Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do ilu ten procesor powinien boostować na wszystkich rdzeniach? Mój na bazowych ustawieniach w BIOS max co jest w stanie z siebie dać, to jakieś 5150 MHz. Pojedyncze rdzenie boostują do 5300, a dwa nawet do 5400. A i tak, te 5150MHz uzyskuje przy 90W, nie przy 65W.  Trafił mi się taki kasztan? :) Z tego co widzę w Ryzen Master, to podbicie zegarów blokuje tylko PPT na 88W, ale robić o/c (zwiększyć ten limit) żeby uzyskać nominalne taktowanie procesora wydaje mi siębez sensu.

Dalej mam problem z planami zasilania na Windows Serwer. AMD się wypięło na niekonsumenckie dystrybucje Windowsa. Ryzen Master nawet nie działa. Wrzucam dwa skriny. Ktoś z 7700 albo innym procsorem tej serii by ocenił, czy tak powinny boostować zegary przy idle lub małym obiążeniu.

Przy okazji. Czytając o padających 9800X3D zastanawiam się, czy to może nie jest wina zdjętych limitów mocy. Przeglądając YT pod katem o/c  widzę, że w wielu tutorialach jest podane by podbić te limity lub ustawić kontrole przez płytę główną, która je zwiększa chyba bez ograniczeń. U mnie nawet do 138W.

CB23_7700_wydajnosc_0bios.jpg

tg2.jpg

Opublikowano

Max pobór mocy określa właśnie PPT (na TDP nie patrz), stąd raportowany pobór w okolicy ~90 W jest całkowicie normalny. 

5150 MHz all-core i 5300+ w single core to wartości poprawne dla standardowych ustawień. Zawsze możesz dać PBO +200 MHz oraz nieco zmniejszyć napięcie krzywą (Curve Optimizer).

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wkradł się błąd. Ten pierwszy skrin z CBR23 był robiony chyba na Windows 10. Na WS w idle zegary mam jak poniżej - zegaryrdzeni po 5100. Ewidetnie coś jest nie tak. Szczególnie, że nie mogę w BIOSie manualnie ustawić limitów zasilania, temp itd.

@Pentium D jakie masz zegary w idle?

Untitled.jpg

Edytowane przez Sidr
Opublikowano
2 godziny temu, Pentium D napisał(a):

@Sidr podobne

Wrzuć jakiegoś  skrina z HWInfo z proca pod obciążeniem. Porównałbym jak to wygląda. Wydaje mi się, że za bardzo się grzeje. 5700X3D był sporo chłodniejszy.

Opublikowano
5 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@Sidr Z tego co widzę to siedzisz na 1440p więc takie podkręcanie to sztuka dla sztuki. Idź na maksa w UV, zostaw zegar stockowy, przemiel ryzen masterem "per core", wklep (albo samo Ci wczyta) ustawienia do biosu i miej wywalone.

W ogóle nie robie OC procesora, tylko UV -25 na wszystkich rdzeniach. Na -30 w grach są zwiechy. Nie używam też PBO, a dwa rdzenie mi bostuja do 5.5 GHz - nie wiem jakim cudem. Tak jak piszesz, nie potrzebuje. A temperatura dobija nawet do 85 stopni. Nie mam teraz wentyla w obudowie przy procesorze wyciągającego ciepłę powietrze. Zobaczę jak z nim będzie. Chociaż czytałem, że seria 7k Ryzenów mocno się grzeje.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego nie mogę sam ustawić limitów.

Opublikowano
13 godzin temu, Sidr napisał(a):

Wrzuć jakiegoś  skrina z HWInfo z proca pod obciążeniem. Porównałbym jak to wygląda. Wydaje mi się, że za bardzo się grzeje. 5700X3D był sporo chłodniejszy.

Kolejność: stock, PBO +200 z CO -20, -35, -45

0802447pgk.thumb.jpg.c9b65059530e25eb7de1f853194f4585.jpg

0802447pgk-20.thumb.jpg.e5ebb8cf4767438d919d58c9e511c5e3.jpg

0802447pgk-35.thumb.jpg.370f394bbd344337543a9a757f647e30.jpg

0802447pgk-45.thumb.jpg.0a60fba835703b611d4328b06f89baf3.jpg

• Thanks 1
Opublikowano

W zasobniku mam AMD Adrenalin, Nahimic Audio, Microsoft Defender no i w tle HwInfo. Możliwe że przez to, bo jak wyłączyłem HwInfo to minimalnie poszedł wynik w górę. Ale tak naprawdę to 19000 pkt przekroczyło jak ustawiłem Curve na -35. Oczywiście limit 90W, czyli domyślny.

Opublikowano

Ciekawa sprawa. Dwa tygodnie temu robilem upgrejd BIOSu w nowo zakupionej płycie, ale dopiero dziś dałe reset to default i ustawiłem wszystko od nowa. Pojawiły mi sie po tym resecie nowe opcje w BIOSie, CO lepiej działa - to tyle co od razu zauważyłem, ale dziwne, że reset nowego BIOS wprowadza jakieś zmiany.

@Pentium D CO -35, -45 masz all core i w grach Ci nic nie wywala?

Opublikowano
11 godzin temu, Pentium D napisał(a):

Nie wiem, musiałbym w coś grać a ja odpalam grę, oglądam menu i 

okay-thats-enough-mall-manager.gif.6104b9def0d3981a495759c8a0fcd032.gif

Ostatnio to chyba 2 kwietnia grałem przez 20 minut w War Thundera i to tyle.

Ale testowałeś czymś stabilnośc? Mi też test CBR23 przechodzi na wysokich ustawieniach, ale w grach albo w Aidzie się wysypuje.

Opublikowano
13 minut temu, Pentium D napisał(a):

Z głowy nie pamiętam

Spoko. Nawet bym wolał, żeby nie było. Wydaje mi się, że u mnie problem z ustawieniem limitów wynika właśnie z nie ustawieniem LLC.

Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Skąd pomysł że grzebanie przy LLC ma jakiś wpływ na zapięcie danego limitu mocy? :hmm: ;)

Pamiętam, że przy PBO/CO 5600 LLC ustawiałem (tak zalecono) na wyższych wartościach by poprawić stabilność. Z tego co czytam, to powoduje wyższe skoki napięcia i pomaga gdy procesor ma za niskie zasilanie.  W wielu tutorialach tą opcje zwiększają.

Możę to troche to na zasadzie, tonący brtzytwy się chwyta, bo gólnie, to chc dojść, co powoduje całkowity brak stabilnosci prawie od razu w chwili jakichkolwiek zmian w limitach PPT/TDC/EDC. Zawsze to sobie bez problemu ustawiałem przy róznych procesorach i szukając informacji w necie od jakiegoś czasu nie widzę, by ktokolwiek miał taki problem. Może płyta jest uwalona?

Opublikowano
W dniu 11.04.2025 o 11:03, Pentium D napisał(a):

-35 się nie wywaliło jak teraz trochę pograłem w Resident Evil Wiocha

re8.thumb.jpg.bfb7d0e32344e36fc082db5ead7924a6.jpg

No ja mam stabilnie na 100% tylko na -25. Na -30 potrafi się obciążony dłuższy czas wywalić.