offensive 114 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Moja potencjalna emerytura skurczyla sie o okolo 8% od wczoraj, mam tam glownie ETFy. Na normalnym inwestycyjnym strzelam ze przebije -10% w momencie otwarcia.
jagular Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Opublikowano 3 Kwietnia 2025 Jestem pewien że wiesz, że to ma jakiekolwiek znaczenie tylko jeżeli: a) jesteś w wieku, w którym obecna sytuacja by kolidowała z momentem realizacji inwestycji, b) obecna sytuacja będzie oznaczać długoterminowe problemy gospodarcze, zwłaszcza USA Myślę że pierwsze nie zachodzi. Drugie ma chyba stosunkowo niskie prawdopodobieństwo (no chyba że szklana kula z aliexpress źle działa!). Pozostaje czekać na naplyw Strasznych Wiadomości Z Ostatniej Chwili, typu upadki firm, bezrobocie, rozpacz FED kontrującego katastrofę, zamieszki...poczekać parę dni i zacząć kupować.
Wercyngoteryx Opublikowano 4 Kwietnia 2025 Opublikowano 4 Kwietnia 2025 Jak tam po dzisiejszej i wczorajszej sesji na bananie drodzy inwestorzy ? Dzisiaj to chyba jakiś rekordzik w spadku na WIG20. Byki wchodzą schodami. Niedźwiedzie skaczą z okien. Ja tam się w każdym razie cieszę bo będzie można taniej dorzucać akcje do wora.
jagular Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Na razie ziew Jeżeli to będzie akcja krótkoterminowa, to jest to elegancka promocja, niewidziana od lat. Jeżeli to będzie akcja długoterminowa, to...no cóż, nie ładujmy wszystkiego w akcje, bo może być różnie i trzeba mieć awaryjny zapasik gotówki na wypadek katastrofy. W każdym razie media już osiągnęły odpowiedni poziom histerii. Ci, którzy byli miesiąc temu dziennikarzami od pogody, tydzień temu byli dziennikarzami od trzęsień ziemi, obecnie są dziennikarzami od katastrof wykresów jakichś dziwnych numerków i literek. Wszyscy umrzemy, jutra nie ma, ekonomiczna zagłada i co tam jeszcze. A tu nawet żadne przedsiębiorstwo nie zdążyło zbankrutować...
adashi Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Opublikowano 5 Kwietnia 2025 To naprawdę straszne. Być może aby zarabiać trzeba będzie przynajmniej przez jakiś czas coś prawdziwego produkować albo przynajmniej dostarczać jakąś realną usługę. Nie da się być może żyć w oparciu o zmianę wyceny giełdowej sprzedawcy samochodów, kart graficznych albo fejsbuka. Trump - morderca nowoczesnych inwestorów przez Duże I.
Platun Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Grunt, że teraz można trochę kupić i jest szansa na jakiś mały zysk
jagular Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Opublikowano 5 Kwietnia 2025 (edytowane) 34 minuty temu, adashi napisał(a): To naprawdę straszne. Być może aby zarabiać trzeba będzie przynajmniej przez jakiś czas coś prawdziwego produkować albo przynajmniej dostarczać jakąś realną usługę. Nie da się być może żyć w oparciu o zmianę wyceny giełdowej sprzedawcy samochodów, kart graficznych albo fejsbuka. Trump - morderca nowoczesnych inwestorów przez Duże I. Przesadziłeś Inwestorzy giełdowi zajmujący się akcjami zarabiają na zmianie wyceny firmy, zazwyczaj coś realnie produkującej, lub świadczącej. Jeżeli firma jest wydmuszką, prędzej, czy później nadchodzi moment na kuku. Da się żyć w oparciu o zmianę wyceny giełdowej. Od kilkuset lat Jeżeli Trumpowi się uda, to o czym się mówi, że jest jego planem, to za jakiś czas wszyscy zapomną jak było na początku 2025 roku, a kolejki chętnych na klęknięcie przed Jego Pomarańczowością będą gigantyczne. Jak mu się nie uda? No cóż, zapewne no risk, no fun. Trochę ludzi straci pracę, oszczędności całego życia, emerytury...eee...kto by się przejmował. Edytowane 5 Kwietnia 2025 przez jagular
adashi Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Na razie obstawiam, że Trumpowi się uda. Pytaniem jest czy Chiny zdecydują się na realny atak na USD. Bo Chin nie zdąży rozbroić z gigantycznej ilości obligacji.
Klakier1984 Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Opublikowano 5 Kwietnia 2025 1 godzinę temu, jagular napisał(a): Jeżeli to będzie akcja krótkoterminowa, to jest to elegancka promocja, niewidziana od lat. Jeżeli to będzie akcja długoterminowa, to...no cóż, nie ładujmy wszystkiego w akcje, bo może być różnie i trzeba mieć awaryjny zapasik gotówki na wypadek katastrofy. Czyli wiesz, że nic nie wiesz ale podskórnie uważasz, że cały ten cyrki ponownie odpali prędzej czy później
jagular Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Opublikowano 5 Kwietnia 2025 (edytowane) Oczywiście to szklana kula, ale ja nie uważam że on ponownie odpali. Ja uważam że jesteśmy na początku ostrej jazdy Czepiając się teorii o pomarańczowej akcji mającej na celu wymuszenie zbicia interest rate przez FED: komisja decyzyjna to grupa starych, bogatych dziadów. Oni szybko nie działają, oni wydają się obsesyjnie trzymać status quo. Co oznacza, że gospodarka musi być uwalona tak poważnie a nie ot tam troszkę, że pomarańcza nie może się wycofać. Musi boleć tak bardzo, że dziady się ruszą do akcji. Edytowane 5 Kwietnia 2025 przez jagular
Fatality Opublikowano 5 Kwietnia 2025 Opublikowano 5 Kwietnia 2025 (edytowane) Cała akcja polega na zbiciu rentowności obligacji i rolowaniu potężnego długu USA. Książkowy przykład to właśnie dowalenie chorych ceł, zbicie cen akcji, wyemitowanie nowych obligacji i wpuszczenie ich na rynek a następnie ściąganie ceł i hossa na rynkach. W jakich przedziałach czasowych to się odbędzie? Trudno powiedzieć. Ale 2 dni temu wrzucili na rynek nowe obligacje o wartości 120 mld USD Osobiście bym nie panikował - i jeśli ktoś ma akcje lub chce dokupić to warto sobie to podzielić na potencjalne pół roku. Dłużej to nie potrwa (chociaż to Trump więc kto wie). Do tego dochodzi agregat pieniądza M2 (globalnie), jak ktoś spojrzy na wykres to zauważy, że zaraz odpalą drukarki pieniędzy na dobre. A to oznacza jedno. Edytowane 5 Kwietnia 2025 przez Fatality
Szambo Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 No dzisiaj czarny poniedziałek jest. Nie mam ulokowanych jakiś ogromnych kokosów, ale praktycznie każde akcje jakie miałem 6-9% w dół. O Sp500 nawet nie wspominam.
jagular Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Oj tam zaraz czarny poniedziałek...po prostu trend się gotował przez weekend i rano wikipiało. Prawdziwy czarny poniedziałek to może jeszcze być dzisiaj, wiadomo że nic nie wiadomo, ale to musiałaby być jakaś prawdziwa katastrofa typu -kilkadziesiąt %...
jagular Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 No, w chwili, w której to piszę, jest ciekawie Ceny idą pionowo w górę, cuda niewidy się dzieją, przez chwilę nawet trading popularnych ETFów był zablokowany.... Nvidia podbiła o ok. 15% w stosunku do godzin porannych...chwilę temu, bo już idzie w dół. Bardzo ciekawy dzień.
Wercyngoteryx Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 A banan zablokował handel czyżby obawiali się że pozamyka fundom szorty? Co za chlew na tym GPW...
offensive Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Ziew, spodziewalem sie ze sie bedzie cos dzialo, a to new day, same story.
jagular Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 (edytowane) To nie tylko GPW... Te cuda wykresowe to podobno z powodu plotki mówiącej o tym, że pomarańczowy wstrzyma na 90 cła wszystkim oprócz Chińczyków. Nastroje są bardziej napięte od gumki w majtkach Kim Kardashian (Plotka zdementowana) Edytowane 7 Kwietnia 2025 przez jagular
Platun Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2025 U mnie dziś pare % do plus. Jak jutro będzie podobnie to jeszcze coś się dokupi a później się zobaczy co dalej
Wercyngoteryx Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Opublikowano 7 Kwietnia 2025 Mnie korci wejście w Rocket Lab. Ktos obserwował spółkę?
ryba Opublikowano 9 Kwietnia 2025 Opublikowano 9 Kwietnia 2025 W dniu 7.04.2025 o 20:56, Wercyngoteryx napisał(a): Mnie korci wejście w Rocket Lab. Ktos obserwował spółkę? mini SpaceX, ta sama droga, ale ze to jest kolejna firma, a nie pierwsza, duzej pompki sie raczej nie spodziewaj w krotkim czasie. Z cala pewnoscia lepsza opcja niz Blue Origin i Virgin.
galakty Opublikowano 9 Kwietnia 2025 Opublikowano 9 Kwietnia 2025 Wy serio obserwujecie notowania codziennie? Jaki to ma sens? Chyba że inwestujecie aktywnie, to spoko, ale wtedy byście nie zadawali takich pytań raczej W perspektywie 10-20-30 lat takie korekty nie mają żadnego znaczenia. No może poza takim, że warto coś dokupić.
Szambo Opublikowano 9 Kwietnia 2025 Opublikowano 9 Kwietnia 2025 Ja jako że nie znam się za mocno to raczej trzymam te akcje. Mój portfel to 8 spółek: XTB, Orlen, Bloober, CI Games, 11 Bit, Asbis, Novavis, CDP Kurczę właśnie wbiłem, żeby wam spisac te spółki, a tam znowu smuteczek i spadki.
jagular Opublikowano 9 Kwietnia 2025 Opublikowano 9 Kwietnia 2025 W przypadku kiedy widzę jakieś listy konkretnych spółek, zawsze narzuca się pytanie: dlaczego konkretnie te spółki i dlaczego one (według danej osoby) powinny pójść w górę? To bez szydery, po prostu ciekawość.
ryba Opublikowano 9 Kwietnia 2025 Opublikowano 9 Kwietnia 2025 Jak przychodzi kryzys, to wsio albo prawie wsio leci na pysk. Dlatego jak ktos inwestuje, to tez powinien miec zapas do odkupu na dolkach - o ile trzyma sie zasady, ze nie wywala wszystkich oszczednosci na inwestycje. To nie jest zadna porada inwestycyjna: Intela warto teraz brac jak jest w dole Zloto lekko skorygowalo i dolar W dlugiej perspektywie sie odbije mocno. Ubisoftu mimo mega przeceny nie polece - wydzielona spolka z glownymi tytulami, nastroje graczy sa tak okropne, ze nawet po 5$ balbym sie to brac w wiekszej ilosci.
Rekomendowane odpowiedzi