GordonLameman 8 495 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego (edytowane) Reaktywacja wątku z PcLaba. Można tu wrzucać zdjęcia waszego jedzenia, wymieniać się kulinarnymi doświadczeniami i polecajkami kulinarnymi Czy mamy tu jakichś domowych pizzaiolo? To ja zacznę, tradycyjnym weekendowym śniadaniem u mnie. Bajgiel (tostowany na rumiano), młode zielone listki, szynka, jajko sadzone, szczypiorek, awokado: ew. Wersja z łososiem, serkiem philadelphia, awokado i ponownie młodymi listkami Edytowane 2 Lutego przez GordonLameman 3
Kamiyanx 1 249 Opublikowano 2 Lutego Opublikowano 2 Lutego Taktyk. Niedługo sam też startuję, to może coś powstawiam.
trepek 1 362 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Wczoraj zrobiłem sobie deser - awodako z bananem. Zamieszane i wybełtane na piankę. W smaku pychota! Ale zdjęcia nie wstawiam bo zaraz pojawiłyby się pytania, który raz już to jem Smak jest odwrotnie proporcjonalny do wyglądu.
Jaycob 1 934 Opublikowano 7 Lutego Opublikowano 7 Lutego Ja mieszam jeszcze z kakao (tym prawdziwy, bez cukru i dodatków). Wychodzi z tego bardzo dobry (IMO) deser "czekoladowy".
GordonLameman 8 495 Opublikowano 23 Marca Autor Opublikowano 23 Marca Dzisiaj mimo deszczu udało się otworzyć sezon grillowy. Sezonowane steki: ribeye oraz new York strip z rasy Black Angus. Sezonowane na sucho przez 28 dni. Do tego puree ziemniaczane z serem bursztyn oraz moja wersja prostej surówlki z sałat i warzyw. Mega dobre wyszło . 3 1
Camis 5 901 Opublikowano 23 Marca Opublikowano 23 Marca 37 minut temu, GordonLameman napisał(a): ribeye oraz new York strip z rasy Black Angus Synek lepiej zjedz kiełbasę tak jak obywatelski! BP; NMSP 4
GordonLameman 8 495 Opublikowano 23 Marca Autor Opublikowano 23 Marca Nie było surowe, było idealnie takie jak powinno być
SportowyMax 0 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Ale sztos te dania, aż głodny się zrobiłem Ja dopiero zaczynam kombinować w kuchni i trochę ogarniać też temat diety pod trening, więc może ktoś poleci jakieś szybkie i zdrowe jedzenie? Coś typu: kurczak, jajka, warzywa na zasadzie wrzucasz na patelnię, 15 minut i gotowe. Nie musi być fit, ale żeby dawało powera i nie trzeba było pół dnia stać przy garach
ODIN85 3 510 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Smażysz kawałki piersi a potem warzywa z paczki. Sól pieprz do smaku. Gotowe
Jaycob 1 934 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia 9 godzin temu, SportowyMax napisał(a): Ale sztos te dania, aż głodny się zrobiłem Ja dopiero zaczynam kombinować w kuchni i trochę ogarniać też temat diety pod trening, więc może ktoś poleci jakieś szybkie i zdrowe jedzenie? Coś typu: kurczak, jajka, warzywa na zasadzie wrzucasz na patelnię, 15 minut i gotowe. Nie musi być fit, ale żeby dawało powera i nie trzeba było pół dnia stać przy garach Najłatwiej i najszybciej: kurczak stir-fry z warzywami. Podsmaż kurczaka na oliwie, dodaj warzywa z paczki mrożonek i sos sojowy + czosnek + imbir, chili, pieprz. Jak wszystko się podsmaży, dorzuć ryż albo chiński makaron i dobrze wymieszaj. Albo tzw. Buddha Bowl z kurczakiem - czyli po prostu miska rozmaitości (w moim przypadku talerz, bo nie mam takich dużych misek ). Składniki: jakieś warzywa (najlepiej świeże): szpinak, rukola, sałata, ogórek, rzodkiewka, awokado, pikle, fasolka edamame i co tam jeszcze chcesz. oliwa + sok z cytryny albo dressing np. z pasty orzechowej, sosu sojowego, oleju sezamowego, octu jabłkowego (lub cytryny) i odrobiny syropu klonowego albo miodu ryż (biały/brązowy/)kasza/komosa ryżowa/makaron ryżowy pierś z kurczaka/tempeh/tofu (tylko nie same, aby smakowało polecam obtoczyć w mące ziemniaczanej/kukurydzianej) z białym pieprzem, czosnkiem) i usmażyć. Wszystko układasz obok siebie w misce (albo talerzu), ale nie mieszasz.
GordonLameman 8 495 Opublikowano 1 Maja Autor Opublikowano 1 Maja Skoro była majówka to trzeba odpalić grill. Jak zwykle u mnie smashburgery: 200g smashowanej wołowiny pikle salata lodowa Opcjonalnie jalapeno sos BBQ wiśniowy własnej roboty bulki brioche z lokalnej piekarni Cóż, mało jest miejsc na Śląsku gdzie można zjeść lepszego burgera niż u mnie 1 1
ryba 1 246 Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja Częstochowa 500stopni Do smashy zla bulka, kotlet masz za malej srednicy zapewne smaczne, ale zla konstrukcja do tego typu.
ODIN85 3 510 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja 6 godzin temu, GordonLameman napisał(a): Skoro była majówka to trzeba odpalić grill. Jak zwykle u mnie smashburgery: 200g smashowanej wołowiny pikle salata lodowa Opcjonalnie jalapeno sos BBQ wiśniowy własnej roboty bulki brioche z lokalnej piekarni Cóż, mało jest miejsc na Śląsku gdzie można zjeść lepszego burgera niż u mnie Daj przepis na ten sos.
GordonLameman 8 495 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja 4 godziny temu, ryba napisał(a): Częstochowa 500stopni Do smashy zla bulka, kotlet masz za malej srednicy zapewne smaczne, ale zla konstrukcja do tego typu. To jest idealna bułka do smashy - opracowana dla Daniela Wenke. Eksperta od smashy kotlet jest takiej średnicy jak się rozgniecie. Ja akurat rozgniatam nieco mniej, wole jak kotlet ma jednak pewną grubość. podsumowujac: wuja się znasz 36 minut temu, ODIN85 napisał(a): Daj przepis na ten sos. Sos BBQ Wiśniowy Składniki: 1 czerwona cebula poszatkowana na drobno 2 nieduże ząbki czosnku (lub jeden duży) 2 łyżki masła 240 g ketchupu 150g g brązowego cukru (ja dałem na początku mniej i potem dosładzałem do smaku) 200g wiśni (ja miałem mrożone) 60 ml octu jabłkowego 32 g sosu Worcestershire 32g g musztardy (np. stołowej, sarepskiej) sól pieprz (pieprzu dałem 0,5 łyżeczki) W małym rondelku podsmaż cebulkę z przeciśniętym czosnkiem przez kilka minut, a następnie dorzuć wszystkie wszystkie składniki. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień; gotuj na wolnym ogniu, bez przykrycia, przez 15-20 minut lub do momentu, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję, mieszając od czasu do czasu. 1
bergercs 1 416 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja 6 godzin temu, ryba napisał(a): Częstochowa 500stopni 500stopni to pizzeria - a pizzę o wiele lepszą robi od nich "Po brzegi". jeśli chodzi o burgery w Cz-wa/okolice to GierKrówka a nawet Wall Street ich rozjeżdża - więc niech się sami najpierw douczą 1
GordonLameman 8 495 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja 16 minut temu, bergercs napisał(a): 500stopni to pizzeria - a pizzę o wiele lepszą robi od nich "Po brzegi". jeśli chodzi o burgery w Cz-wa/okolice to GierKrówka a nawet Wall Street ich rozjeżdża - więc niech się sami najpierw douczą Gierkrówka robi klasyczne burgery z tego co pamiętam, a to oczko niżej od smashy w Burgerowej ewolucji. a na stronie 500 stopni widzę jednego burgera keto czy coś
bergercs 1 416 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja 19 minut temu, GordonLameman napisał(a): klasyczne burgery z tego co pamiętam, a to oczko niżej od smashy Niższe to jest mięso w smashu Czyli jak uzasadnić - mniej drogiego mięsa za większą kasę.
GordonLameman 8 495 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja 8 minut temu, bergercs napisał(a): Niższe to jest mięso w smashu Czyli jak uzasadnić - mniej drogiego mięsa za większą kasę. Standardem jest przecież 200g w smashu to jest po prostu 2x 100g (każde “patty” po 100g). Gorzej, że do burgerów używa się mięsa z 30% tłuszczu, ja standardowo kupuje 80/20
bergercs 1 416 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja Teoretycznie, bo potem powstają takie potworki. Największą zaletą smasha jest łatwość usmażenia - wiadomo, że przy grubym mięsie ciężko trafić w punkt, więc albo surowy albo wysuszony - ale ciężko nazwać ten cienki tym lepszym.
GordonLameman 8 495 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja 18 minut temu, bergercs napisał(a): Teoretycznie, bo potem powstają takie potworki. Największą zaletą smasha jest łatwość usmażenia - wiadomo, że przy grubym mięsie ciężko trafić w punkt, więc albo surowy albo wysuszony - ale ciężko nazwać ten cienki tym lepszym. Bez przesady - zrobienie mięsa w punkt to nie jest problem (używam termometru do mięsa). Ja po prostu zdecydowanie wolę smashburgery w smaku. Pyszny “crust” robi robotę. dodatkowo sobie w ciąży typowego burgera bym zrobić nie mógł
Mar_s 2 235 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja 31 minut temu, GordonLameman napisał(a): dodatkowo sobie w ciąży typowego burgera bym zrobić nie mógł A jednak, a tak się śmiali z tej Anny Marii, mazel tov!
ryba 1 246 Opublikowano 2 Maja Opublikowano 2 Maja 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): a na stronie 500 stopni widzę jednego burgera keto czy coś jakas uposledzona strona po nowemu jest caly dzial z burgerami, tylko trzeba sie doklikac
Rekomendowane odpowiedzi