Skocz do zawartości

Jak naprawić 0.1% i 1% lows, mimo dobrego średniego fps? Od czego to zależy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Dominix napisał(a):

Ja się zastanawiam co takiego ważnego na tym dysku jest że jakby padł to by była tragedia

Jak jest cokolwiek ważnego to i tak się robi kopie zapasowe. Dyski HDD też padają :E

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Keller napisał(a):

Typ błędu: Cache Hierarchy Error

cache hierarchy jest w 99% przypadków przez niestabilny sam procesor np przy zbyt niskim napięciu lub zbyt wysokim taktowaniu jeżeli nie jest stabilny nawet na auto to go zwracaj, skoro twierdzisz że całkowicie na auto zaliczasz restart pc, chyba że masz coś namieszane w biosie i nie działa na fabrycznym napięciu :hmm:

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
4 minuty temu, lukadd napisał(a):

Jak jest cokolwiek ważnego to i tak się robi kopie zapasowe. Dyski HDD też padają :E

No właśnie o to mi chodzi, a jak padnie to taniej jest kupić zapasowy niż dać go do wyciągnięcia danych które i tak mogą być częściowo uszkodzone.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Send1N napisał(a):

cache hierarchy jest w 99% przypadków przez niestabilny sam procesor np przy zbyt niskim napięciu lub zbyt wysokim taktowaniu jeżeli nie jest stabilny nawet na auto to go zwracaj, skoro twierdzisz że całkowicie na auto zaliczasz restart pc, chyba że masz coś namieszane w biosie i nie działa na fabrycznym napięciu :hmm:

Ciężko mieć coś namieszane jak domyślne ustawienia dałem, nic tam nie zmieniałem. Choć dziwiło mnie że automatycznie ustawiło na poziom expert w MSI, bo domyślnie jest standard chyba. Napięcie procka 1.25v chyba było domyślne. Nawet potem sprawdziłem curve optimizer positive +10 i nic to nie dało. Peszek to peszek, kupowanie trayów.

4 minuty temu, Dominix napisał(a):

No właśnie o to mi chodzi, a jak padnie to taniej jest kupić zapasowy niż dać go do wyciągnięcia danych które i tak mogą być częściowo uszkodzone.

Moje doświadczenie jest takie że HDD nawet jak się psuje to daje znaki, albo w SMART albo słyszalne. I mamy wtedy chwilę czasu na kopię.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Elektronika może ci paść bez ostrzeżenia, może ci zasilacz puścić i mimo zabezpieczeń pójdzie napięcie na dyski i nara.  Masz kopię zapasową to masz i nie kombinujesz później z odzyskiwaniem danych, które nie zawsze da się wszystkie odzyskać.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Moje doświadczenie jest takie ze HDD może paść i nawet kopi nie zdążysz zrobić, tak samo jak SSD.

Nie wiem też w czym jest problem aby kupić SSD., odłączyć HDD, zainstalować system na SSD, gry i co tam potrzebne i zobaczyć jak jest. HDD sobie będzie na boku i pewnie już nie będzie odpalony po zobaczeniu różnicy ;) a nawet jak SSD padnie to będzie kopia na HDD.

Ale to może minąć kilka lat zanim ten ssd padnie.

Jak słychać że HDD wydaje nienaturalne dźwięki to już raczej za późno na cokolwiek. To tak jak odpalić silnik w samochodzie bez oleju ;)

Edytowane przez Dominix
  • Upvote 2
Opublikowano
8 minut temu, Dominix napisał(a):

Moje doświadczenie jest takie ze HDD może paść i nawet kopi nie zdążysz zrobić, tak samo jak SSD.

Nie wiem też w czym jest problem aby kupić SSD., odłączyć HDD, zainstalować system na SSD, gry i co tam potrzebne i zobaczyć jak jest. HDD sobie będzie na boku i pewnie już nie będzie odpalony po zobaczeniu różnicy ;) a nawet jak SSD padnie to będzie kopia na HDD.

Ale to może minąć kilka lat zanim ten ssd padnie.

To jest bardzo dobra rada. Miałem to właśnie napisać

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Keller napisał(a):

Nieważne, dyskiem się będę zajmował jak proc się ogarnie, na razie ten restartuje kompa.

Możesz mu dać troche więcej napięcia niż ma na stock ustawiając LLC agresywniej niż auto, znajdz pozycję cpu load line calibration w biosie i ustaw ją na 1 zapisz zmiany i zobacz czy przestanie się wywalać. Jeżeli tak to i tak bym go zwracał bo co to za sztuka co nawet -20mv nie chce zrobić. Mimo wszystko warto to sprawdzić aby zaspokoić ciekawosć.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

No nie wiem, jak ustawiałem curve optimizer +10 to chyba dodało mu napięcia, nie? 1.29 było nawet wobec standardowych 1.25, a nadal zawieszki.

Poczytałem więcej o tym błędzie, no i na ogół piszą że uszkodzony.

Had this error with a 5900X and it was a faulty CPU. It would throw the error during gaming or just web browsing with no common reasons. RMA thru AMD, received new CPU and no problems since.

Opublikowano (edytowane)

Ten temat to są jakieś jaja chyba :E jak ziomek kupi m2 i mu się system odpali w 10 sekund to z papuci go wywali :D

ehh to było w 2011 jak na hdd jeszcze miałem system i się odpalał komp 100 lat? a te loadingi w grze mmm :E potem wleciał zwykły ssd i to już byl kosmos.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
11 godzin temu, lukadd napisał(a):

Patrząc na moje skromne krótkie życie i znajomych/rodzinę, to najczęściej padały... HDD ;) 

Opublikowano
37 minut temu, Brolly napisał(a):

Ten temat to są jakieś jaja chyba :E jak ziomek kupi m2 i mu się system odpali w 10 sekund to z papuci go wywali :D

ehh to było w 2011 jak na hdd jeszcze miałem system i się odpalał komp 100 lat? a te loadingi w grze mmm :E potem wleciał zwykły ssd i to już byl kosmos.

No, tylko jak odpaliłem po kilku latach używania SSDa starszego Windowsa na HDD, to zapierdzielał jak nowy Win na SSD. 

Na szybkim HDD responsywność była "maksymalna" na Win XP. Na Win 7 jest całkiem OK, oczywiście jak ktoś jest kumaty i wie jak używać HDD, żeby było jak najlepiej. Za to na Win 10 to bez SSD jest taka tragedia, że się tego w zasadzie nie da normalnie używać.

Nie ma powodu, żeby komp wykorzystywany tylko do gier był nieużywalny na HDD, jak w kompie się nudzi np. 32GB RAMu.

Teraz mamy to samo z FG w grach. Już to podają w wymaganiach i to od minimalnych po ultra. Po co się męczyć, niech se klient lepszego kompa kupi.
Do tego w grach najgorsze były kiedyś przycinki wynikające z doczytywania z HDD. SSD miał to wreszcie wyeliminować, a teraz mamy nawet gorsze, bo się wesoło w tle liczą DRMy i leci kompilacja shaderów, albo inny streaming.

SSD to super sprawa, ale postrzegalna różnica mogłaby być wiele, wiele mniejsza jakby soft optymalizować pod HDD + dużo RAMu. 

Opublikowano

XP na ssd też działa lepiej niż na hdd wiem bo testowałem, działanie przeglądarek w starych wersjach obsługiwanych przez xp też jest lepsze niż na hdd 7200rpm. wiadomo że to nie taka przepaść jak przy win10 ale jednak różnica jest.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, VRman napisał(a):

SSD to super sprawa, ale postrzegalna różnica mogłaby być wiele, wiele mniejsza jakby soft optymalizować pod HDD + dużo RAMu. 

Nie masz pojęcia o czym piszesz. Zdajesz sobie sprawę ile czasu by zajęło załadowanie z HDD 25 GB danych o różnej wielkości do pamięci RAM? Podpowiem, ogrom. Developerzy stawali na głowie a i tak czasy ładowania w grach były już liczone w minutach pod koniec ósmej generacji konsol... 

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)

Ale ja nie pisałem, że XP nie działa lepiej, albo że gra się nie będzie ładowała szybciej.

Ja tylko chciałem zauważyć, że zwykłe używanie komputera dziś absolutenie wymaga SSD a nie musi. 

Klikasz na coś na pulpicie, czy w wchodzisz na C:. 20 lat temu to było natychmiastowe. Dzisiaj bez SSD zamula jakbyś po internecie chodził, a nie po swoim kompie. Przeglądarkę internetową też można odpalić szybko, bo ile ona musi załadować? 500MB? Dalej przy kompach z 16-32GB RAMu nawet nie musi kilobajta ciągnąć, jakby ktoś się uparł. Zresztą przy łączach 1Gbit to i tak nie bardzo byłby sens zapisywania danych do cache'u przeglądarki, bo szybki HDD to było coś koło 150MB/s. :P

Młodsi lub ci z gorszą pamięcią po prostu dzisiaj często myślą, że bez SSD to się nie da i że przed SSD to wszytko zamulało. A guzik prawda. O to i tylko o to mi chodziło. 

Nie każdy miał okazję po latach wrócić do XP na HDD. A ja miałem. Po załadowaniu systemu komfort poruszania się po kompie czy wykonywania prostych czynności, jest taki sam na HDD jak W10 na SSD.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Nie każdy miał okazję po latach wrócić do XP na HDD. A ja miałem. Po załadowaniu systemu komfort poruszania się po kompie czy wykonywania prostych czynności, jest taki sam na HDD jak W10 na SSD.

Jak ktoś robi tylko jedną rzecz w danej chwili to może tak ale multitasking na XP leżał na HDD tak jak na każdym innym systemie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.02.2025 o 14:28, Keller napisał(a):

Ciekawe czy tak się da np. ustawić kopiowanie pulpitu albo jeszcze  2 innych folderów z automatu np. na hdd. Ja próbowałem na pendrive ale kopiuje mi 3h...

Twój pomysł jest właściwie tak stary jak harmonogram zadań w Windows, od lekko 20 lat tak się robi. Chyba nie sądzisz, że admini we firmach siedzą i codziennie o godzinie "x" klikają przycisk "Kopiuj" xD Opcję wybudzenia PC o konkretnej godzinie to miał nawet stary BIOS a co dopiero UEFI.

https://us.informatiweb.net/tutorials/it/bios/scheduled-boot-by-rtc-event-or-alarm--2.html#bios-award

Naprawdę się zastanawiam co ty masz takiego na tym HDD bo coraz więcej firm nawet robi backup na SSD a ty się obawiasz używania SSD jako dysk roboczy.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Twój pomysł jest właściwie tak stary jak harmonogram zadań w Windows, od lekko 20 lat tak się robi. Chyba nie sądzisz, że admini we firmach siedzą i codziennie o godzinie "x" klikają przycisk "Kopiuj" xD Opcję wybudzenia PC o konkretnej godzinie to miał nawet stary BIOS a co dopiero UEFI.

https://us.informatiweb.net/tutorials/it/bios/scheduled-boot-by-rtc-event-or-alarm--2.html#bios-award

Naprawdę się zastanawiam co ty masz takiego na tym HDD bo coraz więcej firm nawet robi backup na SSD a ty się obawiasz używania SSD jako dysk roboczy.

A po co mi wybudzanie? Ja tylko chcę by to zrobił w czasie użytkowania komputera sam. Jeśli nie włączę go np 1 dnia miesiąca, to niech zrobi kolejnego który będzie włączony.

A co mam ważnego? Notatki - ogrom plików. Foldery z różnymi osobistymi rzeczami jak CV, wyniki badań zeskanowane, faktury, do tego hasła i rzeczy do mojej strony internetowej które są mi potrzebne do jej aktualizowania lub odtwarzania. To tak w skrócie. Plików małych mam ogrom.

80 439 plików, 21 970 folderów, 20GB.

Edytowane przez Keller
Opublikowano

Przyznam, że aktualnie bardziej interesuje mnie jak zakończy się sprawa z 5700x3D, bo ja mój egzemplarz zakupiłem na promce w wersji box jakoś we wrześniu zeszłego roku i do tej pory nie chce mnie się go wsadzić do budy. Wciąż liczyłem, że procek to raczej plug and play i zwyczajnie działa, a tu czytam że są jednak jakieś cyrki. Mój obecny 5700x też wykazywal niestabilność, u mnie to było na rdzeniu numer 0. Ale jak solidnie odkręcilem negatywny CO w PBO problem chyba ustąpił.

Tymczasem tutaj wygląda, że nawet na stockowych ustawieniach jest padaczka? Może płyta nie wyrabia i kiepsko steruje gradacją napięć, bo to może być problem przy przechodzeniu przez te pośrednie stany między zegarem niskim i wysokim?

Może jakoś ustawić maksymalną wydajność i zobaczyć, czy wtedy będzie działał lepiej?