Skocz do zawartości

Jak naprawić 0.1% i 1% lows, mimo dobrego średniego fps? Od czego to zależy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

A grasz z frame generation?

Ja np gram i nie czuje absolutnie zadnych dropow czy dipow a gra pokazuje 1%low nisko, poniewaz to jest polowa FG, jak FG wylacze to wtedy 1% low jest w granicach 10% sredniego FPS.

Jak widzisz 1% low jest dokladnie taki z czego FG czerpie bazowy FPS, po czym jest podwajane. Mimo że gra ma średnio 80-100fps a 1% low jest 40-50 to absolutnie nie ma zadnego tearingu czy spadkow wydajnosci, jakichkolwiek problemow caly czas plynnie działa 

Na takich ustawieniach gram tzw preset overdrive 4k

grałem na tym najnowszym modelu transformer gra sie wysmienicie, nie wiem czy jakakolwiek druga gra jest tak dobrze zoptymalizowana co cp77

Test z FG nie jest miarodajny, to nie są prawdziwe klatki. Ja bym do testu i RT wyłączył. Vsync oczywiście też wyłączony. No i ja gram w Full HD, więc jest więcej nacisku na procesor/pamięć, a nie na grafikę. W 4k może nie być takich spadków.

", jak FG wylacze to wtedy 1% low jest w granicach 10% sredniego FPS. "

Jak 10% średniego fps? A nie 10% mniej niż średni fps?

Testu też nie ma co robić w benchmarku gry wbudowanym tylko samemu gdy sie wczyta grę na zewnątrz.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
15 minut temu, Keller napisał(a):

Test z FG nie jest miarodajny, to nie są prawdziwe klatki. Ja bym do testu i RT wyłączył. Vsync oczywiście też wyłączony. No i ja gram w Full HD, więc jest więcej nacisku na procesor/pamięć, a nie na grafikę. W 4k może nie być takich spadków.

", jak FG wylacze to wtedy 1% low jest w granicach 10% sredniego FPS. "

Jak 10% średniego fps? A nie 10% mniej niż średni fps?

Testu też nie ma co robić w benchmarku gry wbudowanym tylko samemu gdy sie wczyta grę na zewnątrz.

No wiadomo że w granicach 10% odstepu od sredniego fps...

No jak FG jest mało miarodajny? FG 2x jest super. Działa bardzo dobrze. 3x czy 4x to moze tak. Vsync jest wylaczony w grze, ale monitor ma adaptive VRR i jest wlaczony gysync adaptive sync i nie ma screen tearingu normalnie pokazuje HZ zmniejszone np 80-90Hz przy 80-90fps, nie potrzeba Ci do tego Vsync....no to pokazalem Ci na zewnatrz i gra ma zero przyciec dziala mega plynnie i gra sie przyjemnie.

Opublikowano
8 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

No wiadomo że w granicach 10% odstepu od sredniego fps...

No jak FG jest mało miarodajny? FG 2x jest super. Działa bardzo dobrze. 3x czy 4x to moze tak. Vsync jest wylaczony w grze, ale monitor ma adaptive VRR i jest wlaczony gysync adaptive sync i nie ma screen tearingu normalnie pokazuje HZ zmniejszone np 80-90Hz przy 80-90fps, nie potrzeba Ci do tego Vsync....no to pokazalem Ci na zewnatrz i gra ma zero przyciec dziala mega plynnie i gra sie przyjemnie.

No ale ja nie mam żadnych adaptive, freesynców i tak dalej, więc jedyne co chcę zobaczyć czy bez frame generation spadki lows są większe, ale przy narzucie na procesor, więc nie może być 4k i RT. Lepiej tak aby siadło na procku. Jeśli by było 100 fps średnia i 90 0.1% lows to super.

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie to oprócz zmiany HDD na SSD musisz jeszcze jakiś monitor z g-sync/freesync sobie sprawić. Granie dzisiaj w nowe wymagające gry bez tego to słabo to wygląda. Z vsynciem jest bida, każdy mały drop czuć mocno.

Edytowane przez lukadd
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, lukadd napisał(a):

Ogólnie to oprócz zmiany HDD na SSD musisz jeszcze jakiś monitor z g-sync/freesync sobie sprawić. Granie dzisiaj w nowe wymagające gry bez tego to słabo to wygląda. Z vsynciem jest bida, każdy mały drop czuć mocno.

Dawno temu szukałem i nie znalazłem niczego dobrego z HDMI i DP na Full HD co by nie kosztowało 600zł+, więc też odpuściłem.

Opublikowano
Godzinę temu, Keller napisał(a):

No ale ja nie mam żadnych adaptive, freesynców i tak dalej, więc jedyne co chcę zobaczyć czy bez frame generation spadki lows są większe, ale przy narzucie na procesor, więc nie może być 4k i RT. Lepiej tak aby siadło na procku. Jeśli by było 100 fps średnia i 90 0.1% lows to super.

5500 ma pomniejszony cache, to tez wplywa na spadki FPS, RX 6600XT nie jest zla karta, ale sterowniki AMD pozostaja w tyle, mimo teoretycznie mniejszego narzutu na CPU. Mi chodzi bardziej, ze mowisz o Frame generation, że bee fuu a masz AMD, na amd to jest conajmniej o  klase nizej. Dlatego Ci podaje przykadl swoj. Ze masz 90FPS, a 1% low 42, tzn base FPS jest 45 i 10% mniej 1% low czyli 42Fps. W dodatku na TV ktory ma 5ms input lag FG działa bardzo dobrze bez odczuwalnych opoźnien tym bardziej ze jest VRR działajacy pomimo tego ze w grze sie wlaczyc nie da razem z FG. Nie mniej jednak w sterowniku trwale laczysz GSYNC aka adaptive sync i dziala bardzo dobrze. Raze ze nie ma widocznego screen tearingu, dwa ze HZ sa plynne to swiadczy o sprzezeniu ekranu z FPS karty graficznej. Najlepiej jakbys zrobił upgread do 5700x3d + 4070/4070Super. Inaczej ciezko bedzie Ci sie pozbyc dropow

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

5500 ma pomniejszony cache, to tez wplywa na spadki FPS

Ale ja mam 5700X3D już do testów i te lows się nie poprawiły :) 

Mi chodzi bardziej, ze mowisz o Frame generation, że bee fuu

LOL. Mówię jedynie że do testu wyłączyć.

Najlepiej jakbys zrobił upgread do 5700x3d + 4070/4070Super. Inaczej ciezko bedzie Ci sie pozbyc dropow

No ale karta powinna dawać radę choćby na minimalnych ustawieniach, nie? A lowsy są takie same czy na niskich czy na ultra. Tak czy siak chyba coś jest skaszanione z systemem, bo na niższych rozdziałkach nawet nie mam więcej fps.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
10 godzin temu, Keller napisał(a):

LOL. Mówię jedynie że do testu wyłączyć.

No ale karta powinna dawać radę choćby na minimalnych ustawieniach, nie? A lowsy są takie same czy na niskich czy na ultra. Tak czy siak chyba coś jest skaszanione z systemem, bo na niższych rozdziałkach nawet nie mam więcej fps.

Zainstaluj windows 11 21H2 albo 22H2, starsze wersje sa najszybsze. I działaja również lepiej/b dobrze. Reszte rzeczy typu copilot mozesz sobie doinstalowac sam z MS store.

Opublikowano
10 godzin temu, Keller napisał(a):

Względem czego?

Już to każdy pisał, ale stary. PODSTAWA lows to ZAWSZE, odkąd na to zwróciłem uwagę 23 lata temu, to pro-ce-sor.

Jak stałeś się osobą, którą takie rzeczy jak lows (czyli przycinki i mikroprzycinki) irytują, to 7800x3d to obowiązkowo, a najlepiej 9800x3d. Szczególnie w obecnej sytuacji, gdzie zakup tego proca teraz to najmądrzejszy moment na zakup proca na wiele, wiele lat, bo może następny będzie 20% szybszy, a może 20% poza 9800x3d nie zobaczymy do 2030tego.

Poza tym kup sobie tego SSDeka i postaw tam coś mocno innego, np. Windows 10 obok 11.  Im więcej różnic, tym więcej szans, że złapiesz powód. 

Potem poczytaj o problemach z softem monitorującym. Możliwe, że nie widać poprawy, bo to nie proc, a właśnie jakiś soft  w tle winny. 

Poza procem i oczywiście ustawieniami w grze, gdzie to na GPU wszystko wisi i jak się pojawi wybuch to lows leci na pysk, najczęstszą przyczyną są problemy z RAMem, np. niezbyt stabilne ustawienia. RAM może przechodzić testy, ale lows masz nagle 25% poniżej tego, co na poprawnych ustawieniach. Widziałem to na kilku różnych platformach. Podobnie z OC i UV. Dlatego obu z tych nie polecam nawet dotykać, wbrew temu co większość ludzi na forach pisze, bo rok będzie OK, a potem wychodzi nowy DLSS czy gra i jest nagle problem. Szkoda czasu. 

A. Urządzenia na USB potrafią być przyczyną, spróbuj poodpinać. Zmiana ich sterowników też może pomóc. No i wszystko co w tle, jakieś antywirusy, discordy zostawione w tle, i tak dalej, ale to oczywistość.

Powodzenia.

PS. A jak nawet znajdziesz przyczynę, to proca i tak zmień. Szybki procesor to najwięszy wróg mikroprzycinek, a mikroprzycinki to największy wróg dobrej zabawy grami na PC (moim zdaniem)

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Send1N napisał(a):

Puść 3dmark'a timespy jest darmowy https://www.guru3d.com/download/3dmark-download/ i pokaż jaki masz wynik...

Chyba słaby wynik jak na 5700X3D

https://www.3dmark.com/3dm/125706259?

2 godziny temu, maxmaster027 napisał(a):

Zainstaluj windows 11 21H2 albo 22H2, starsze wersje sa najszybsze. I działaja również lepiej/b dobrze. Reszte rzeczy typu copilot mozesz sobie doinstalowac sam z MS store.

Spoko, ale są chyba aktualizacje automatyczne i to się i tak wszystko uwali? Czego brakuje jeszcze oprócz copilot w starych wersjach? I czy da się stare menu start zrobić jak w Win7?

2 godziny temu, VRman napisał(a):

Względem czego?

Względem Ryzena 5500. Zwiększył mi się min, średni i max fps, a lowsy nie :) 

Już to każdy pisał, ale stary. PODSTAWA lows to ZAWSZE, odkąd na to zwróciłem uwagę 23 lata temu, to pro-ce-sor.

Spoko, ale 5700X3D miał być koksem. Chyba faktycznie czeka mnie reinstall systemu, albo sprawdzenie 11stki. Ja od 5 lat siedzę na jednej instalacji Win10. Zawsze mam ból przed reinstalacją, bo mi wywala wpisy w rejestrze choćby co do zainstalowanych gier, sejwy umieszczone w dziwnych katalogach AppData i tak dalej.

Potem poczytaj o problemach z softem monitorującym. Możliwe, że nie widać poprawy, bo to nie proc, a właśnie jakiś soft  w tle winny. 

No niby tak, ale wtedy jak będę monitorować? :E  

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, Keller napisał(a):

poko, ale 5700X3D miał być koksem

Zależy od perspektywy. Dla mnie 9800x3d to odpowiednik Durona 1400 za 150zł, gdy już były Athlony 64 2.2GHz. W sensie, że 9800x3d to procesor o wydajności "no od biedy ujdzie". 

5700x3d to nie jest koks. Oczywiście nie zgodzi się ze mną nikt, komu nawet do głowy nie przyjdzie co szybszy proc może dać takiemu graczowi jak mi. Bo wiesz. Do strategii z tekstem i symbolami wystarczy Intel Atom z 2010r. ;)

Jak napisałem na labie, że Ryzen 5600 to kupa złomu to mnie całe forum zwyzywało od troli i idiotów. A po 2 latach wyszły szybsze proce i karty i 5600 "się przewrócił i sobie ten głupi ryj rozwalił", że tak zacytuję klasyka (bardzo lubię ten cytat, nic nie poradzę)

58 minut temu, Keller napisał(a):

No niby tak, ale wtedy jak będę monitorować? :E  

Nie mówię, że każdy soft robi problem, ale zalecam pogooglować. Może znajdziesz info, że akurat dany soft, w połączeniu z czymś A, albo czymś B, albo C, może robić problemy.

A jak chcesz mikroprzycinki wychwytywać bez softu to.. da się. Ale trzeba trochę wiedzy i bardzo specyficznego monitora działającego w trybie, w którym obraz w ruchu dorównuje monitorom CRT (kineskopowym). Jak nic tych mikroprzycięć nie przykryje, to zapewniam, że każdy zobaczy je natychmiast, ale to akurat jest nieważna tutaj dygresja. 

Ogólnie to kup sobie proca z serii 7 lub 9 w wersji x3D. I tak i tak będziesz go musiał kupić do 2030tego, a pewnie dużo czekając nie zaoszczędzisz. Nowości też o kant kuli potłuc, bo nie sądzę, żeby po premierze płyt z PCI-E 7.0 było cokolwiek co choćby skorzysta w z PCI-E 6.0. Nawet 5090tka nie zyskuje więcej niż 1% na 5.0 zamiast 4.0. SSDeki mają problem z wydzielaniem ciepła, a nie złączami. Kupisz teraz i w porównaniu ze zmianą w 2029r. będziesz miał porównywalnie. Tylko że przez kilka lat będzie z wydajnością ok, zamiast kisić się na gorszej w 2025-2028.

Proce to największa kula u nogi w grach. Moim zdaniem ważniejsza od GPU, oczywiście poza sytuacjami typu "mam 4070 i odpalam natywne 4K". 

Masz okazję jak nigdy. Postęp w procach w wydajności w grach szedł jakoś po 1-3% na rok. Nadszedł przypadkowy przełom w postaci pamięci cache w X3D. Następnego takiego kroku to już raczej nie będzie. Tylko z wyborem miałbym problem. Poczytałem. Z racji zasobności portfela patrzyłem na 7600x3d, ale jednak za dużo traci do 9800x3D. Zostaje wybór pomiędzy 7800x3d i 9800x3d, zależnie od ceny.

Aha. I od 2011 piszę wszędzie, że więcej rdzeni nie przyda się w grach. I podtrzymuję. Nawet jak wejdą Zeny 6 z 16c na CCD to i tak w grach nic lub niewiele z tego będzie. Także 9800x3d jest zajebiście future-proof, a obecnie do niego można kupić RAM za 450 i płytę za 500, a mieć pełnię wydajności. Nic tylko brać. Intel już w grach AMD nie prześcignie nigdy moim zdaniem, a następne AMD też mogą nie dać w grach nic, bo AMD też ma gdzie indziej priorytety. 

Oczywiście wyjątkiem mogą być gry Ubisoftu, które w 2029 mogą wymagać 30 wątków bo na 20 liczą się DRMemy ;)

o, tu dla przykładu w lows masz +63% względem 5800x3d, czyli pewnie ze +70% względem 5700x3d

image.thumb.png.0aa768d39e5504be3300e65f78fed0f2.png

+70% względem 9800x3d to może być rok 2033, jeśli chodzi o tą najważniejszą wydajność, czyli jednowątkową i wiszących na czasach dostępu do pamięci. 

Polecam też zerknąć na testy kart Intela.
https://www.youtube.com/watch?v=00GmwHIJuJY

To wina intela, że ma taki narzut, ale zobacz co się dzieje z lows na słabszych procach.

Ja już ponad 20 lat temu zacząłem rozumieć. Kosztem ogromnej ilości czasu, pieniędzy i nerwów, ostatecznie wbiłem sobie do łba tą mądrość w roku 2006. Od tego czasu chodzę po forach i staram się dzielić tą zdobytą wiedzą. Lepiej mieć mało wydajności w GPU niż w CPU, bo po prostu gorzej się gra, gdy masz spadki przez CPU. Bardziej haczy, bardziej denerwuje. Wydajności proca nigdy dość. Posłuchaj człeka, który zaczął upgrade kompa od wymiany proca i płyty, potem kupił najszybszą kartę na rynku i... skończył tak:

- zmiana proca i płyty

- zakup super wypas karty 

- za wolno. Zmiana proca

- za wolno. Zmiana proca na ten sam, ale w nowym procesie, lepsze OC

- za wolno. Zmiana płyty i proca

- za wolno. Zmiana płyty. OC proca

- za wolno. Zmiana proca.

- za wolno. Znowu zmiana płyty

- zmiana proca. 

No w końcu!

Trwało to kilka lat i było największą wtopą sprzętową jakiej dokonałem. :D Od Athlona  XP @1.4GHz po C2D z pełnym cachem i ostatecznie w 45nm. W międzyczasie zmieniłęm też tą superkartę zanim udało mi się z niej w ogóle jakkolwiek sensownie skorzystać (bo proc nie pozwalał, a ja nie chciałem grać z mniejszą ilością klatek, choć inni na takiej samej konfiguracji mówili, że "a mi to w 1600x1200 chodzi świetnie". ;))

W międzyczasie zauważyłem, że się w Batla 2 lepiej grało w 1600x1200 z MSAA, niż w 1024x768 bez. To właśnie różnica między "brakuje CPU" vs. "brakuje GPU".

Zmieniałem i zmieniałem, cudowałem z ustawieniami. I nic. Dopiero proc poprawiał sytuację i dopiero zmiana proca 3x na taki, co już spokojnie był o 150% szybszy od pierwotnego, pozwoliła zobaczyć w grach to, na co miałem nadzieję rozpoczynając cykl upgrade'ów.

A wcześniej znaki na niebie i ziemi mi podpowiadały... bo widziałem jak chodzą gry na superszybkim wtedy Pentium 1GHz, z absolutnie kupiastą kartą graficzną. Obok kolega miał odwrotnie. Superkartę ale słaby proc. 

Ta zasada "proc przede wszystkim!" jest prawdziwa od pierwszy lat gdy mainstream zaczął pierdzielić "dziesiaj w dobie akceleracji 3D, procesor nie jest już tak istotny i polecamy skupić się na karcie graficznej". Taaa. ;)

Edit: A. Jeszcze raz wcześniej wdepnąłem w gówniany chipset, w czasach gdy to w nim był kontroler pamięci. I zamiast wydajności Pentium II 300MHz miałem.. Pentium 1 250MHz. Kolega z  tą samą kartą na Pentium II 233MHz miał duuuuuuuuużo lepszą płynność i właśnie brak przycięć.

A już wtedy wszyscy mówili "zostaw sobie te Pentium 90, człowieku, ale zmieniaj akcelerator bo dziś to tylko akcelerator 3D się liczy, a nie proc".

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, VRman napisał(a):

Aha. I od 2011 piszę wszędzie, że więcej rdzeni nie przyda się w grach. I podtrzymuję. Nawet jak wejdą Zeny 6 z 16c na CCD to i tak w grach nic lub niewiele z tego będzie. Także 9800x3d jest zajebiście future-proof, a obecnie do niego można kupić RAM za 450 i płytę za 500, a mieć pełnię wydajności. Nic tylko brać. Intel już w grach AMD nie prześcignie nigdy moim zdaniem, a następne AMD też mogą nie dać w grach nic, bo AMD też ma gdzie indziej priorytety. 

Spoko, ale czy tak tanie ramy będą dobre i płyta główna też jakaś ogarnięta full ATX na przyszłość, by wrzucić może jakieś odświeżenie na AM5?

Jakie części proponujesz za tyle?

43 minuty temu, VRman napisał(a):

Oczywiście wyjątkiem mogą być gry Ubisoftu, które w 2029 mogą wymagać 30 wątków bo na 20 liczą się DRMemy ;)

o, tu dla przykładu w lows masz +63% względem 5800x3d, czyli pewnie ze +70% względem 5700x3d

image.thumb.png.0aa768d39e5504be3300e65f78fed0f2.png

No niestety różnica widzę ogromna w lowsach. Tyle, że moim zdaniem jakbym mial freesync to bym tych sekundowych spadków tak nie widział, ale jak mówiłem, też nie znalazłem nic w miarę rozsądnego w Full HD z freesynciem z monitorów. Dużo części, a mało wiedzy w internecie.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Co do free/g-synców to nie mam żadnej wiedzy, bo nie korzystam i nie zamierzam. Sekundowe spadki to raczej nie na 5700x3d, ale i tak zmienić proca warto. 

Co do płyty - na Hardware unboxed masz ze 2-3 filmiki o płytach na b650 pod AM5, tam też gość fajnie omawia co dla kogo. 

Ja nie potrzebuję nic, więc dla mnie dobry jest ten najtańszy z sensownych Asrocków:

image.thumb.png.85f108060376ce2ff700c6b5b0041df6.png

microATX mi nie przeszkadza. 

Dwa sloty na RAM też nie, bo to i tak starczy do 96GB RAMu

sekcja zasilania jest na tyle OK, że spokojnie starczy do każdego proca X3D przynajmniej w grach, bo jak AMD da 12 czy 16 jaj w następcy 9800x3D to może być problem, ale nie musi. HU testowało tą płytę na 16rdzeniowych Zenach i nie było problemu. W każdym razie mi na pewno wystarczy bo mi komp potrzebny byłby tylko do gier, a do pracy jaką mógł bym kiedykolwiek robić, te 8 rdzeni i tak starczy aż nadto

Mam też problemy ze słuchem, więc nie bardzo mnie interesuje karta dźwiękowa. Nie wiem więc czy tutaj jest jakaś OK czy nie OK.

Nie potrzebuję też więcej slotów M2 i SATA na dyski. 

Wygląc się dla mnie kompletnie nie liczy i nienawidzę świecidełek RGB, więc brak/mniej złącz na to badziewie też mnie nie interesuje.

USB.. na razie piszę to z kompa, który nie ma nawet złącza 3.0 natywnie, tylko w postaci dodatkowego chipu na płycie. Myślę, że to co ma ten Asrock starczy mi na zawsze :D

Nie potrzebuję też złącza PCI-E 5.0. Ta płyta ma 5.0 dla dysku (jeden slot) a slot 16x.. no nie wiem na co mi skoro 5090 na 4.0 traci max 1% wydajności. Przecież to znaczy, że 5.0 się nie przyda przed 2030tym. :)

Poza tym do 5.0 musiałbym dopłacać 100% to równie dobrze mogę to wydać za kilka lat, jeśli/jak zajdzie potrzeba. Na razie ten model odhacza wszystkie kwadraciki na mojej liście. 

Ale Ty masz pewnie inne potrzeby, więc możesz musieć wydać więcej. Ta kosztowała 470, a teraz 540. Bogatsze wyposażenie jest na takich za 700-850zł, a wypas to i pod 2000, ale czym to się różni to nie wiem.

Dalej - proc. To już sam musisz zobaczyć ile kosztują 7800x3d i 9800x3d. 

Co do RAMu, nie schodź poniżej 6000MT/s CL30 38-38-98. W sensie poniżej wydajności czyli raczej "powyżej" tych timingów. Proc i tak nie potrafi skorzystać z ponad 6400, więc kup sobie RAM z EXPO na CL 30 przy 6000 i gitara. Jaki? Nie wiem. Sporo się pojawiło tańszych, ale w wątku o ramach czy płytach pewnie pomogą. Koszt to ok 420-500zł za 2x16GB.; Za 750zł masz to samo ale z podwojoną pojemnością czyli 2x32GB. W grach poza jedną i grami typu Cities: Skylines z modami na megametropolie, nic więcej ponad 32GB się do niczego nie przyda, ale jakbym miał kasę to brałbym dziś 2x32GB i można sobie ponagrywać gameplay bez kompresji przez minutę na ramdysk i mieć spokój na przyszłość. Taniej niż +250-400zł za +32GB już raczej nie będzie. Ale jak budżet napięty to do 2026r. spokojnie 2x16GB styknie. Z tych co były pierwsze jako tańsze to Ares 6000 CL30 za 480zł wypadał spoko. Innych nie znam nawet z opinii od właścicieli na forum, więc nie wiem czy miewają np. problemy z chłodzeniem czy nie miewają. Kontrolery w procu kończą się na 6200 lub jak masz szczęście na 6400 więc radzę kupić 6000, ustawić 6000 i nie marnować czasu na te 2% wydajności więcej, bo po roku się może okazać, że jednak nie jest stabilnie. 

Możesz też zmienić na 7500f za ok 650zł, ale ten szybszy od 5700x3d nie jest. Znaczy jest czasem, a czasem wolniejszy. Na pewno o wiele lepszy od 5500, ale rozważ tylko jeśli finansowo musiałbyś to rozbijać na raty. Cholera wie co się stanie za kilka miesięcy. Płyty na 650 mogą zostać wycofane, najtańsze na nowym chipsecie mogą być 40% droższe, a RAM może zacząć iść do góry bo obecnie jest dołek a to zazwyczaj działa na zasadzie sinusoidy. Choć tak prawdę mówiąc to jest to wróżenie z fusów. 

Opublikowano (edytowane)

Apropo 4 slotów obsadzonych RAMem.

Różnicy w GRACH nie zobaczysz żadnych. A jeśli już to możliwe, że odwrotnie, bo więcej kostek to gorsze obciążenie kontrolera pamięci. To o czym czytałeś się może tyczyć użytków (programów do czegoś), gdzie być może zobaczysz niewielki plus. Ogólnie 2 kostki są optymalne, a jak chcesz więcej pojemności to bierzesz 2x48GB 6000 CL30 i gitara. 

Co do obudowy - każda ATX ma otwory montażowe dla mATX. Ja kiedyś dopłaciłem, żeby mieć Pentium 133MHz w obudowie big tower. Tak po prostu czułem się lepiej, komp już swoim rozmiarem miał mówić "kilka lat czekania z 386 i teraz oto jest - prawdziwa stacja graficzna w moim domu, na której działa 3D Studio MAX". 

Ale logicznego uzasadnienia to nie miało żadnego. Fajnie było mieć taką fajną wielką maszynę w domu, high-tech i radocha z efektów pracy i oszczędzania przez ponad 2 lata.

Mogę więc zrozumieć, że jak wrzucisz małą płytę mATX to będzie taki komp trochę wyglądał jak jakiś low-end z marketu. 

Ale może potrzeby na ATX nie ma tak naprawdę?

Co innego jak potrzebujesz więcej miejsca, złącz czy bogatszego wyposażenia. Ale jeśli znajdzieszj model mATX, który ma wszystko i nie brakuje mu nic, co byś potrzebował lub bardzo chciał, to nie ma co kręcić nosem na takie. Szczególnie, że to naprawdę wybijająca się płyta w sensie kosztu do możliwości. Sekcja zasilania się nie przegrzewa przy nawet 16 rdzeniowcach jak 7950? Za tyle? (A było za 467zł nawet w tamtym roku)

No całkiem fajna płyta. Nic tańszego nie ma najmniejszego sensu, bo to tragiczne kastraty albo wręcz na chipsecie A620. 

edit: W sumie to full ATX nie są widzę aż tak drogie jak gdy ostatni raz patrzyłem w tamtym roku. No to sobie poszukaj cen, spisz jakie modele polecają (choćby na wspomnianym hardware unboxed) i popatrz na ceny. A potem podejmij decyzję co wybrać i czy mATX czy ATX

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Keller napisał(a):

Chyba słaby wynik jak na 5700X3D

https://www.3dmark.com/3dm/125706259?

Wynik jak najbardziej ok ci wypluło zarówno dla cpu jak i gpu, nie czytaj książek na pół strony od VRman bo jak zwykle nawypisywał litania sprowadzając porządne procesory do poziomu amd FX :E i zaraz dojdzie do tego że do grafiki pokroju 6600xt będziesz pakował 9800x3d :hihot: %-)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Wynik jak najbardziej ok ci wypluło zarówno dla cpu jak i gpu, nie czytaj książek na pół strony od VRman bo jak zwykle nawypisywał litania sprowadzając porządne procesory do poziomu amd FX :E i zaraz dojdzie do tego że do grafiki pokroju 6600xt będziesz pakował 9800x3d :hihot: %-)

Niby tak, ale dał testy że 9800x3d ma lowsy dużo lepsze. Sam nie wiem co tu zrobić by to usprawnić tak najmniejszym kosztem. SSD zamówiony - hejterzy niech się cieszą :P  Kioxia G2.

Opublikowano
1 minutę temu, Send1N napisał(a):

Jak zmiana dysku na współczesny nic nie wniesie to stawiaj inny system na czysto nawet i windows 10, jeszcze nie widziałem kogoś kto w ten sposób balansuje sprzęt typu 9800x3d - 6600xt :E 

Nie widziałeś, bo

- albo mam zwalone coś faktycznie programowo

- może nie monitorują lowsów

- a może mają freesync/gsync i tego nie czuć jak spowalnia

Opublikowano

1% lows wyciągnie ci z tego ile przez nawet sekundę będzie najmniej klatek i taka wartość już zostanie do momentu aż nie zrestartujesz OSD lub gry, wystarczy wolne wczytywanie terenu/tekstur przez hdd i masz wyciągnięty najniższy fps z tego momentu, polecam zainstalować na nowym dysku nowy system (inny niż w11 24h2) i grę + przestać "grać w lowsy" :E wyłączyć osd i cieszyć się graniem.

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, Send1N napisał(a):

1% lows wyciągnie ci z tego ile przez nawet sekundę będzie najmniej klatek i taka wartość już zostanie do momentu aż nie zrestartujesz OSD lub gry, wystarczy wolne wczytywanie terenu/tekstur przez hdd i masz wyciągnięty najniższy fps z tego momentu, polecam zainstalować na nowym dysku nowy system (inny niż w11 24h2) i grę + przestać "grać w lowsy" :E wyłączyć osd i cieszyć się graniem.

A jaki jest problem z 24h2?

No ja wiem, można przestać grać w lowsy. To i na Ryzenie 5500 jest wtedy ok ;)