Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dlatego mam na nóżce i zawsze przestawiam pod samą bazę, na zdjęciu zdecydowanie za daleko jest ale chyba wisi na ścianie?

Kurde fajnie wygląda ten stelaż, muszę mocno pomyśleć, dzisiaj jadę po biurko raczej i zobaczymy. 

• Upvote 1
Opublikowano
20 minut temu, Dominix napisał(a):

To teraz jeszcze ten monitor jak najbliżej się da i będzie git :)

No tak, tylko wisi na ścianie :(

Nic, wyprawkę się zrobi i nie będzie widać że było wiercone ;) Wszystko świeże, więc różnicy nie powinno być ;)

Opublikowano (edytowane)

Fernando Alonso

To jest POV zbliżony do rzeczywistego, bo kamera jest minimalnie wyżej niż oczy kierowcy. 

To nie jest też realistyczny FOV, jest trochę szerzej niż powinno być.

A więc kto chciałby jeździć mając widok osadzony jeszcze niżej niż na filmie, z prędkościami F1, na pojedynczym monitorze ?

Ręka do góry.

To jeszcze dla podkręcenia, deszczowy Kimi Antonelli

Edytowane przez tekkno
Opublikowano

No muszę Wam powiedzieć Panowie, że strzał w dziesiątkę :thumbup: Dlaczego nie pisałeś @galaktyo tym stelarzu z 10, 15 lat temu :E No wkomponował mi się idealnie do biurka :thumbup: Bez żadnych przeróbek. Uporządkować jeszcze kable, postawić monitor za bazą i gitara ;)  Aż mi się głupawa załączyła :boink:

IMG20250823133850.jpg

IMG20250823133926.jpg

IMG20250823134036.jpg

IMG20250823125631.jpg

IMG20250823125700.jpg

IMG20250823125740.jpg

IMG20250823125814.jpg

IMG20250823125827.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Dominix napisał(a):

giphy.gif

Fov police już jedzie ;)

"Do mnie nie dojadą, bo ja tu nie mieszkam" 😃

Moja opowieść o FOV to żadna krucjata. Spokojnie każdy olewa kto chce. 

Ale jak w miejskich legendach, można snuć opowieść o tym, jak to prawidłowy FOV eliminuje kilka problemów, ale jak to zawsze bywa, także tworzy nowe 🙂

Edytowane przez tekkno
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Dominix napisał(a):

Jakie tworzy?

Koszty dużego zestawu Tripple. Im większy real, tym gorsza widoczność na boki. Dlatego ustawiacie jakkolwiek aby były widoczne lusterka. 

Ale tworzycie w mózgach mapy nierealnych perspektyw, prędkości. 

Real FOV to ten sam świat który znasz od dziecka, taki w którym jeździsz na codzień. 

Rozdzielczość ma wtedy mniejsze znaczenie. 

Jeżdżę głównie bez bocznych lusterek, tylko na tylne i radar jak jest. 

I nie ja jestem przyczyną kolizji.

Mam dodatkowe trzy monitory 24".

Robię czasem na nich zestaw dla zabawy. 

Niestety to za mała częstotliwość 60Hz.

I ten zestaw ustawiony na real POV i FOV pokazuje pazur. Jednak nie jest uniwersalny, a u mnie jak u wielu z was, brakuje miejsca na takie rozwiązanie. 

Edytowane przez tekkno
Opublikowano (edytowane)

Koszt 3 monitorów jest czasami tańszy niż samych pedałów, więc imo gadasz głupoty ;)

Więc to nie jest jakiś problem który odpowiedni fov powoduje, że niby zwiększa koszty. Wejście w sim-racing to studnia bez dna.

Ustawienie odpowiedniego fov nie generuje żadnych problemów, tylko je naprawia

Jak nie masz widoku po bokach, to instalujesz crewchief.

Edytowane przez Dominix
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Dominix napisał(a):

Koszt 3 monitorów jest czasami tańszy niż samych pedałów, więc imo gadasz głupoty ;)

Więc to nie jest jakiś problem który odpowiedni fov powoduje, że niby zwiększa koszty. Wejście w sim-racing to studnia bez dna.

Ustawienie odpowiedniego fov nie generuje żadnych problemów, tylko je naprawia

Jak nie masz widoku po bokach, to instalujesz crewchief.

Każdy znajdzie swoje handicapy, zależnie od zaangażowania i gustu. 

Jeżdżę na pedałach G923 bez loadcell ale ustawionych na 5% czułości.

Pedały są dość twarde i ustawione na 5% w samej końcówce powodują że te ostatnie najtwardzsze 2-3% musisz nauczyć się wciskać pamięcią mięśniową ... i to mi wystarcza. 

W obecnej dobie marketingu na wszystko, pewnie parskniesz, że pierdzielę głupoty, ale ja mam wiele pomysłów które sprawdzam nie goniąc za modą.

Jestem simracerem/niesimracerem. Zaczynałem kiedy to nie było jeszcze modne. 

Teraz jest łatwo, kasa i heja.

Ale można jeszcze pomyśleć i zrobić coś nietypowo. 

Np. nie jeżdżę na żadne punkty hamowania. 

Nauczyłem się zakrętów tak poprostu.

Mózg już poznał wiele układów.

Nie cuduję z pedałami, wolę ustawić siłę hamowania i balans w setupie samochodu

Edytowane przez tekkno
Opublikowano
11 minut temu, tekkno napisał(a):

Każdy znajdzie swoje handicapy, zależnie od zaangażowania i gustu. 

Jeżdżę na pedałach G923 bez loadcell ale ustawionych na 5% czułości.

Pedały są dość twarde i ustawione na 5% w samej końcówce powodują że te ostatnie najtwardzsze 2-3% musisz nauczyć się wciskać pamięcią mięśniową ... i to mi wystarcza. 

W obecnej dobie marketingu na wszystko, pewnie parskniesz, że pierdzielę głupoty, ale ja mam wiele pomysłów które sprawdzam nie goniąc za modą.

Jestem simracerem/niesimracerem. Zaczynałem kiedy to nie było jeszcze modne. 

Teraz jest łatwo, kasa i heja.

Ale można jeszcze pomyśleć i zrobić coś nietypowo. 

Np. nie jeżdżę na żadne punkty hamowania. 

Nauczyłem się zakrętów tak poprostu.

Mózg już poznał wiele układów.

Nie cuduję z pedałami, wolę ustawić siłę hamowania i balans w setupie samochodu

Nie wiem na co zmiana tematu i pisanie o pedałach.

Było o fov a nie o tym że  jeździsz bez punktów hamowania.

54 minuty temu, maras2574 napisał(a):

Ale co z nim nie tak ? To Ori gry, nic nie zmieniałem 

Jak masz możliwość nawet na chwilę z ustawić monitor jak najbliżej się da, sprawdzić odległość głowy od ekranu, wrzucić do fov kalkulatora i zobaczyć jak się jeździ, zmień parametry i zobacz jak się jeździ. Potem wróć do tego na czym jesteś i zobacz czy było lepiej lub nie.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Dominix napisał(a):

Nie wiem na co zmiana tematu i pisanie o pedałach.

Było o fov a nie o tym że  jeździsz bez punktów hamowania.

Napisałeś o crewchief, to jest handicap, nie jest rozwiązaniem sprzętowym, nie jest czymś co dostają wszyscy z grą.

Osobiście takich rozwiązań nie potrzebuję/ nie lubię, czyli to nie dla wszystkich jest opcja. 

Po co piszę o czymś innym ?

Żeby pokazać że są alternatywy na wszystko i warto je sprawdzać. 

Te dyskusje są nie tylko po to żebym ja ci precyzyjnie odpowiedział na twoje pytanie (jeśli tego nie wyraziłeś), one służą też innym dyskutantom.

Bo wiesz, ty piszesz że pedały loadcell. Przewijałeś to w dyskusjach. Da się wyczuć że to dla ciebie jest ważne. 

Ok, dla mnie nie bo to jest coś co w moich kalkulacjach i wyborach nie jest na topie. 

I przypomnę punkt zapalny ostatniej dyskusji. Rozdzielczość monitora jako problem z zakrętami. 

No to pokazuję, że problemu z zakrętami nie musimy wiązać z rozdzielczością, bo wcale go nie musi być, nie każdy ma tu w ogóle problem. 

Lubię analizować problemy szeroko, ty wąsko.

Grunt to je rozwiązywać. 

Edytowane przez tekkno
Opublikowano

Lubisz analizować problemy szeroko ja wąsko :E

Lubisz się rozpisywać, kiedy to nie jest potrzebne. Jak coś jest czarne to jest czarne a nie ma 10tys odcieni.

Crewchief nie jest dla ciebie. Spoko ale każdy może go sprawdzi i zobaczyć, w czym problem? Bo tobie nie pasuje?

Piszesz często: słyszałeś że lody waniliowe są dobre, ale nie miałeś okazji ich spróbować, jednak tobie wystarcza śmietankowe i dodajesz do nich trochę ekstraktu waniliowego i jest ok;)

Opublikowano (edytowane)

Już poznałem twój styl  wymyślania kontekstu i myśli innej osoby. Celowo w jednej z dyskusji na takie twoje przytyki nie odpowiedziałem. Został jako ostatni twój wpis "ze szklanej kuli" (ktoś powiedział by przaśnie, że z d....).

Ale niech tak będzie, że chcesz aby twoje było na wierzchu. 

Oswajam się z twoim stylem i ani myślę brać twoje wróżby do siebie. 

Jeśli chcesz rozumieć co chcę faktycznie przekazać ... "słuchaj".

Jeśli chcę coś wnieść w dyskusję, to wniosę. 

Niezależnie od tego czy tobie się to spodoba czy nie.

22 minuty temu, Dominix napisał(a):

Piszesz często: słyszałeś że lody waniliowe są dobre, ale nie miałeś okazji ich spróbować, jednak tobie wystarcza śmietankowe i dodajesz do nich trochę ekstraktu waniliowego i jest ok;)

I jak nie możesz, nie chcesz odpisać merytorycznie, to piszesz jak w cytacie. 

I czego dotyczy ten wpis ? Coś o simracingu, sprzęcie, grze, dyscyplinie sportu ? To jakieś twoje doświadczenie z użytkowania ?

Edytowane przez tekkno
Opublikowano
W dniu 22.08.2025 o 13:53, galakty napisał(a):

Kurde fajnie wygląda ten stelaż, muszę mocno pomyśleć, dzisiaj jadę po biurko raczej i zobaczymy. 

Też mi się podoba, ale stara by mnie przechrzciła jakbym coś takiego kupił 😂

Opublikowano
12 minut temu, tekkno napisał(a):

Już poznałem twój styl  wymyślania kontekstu i myśli innej osoby. Celowo w jednej z dyskusji na takie twoje przytyki nie odpowiedziałem. Został jako ostatni twój wpis "ze szklanej kuli" (ktoś powiedział by przaśnie, że z d....).

Ale niech tak będzie, że chcesz aby twoje było na wierzchu. 

Oswajam się z twoim stylem i ani myślę brać twoje wróżby do siebie. 

Jeśli chcesz rozumieć co chcę faktycznie przekazać ... "słuchaj".

Jeśli chcę coś wnieść w dyskusję, to wniosę. 

Niezależnie od tego czy tobie się to spodoba czy nie.

I jak nie możesz, nie chcesz odpisać merytorycznie, to piszesz jak w cytacie. 

I czego dotyczy ten wpis ? Coś o simracingu, sprzęcie, grze, dyscyplinie sportu ?

Chyba czytaj...

Ja mogę tak samo, czy ci się to podoba czy nie;)

A czego dotyczy wpis o jakiś krucjatach?

Pozostawię to bez komentarza;)

Opublikowano

Bez triple to chyba nigdy nie ustawicie poprawnego FOV, bo byłoby widać tylko mały wycinek drogi z przodu :E 

I nawet nie w lusterkach jest problem, tylko są tory (np. Bahrain) gdzie w takim setupie nie ma szans dojrzeć apexu i lecicie na czuja. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że ustawisz na 1, będziesz mniej widział po bokach ale dalej fov będzie odpowiedni i odczucie prędkości.

Czy na tym widać mało? Wystarczająco żeby normalnie jechać nawet koło w koło.

Ale lepiej ustawić dobry fov niż tego nie robić.

https://youtu.be/qrxZ3xL7hCk?si=UC_7zX0OQzLF31de

Nie potrzeba 3 monitorów,  nie potrzeba klocka jak 49' ultrawide, nawet najtańsza opcja ultrawide wystarczy by poprawić komfort jazdy, a po to głównie się to robi, bo dobrze dobrany fov poprawia ten komfort.

Edytowane przez Dominix