Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, VRman napisał(a):

donosi o tym, że nowe Radki na 3nm będą aż..

10% szybsze.

ŁĄCZNIE.

Czyli RDNA 5 w rasterze 10% szybsze od RDNA4, licząc i zmiany w architekturze (których może nie być, bo AMD zawsze papuguje Nvidię, a Nvidia już wydała nową generację z zerową poprawą rasteru) i to co da proces 3nm.

10% dotyczy samego IPC, a plotki mówią że jedno CU może mieć 2 razy więcej "rdzeni". Na dodatek najwyższy model niby ma mieć 154CU, gdzie rx9070xt miał 64CU. Więc z flagowych 4096 rdzeni w RDNA4 może skoczą na 19712 - 128 na jedno CU, zamiast 64, czyli ~x4.8 więcej we flagowcu.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
Spoiler

Gość mówi "10 faster than RDNA4 in rasterization", więc wątpię.

Więcej jednostek to większy pobór prądu, być może też wyższa półka. Przecież AMD już ma w historii akcje typu nalepianie metki "high-end flagship" na kartę ze średniej półki. 

"154CU" - Wielkie RDNA5 może nigdy nie zaistnieć dla graczy albo nie zaistnieć w sensownej cenie. 

A jeśli nawet 1070XT (czy jak to tam nazwą) będzie szybsze w rasterze dzięki większej liczbie jednostek, to raczej nie bez poważnego podbicia poboru prądu.

Jasne, 6080 może w każdym teście w rasterze pobić 4090tkę, tylko że przy TDP właśnie 4090tki, a nie 4080tki.

Ja bym nawet chciał. Mi hałas i pobór prądu nigdy nie przeszkadzał i mogę mieć w kompie kartę z nawet 1kW, ale nie sądzę, żeby ogół graczy zaakceptował 80tkę wciągającą pod 500W bez OC.

W każdym razie - jest już za późno na jakieś niespodzianki. Od półtora roku była mowa, że 3nm daje jedynie 10-15% przy tym samym poborze prądu, więc na normalny (tradycyjny) skok generacyjny nie ma co liczyć.

Gdyby było więcej, to byśmy nie słyszeli o tych 10% w RDNA5. 

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano
17 minut temu, VRman napisał(a):

Gdyby było więcej, to byśmy nie słyszeli o tych 10% w RDNA5. 

Intuicja oraz AI sugerują mi, że 2x więcej procesorów strumieniowych na CU jest oddzielną kwestią. IPC to 10%, ale jedno CU ma potencjał na prawie 2x więcej obliczeń. Coś tam internet mi bredzi, że RDNA 5 jest projektowane od "zera" i mogą usprawnić projekt architektury. Może karta wielkości chipu z rx9060xt będzie blisko rx9070...
Nadzieja matką głupich. :E Ale chwila jesteśmy w temacie o rtx6xxx.:boink: