Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lepiej, ale i tak wnioski podobne. Nie neguję wartości złota, po prostu ono nie chroni zawsze przed inflacją, a zmienność ma sporą ;) 

Jako część inwestycji spoko, ale nie jako jedyny aktyw. To już lepiej EDO brać. 

Opublikowano

Jako ochrone przed inflacja (jezeli to jest priorytetem) to juz bym chyba wolal zegarki od kruszcow, na tyle na ile sie orientuje w temacie oczywiscie (nie strzelajcie). 

Przy zmianie kontynentu, a taki plan mi sie coraz bardziej krystalizuje bede musial uplynnic nieruchomosci i wtedy zegarki wydaja sie swietnym sposobem na latwy transport srodkow, a odpowiednie modele trzymaja cene.

Opublikowano
13 godzin temu, kubikolos napisał(a):

ale ze co, USA nie moga zmieniac cel bo rynek moze zareagowac? XD

Co ty wypisujesz? Jakie USA? Co, Kongres coś wystosował? Może w kraju były wybory?

To teatr jednego aktora, który realizuje jakiś plan: najpierw ubija rynek, potem go booostuje. A tuż przed ostatnim wysyła sygnałka na swoich Truth socialach. 

Pozostaje sobie zainstalować apkę od tego, niestety trzeba dać numer telefonu :/ 

Opublikowano

IMO nie tylko, akcje do pewnego poziomu też. W tym momencie to przypomina niezłą patologię bo nie dość, że inwestujesz swoje pieniądze w czyjeś przedsięwzięcie, na które nie masz realnego wpływu, to do tego jeśli nawet twój roczny dochód z tytułu sprzedaży akcji wyniesie załóżmy ledwo 10000 zł (czyli mniej niż 1000 zł m/c) to państwo jeszcze od ciebie chce 1900 zł za to, że ci się poszczęściło... Trudno chyba o większe złodziejstwo.

Opublikowano
12 minut temu, Kris194 napisał(a):

IMO nie tylko, akcje do pewnego poziomu też. W tym momencie to przypomina niezłą patologię bo nie dość, że inwestujesz swoje pieniądze w czyjeś przedsięwzięcie, na które nie masz realnego wpływu, to do tego jeśli nawet twój roczny dochód z tytułu sprzedaży akcji wyniesie załóżmy ledwo 10000 zł (czyli mniej niż 1000 zł m/c) to państwo jeszcze od ciebie chce 1900 zł za to, że ci się poszczęściło... Trudno chyba o większe złodziejstwo.

Oczywiście, ale kupując Obligacje Skarbowe to pożyczasz właściwie Państwu pieniądze. A Państwo karze Cię za to, że mu pożyczyłeś.

Sam mam koło 500 zł do zapłaty z tytułu PIT38 do końca miesiąca. I jest to bardzo irytujące.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ciekawe, jeszcze wczoraj pisałeś, że podatki to nie jest karanie ludzi za bycie obrotnym i bardzo chętnie nimi szafowałeś. Czyli podatki dla innych ok, a dla ciebie już nie? Nieźle. xD

Jak tak bardzo przeżywasz te 500zł, to na pocieszenie mogę napisać, że ja mam do zapłaty 60k. Takie życie.

Edytowane przez Karister
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Karister napisał(a):

Ciekawe, jeszcze wczoraj pisałeś, że podatki to nie jest karanie ludzi za bycie obrotnym i bardzo chętnie nimi szafowałeś. Czyli podatki dla innych ok, a dla ciebie już nie? Nieźle. xD

Jak tak bardzo przeżywasz te 500zł, to na pocieszenie mogę napisać, że ja mam do zapłaty 60k. Takie życie.

Tylko na tym, że ja kupiłem złoto a potem je sprzedałem nikt nie ucierpiał. Żodyn Polak nie został poszkodowany.

Opublikowano
14 minut temu, Karister napisał(a):

Bardzo krótkowzroczne podejście do tematu IMHO.

Nie

Tyle się mówi o tym, że lepiej by było gdyby ludzie inwestowali w Akcje / Obligacje / Kruszce zamiast w Nieruchomości.

To nie jest moja opinia jako jakiegoś Randoma z Internetu tylko opinia wielu Ekspertów.

No i za to czerpanie korzyści z zysków Kapitałowych płacisz 19% podatku, a za czerpanie korzyści z Najmu 8,5/12%.

Opublikowano (edytowane)

Możesz toczyć dyskusję tak/nie ale z przedszkolakami, nie ze mną. ;) Wybiórczo traktujesz tematy, które są Ci na rękę, mimo że rządzą nimi te sama prawa ekonomii. Znasz już moje zdanie na temat powoływania się na "ekspertów" z innego wątku. Ja wolę myślenie i konfrontację faktów od powtarzania po kimś. Zwłaszcza, że ów "ekspertów" bardzo łatwo jest zapędzić w kozi róg kilkoma celnymi argumentami.

Co do różnych stawek podatków - mogę się zgodzić w kwestii kontrowersyjności ów nierówności. Ale tak to już w tym kraju jest. Dochodowy też jeden ma 32%, a drugi 5%, pomimo że to ten drugi więcej zarabia.

Edytowane przez Karister
Opublikowano
17 minut temu, Karister napisał(a):

Co do różnych stawek podatków - mogę się zgodzić w kwestii kontrowersyjności ów nierówności. Ale tak to już w tym kraju jest. Dochodowy też jeden ma 32%, a drugi 5%, pomimo że to ten drugi więcej zarabia.

Zostawmy już to offtopowanie, bo prowadzisz jakąś krucjatę przeciwko mnie, bo jestem za wprowadzeniem podatku katastralnego.

A co do podatków to w większości przypadków masz możliwość wybrania zasad opodatkowania.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Szambo napisał(a):

Nie

Tyle się mówi o tym, że lepiej by było gdyby ludzie inwestowali w Akcje / Obligacje / Kruszce zamiast w Nieruchomości.

A potem płaczesz, że ludzie nie maja gdzie mieszkać bo inwestują w jakieś żelastwo, niezły hipokryta z ciebie.

Nieruchomości to raz, że są mieszkania, dwa, ludzie maja pracę trzy, wpływy podatku do budżetu a z żelastwa co masz? Pełne zero. Widzę, że coraz bardziej się odklejasz.

59 minut temu, Szambo napisał(a):

Zostawmy już to offtopowanie,

Chociaż raz coś mądrego. :D

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

A potem płaczesz, że ludzie nie maja gdzie mieszkać bo inwestują w jakieś żelastwo, niezły hipokryta z ciebie.

Nieruchomości to raz, że są mieszkania, dwa, ludzie maja pracę trzy, wpływy podatku do budżetu a z żelastwa co masz? Pełne zero. Widzę, że coraz bardziej się odklejasz.

Co ty pleciesz?

Ty już takie bzdury wypisujesz, że ciężko w tym sens odnaleźć.

To temat o Giełdzie...

Skończmy offtop, bo ta jakaś Krucjata nie ma już sensu.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Szambo napisał(a):

Co ty pleciesz?

Ty już takie bzdury wypisujesz, że ciężko w tym sens odnaleźć.

To temat o Giełdzie...

Skończmy offtop, bo ta jakaś Krucjata nie ma już sensu.

Skomentowałem twoje wypociny i hipokryzję.

Cytat

bo ta jakaś Krucjata nie ma już sensu.

No patrz, wszyscy prowadza krucjate tylko nie ty.:E

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

Akcje niech zwolnią chociaż z podatku powyżej 5 lat trzymania na koncie, zawsze to coś... Ale jak nawet IKZE jest obarczone podatkiem po dotarciu do emerytury to o czym my gadamy :E 

Ja w takich sytuacjach zawsze się podpieram pomysłem z UK (o dziwo, coś im tam dla odmiany wyszło) - pomysł to specjalne konto oszczędnościowe, na którym możesz trzymać zarówno gotówkę, jak i akcje, czy obligacje.

Nie płacisz podatku od tego, co się dzieje na tym koncie. Masz jednak roczne limity wpłat na to konto (aby nie stworzyć patologii w postaci miliarderów inwestorów którzy nigdy nie zapłacili grosza podatku). Powiedzmy że limitem w Polsce niech będzie 4 krotność minimalnego wynagrodzenia, czy coś w tym stylu.

Takie coś dałoby wiele pozytywów: więcej ludzi by się przekonało do oszczędzania i inwestowania, więcej miałoby powody żeby pomyśleć o swojej kasie na starość, giełda dostałaby boosta z powodu zwiększenia partycypacji, itd.

Jedyny chyba minus to uszczuplony biedny podateczek Belki, oj, oj.

• Upvote 1
Opublikowano

U nas mamy protezy emerytalne, IKE oraz IKZE. To ma sens jako emerytura, ale jeśli chcesz oszczędzać i za np. 5 lat wypłacić bo potrzebujesz kasy to się nie sprawdzają kompletnie :/ 

Dobrym początkiem byłoby zwolnienie obligacji skarbowych z Belki, ROR/COI/TOSy miałyby sens wtedy.

Opublikowano

No to troche odwalil szopke :E jak widac, staly numer szort alles pokaralo. Raz sie udalo na krypto i wszystko przepalil na tym samym paternie - nie jest to kwestia ostatniego miesiaca, od 3-4 lat ciagle (z malymi wyjatkami) byl w plecy na szortach jak ktos ogladal jego relacje live.

https://businessinsider.com.pl/gielda/rafal-zaorski-stracil-na-gieldzie-miliony-mowi-o-wielu-zlych-decyzjach/syp2w5p

Opublikowano (edytowane)

Akurat tego człowieka to mi nie szkoda, wytwór nie wiadomo skąd...

A wracając do tematu  wiecie może czy jest jakaś opcja/ szklana kula czy coś gdzie można "przewidzieć" jaka akcja może wzrosnąć bo ostatnimi czasy zauważyłem firmy krzak np.Mullen, Amarin itd które były równe 0 a teraz są po parę € czy $. Zwykłe ustawki czy da się +/- coś gdzieś o tym poczytać?

Edytowane przez Platun