Skocz do zawartości

Jak naprawić 0.1% i 1% lows, mimo dobrego średniego fps? Od czego to zależy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, kudlatypawelek napisał(a):

ale ostatecznie możesz sobie kupić nawet SSD na SATA i położyć go na dnie obudowy

Jak montowałem w starej obudowie u kuzyna 240GB dysk SSD kilka lat temu, to położyłem go tam gdzie wchodziły DVD, wiadomo, że ta wnęka jest za duża na taki mały dysk, ale wystarczyło położyć i tak sobie leżał, nic mu się nie stało, albo przykręcić z jednej strony i mógł wisieć, a coś pod niego podłożyć, i też tak działało. 

Opublikowano
2 godziny temu, kudlatypawelek napisał(a):

Kioxia to kiedyś Toshiba, więc źle nie będzie. Nie ma co się bać SSDków. Zresztą jak Ci przypadkiem padnie to co się takiego strasznego wydarzy - stracisz trochę danych i czasu na stawianie systemu od nowa i to w zasadzie tyle :D. Ja zaczynałem jakoś w 2014, czy 2014 od Samsungów serii PRO, ale wtedy faktycznie celowanie w topke miało sens, bo technologia była stosunkowo "świeża". Teraz czasy się zmieniły i owszem można trafić 'bombę', ale to jak z każdym sprzętem. Kup coś powiedzmy za 300-350PLN i powinno być gites majonez.

I jeszcze jedno - owszem estetycznie będzie to kijowo wyglądać - ale ostatecznie możesz sobie kupić nawet SSD na SATA i położyć go na dnie obudowy, tam nie ma co wibrować, cały dysk jest leciutki, więc kable nie będą się przesadnie wyginać itd.

No właśnie , stracę dane :)  a ja wszystko trzymam na pulpicie bo jak gdzieś dalej to zapominam o tym. Więc dysk windowsowy musi być pewny.

Opublikowano
29 minut temu, leven napisał(a):

Pulpit, to dysk systemowy :)

O tym mówię, dlatego systemowy musi być taki by nie stracił danych, a nie pisać "a co tam, najwyżej stracisz dane" :E 

Opublikowano
4 godziny temu, Keller napisał(a):

No ale nie mam miejsca na SSD, tylko m2 musi być. Najtańszy wątpię, że będzie dobry i trwały, zawsze kupowałem najlepsze cena/jakość z recenzji, albo tanie ale nigdy najtańsze. No ale na dyskach się znam jak Cyberpunk na dobrym AI.

Ssd może leżeć byle gdzie, w pionie czy w poziomie, przyklejony nawet taśmą dwustornną czy złapany na trytytkę :E to nie jest tak jak w przypadku hdd że mocowanie musi być stabilne aby nie miał wstrząsów.

14 minut temu, Keller napisał(a):

O tym mówię, dlatego systemowy musi być taki by nie stracił danych, a nie pisać "a co tam, najwyżej stracisz dane" :E 

Żaden dysk nie da ci 100% pewności co do tego, zawsze trzeba mieć przynajmniej jedną (a najlepiej 2 kopie) danych i najlepiej właśnie na klasycznych dyskach hdd.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Keller napisał(a):

No właśnie , stracę dane :)  a ja wszystko trzymam na pulpicie bo jak gdzieś dalej to zapominam o tym. Więc dysk windowsowy musi być pewny.

To sobie trzymaj na tym 10 letnim HDD, który pewnie padnie szybciej niż ten nowy SSD. Na nowym SSD zainstaluj tylko Windowsa i gry w które grasz, bo już zaczynasz marudzić jak moja babcia którą namawiałem na rezygnację z telefonu stacjonarnego :E

Edytowane przez skunRace
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Co do awaryjności dysku ssd/nvme i ile wytrzyma lat zanim się go "Zapisze" to morele zrobiło test, jest na yt, oni tam zapisywali to 24h/dobę nikt w takich warunkach nawet jak się ma kompa odpalonego cały dzień, to nie przerobi tylu danych, to nie są pierwsze dyski SSD, gdzie wtedy użytkownicy przerzucali temp, wszelkie zapisywane dokumenty na zwykły hdd bo bali się o wytrzymałość dysku, ale wtedy to było 60GB-chyba dobrze pamiętam, pamiętam jak kumpel u którego byłem w domu ustawiał Windowsa, temp, wszelkie moje dokumenty, cache firefox czy innego softu zapisywał na innej partycji, by SSD dłużej pożył. Teraz każdy ma to w nosie, dyski są wytrzymalsze pod tym względem, padnie? Padnie, ale nie od tego, jak to się mawia "złośliwość rzeczy martwych" Czy to GPU, proc, płyta, dysk, kontroler, itd itd, wszystko może paść, a może działać "wieczność".

Nie ma co się bać dysków ssd, szczególnie, że są tanie w porównaniu do tych pierwszych, 1TB teraz nie kosztuje nie wiadomo ile, oczywiście jakiś demon prędkości, czy "firmówka" swoje będzie kosztować, ale taki w miarę dysk na każdą kieszeń idzie wyrwać, szczególnie, że można polować na jakieś promocje, sam mam dysk nvme pcie4 bo był w promo, a działa jako pcie3.

Opublikowano (edytowane)

Zależy za ile i z jakim przebiegiem...
Kupowałem nie raz takie dyski wcześniej ale upolowałem rok temu Samsung 980 PRO Heatsink 2TB (MZ-V8P2T0CW) za 466,47 zł. nowego więc mam spokój :D
Niektórzy jak ja mają mało godzin przepracowanych i mało zapisanych TBW(nic obecnie nie sprzedaję)-komp tylko do gier i dodatkowy komp do neta(pobierający mało W)

Edytowane przez Killer85
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, skunRace napisał(a):

To sobie trzymaj na tym 10 letnim HDD, który pewnie padnie szybciej niż ten nowy SSD. Na nowym SSD zainstaluj tylko Windowsa i gry w które grasz, bo już zaczynasz marudzić jak moja babcia którą namawiałem na rezygnację z telefonu stacjonarnego :E

Problem polega na tym, że teraz siedzę w 2 temacie i tam gość pisze, że dyski te nie są na backup bo mogą paść z dnia na dzień bez objawów. Więc no ja nie jestem taki by kupować na hop siup.

Opublikowano (edytowane)

Robisz kilka backupów na HDD i po problemie
Ja tam robię tylko backup systemu bo gry są na STEAM i innych platformach
SSD to od kilku lat to podstawa
U mnie od 2012r.gdy były drogie...350zł.za 128Gb(ten dysk nadal działa w laptopie kumpla)

Edytowane przez Killer85
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Keller napisał(a):

Problem polega na tym, że teraz siedzę w 2 temacie i tam gość pisze, że dyski te nie są na backup bo mogą paść z dnia na dzień bez objawów. Więc no ja nie jestem taki by kupować na hop siup.

Pisałem Ci ja i inni po ile lat mamy dyski, ten dysk ma 5 lat gwarancji i kosztuje 225zł, a Ty robisz dywagacje jakbyś miał kredyt na dom brać. Padnie to padnie, masz gwarancję i w najgorszym wypadku zainstalujesz Windowsa i kilka gier od nowa. Mnie pierwszy w życiu SSD padł po 12 latach, za to HDD padł mi lata temu będąc jeszcze na 2 letniej gwarancji, więc ?

• Upvote 2
Opublikowano

Różnica jest taka że ssd może paść nagle na amen i bez kopii jesteś w :dupa: ewentualny odysk jest kosztowny i często nieopłacalny, czasem wcale nie możliwy, hdd daje objawy przez długi czas że coś się powoli zaczyna dziać, nawet z masą błędów potrafi normalnie działać + jest sporo większa szansa na ewentualne odzyskanie plików.

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Mizu napisał(a):

SSD/NVME używam pewnie od 2010 i przewinęło mi się już kilkanaście sztuk i padł mi tylko raz tani Crucial :E 

A mi nic a kilkanaście ich miałem
Swoją droga NVME w 2010...

Edytowane przez Killer85
Opublikowano
31 minut temu, Send1N napisał(a):

Różnica jest taka że ssd może paść nagle na amen i bez kopii jesteś w :dupa: ewentualny odysk jest kosztowny i często nieopłacalny, czasem wcale nie możliwy, hdd daje objawy przez długi czas że coś się powoli zaczyna dziać, nawet z masą błędów potrafi normalnie działać + jest sporo większa szansa na ewentualne odzyskanie plików.

O tym mówię. Ja mam ważne dane na pulpicie, więc byłyby na SSD co jest najwyraźniej badziewne. Na razie potestuję procka i zobaczę czy coś to da.

Opublikowano

To robisz kopie tych danych :E czego nie rozumiesz? ;) nie zależnie czy to hdd czy ssd kopie przynajmniej jedną każdy powinien mieć a prawda jest taka że większy % ludzi tego nie robi i pózniej jest płacz.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

To robisz kopie tych danych :E czego nie rozumiesz? ;) nie zależnie czy to hdd czy ssd kopie przynajmniej jedną każdy powinien mieć a prawda jest taka że większy % ludzi tego nie robi i pózniej jest płacz.

E tam, używam HDD od 15-20 lat około i tylko jeden mi się zepsuł w tym czasie - bad sectory wywaliło, ale i tak pozwoliło mi skopiować dane. Więc ufam HDD jak własnej grabie.

• Confused 2
Opublikowano (edytowane)

Jak masz na wszystko odpowiedz to po co zakładasz temat? :E stawiam że za chwile jak przyjdzie 5700x3d napiszesz że nie ma różnicy między 5500 i nie warto było zmieniać skoro gry dalej będą odpalane z HDD ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Like 2
Opublikowano
4 godziny temu, Keller napisał(a):

O tym mówię. Ja mam ważne dane na pulpicie, więc byłyby na SSD co jest najwyraźniej badziewne. Na razie potestuję procka i zobaczę czy coś to da.

HDD co najwyżej jest dobry do przetrzymywania danych, a nie do używania go w komputerze jako dysk systemowy, czy pod gry.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Jak masz na wszystko odpowiedz to po co zakładasz temat? :E stawiam że za chwile jak przyjdzie 5700x3d napiszesz że nie ma różnicy między 5500 i nie warto było zmieniać skoro gry dalej będą odpalane z HDD ;) 

Pewnie nie będzie różnic poza 2 fps więcej :D  No i nie mam na wszystko odpowiedzi, dostałem to co chciałem > SSD nie jest trwałe dalej i może się sypnąć w każdej chwili. Backupy nie chce mi się robić, wsio.

Choć być może tych backupów też mi się nie chce robić z winy HDD bo kopiowanie plików jest długie. No ale na SSD słyszałem też to słabo idzie jak pliki są małej wielkości, a dużo - a tych mam najwięcej.

31 minut temu, Doamdor napisał(a):

HDD co najwyżej jest dobry do przetrzymywania danych, a nie do używania go w komputerze jako dysk systemowy, czy pod gry.

A u mnie i przechowuje dane i system chodzi w miarę okej, gry też w miarę okej. Ujdzie. Oczywiście nie mam porównania z SSD, więc pewnie pomyślałbym że przesiadłem się na turbo, ale niestety jak ma mi się wywalić dysk bez ostrzeżenia, to wolę nie. Może za 20 lat zrobią jakieś bezpieczne i szybkie dyski.

Edytowane przez Keller
  • Haha 1