Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, michasm napisał(a):

To powiedz które z tych konkretów były gotowe, ale nie uzyskały poparcia sejmu.

Ale czego dalej nie rozumiesz w tym że rządu nie tworzy samo KO?

Ja wiem że ta śmieszna koalicja kilkunastu partii jest słaba, ale PIS jest 10x gorszy.

Do tego PIS to mentalnie komuchy i ruski styl rządzenia.

• Confused 2
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Przed Rafałem Trzaskowskim decydujące półtora tygodnia kampanii. Do gry wszedł Donald Tusk, który we wtorek ostro zaatakował Prawo i Sprawiedliwość. My poznaliśmy zarys dalszych planów szefa rządu. - Kluczowa jest mobilizacja - słyszymy w otoczeniu Tuska. https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31956211,decydujace-10-dni-kampanii-znamy-plany-donalda-tuska-szansa.html#do_w=484&do_v=1316&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&do_upid=1316_ti&do_utid=31956211&do_uvid=1747833345302&s=BoxOpMT

Kolejny wielbłąd. Włączenie się do gry Tuska w tym momencie zmniejsza wiarygodność Trzaskowskiego, bo pokazuje kto tutaj realnie decyduje a kto jest słupem. Jeśli Jaro zrobi taką samą niedżwiedzią przysługę dla Nawrockiego, to wyjdzie po równo, ale jeśli nie, to wyjdą na tym lepiej. 

Gość myśli, że zrobi powtórkę z 2023r.? Nie sądzę. Wtedy dużo naobiecywał i poprowadził ludzi pod tym sztandarem jedności, ale teraz już wiadomo ile wyszło z jego obietnic i jak wygląda ta "jedność" w koalicji. 

Nazwisko witek zobowiązuje xD

Opublikowano
1 minutę temu, Digger napisał(a):

Ja wiem że ta śmieszna koalicja kilkunastu partii jest słaba, ale PIS jest 10x gorszy.

Mi szczerze wystarczyło kilka miesięcy tej koalicji, abym zatęsknił za pisem. 8:E

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Keyser_Soze napisał(a):

Mi szczerze wystarczyło kilka miesięcy tej koalicji, abym zatęsknił za pisem. 8:E

Tęsknisz za inflacją 18% i dwoma systemami podatkowymi na raz jak to miało miejsce podczas wprowadzania nowego ładu, że nawet księgowi nie wiedzieli jaka jest stawka podatku?

Trochę dziwne :E 

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
7 minut temu, Digger napisał(a):

No to przecież pytam co nie przeszło w sejmie przez to, że KO samo nie tworzy rządu. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Digger napisał(a):

Tęsknisz za inflacją 18% i dwoma systemami podatkowymi na raz jak to miało miejsce podczas wprowadzania nowego ładu, że nawet księgowi nie wiedzieli jaka jest stawka podatku?

Trochę dziwne :E 

Bardziej za jakimikolwiek prosocjalnymi reformami i faktyczną sprawczością (choć to miecz obosieczny). Platforma w obecnej formie to Konfederacja bis, tylko z proeuropejskim pier********.

Opublikowano
1 minutę temu, Winter napisał(a):

i zrobiliby opozycji jesień średniowiecza tym razem. Poszliby teraz na całość.

Białoruś welcome to.

Skoro odwalali takie numery jak byli u władzy, boję się tego co będzie jak do niej wrócą.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
12 minut temu, Winter napisał(a):

Prezydent w Polsce ma oprocz prawa weta i inicjatywy ustawodawczej guano  do gadania.

oczywiscie, prezydent nie ma zadnego znaczenia

ale wygrac musi trzask za wszelka cene bo duda SPARALIŻOWAŁ rząd XD

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, Winter napisał(a):

Przede wszystkim mogliby uzyskać większość konstytucyjną z kilkoma prawicowymi partiami i zrobiliby opozycji jesień średniowiecza tym razem. Poszliby teraz na całość.

Ma zwierzchnictwo nad armią jeszcze. Karolek wam pokaże, jak zrobić to, czego Wałęsa nie potrafił.

• Confused 2
Opublikowano
19 minut temu, michasm napisał(a):

No to przecież pytam co nie przeszło w sejmie przez to, że KO samo nie tworzy rządu. 

Właśnie nic prawie nie przeszło bo lewica i psl i Hołownia (przez którego PIS mało co znowu nie wygrał) mieszają przy każdym zagadnieniu. DLATEGO

Jakby rządziło samo KO nie było by takiego burdelu, znowu było by średnio ale stabilnie.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Właśnie nic prawie nie przeszło bo lewica i psl i Hołownia (przez którego PIS mało co znowu nie wygrał) mieszają przy każdym zagadnieniu. DLATEGO

Jakby rządziło samo KO nie było by takiego burdelu, znowu było by średnio ale stabilnie.

Czyli jak zawsze wszyscy winni tylko nie wy...

Opublikowano
7 minut temu, Digger napisał(a):

Podaj linki do wyników głosowań, przez które konkrety nie zostały jeszcze spełnione. 

Opublikowano

2 minuty temu, Winter napisał(a):

Twoja ulubiona partia przegrała wybory i nawet nie potrafiła się z tym pogodzić. Robili cyrk z TVP, a KRRiT blokowała kasę. PiS wysrał się na wszystkie mozliwe instytucje. Nawet PKW obstawili swoimi.

Dlaczego znów kłamiesz i próbujesz mnie oczerniać? , na ostatnią partie polityczna jaką głosowałem to konfederacja a wyborach prezydenckich ma mentzena

Opublikowano
5 minut temu, michasm napisał(a):

Podaj linki do wyników głosowań, przez które konkrety nie zostały jeszcze spełnione. 

Nie było głosowań bo rząd nie mógł się dogadać wewnątrz.

• Haha 2
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Nie było głosowań bo rząd nie mógł się dogadać wewnątrz.

Jak się robi koalicje która jako jedyny punkt wspólny podaje nienawiść do PIS i Jeb... PIS , to nic dziwnego

Opublikowano

@Camis Akurat Paszyk jest z PSLu. I działa niczym sabotażysta.

Ale ten bystrzak od "cóż szkodzi obiecać" to już z KO ;/

@Fatality  @adashi Trzaskowski spotkał się z Ostatnim Pkoleniem, ustalili termin poważnego spotkania i rozmów na czerwiec, teraz odpuszczą protesty.

Akurat wyborcy Lewicy i niemałą część lewicowego skrzydłą KO popierają ich postulaty jak i metody, więc mylicie się co do społecznego poparcia.

@Element Wojny Włączenie Tuska to akurat plus. To on jest liderem KO i całej koalicji.

Dziwi mnie że tak późno wszedł do gry.

• Confused 2
Opublikowano
2 minuty temu, ibizpl napisał(a):

Ciekawa sprawa:

https://www.lemonde.fr/en/international/article/2025/05/18/polish-presidential-election-von-der-leyen-gives-tusk-a-helping-hand_6741397_4.html#

Czyli w czerwcu Rudy nam zrobi "jesień średniowiecza" jak rafaello zasiądzie na tronie.

W PL jeszcze chyba cicho na ten temat. No bo co szkodzi obiecać...

Co dokładnie według Ciebie wynika z tego artykułu? :) 

Co zrobi? 

Opublikowano
4 godziny temu, voltq napisał(a):

Nie widzisz różnicy pomiędzy bezwarunkowym wiernopoddańczym poparciem biejat i Hołowni dla Trzaskowskiego a poparciem kogoś w zamian za zobowiązanie się do wprowadzenia pewnych ustaw lub ich zablokowania ? Oczywiście chodzi o projekty i weto 

Pomijam już czy ten człowiek który będzie prezydentem dotrzyma słowa

A dlaczego od razu zakładasz, że napisałem o konkretnym polityku, gdy ja to przecież napisałem ogólnie...

• Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, Badalamann napisał(a):

@Fatality  @adashi Trzaskowski spotkał się z Ostatnim Pkoleniem, ustalili termin poważnego spotkania i rozmów na czerwiec, teraz odpuszczą protesty.

Akurat wyborcy Lewicy i niemałą część lewicowego skrzydłą KO popierają ich postulaty jak i metody, więc mylicie się co do społecznego poparcia.

Wybory to nie plebiscyt lewackich aktywistów. Głosują wszyscy obywatele, nie tylko aktywiści.

Poważne spotkanie z oszołomami? Chciał być prezydentem wszystkich Polaków, tak? A to dobre. No nic. Mnie to nawet pasuje, bo nie byłem i nie jestem rafauowym wyborcą.

• Like 1
  • Upvote 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...