Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, jagular napisał(a):

Mam dobrą radę: no to porównaj średnie wynagrodzenie w Mozambiku z ceną mieszkania w Warszawie. Będzie jeszcze bardziej ciekawie. Przecież są w Warszawie jacyś emigranci z Mozambiku!?!?

No dość abstrakcyjny przykład wymyśliłeś.

@CappucinoTy do tej pory nie zakumałeś jak powstał tamten wykres. Ale przyznaj szczerze... Poseł Kropiwnicki to ty? :P

Opublikowano
27 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale Ty piszesz o komunalnych. Ja widzę jak się rozbudowało moje miasto, jest niemal dwa razy większe jak 40 lat temu.

Jest z du..y. :E

A o jakich mam kurde pisać? Takie wtedy budowano. Myślisz, że jak by dziś można było dostać komunalne w nowym bloku z przydziału to by się kolejki nie ustawiały? Ale nie można. Z resztą większość tych komunalnych została sprywatyzowana w latach 90.

A to twoje miasto to dziwne, skoro Polska się wyludnia. Androidy tam mieszkają czy uchodźcy?

Opublikowano
14 minut temu, Szambo napisał(a):

Próbuję osiągnąć poziom abstrakcji tabelki, którą wrzuciłeś. Jest trudno, przyznaję.

Zabawmy się dalej.

Weźmy te przeciętne 15000zł za m2 i 50m2 z poprzedniego postu, co nam daje te 750000zł.

Podzielmy to przez "dane" z tabelki. 

Dla 168 (centrum) wychodzi nam mniej niż 4500zł brutto wynagrodzenia.

Dla 114 (poza centrum) wychodzi nam 6600zł brutto wynagrodzenia. 

Pamiętajmy że te 15000zł za m2 to jest średnia miasta, więc i centrum, i poza centrum. 

Czy jako jakoby księgowy widzisz jakieś problemy z tą tabelką?

Nie mówiąc już o czymś innym: gdzie tu sens? Tabelka (gdyby miała poprawne dane, wyżej je "czelendżuję") miałaby sens jedynie dla przypadku, w którym ktoś z Wygwizdowa Dolnego chciałby kupić mieszkanie w Warszawie, ale dalej pracować w Wygwizdowie.

Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

I dlatego ceny nie wyleciały w kosmos jak u nas. Mniejsze koszty budowy mieszkań, tańsze materiały budowlane, brak chciwych developerów  to też i tańsze nieruchomości, proste.

Z czego mają wynikać mniejsze koszty budowy mieszkań?

Czemu uważasz, że mają tańsze materiały budowlane?

Ze względu na to, że to mniejsze rynki z mniejszymi sektorami budowlanymi to spodziewałbym się, że mają wyższe ceny materiałów.

Wzrosty mieli większe:

image.thumb.png.ad6d30f0c292d44387781cda5e83cf22.png

A to o chciwych deweloperach to już fajny żart. :) 

Ogólnie rzecz biorąc - napisałeś bzdurę :) 

• Upvote 1
Opublikowano
11 minut temu, jagular napisał(a):

Czy jako jakoby księgowy widzisz jakieś problemy z tą tabelką?

Nie używaj tego argumentu, że "jakoby księgowy"

Bo jak mówię "jakoby księgowy", że np. Deweloper i Budowlanka nie płaci podatków to wielkie wyśmiewanie.

Tak przyznaje, że jakoś ciężko dojść do tych liczb, które w przypadku Warszawy tam osiągnęli. Bo by chyba koło 28k za m2 w centrum musiało być. Ale wtedy musiałbym sam przeliczyć manualnie.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, jagular napisał(a):

Próbuję osiągnąć poziom abstrakcji tabelki, którą wrzuciłeś. Jest trudno, przyznaję.

Tam jest rankomat, wziąłem znalazłem tam taką.

Jeśli weźmiemy dane 17688/m2*50 /884400/ i podzielimy dla średniej KRAJU NETTO (br 8144) 5882 to wychodzi 150 - nawet tak naciągając dane to się rozjeżdża z tamtym(164).

Natomiast trzymając się zasady - kupujący mieszkanie w W-wie tam pracuje (bo w przeciwnym wypadku po co kupować tam) i brutto to nawet mamy gotową tabelkę na rankomacie:

ile-m2-za-redni-pensj-.jpg

91 pensji.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano

Pytanie, czy fakt, że ta tabelka nie oddaje do końca rzeczywistości znaczy, że nie powinno się w Polsce wprowadzić podatku katastralnego?

W sumie by trzeba wziąć singla z Warszawy i Berlina i porównać jak funkcjonują i jakie mają szansę na zakup Nieruchomości.

W sumie przez wysokie koszty kredytu tutaj wiadome będzie, że taki singiel Polak przegra z prawie każdym w Europie.

Opublikowano

Tak, jedyna metoda na "dociągnięcie" rzeczywistości do tabelki to zbudowanie możliwie najmniej korzystnego scenariusza. Tylko dalej mamy problem (który zauważyłeś): gdzie sens zarobków krajowych jako wyznacznika możliwości w centrum stolicy.

Przecież centrum stolicy będzie z dużym prawdopodobieństwem najdroższum, lub jednym z najdroższych miejsc w kraju. To teren dla zakupów dla korposzczurów, i to tych, które wygrały w wyścigu, a nie dla przeciętnego Kowalskiego...

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, jagular napisał(a):

Przecież centrum stolicy będzie z dużym prawdopodobieństwem najdroższum, lub jednym z najdroższych miejsc w kraju. To teren dla zakupów dla korposzczurów, i to tych, które wygrały w wyścigu, a nie dla przeciętnego Kowalskiego...

Jak zaczniemy porównywać średnią cenę mieszkania w Kraju to wtedy wypadamy prawdopodobnie bardziej niekorzystnie.

Bo poza Berlinem ceny w DE mocno zjeżdzają. A u nas średnia Krajowa w porównaniu do średniej w Wawie nie ma takiej dysproporcji.

Ale wróćmy do samego wprowadzenia podatku katastralnego.

Wprowadzają i co może się wydarzyć? 

Uznajmy, że kwotowo jest to takie rozsądne minimum.

Edytowane przez Szambo
  • Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, jagular napisał(a):

Miałem cię za nieco bardziej inteligentnego, ale wytłumaczę. Tabelka ma pokazać w przybliżeniu: Jak trudno przeciętnemu mieszkańcowi danego kraju uzbierać kasę na mieszkanie w stolicy. Głównie w porównaniu do innych krajów, bo przecież sama liczba liczba z dzielenia nic nie oznacza, nikt nie ładuje całej pensji w mieszkanie jedząc szczaw z nasypu i dzikie mirabelki.

A w uproszczeniu, bo wszystkie takie zestawienia są uproszczone, jak chcesz wchodzić w niuanse to piszesz kilkudziesięciostronicową pracę ekonomiczną, którą przeczyta garstka ekspertów z branży.  Samo pojęcie średnich zarobków jest już dużym uproszczeniem, ale i tak nim operujemy na okrągło.

Ale jak już się uczepiłeś średniej krajowej, to przecież średnia ze stolicy też będzie uproszczeniem. Nie tylko ludzie zarabiający w stolicy chcą kupić tam mieszkanie. Pomijając "inwestycje" ktoś może chce się przeprowadzić w za lepszą pracą, wysłać dzieci na studia itp itd.

Opublikowano

Tak, o zgrozo, nie szokuje mnie fakt, że człowiekowi z prowincji jest bardzo, bardzo trudno kupić mieszkanie w centrum stolicy. Muszę żyć w alternatywnym wszechświecie, bo najwidoczniej w tym tutejszym droga stolica rozwijającego się kraju to coś niezwykłego.

Żeby nie było że tylko krytykuję. Oto moje pomysły, na podstawie obserwacji zagramanycznych:

- wyznaczenie rejonów z przynajmniej 100% dodatkowym podatkiem przy zakupie nieruchomości mieszkalnej dla osoby nie będącej rezydentem podatkowym w Polsce, lub nie przebywającej w Polsce przynajmniej pół roku w ciągu roku (to drugie może być śliskie);

- 100%+ podatek dla firm posiadających więcej niż np. 10 oddzielnych nieruchomości mieszkalnych w tych rejonach, płatny po np. roku od uzyskania przez firmę prawa własności, lub po zbudowaniu nieruchomości. Płatny również po okresie 5 lat od rozpoczęcia budowy nieruchomości (ubicie sytuacji "98% progresu budowy przez dekady")

- wyznaczenie stref z kontrolowanym wynajmem chwilowym, czyli walka z airbnb i resztą. W takiej strefie tego typu lokali mogłoby być maksymalnie np. 20% liczby wszystkich lokali.

Opublikowano
35 minut temu, jagular napisał(a):

Tak, o zgrozo, nie szokuje mnie fakt, że człowiekowi z prowincji jest bardzo, bardzo trudno kupić mieszkanie w centrum stolicy. Muszę żyć w alternatywnym wszechświecie, bo najwidoczniej w tym tutejszym droga stolica rozwijającego się kraju to coś niezwykłego.

Żeby nie było że tylko krytykuję. Oto moje pomysły, na podstawie obserwacji zagramanycznych:

Tylko czy to dotyka posła Kropiwnickiego mającego 12 mieszkań?

Opublikowano

Nie wiem czy to dotyka, nie znam detali, ale jak widzisz, jestem ostrożny w ubijaniu możliwości indywidualnych ludzi, bo dlaczego powinienem się przejmować jednostką w skali wielu milionów? Dlaczego poseł nie może być bogaty?

Zawsze będzie ktoś, kto będzie bogaty, inny będzie bardzo bardzo bogaty, inny będzie przeciętny, a inny bardzo biedny (najczęściej tego ci więcej posiadajacy ignorują).

Wydaje mi się że większym problemem może być (jeżeli już nie jest, nie znam tego aspektu) kapitał "skoncentrowany".

Dam przykład: w UK jeden z największych banków inwestuje w kupno domów. Jeżeli ktoś nie widzi w tym patologii, to przypomnę że ten sam bank, który nam daje kredyt na dom, ma tyle kasy że jednocześnie skupuje domy z rynku. Jest chyba naprawdę mało indywidualnych inwestorów, którzy mogą podskoczyć finansowo tak dużej instytucji...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Z czego mają wynikać mniejsze koszty budowy mieszkań?

Z tańszej siły roboczej, tańszych materiałów i mniejszej chciwości developerów, proste jak cep. Belgijska firma developerska budująca apartamentowce niedaleko mnie sprowadzała część materiałów z Belgii bo wychodziło po prostu taniej. Dlaczego zakładasz, że gdzie indziej jest drożej? Ja pisze o np. Rumunii a nie Niemczech bo odnosiło się do wcześniejszej twoje uwagi.

Cytat

A to o chciwych deweloperach to już fajny żart.

Dobre...Oni jeszcze dokładają do interesu by nie było bezdomnych.:E .

2 godziny temu, 209458 napisał(a):

A o jakich mam kurde pisać? Takie wtedy budowano.

A ja piszę o ogólnie budowanych nieruchomościach bo o to chyba chodzi i nie ma znaczenia kto stawia.

Po za tym nie kłam, prywatnie też budowano domy i to całe osiedla.

Cytat

A to twoje miasto to dziwne, skoro Polska się wyludnia. Androidy tam mieszkają czy uchodźcy?

Ludzie, ci którzy kiedyś nie mieli gdzie mieszkać. Do tego nowi ze względu na atrakcyjność samej miejscowości.

3 godziny temu, Szambo napisał(a):

@CappucinoTy do tej pory nie zakumałeś jak powstał tamten wykres. Ale przyznaj szczerze... Poseł Kropiwnicki to ty? :P

Szambo, nie wybijaj już, starczy tego smrodu.:E. Bez urazy.

1 godzinę temu, 209458 napisał(a):

Miałem cię za nieco bardziej inteligentnego, ale wytłumaczę. Tabelka ma pokazać w przybliżeniu: Jak trudno przeciętnemu mieszkańcowi danego kraju uzbierać kasę na mieszkanie w stolicy.

Primo, stolica stolicy nierówna.

Secuundo, co to ma do katastru i pytanie które zadałem autorowi?

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
10 minut temu, Cappucino napisał(a):

Szambo, nie wybijaj już, starczy tego smrodu.:E. Bez urazy.

Z urazą, bo to już poniżej pasa.

Masz tu wykres (pewnie kłamliwy) o marżach deweloperów:

Marze-deweloperow-w-Polsce-i-na-swiecie.thumb.png.61f33594f530f4af1655f200cdf3bac0.png

Czerwone to nasi rodzimi :)

Opublikowano
26 minut temu, Cappucino napisał(a):

Z tańszej siły roboczej, tańszych materiałów i mniejszej chciwości developerów, proste jak cep. Belgijska firma developerska budująca apartamentowce niedaleko mnie sprowadzała część materiałów z Belgii bo wychodziło po prostu taniej. Dlaczego zakładasz, że gdzie indziej jest drożej? Ja pisze o np. Rumunii a nie Niemczech bo odnosiło się do wcześniejszej twoje uwagi.

Nie widzę powodu, aby mieli tańsze materiały budowlane. 

U nas większosć robi się na miejscu. Oni muszą ściągać :)

Opublikowano
1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

Bez urazy, okres gdy nastąpiły spadki sprzedaży i korekty cen. Po za tym, który się przyzna ile zarabia skoro nawet ukrywają ceny w ogłoszeniach.

Masz rację... a to kłamliwy bucwol autor tego zestawienia.

I tych o tym, że u nas coraz ciężej nabyć nieruchomość.

W ogóle porównywanie do średnich zarobków... kto tak robi?

I te zestawienia o tym, że mamy najdroższe kredyty w UE

I w ogóle pisanie o tym, że marże bankowe są u nas najwyższe w UE to jawna manipulacja.

I co za kłamca smiał napomknąć, że wysuwamy się na prowadzenie w największym odsetku młodych mieszkających z rodzicami.

Prasa i Media to jednak szuszfole.

Sorry @Cappucino... odklejasz się trochę.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nie widzę powodu, aby mieli tańsze materiały budowlane. 

Nie widzisz? Byłeś i sprawdziłeś? Skąd wiesz ile co kosztuje w Rumunii ? Po za tym Rumunia to połowa ludności Polski, więc i mniejsze zapotrzebowanie na nieruchomości. Niskie podatki, tani prąd.

https://www.wnp.pl/rynki/to-nowa-ziemia-obiecana-dla-polskich-firm-przyciaga-dwa-razy-tanszym-pradem-i-niskimi-podatkami,886343.html

7 minut temu, Szambo napisał(a):

Sorry @Cappucino... odklejasz się trochę.

Na szczęście Tobie to już nie grozi. Chyba za dużo propagandy na jakimś politycznym wiecu weszło.

Edytowane przez Cappucino
  • Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, Cappucino napisał(a):

Na szczęście Tobie to już nie grozi. Chyba za dużo propagandy na jakimś politycznym wiecu weszło.

O jakiej propagandzie ty gadasz?

Przecież liczby masz...

Raczej ty uległeś propagandzie wierząc, że wolny rynek wszystko załatwi.

Opublikowano
5 minut temu, Cappucino napisał(a):

Nie widzisz? Byłeś i sprawdziłeś? Skąd wiesz ile co kosztuje w Rumunii ? Po za tym Rumunia to połowa ludności Polski, więc i mniejsze zapotrzebowanie na nieruchomości.

W Rumunii akurat tylko zwiedzam, ale w Bułgarii, gdzie wszystko jak dla mnie jest tanio, to meble kuchenne w IKEA były jakieś 30% droższe niż u nas. Klimatyzator też w PL mnie taniej wyszedł.

Natomiast w samej Rumunii ?Bułgaria zresztą identycznie/  jak sobie zobaczysz jak wyglądają wieżowce, chodniki to jakbyś się cofnął o 40 lat wstecz w Polsce - tam jest po prostu bieda i owszem, mieszkania tańsze.

• Upvote 1
Opublikowano
36 minut temu, Cappucino napisał(a):

Bez urazy, okres gdy nastąpiły spadki sprzedaży i korekty cen. Po za tym, który się przyzna ile zarabia skoro nawet ukrywają ceny w ogłoszeniach.

https://businessinsider.com.pl/nieruchomosci/opinie-ekspertow-na-temat-publikowania-cen-mieszkan/yeb8shm

Spoko, sorki.

Akurat w topce to głównie spółki akcyjne, one muszą sporo raportować publicznie. A poza tym zależy im na chwaleniu się wynikami, żeby przyciągać inwestorów.

2 godziny temu, jagular napisał(a):

Ale jak widać po tabelce to "bardzo trudno" ma dalej spory rozstrzał wartości.

2 godziny temu, jagular napisał(a):

- wyznaczenie rejonów z przynajmniej 100% dodatkowym podatkiem przy zakupie nieruchomości mieszkalnej dla osoby nie będącej rezydentem podatkowym w Polsce, lub nie przebywającej w Polsce przynajmniej pół roku w ciągu roku (to drugie może być śliskie);

- 100%+ podatek dla firm posiadających więcej niż np. 10 oddzielnych nieruchomości mieszkalnych w tych rejonach, płatny po np. roku od uzyskania przez firmę prawa własności, lub po zbudowaniu nieruchomości. Płatny również po okresie 5 lat od rozpoczęcia budowy nieruchomości (ubicie sytuacji "98% progresu budowy przez dekady")

- wyznaczenie stref z kontrolowanym wynajmem chwilowym, czyli walka z airbnb i resztą. W takiej strefie tego typu lokali mogłoby być maksymalnie np. 20% liczby wszystkich lokali.

Najem krótkoterminowy to kolejna degeneracja na kilku poziomach, nie tylko dostępności mieszkań, ale i szarej strefy, uciążliwości dla sąsiadów itd. Ale tego kataster faktycznie nie ruszy, to temat na inne regulacje. Co do pozostałych - nie wiem z głowy, jaka jest skala inwestycji różnych z tych grup i czy w ogóle ktoś robił opracowania, więc tu by się trzeba bardziej pochylić.

54 minuty temu, Cappucino napisał(a):

A ja piszę o ogólnie budowanych nieruchomościach bo o to chyba chodzi i nie ma znaczenia kto stawia.

Po za tym nie kłam, prywatnie też budowano domy i to całe osiedla.

Nie kłamię, że nie budowano, to ty się czepiłeś mieszkań. Jak chcesz to znalazłem ci liczby za lata 70-79: Budownictwa "uspołecznionego" oddano 1,84 mln mieszkań, a prywaciarze 613 tysięcy. Przy czym prywaciarze to w zasadzie domy, bo przecież prywatnych developerów nie było. Razem 2,46 mln. Dla porównania według GUS-u w latach 1991-2000 oddano 894 tyś mieszkań, w latach 2001-2010 1,3 mln; 2011-2020 1,68 mln. Jak widać boom "kapitalistyczny" choć rośnie to dalej mu brakuje do boomu budownictwa w PRL-u

54 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Ludzie, ci którzy kiedyś nie mieli gdzie mieszkać. Do tego nowi ze względu na atrakcyjność samej miejscowości.

No to nie zazdroszczę dawnych czasów ludzi bezdomnych.

• Upvote 1
Opublikowano
37 minut temu, Cappucino napisał(a):

Nie widzisz? Byłeś i sprawdziłeś? Skąd wiesz ile co kosztuje w Rumunii ? Po za tym Rumunia to połowa ludności Polski, więc i mniejsze zapotrzebowanie na nieruchomości. Niskie podatki, tani prąd.

No, nie widzę. A Ty widzisz powód dla którego miały być tańsze? Byłeś i sprawdziłeś? :) 

Bo ja sprawdziłem :)

https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sts_copi_q/default/table?lang=en

Rumunia i Bułgaria mają wyższe koszty budowy niż my :) 

Czemu to zawsze wygląda tak, że ja wygrzebuję dane, a moi interlokutorzy jadą chłopskim rozumem i ogólnikami :E 

Zrzut ekranu 2025-04-9 o 16.11.16.png

• Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, huudyy napisał(a):

Jak ma to wywołać falę bezdomności, skoro ma być od 3 mieszkania? 

Tak że normalna praktyką jest kupowanie mieszkania z myślą o dzieciach. Dodatkowy podatek może pozbawić tej możliwości. 

• Haha 2