Cappucino 222 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) 34 minuty temu, huudyy napisał(a): Nikt, ale chyba musimy coś zrobić? Ja wiem, że betonowe złoto to jedyna forma inwestowania dla Janusza p0laka, ale do cholerny - są obligacje, akcje, lokaty, giełda, forexy, krypto, kruszce i waluty - MACIE ALTERNATYWY w przeciwieństwie do Polaków, zwłaszcza młodych, których nie stać na własne mieszkanie. A przyrost naturalny leci na pysk... Ale że co? Kupując np. złoto czy krypto zwiększymy przyrost? Z tym problemem boryka się niemal cały świat, więc wprowadzenie jakiegokolwiek podatku tego nie rozwiąże. 4 minuty temu, huudyy napisał(a): Bo w jednym kraju mają dostarczane błędne dane? Bo te tylko znamy? Skąd wiesz jak jest gdzie indziej? Edytowane 10 Kwietnia przez Cappucino 1
Szambo 641 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) 25 minut temu, Karister napisał(a): Uważasz, że ktoś wykonujący niskopłatny zawód, powinien dostać nowe mieszkano w stolicy, bo tak? Sorry, ale socjalizm się skończył i nie każdy może mieć wszystko, bo mu się należy. Ktoś zarabia, to kupuje sobie nową chatę, ktoś nie zarabia, to żyje skromniej. Ja mówię o Policjantach, Nauczycielach, Pielęgniarkach itd. Policjanci ważni, bo będą musieli bronić tych waszych betonowych nieruchomości przez Imigrantami. Bo przecież Polaków już nie będzie, bo wymarli. 15 minut temu, Cappucino napisał(a): Ale że co? Kupując np. złoto czy krypto zwiększymy przyrost? Z tym problemem boryka się niemal cały świat, więc wprowadzenie jakiegokolwiek podatku tego nie rozwiąże, wręcz przeciwnie. Wybije koszty najmu. No i wybije koszty najmu... co się stanie? Przecież już teraz społeczeństwo ledwo opłaca te chore stawki najmów. Cytat Dlaczego właściwie państwo miałoby odwodzić bogatych od inwestowania w nieruchomości? Ponieważ w tak ukształtowanym systemie zwykli Kowalscy, którzy chcą kupić lokal w celach mieszkaniowych, muszą konkurować z nieporównywalnie zamożniejszymi od siebie. Ci ostatni mogą z łatwością przelicytować ogromną większość osób z klasy średniej. I rynek robi korektę o tę zasobność głębokich portfeli. Inaczej mówiąc, osoby bogate inwestując w mieszkania, podbijają ceny lokali. Zwłaszcza w najatrakcyjniejszych lokalizacjach. W zamyśle jego entuzjastów podatek katastralny od trzeciej lub czwartej nieruchomości miałby powodować ograniczenie opłacalności tego typu inwestowania. Działoby się tak ponieważ do ceny wynajmu byłoby trzeba dorzucić wysokość podatku. To - przynajmniej teoretycznie - wywindowałoby ceny tak wysoko w stosunku do mieszkań nieobciążonych podatkiem, że nikt nie chciałby wynajmować takich lokali. Ewentualnie spowodowałoby spadek rentowności przedsięwzięcia. Kapitał zachomikowany w mieszkaniach bogaci więc przerzuciliby w inne miejsca, na przykład mogliby kupić obligacje skarbowe (które zresztą Marek Belka w cytowanym wywiadzie zachwalał). A same mieszkania wypłynęłyby na rynek, co by zwiększyło podaż lokali. @CappucinoCiągle staram się znaleźć info gdzie nie ma podatku katastralnego i wychodzi, że z krajów OECD nie ma ich w Polsce, Czechach, Słowacji. Edytowane 10 Kwietnia przez Szambo
Karister 162 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia 26 minut temu, Szambo napisał(a): Ja mówię o Policjantach, Nauczycielach, Pielęgniarkach itd. No ja też. Parka, o której pisałem właśnie w tych zawodach pracuje i kupiła 130m2 z wtórnego w mieście 40k. 26 minut temu, Szambo napisał(a): Policjanci ważni, bo będą musieli bronić tych waszych betonowych nieruchomości przez Imigrantami. Bezsensownego pisania z kolei nie podejmuję. Poza tym nie "waszych", bo ja nie mam mieszkania. 1
Szambo 641 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia 2 minuty temu, Karister napisał(a): Bezsensownego pisania z kolei nie podejmuję. Poza tym nie "waszych", bo ja nie mam mieszkania. To się dziwię, że aż tak bronisz obecnego status quo. 1
voltq 1 372 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) @Szambo jaka policja , ta instytucja sama siebie nie potrafi obronić Jeżeli dojdzie do takich problemów z imigrantami to bronić się będą lokalne straże sąsiedzkie, w wielu miejscach jeszcze ludzie w lokalnym sąsiedztwie się znają, dlatego policja chce wycofać czarnoprochowce bo taka straż sąsiedzka uzbrojona w broń czarnoprochowa będzie się lepiej spisywać niż jakąś policja która już dawno nie działa Wiedzieliśmy to choćby w czasie ostatniej powodzi jak jest kryzys to znikają podziały polityczne między Polakami i jest konsolidacja Edytowane 10 Kwietnia przez voltq
jagular 669 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia 49 minut temu, Szambo napisał(a): Patrzcie szerzej, a nie tylko na czubek własnego nosa. "Według danych z 2024, około 87% gospodarstw domowych w Polsce posiada nieruchomość na własność". Tyle. Marudzisz bo prokastrynowałeś i żyłeś w iluzji że już za chwilę, za tydzień spadnie i będziesz mógł za "grosze" kupić wypas mieszkanie w atrakcyjnym miejscu. 1
Cappucino 222 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia 2 minuty temu, Szambo napisał(a): To się dziwię, że aż tak bronisz obecnego status quo. Czyli jak nie mam to niech zabiorą temu co ma. 1
huudyy 2 837 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) 23 minuty temu, Cappucino napisał(a): Czyli jak nie mam to niech zabiorą temu co ma. A może niech podzielą się ci, którzy mają nieproporcjalnie więcej od innych może? Nikt nie będzie oskrobywal emerytów, rencistów czy ludzi na minimalnej, tylko grupę, gdzie 0,8 PROCENTA POLAKÓW POSIADA 3 BĄDŹ WIĘCEJ MIESZKAŃ. Oni by się nawet do Sejmu nie dostali z taką reprezentacją. Edytowane 10 Kwietnia przez huudyy 1 1
Karister 162 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia 26 minut temu, Szambo napisał(a): To się dziwię, że aż tak bronisz obecnego status quo Dlaczego dziwi Cię, że nie chcę karać ludzi za to, że mają pomysł na siebie i potrafią dobrze zarabiać? Nie każdy pakuje hajs w mieszkanie, ja wybrałem co innego, ale to nie znaczy, że tamtych trzeba dymać podatkami. 1
Szambo 641 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) 25 minut temu, Karister napisał(a): Dlaczego dziwi Cię, że nie chcę karać ludzi za to, że mają pomysł na siebie i potrafią dobrze zarabiać? Nie każdy pakuje hajs w mieszkanie, ja wybrałem co innego, ale to nie znaczy, że tamtych trzeba dymać podatkami. Ale to nie jest karanie przecież. Państwo interweniuje, bo "pomysł na siebie" jednego tworzy "trudności w funkcjonowaniu" innego. I chce zachęcić do inwestowania w rzeczy, które nie godzą w ogólnie pojęte dobro społeczne. Przez całe lata osoby chomikujące mieszkania lub wynajmujące je miały spory bonus. Chyba czas wyrównać rachunek. Zresztą w naszej Konstytucji jest: Cytat Art. 75. [Zaspokajanie potrzeb mieszkaniowych] 1. Władze publiczne prowadzą politykę sprzyjającą zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych obywateli, w szczególności przeciwdziałają bezdomności, wspierają rozwój budownictwa socjalnego oraz popierają działania obywateli zmierzające do uzyskania własnego mieszkania. ALE W SUMIE I TAK KATASTRAT NIE WEJDZIE. Katastrat stosują cywilizowane Kraje... my do nich widocznie nie należymy. Zresztą wygra Nawrocki i on ma w programie zakaz katastratu. Edytowane 10 Kwietnia przez Szambo
voltq 1 372 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Godzinę temu, Szambo napisał(a): Ale to nie jest karanie przecież. Państwo interweniuje, bo "pomysł na siebie" jednego tworzy "trudności w funkcjonowaniu" innego. I chce zachęcić do inwestowania w rzeczy, które nie godzą w ogólnie pojęte dobro społeczne. Przez całe lata osoby chomikujące mieszkania lub wynajmujące je miały spory bonus. Chyba czas wyrównać rachunek. Zresztą w naszej Konstytucji jest: ALE W SUMIE I TAK KATASTRAT NIE WEJDZIE. Katastrat stosują cywilizowane Kraje... my do nich widocznie nie należymy. Zresztą wygra Nawrocki i on ma w programie zakaz katastratu. Wątpię żeby wygrał Nawrocki , jest duża nienawiść do pisu za to co robili przez ostatnie 8 lat dużo większa niż do KO a wyborcy holowni biejat itd zagłosują na trzaskowskiego , natomiast wyborcy mentzena czy brauna nie zagłosują na Nawrockiego pewnie zostaną w domu a cześć z nich to jeszcze na Trzaskowskiego zagłosuje , pis bardziej niszczył konfederacje niż KO Wiec kastralny moze wejsc po wyborach
Karister 162 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) Godzinę temu, Szambo napisał(a): Ale to nie jest karanie przecież. Oczywiście, że jest. Ktoś coś wymyśla, podejmuje ryzyko, wprowadza plan w życie, pracuje na to, poświęcając własny czas, a potem urzędasy kładą na tym łapę, bo tak. Podobne banialuki powtarzają ludzi, którzy twierdzą, że ci, co więcej zarabiają, powinni płacić większe stawki podatku, bo nie rozumieją nawet, jak działa procent. Mam nadzieję, że jak kiedyś będzie Ci dane solidnie zarabiać i ktoś dowali na to podatek, to wciąż tak będziesz uważał. Godzinę temu, Szambo napisał(a): Art. 75. [Zaspokajanie potrzeb mieszkaniowych] 1. Władze publiczne prowadzą politykę sprzyjającą zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych obywateli, w szczególności przeciwdziałają bezdomności, wspierają rozwój budownictwa socjalnego oraz popierają działania obywateli zmierzające do uzyskania własnego mieszkania. Wszystko się zgadza. Państwo buduje mieszkania socjalne, wspiera budownictwo, a nawet rozdaje idiotyczne kredyty 2%. Nie ma tu nic o dymaniu tych, którzy są na tyle obrotni, że potrafią mieć to mieszkanie bez wsparcia państwa. Przy okazji - te osoby często nie dostają nic z tych programów w przeciwieństwie do krzykliwego motłochu, co tylko by zabierał "bogatym". Godzinę temu, Szambo napisał(a): Przez całe lata osoby chomikujące mieszkania lub wynajmujące je miały spory bonus. Chyba czas wyrównać rachunek. Lol, jaki rachunek? Miały, bo sobie na to zapracowały i podjęły dobre decyzje w odpowiednim czasie. Nikt innym nie broni zrobić tego samego. Ale lepiej jest jęczeć i twierdzić, że się należy, bo inni mają. Niech się biorą do roboty i pracują na swoje mieszkanie, to się wyrówna. A nie mi dać, innym zabrać, bo jestem nieudolny i leniwy. Ja tylko czekam, aż się skończy wojna w UA. Jak trzeba będzie odbudować pół kraju, pojadą tam tysiące ekip budowlanych, a materiałów trzeba będzie od groma. Ceny w budowlance polecą w kosmos. Ciekaw jestem, co wtedy te krzykacze wymyślą. Może rozebrać domy i mieszkania tym, co na nie sobie zapracowali i dać tym, co najgłośniej drą japę? 5 minut temu, voltq napisał(a): Wiec kastralny moze wejsc po wyborach W Polsce? Nikt tu nie opodatkuje kościoła i polityków. Edytowane 10 Kwietnia przez Karister
voltq 1 372 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Dlatego napisałem ze może wejść ale nie musi
Szambo 641 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) 19 minut temu, Karister napisał(a): Wszystko się zgadza. Państwo buduje mieszkania socjalne, wspiera budownictwo, a nawet rozdaje idiotyczne kredyty 2%. Nie ma tu nic o dymaniu tych, którzy są na tyle obrotni, że potrafią mieć to mieszkanie bez wsparcia państwa. Przy okazji - te osoby często nie dostają nic z tych programów w przeciwieństwie do krzykliwego motłochu, co tylko by zabierał "bogatym". Przecież największymi wygranymi programu 2% byli właśnie posiadacze Nieruchomości. Przed programem ich mieszkania kosztowały powiedzmy 400k, a po 600k. Więc proszę nie wal mi tu farmazonów o jakimś krzykliwym motłochu. Jak robiono w tym kraju wszystko, żeby Rentierstwo i Flipowanie mieszkań miało się dobrze to pewnie pięknie klaskałeś. A jak ktoś by chciał wreszcie to ucywilizować to nagle wielkie oburzenie. Cytat OECD nie jest jedyną organizacją międzynarodową, która zaleca Polsce zmianę w systemie opodatkowania nieruchomości. Podobne stanowisko prezentuje Międzynarodowy Fundusz Walutowy (MFW), który od lat podkreśla, że Polska powinna zwiększyć dochody z podatku od nieruchomości do poziomu zbliżonego do średniej w Unii Europejskiej. W swoich analizach zwraca uwagę, że obecny model opodatkowania gruntów i budynków w Polsce jest mało efektywny i nie pozwala na pełne wykorzystanie potencjału fiskalnego, który mógłby zasilić budżety samorządów oraz państwa. MFW nie poprzestaje jednak tylko na ogólnych zaleceniach dotyczących wzrostu wpływów z tego podatku. W raporcie opublikowanym jesienią 2024 roku Fundusz wyraźnie rekomenduje wprowadzenie podatku katastralnego, wskazując, że takie rozwiązanie funkcjonuje w większości rozwiniętych gospodarek. Co więcej, podobne sugestie pojawiły się już wcześniej – zarówno w marcu, jak i w czerwcu 2023 roku. Eksperci MFW argumentują, że bardziej progresywne opodatkowanie nieruchomości pozwoliłoby lepiej odzwierciedlić rzeczywistą wartość majątku podatników i zwiększyć sprawiedliwość systemu podatkowego. Edytowane 10 Kwietnia przez Szambo 1
jagular 669 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia To nie jest takie proste. Dlaczego nie skorzystałeś z programu 2%? 1
Karister 162 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia To są twarde fakty, nie farmazony. Widziałeś dopisek "idiotyczny" przy programie kredytów 2%? Taki jest właśnie efekt ingerencji państwa w rynek mieszkaniowy. Odwrotny od zakładanego przez motłoch. To samo spowoduje katastralny - droższy wynajem, czyli kolejne jęki ludzi, co nie potrafią ogarnąć sobie chaty. Nikt ogarnięty finansowo nie weźmie tego na siebie. Reszta znowu bezmyślnie zrzuci wszystko na tych, co się dorobili, są bogaci, źli, mają mieszkania i bla, bla, bla. Także - proszę - nie rzucaj więcej kulą w płot. Zamiast wymyślać kolejne kretynizmy pod tytułem "daj", "zabierz", "mi się należy", "dopłać", lepiej się wziąć do roboty.
Szambo 641 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) 23 minuty temu, jagular napisał(a): To nie jest takie proste. Dlaczego nie skorzystałeś z programu 2%? Bo większość Sprzedawców albo Agentów Nieruchomości wymagała ode mnie bezzwrotnego zadatku w kwotach 35-50k 21 minut temu, Karister napisał(a): To są twarde fakty, nie farmazony. Widziałeś dopisek "idiotyczny" przy programie kredytów 2%? Taki jest właśnie efekt ingerencji państwa w rynek mieszkaniowy. Odwrotny od zakładanego przez motłoch. To samo spowoduje katastralny - droższy wynajem, czyli kolejne jęki ludzi, co nie potrafią ogarnąć sobie chaty. Nikt ogarnięty finansowo nie weźmie tego na siebie. Reszta znowu bezmyślnie zrzuci wszystko na tych, co się dorobili, są bogaci, źli, mają mieszkania i bla, bla, bla. Także - proszę - nie rzucaj więcej kulą w płot. Zamiast wymyślać kolejne kretynizmy pod tytułem "daj", "zabierz", "mi się należy", "dopłać", lepiej się wziąć do roboty. Ale przecież Ci cytuje, że to Poważnie Organizacje chcą na Polsce wymusić zastosowanie podatku katastralnego. Obecnie w Polsce podatek za psa jest wyższy niż podatek za mieszkanie w centrum Warszawy, a powstają też mikrokawalerki mniejsze niż najmniejszy legalny kojec dla psa. Naprawdę napisałeś: kolejne jęki ludzi, co nie potrafią ogarnąć sobie chaty? Ja rozumiem, że istnieje coś takiego jak wyparcie, ale ty serio nie widzisz, że jest u nas ciężko coś sobie kupić? Nie wystarczy komuś powiedzieć... weź się do roboty. Może ten ktoś już pracuje ciężko. Edytowane 10 Kwietnia przez Szambo 1
jagular 669 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia 21 minut temu, Szambo napisał(a): Bo większość Sprzedawców albo Agentów Nieruchomości wymagała ode mnie bezzwrotnego zadatku w kwotach 35-50k Czyli nie wiedziałeś czy na pewno chcesz kupić mieszkanie, czy jednak nie chcesz? Zadatek jest z definicji bezzwrotny, ale gdyby druga strona coś kombinowała, to ma taką przewagę, że dostajesz dwukrotność kwoty zadatku. Uważasz że czasy się zmienią i sprzedający nie będą się bać o transakcje, więc nie będą chcieć zabezpieczenia w formie zadatku? PS. Dla formalności i ewentualnie dla innych czytających: zadatek i zaliczka to pod względem prawnym dwie różne sprawy i istotne jest to, czy wpłacamy zaliczkę, czy zadatek.
Szambo 641 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) 22 minuty temu, jagular napisał(a): Czyli nie wiedziałeś czy na pewno chcesz kupić mieszkanie, czy jednak nie chcesz? Zadatek jest z definicji bezzwrotny, ale gdyby druga strona coś kombinowała, to ma taką przewagę, że dostajesz dwukrotność kwoty zadatku. Uważasz że czasy się zmienią i sprzedający nie będą się bać o transakcje, więc nie będą chcieć zabezpieczenia w formie zadatku? PS. Dla formalności i ewentualnie dla innych czytających: zadatek i zaliczka to pod względem prawnym dwie różne sprawy i istotne jest to, czy wpłacamy zaliczkę, czy zadatek. Stosuje się jeszcze zapis wyłączający "odrzucenie kredytu przez Bank". Wtedy to był listopad i było dość spore prawdopodobieństwo końca programu dopłat i raczej mało kto chciał ten zapis zawrzeć. Prawdopodobnie będzie tak teraz... jak wiele osób nie mających normalnie zdolności będzie walczyć o 10k kredytów na lepszych zasadach. Ale TAK... to, że nie załapałem się na kredyt 2% to moja wina. Szukanie w tamtym czasie mieszkania było jednym z najgorszych doświadczeń. Byłem traktowany jak Śmieć przez Agentów Nieruchomości... to było coś okropnego. I sam brzydzę się sobą, że brałem w tym udział. Ale nie napiszę, że popadłem w depresje, bo nie popadłem. Na chwilę obecną szukam z Żoną mieszkania na zwykłych zasadach rynkowych, tylko dochód gospodarstwa 14k (11k papierowy) jaki mamy pozwala szukać mieszkań za około 600k, co potem oznacza ratę 4k msc przez 30 lat. Edytowane 10 Kwietnia przez Szambo
Karister 162 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia 27 minut temu, Szambo napisał(a): Ale przecież Ci cytuje, że to Poważnie Organizacje chcą na Polsce wymusić zastosowanie podatku katastralnego. Naprawdę napisałeś: kolejne jęki ludzi, co nie potrafią ogarnąć sobie chaty? Ja rozumiem, że istnieje coś takiego jak wyparcie, ale ty serio nie widzisz, że jest u nas ciężko coś sobie kupić? Nie wystarczy komuś powiedzieć... weź się do roboty. Może ten ktoś już pracuje ciężko. Któż to definiuje te poważne organizacje? One są jakąś wyrocznią? Czy UE - zajmująca się krzywizną bananów i utrudnianiem korzystania z butelek poprzez upośledzenie nakrętek - to jedna z tych poważnych instytucji? Co to znaczy ciężko pracuje? Work smart, not hard. Osiem godzin ośmiu godzinom nierówne. Pozwolę sobie mieć własne zdanie, zamiast powoływać się na "poważne organizacje" oraz "ekspertów". Ja rozumiem, że jest ciężko. Sam kończę budować dom, połowę wyłożyłem z własnej kieszeni, niczego od nikogo nie dostałem. Drugą połowę spłacam wraz z odsetkami. Doskonale wiem, ile mnie to kasy, nerwów i czasu kosztowało. Użerałem się z urzędami, inspektoratami, zgodami, pozwoleniami, zarządami itd. Ogarniałem, co zrobić najpierw, co potem, a może wcale. Czy budować trochę dłużej, czy odpuścić wakacje/samochód. Buduję taki dom, jaki jestem w stanie. Nie jęczę, że skoro ktoś inny ma willę 1000m2, to mi mają dopłacić, a jemu dać podatek. Trzymam się swojego podwórka i nie wtykam nochala w cudzy sposób na kasę. Tylko tyle i aż tyle. Taki był mój wybór i ma on swoje konsekwencje. Mogłem po prostu kupić gotowe mieszkanko bez kredytu i mieć święty sposób. Wybrałem trudniejszą drogą i nie jest to powód, aby dybać na pieniądze innych. Można odpuścić trochę m2, można wybrać niższy standard wykończenia i z czasem dalej się dorabiać, można zrezygnować z drogiej lokalizacji. A może - cytując klasyka - zmienić pracę, skoro się ma nieco wyższe aspiracje? Dobrobyt nie bierze się z bycia nijakim. Skoro para robiąca w budżetówce za znacznie mniej niż 14k, które podałeś, jest w stanie mieć swój kąt, znaczy, że się da. Trzeba tylko dostosować swoje oczekiwania do własnych możliwości. 2 minuty temu, Szambo napisał(a): Na chwilę obecną szukam z Żoną mieszkania na zwykłych zasadach rynkowych, tylko dochód gospodarstwa 14k jaki mamy pozwala szukać mieszkań za około 600k, co potem oznacza ratę 4k msc przez 30 lat. Nie, nie oznacza. A raczej - nie musi oznaczać, jak się ogarnie temat.
kubikolos 1 324 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) 6 godzin temu, Szambo napisał(a): Bo większość Sprzedawców albo Agentów Nieruchomości wymagała ode mnie bezzwrotnego zadatku w kwotach 35-50k I z takiego powodu zdecydowales sie stracic kilkaset tysiecy zlotych, czyli rok-dwa swojej pracy? XD stary, zal to czytac, trzeba bylo brac od janusza dewelopera, pewnie 10k by wystarczylo pierwszy beton kupujesz jak najszybciej, jak jutro dostaniesz pierwsza umowe o prace to jeszcze dzisiaj szukasz pierwszego betonu 5 godzin temu, Szambo napisał(a): a chwilę obecną szukam z Żoną mieszkania na zwykłych zasadach rynkowych akurat tuz przed wejsciem nowego programu? Edytowane 10 Kwietnia przez kubikolos
GordonLameman 8 432 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 23 godziny temu, Cappucino napisał(a): Ale osobiście nie sprawdziłeś, a dane z eurostatu to wiesz...Po za tym, na stosunek ceny do zarobku wpływa wiele czynników które wymieniłem wcześniej. No i proponuje jednak wrócić do głównego pytania na które Szambo nie odpisał tylko wkleja tabelki które same w sobie są nie na temat. Możesz albo dać dane, które przeczą temu co zalinkowałem, albo przestać zmyślać. Ja udowodniłem co miałem udowodnić. Jak nie potrafisz przyznać się do błędu czy pomyłki to już problem Twój i Twojego ego. 1
Szambo 641 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 13 godzin temu, kubikolos napisał(a): akurat tuz przed wejsciem nowego programu? Mam nadzieje, że zdąże właśnie przed tym programem. Bo wtedy zapanuje chaos. Ludzie rzucą się na drożejące mieszkania i będą naparzać po kredyty do Banków. A po wyczerpaniu 10k umów będą dostawać odmowy i powtarzac proces w kolejnym kwartale.
Cappucino 222 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 42 minuty temu, GordonLameman napisał(a): Możesz albo dać dane, które przeczą temu co zalinkowałem, albo przestać zmyślać. Ja udowodniłem co miałem udowodnić. Jak nie potrafisz przyznać się do błędu czy pomyłki to już problem Twój i Twojego ego. Ale napisałem wyraźnie, na stosunek ceny do zarobku wpływa wiele innych czynników, doczytaj. Bukareszt tez jest raczej mniej atrakcyjny niż Warszawa. I co to ma do pierwotnego pytania, sama tabelka też lekko odklejona i pełna bzdur.
GordonLameman 8 432 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 2 minuty temu, Cappucino napisał(a): Ale napisałem wyraźnie, na stosunek ceny do zarobku wpływa wiele innych czynników, doczytaj. Bukareszt tez jest raczej mniej atrakcyjny niż Warszawa. I co to ma do pierwotnego pytania, sama tabelka też lekko odklejona i pełna bzdur. Wykaż to dokumentem, linkiem, zdjęciem, a nie pustym słowem. Bo to co piszesz to po prostu nie jest prawda. Ja wykazałem jak wygląda kwestia materiałów budowlanych.
Rekomendowane odpowiedzi