaganiach pojawia się SSD zamiast HDD. Instalacja gry wraz z patchem 2.0 jest wymogiem i odradzamy instalowanie gry na dysku HDD.

Please note that the change in PC system requirements announced in June comes into effect with this update. It's especially important to note that running the game on an SSD is now a requirement. We advise against running the game on an HDD (or on a SD card on Steam Deck) due to lower bandwidth which may cause new content to not stream properly.

https://www.cyberpunk.net/en/news/49060/update-2-0

20-updated-system-reqs.jpg?width=1920&he

Ciężki przypadek z Ciebie :P Kup sobie byle jaki dysk SSD za stówkę, zainstaluj, sprawdź i najwyżej zwrócisz :E

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, skunRace napisał(a):

Mam screeny po pół godziny jazdy po mieście przed i po wymianie procka.

No po wymianie procka. Ja też wymieniłem procka i się lows nie zmienił :)  Zmienił mi się średni i max fps głównie.

Więc trochę mieszasz temat z tym SSD gdy u Ciebie lows poprawiły się po zmianie procka. Ja wiem, że wymagają tego, ale jednocześnie nie czuję ścinek, jakby nic nie doczytywało. Szczególnie że ja tylko ruszam kamerą - nawet w miejscu i potrafią lowsy spaść do 40+.

A co do tych zwrotów, to czuje się mało uczciwie gdy tak robię, bo to nie wypożyczalnia :(  

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)

No właśnie Ty mieszasz, bo przez to, że masz grę na HDD to Ci się low nie zmienił i pisał Ci @Send1N że tak będzie. Nawet jak stoisz w miejscu i ruszasz kamerą to się doczytuje z dysku, który nie wyrabia. Pisałeś mi, że nie mamy Cybera, żeby to udowodnić to Ci wkleiłem zdjęcia. Twój procesor był blisko wydajności Ryzena 3600, czyli dość podobnie jak mój stary 3700X. Dlaczego u mnie się low tak poprawił a u Ciebie został na tym samym poziomie, a zmienił się tylko średni i maksymalny ? Bo ja mam grę na SSD  Ty masz na HDD a Cyberpunk i wiele nowych gier się do tego dysku nie nadają, koniec tematu :boink::Crash: 

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, skunRace napisał(a):

Pisałeś mi, że nie mamy Cybera, żeby to udowodnić to Ci wkleiłem zdjęcia.

Tak, wkleiłeś zdjęcia ale po wymianie procesora, więc po co mówisz że wymiana na SSD coś daje, jak udowadniasz screenem że to zmiana procka u Ciebie poprawiła lowsy?

Twój procesor był blisko wydajności Ryzena 3600, czyli dość podobnie jak mój stary 3700X.

Na pewno czytasz temat? Mam 5700X3D teraz i lowsy mam takie same jak na 5500.

Dlaczego u mnie się low tak poprawił a u Ciebie został na tym samym poziomie, a zmienił się tylko średni i maksymalny ? Bo ja mam grę na SSD  Ty masz na HDD a Cyberpunk i wiele nowych gier się do tego dysku nie nadają, koniec tematu :boink::Crash: 

Spoko, ale póki co dowody są jednak takie, że u Ciebie lowsy zmienił proc (a u mnie o dziwo nie), a gość którego wkleiłem z angielskich for ma grę na SSD i ma słabe lowsy też :)

Koniec nie koniec, może cudem ktoś ma cybera i mi to pokaże real time na 20 sekundowym filmiku. W sumie może i 10 sekund starczy. Ruszanie kamerą na mieście, obracanie się, wsio.