Skocz do zawartości

Jak naprawić 0.1% i 1% lows, mimo dobrego średniego fps? Od czego to zależy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Keller napisał(a):

Plus przypomnę że mam HDD. Nie wiem czy ktoś ogrywał i testował lowsy na HDD. Ciężko już spotkać kogoś z archwalnym sprzętem i chęcią do testów głębszych niż zwykły średni fps :E 

2 godziny temu, Keller napisał(a):

Boje się, że mi padnie, a HDD działa 10 lat mimo niezliczonych operacji na małych i dużych plikach :(  

W takim razie temat wyczerpany, bo nie przyszło by mi do głowy żeby w 2025 roku grać na HDD :E Więc w pierwszej kolejności dysk,  w drugiej CPU na poziomie Ryzena 3600X i to nie ma prawa dobrze działać w Cyberpunku. Nie zainstalowałem gry na HDD od 2012 roku, mój pierwszy SSD ten z 2012 roku, działał później w komputerze ojca non stop i padł po 11 latach. Inne SSD mam po 3,4,6 lat i również zero problemów, za to HDD kiedyś mi padł jeszcze na gwarancji. Jeszcze rozumiem trzymać ten zabytek na jakieś dane, ale grać na HDD we współczesne gry to podziwiam, zwłaszcza, że takie dyski są w cenie pendrivów.

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Taka to moja niechęć do zmian zanim się nie upewnię jakoś że na pewno jest sens i bezpieczne.

Patrzcie co znalazłem. Duże spadki nawet na 12gen Intel, no ale z RT, a bez RT nie znalazlem testów 1% percentile :) 

image-84-1024x570.thumb.png.14e66a066d2a4564d61a5200874b45b8.png

7 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Jak GPU nie ma użycia 100%, a ma <90% to jest to wina słabego procka, chyba, że mamy jakąś blokadę fps, ale chyba nie o to chodzi. Do w miarę komfortowego grania potrzeba Ryzena 5600 na AM4, takie minimum.

Pokaż ukrytą zawartość

Cyberpunk2077_2023_09_22_21_40_50_033.thumb.png.6443d12a21155595516c0361349e40ef.png

Cyberpunk2077_2023_09_21_18_09_47_918.thumb.png.1055a484b053eee3910a68e1257d6b9b.png

No więc w końcu zrobiłem test bez vsync. 75% użycia GPU w porywach do 80%...

Z FSR to nawet do 55% potrafi zbić.

Tutaj ludzie narzekają również na prockach X3d więc nie wiem.

posmiane.png

Edytowane przez Keller
Opublikowano

No bo FSR obniża rozdzielczość, a im niższa tym większe zapotrzebowanie na procesor, stąd spadło użycie GPU, kup sobie SSD, na same gry, nie musisz tam trzymać nie wiadomo czego, postaw na nim Windowsa, taki 1TB starczy, mój pierwszy SSD jaki miałem miał 240GB od Goodrama, i miałem na sam Windows, potem dokupiłem drugi SSD 1TB na gierki, bo HDD mam cały czas podłączony do kompa ale na dane, backup itp. Gierki nie ma sensu instalować na HDD.

Dysk 240GB - nadal działa, ale wymieniłem go bo miał tylko 240GB, a przy okazji kupiłem NVME, więc teraz na nim mam system.

Opublikowano
41 minut temu, Keller napisał(a):

Taka to moja niechęć do zmian zanim się nie upewnię jakoś że na pewno jest sens i bezpieczne.

Patrzcie co znalazłem. Duże spadki nawet na 12gen Intel, no ale z RT, a bez RT nie znalazlem testów 1% percentile :) 

image-84-1024x570.thumb.png.14e66a066d2a4564d61a5200874b45b8.png

No więc w końcu zrobiłem test bez vsync. 75% użycia GPU w porywach do 80%...

Z FSR to nawet do 55% potrafi zbić.

Tutaj ludzie narzekają również na prockach X3d więc nie wiem.

posmiane.png

Problemem jest twój sprzęt, dopóki go nie wymienisz, gra nie będzie działała płynniej.

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, CozyHog napisał(a):

Ten wątek zaczyna robić się męczący..:D

A kto Ci każe czytać?

Ogólnie pokombinowałem z ustawieniami i z frame generation wydaje się płynniej - zrobiłem sobie 120 fps (60Hz x2), zbija lowsy do 80 zamiast 40 więc jakby lepiej. Tylko rwie obraz jak to bez vsync.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
Teraz, CozyHog napisał(a):

Masz rację.. sorki.

Spoczko, bez hejtu, kulturka :D  

Kupiłem 5700X3D, jak użycie GPU będzie dalej niskie i spadki lows, to wyrzucam AM4 i przesiadam się na Intela.

• Upvote 1
Opublikowano

Jeszcze tylko jakieś SSD NVME i witamy w 3 dekadzie XXI wieku:)

Tak serio to w fullHD powinieneś mieć minimum te >60fps na średnich. Ja gram w QWHD na 3060 Ti, średnie ustawienia, tektury na ultra, bez dlss itp i mam właśnie minimum te 60-70 kl/s. Zdejmij tylko te kagańce w postaci UV. W biosie mam procka ustawionego na jakieś 3600MHz 1.1V, a jak chcę wyższej wydajności to wchodzę sobie w ryzen master i 1 klikiem włączam te 4.7GHz 1.31V.

Polecam też odpalić starusieńskiego Heaven Benchmark, ustawić go na minimalne wartości, rozdzielczość 720 lub 1080p. Tam pomiędzy pewnymi scenami (chyba 6-7 i później jeszcze) są wyraźne spadki fps i one chyba w dużej mierze zależą od odpowiednio skonfigurowanych parametrów procka i pamięci. Widziałem trochę wyników z lepszymi niż mój procesor i ten fps był w nich niższy niż u mnie. Trzeba też pamiętać, żeby po pierwszym przelocie puścić test drugi raz i dopiero nim się sugerować.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Keller napisał(a):

Brzmisz trochę jak ludzie kilkanaście lat temu, gdy pierwsze dyski SSD się pojawiały. Pytanie, czy dysk SSD do gier ma sens, to jak pytanie, czy warto wymienić integre na dedykowaną kartę graficzną. Przecież dyski SSD są standardem do gier już od nie pamiętam ilu lat, niech Ci da do myślenia, że nawet w konsolach to jest norma.

48 minut temu, Keller napisał(a):

Kupiłem 5700X3D, jak użycie GPU będzie dalej niskie i spadki lows, to wyrzucam AM4 i przesiadam się na Intela.

Akurat X3D w takim Cyberpunku się przydaje, a w takim Wiedźminie 3 NG wyprzedza i9 12900K. Na pewno będzie spora róznica, bo jak pisałem wymieniłem kiedyś 3700X na 5800X3D właśnie przez Cyberpunka, bo było niekomfortowo. Tylko kupowanie w pierwszej kolejności procesora do gier, mając te gry zainstalowane na HDD to jakbyś sobie kupił wypasiony zasilacz do procesora z inegrą :E Więc koniecznie dokup do tego jakiś dysk ;)

Edytowane przez skunRace
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Sprzedaj też ten swój procesor a 1TB to nie jest duży wydatek, dawniej to się płaciło za 128GB po 600zł ;)

Choćby ten z tańszych weź i to będzie przepaść między Twoim dyskiem, bo to się trochę kłóci i szkoda kupować nowy procek do grania mając talerzowca. W sumie chyba lepiej było najpierw kupić tani dysk SSD i zbierać na procka.

https://www.morele.net/dysk-ssd-kioxia-exceria-g2-1tb-m-2-2280-pci-e-x4-gen3-1-nvme-lrc20z001tg8-9893323/?ceneo_spo=true&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=2b727614-a30e-4260-adc0-cefa6215b7dd

Edytowane przez skunRace
Opublikowano (edytowane)

Czy to ssd czy nvme będzie lepszy komfort nawet z samego używania Windowsa gdy się postawi go na nowym dysku. Gry tak samo, nie na darmo nowe gry mają w wymaganiach wypisane "SSD" gdyby to nie było takie normalne w dzisiejszych czasach to nikt by nie podawał takich wymagań. HDD jest ok jako backup i tyle.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Od grubych lat już nie mam żadnego HDD w kompie. Jedynie zewnętrzne na USB na jakieś kopie :E

Przecież dzisiaj to idzie się pochlastać bez ssd/nvme, nawet nie mówiąc o gierkach, cała winda na tym zamula :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 4
Opublikowano
7 minut temu, lukadd napisał(a):

Przecież dzisiaj to idzie się pochlastać bez ssd/nvme, nawet nie mówiąc o gierkach, cała winda na tym zamula :E

Zmieniłem PS4 slim na PS5, i nawet użytkowanie samego systemu, łażenie po konsoli, przeglądanie sklepu Sony, sto razy szybsze niż to mulenie na HDD. Nie wyobrażam sobie siedzenia na HDD w 2025r. To jak jechanie na autostradzie z zaciągniętym ręcznym. :E

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, skunRace napisał(a):

Sprzedaj też ten swój procesor a 1TB to nie jest duży wydatek, dawniej to się płaciło za 128GB po 600zł ;)

Choćby ten z tańszych weź i to będzie przepaść między Twoim dyskiem, bo to się trochę kłóci i szkoda kupować nowy procek do grania mając talerzowca. W sumie chyba lepiej było najpierw kupić tani dysk SSD i zbierać na procka.

https://www.morele.net/dysk-ssd-kioxia-exceria-g2-1tb-m-2-2280-pci-e-x4-gen3-1-nvme-lrc20z001tg8-9893323/?ceneo_spo=true&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=2b727614-a30e-4260-adc0-cefa6215b7dd

No dobra, ale jak tani to nie wiem czy dobry. Są recenzje jakieś gdzie on wypada dobrze? Nie znam firmy nawet.

Uzupełniam screeny. Podkręciłem ramy z 3000 CL12 na 4200 Mhz CL16. Dzięki temu ogromnie na Ryzenie 5500 wzrasta L3 i kiedyś wydawało mi się że dogania Ryśka 5600 dzięki temu (robiłem inne testy, ale nie mam pod ręką, chyba geekbench też i inne). 5600 nie ogarnie synchronicznie ramów 4200mhz.

Użycie GPU wzrosło drastycznie, ale tylko 2-3 fps różnicy.

4200.png

Jeszcze prockowi dorzucę boost override 200mhz, może 1 fps da ;) 

Ok, 4450Mhz.

4200-proc4450.thumb.png.577b796319e814fe00fe82c0b4114ba3.png

Kolejne 2 fps do przodu. Tyle się da wycisnąć. Może jeszcze 1 fps doszłoby gdyby popracować, ale to tyle.

Spadki lows z z kolei są takie same, 42 fps 0.1% low i 51 fps 1% low. Nic się nie zrobi z tym, frame generation tylko coś pomaga na odczucie.

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Keller napisał(a):

No dobra, ale jak tani to nie wiem czy dobry. Są recenzje jakieś gdzie on wypada dobrze? Nie znam firmy nawet.

Poszukaj w necie, dlatego go zapisałem kiedyś do zakładki jak będę potrzebował dla kogoś tanie i dobre nvme, bo w recenzjach wypadał bardzo dobrze. Możliwe, że już jest coś jeszcze lepszego z tych tańszych i tak co byś nie kupił do będzie przepaść między Twoim HDD  ;)

https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_kioxia_exceria_g2_1_tb_najbardziej_oplacalny_dysk_ssd_na_rynku-20951-11.html

Edytowane przez skunRace
  • Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, skunRace napisał(a):

Poszukaj w necie, dlatego go zapisałem kiedyś do zakładki jak będę potrzebował dla kogoś tanie i dobre nvme, bo w recenzjach wypadał bardzo dobrze. 

https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_kioxia_exceria_g2_1_tb_najbardziej_oplacalny_dysk_ssd_na_rynku-20951-11.html

Ale łapie wysokie temp, trzeba dokupić radiator? Bo niby coś tam jest zamontowane tutaj na B550 ale pewnie słabe.

Opublikowano

Nawet bym sobie tym głowy nie zawracał, po pierwsze taki radiator wystarczy, po drugie Ty kupujesz dysk do systemu i gier. Możesz założyć temat w dziale dysków możliwe, że tam znajdą coś lepszego. Ja podesłałem to co miałem pod ręką i jakbym potrzebował tani nvme to bym go brał za 225zł.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Keller napisał(a):

Byle jaki najtańszy dysk ssd nawet nie musi być m2 120gb za 50zl  da ci nieporównywalną różnicę w działaniu gier, jak masz obawy to wez sobie coś po taniości testowo i zainstaluj tam cybera to zobaczysz (najwyzej zrobisz zwrot) :E stuttering i dropy od X lat to normalna sprawa na dyskach hdd w grach.

Edytowane przez Send1N
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano
10 godzin temu, Send1N napisał(a):

Byle jaki najtańszy dysk ssd nawet nie musi być m2 120gb za 50zl  da ci nieporównywalną różnicę w działaniu gier, jak masz obawy to wez sobie coś po taniości testowo i zainstaluj tam cybera to zobaczysz (najwyzej zrobisz zwrot) :E stuttering i dropy od X lat to normalna sprawa na dyskach hdd w grach.

No ale nie mam miejsca na SSD, tylko m2 musi być. Najtańszy wątpię, że będzie dobry i trwały, zawsze kupowałem najlepsze cena/jakość z recenzji, albo tanie ale nigdy najtańsze. No ale na dyskach się znam jak Cyberpunk na dobrym AI.

Opublikowano (edytowane)

Kioxia to kiedyś Toshiba, więc źle nie będzie. Nie ma co się bać SSDków. Zresztą jak Ci przypadkiem padnie to co się takiego strasznego wydarzy - stracisz trochę danych i czasu na stawianie systemu od nowa i to w zasadzie tyle :D. Ja zaczynałem jakoś w 2014, czy 2014 od Samsungów serii PRO, ale wtedy faktycznie celowanie w topke miało sens, bo technologia była stosunkowo "świeża". Teraz czasy się zmieniły i owszem można trafić 'bombę', ale to jak z każdym sprzętem. Kup coś powiedzmy za 300-350PLN i powinno być gites majonez.

I jeszcze jedno - owszem estetycznie będzie to kijowo wyglądać - ale ostatecznie możesz sobie kupić nawet SSD na SATA i położyć go na dnie obudowy, tam nie ma co wibrować, cały dysk jest leciutki, więc kable nie będą się przesadnie wyginać itd.

Edytowane przez kudlatypawelek
  • Upvote 1