Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gordon wskaż mi gdzie napisałem że PIS sprawuje się lepiej, ja nie jestem fanem Pisu ale wszędzie widzę obwinianie Pisu za aktualną sytuację co uważam w wielu sprawach za fałszywe.

Zresztą "wina Tuska" działała identycznie za ich czasów ALE TERAZ RZĄDZI OD 1,5 ROKU PO.

Opublikowano
Teraz, michaelius33 napisał(a):

Nie muszę. Blokada za tak zwaną "praworządność" też była czysto polityczna.

Czyli teraz już przyznasz, że to PiS zjebał po całości tematy Zielonego ładu i Paktu migracyjnego, czy nie przejdzie przez klawiaturę?

Przede wszystkim była słuszna, bo widać było, że PiS próbuje w sądownictwie zrobić PRL-bis - powołać sobie swoich sędziów i pozbawić obywateli prawa do bezpartyjnego sądu. 

• Upvote 4
Opublikowano
2 minuty temu, ibizpl napisał(a):

Zresztą "wina Tuska" działała identycznie za ich czasów ALE TERAZ RZĄDZI OD 1,5 ROKU PO.

Tylko pisiory winą Tuska obarczali po 8 latach swoich rządów :rotfl2:

• Upvote 2
Opublikowano
15 minut temu, huudyy napisał(a):

dokładnie. Kolejny chyba do ignora poleci, szkoda naszego czasu na prostowanie bredni.

Weźcie może od razu załóżcie temat dla wielbicieli uśmiechniętych i tam sobie klakierujcie skoro wszystko inne uważacie za brednie.

Odnośnie migracji i obecnych rządów.

1. Kto buduje centra integracji?
2. Kto wpuścił 10000 migrantów dostarczonych przez Niemca (Włoch potrafił odmówić Niemcowi powołując się zapis, który nakazuje przed przekazaniem udowodnienie tego skąd imigrant przybył do którego robi się pushback)?
3. Suchanow (czy jak jej tam)...

Tak. Poprzedni też ich wpuszczali. Obecni są kontynuatorami.

Opublikowano
1 minutę temu, ibizpl napisał(a):

Gordon wskaż mi gdzie napisałem że PIS sprawuje się lepiej, ja nie jestem fanem Pisu ale wszędzie widzę obwinianie Pisu za aktualną sytuację co uważam w wielu sprawach za fałszywe.

A kogo obwiniać za przyjęcie dwóch niekorzystnych aktów, jeśli nie rząd, który za to wtedy odpowiadał? Mielibyśmy obwiniać kolejny rząd, który JUŻ NIE MA WPŁYWU na ich przyjęcie? Jedyne co może robić to nawoływać do zmiany i próbować naciskać na to, ale jak ma zbudować większość przeciwko temu teraz? To można było robić wcześniej, ale PiS pokpił sprawę. Dlatego jest to ich wina. 

A, że PiS buduje na tym spin i większość ludzi nie ma pojęcia o co chodzi w tej sprawie to trzeba to neistety przypominać. 

Tuska jest za co krytykowac, bo on i jego banda patałachów nie zrobiła nic przez 1,5 roku. Nic ważnego w każdym razie. Ale nie za te kwestie za które odpowiada PiS.

• Upvote 3
Opublikowano
2 minuty temu, ibizpl napisał(a):

I co w 1.5 roku mają naprawić to co PIS zniszczył przez 8 lat?

Zawsze dłużej i trudniej się coś buduje niż niszczy.

Ogarnij się.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Digger napisał(a):

Ogarnij się.

W przypadku KO wątpię czy bym im 100 lat wystarczyło. :E

Edytowane przez Keyser_Soze
  • Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Digger napisał(a):

Ogarnij się.

No, mogliby zacząć. Pokazać choćby ustawy i wrzucić w proces legislacyjny. A nie ma nic, wiec za to Tuska należy je***** równo z ziemią. 

• Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Digger napisał(a):

Ogarnij się.

Nie naprawić. Robić cokolwiek po za obsadzaniem SSP które to mialo się zakończyć.

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, Camis napisał(a):

I nie za rok tylko wybory są za 2,5 roku, ale jak Trzasku przegra to możliwe że powrót koalicji PIS + konforuskich mamy już na jesień %-)

Na wiosnę. Raczej będą grać na niepodpisanie budżetu.

Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

No, mogliby zacząć. Pokazać choćby ustawy i wrzucić w proces legislacyjny. A nie ma nic, wiec za to Tuska należy je***** równo z ziemią. 

Czasami myślę, że on tego "opierdala###" nauczył się w ue. :E 
Od czasów powrotu Tuska czuję się jak w kraju pozbawionym jakiejkolwiek inicjatywy ustawodawczej.

Żaden polityk na przestrzeni lat tak mnie nie wydymał jak ten rudzielec.

Teraz, Winter napisał(a):

Jakieś pomysły na naprawę? Mieli tam zostawić pisiorów, żeby im robili koło tyłka? 

No na pewno nie obniżka składki zdrowotnej xD

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Umpero napisał(a):

PiS zaczął ten temat:

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wiceszef-MSWiA-PiS-straszy-centrami-integracji-cudzoziemcow-a-sam-je-wymyslil-8928297.html

15 minut temu, Umpero napisał(a):

2. Kto wpuścił 10000 migrantów dostarczonych przez Niemca (Włoch potrafił odmówić Niemcowi powołując się zapis, który nakazuje przed przekazaniem udowodnienie tego skąd imigrant przybył do którego robi się pushback)?

Dlaczego zostali wpuszczeni do Polski? może dlatego, że to byli ludzie którzy weszli na teren Schengen przez Polskę, przez wizy, które rzad pis sprzedawał za grosze?

• Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, Umpero napisał(a):

Odnośnie migracji i obecnych rządów.

I po co są te centra integracji?

Tam chyba uczą Polskiego języka nie?

Opublikowano
4 minuty temu, Keyser_Soze napisał(a):

Żaden polityk na przestrzeni lat tak mnie nie wydymał jak ten rudzielec.

Myślę, że pisowska inflacja mnie bardziej wykończyła niż brak 100 ustaw od Tuska.

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano
Teraz, huudyy napisał(a):

Myślę, że pisowska inflacja mnie bardziej wykończyła niż brak 100 ustaw od Tuska.

Gdybyśmy byli w gorszych warunkach ta bierność mogłaby się dla nas znacznie gorzej skończyć.

Opublikowano
8 minut temu, Keyser_Soze napisał(a):

Od czasów powrotu Tuska czuję się jak w kraju pozbawionym jakiejkolwiek inicjatywy ustawodawczej.

Tyle że tych ustaw i tak nie miał kto podpisywać. Prawdziwy test dla rządu to następne dwa lata, o ile Lewica z Razem i Konfederacją nie odmrożą sobie uszu.

Bo ogólnie nie wierzę, że Sławkowi zależy na pisowskim prezydencie w pałacu. Raczej pewnie po cichu liczy, że Rafał coś ugra i da im więcej czasu.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Szambo napisał(a):

I po co są te centra integracji?

Tam chyba uczą Polskiego języka nie?

Jak dla mnie to taki odpowiednik obozu, tyle że obóz w nowomowie źle się kojarzy. Może będą karmić murzynów bigosem, albo polewać im wódki, skoro mowa o integracji to na całego :D

Opublikowano
Teraz, Kamiyanx napisał(a):

Tyle że tych ustaw i tak nie miał kto podpisywać.

Nie chcę obrażać (a przynajmniej jeszcze nie teraz 8:E), ale to durny argument. Wybieramy ich, aby właśnie pracowali, głosowali, tworzyli ustawy w komisjach itd. Jak prezydent nie podpisze, to nie podpisze, weto też można odrzucić.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Winter napisał(a):

Każdy czlowiek ma jakieś poglądy. Ciężko, żeby SSP były obstawiane ludźmi z innej formacji. Gdybym bym Tuskiem też chciałbym mieć koło siebie zaufanych ludzi.

Za PiSu jakiś typ chcial się dostać do jednej ze społek, gdzie musiał zdać angielski. Oblał testy kilkukrotnie, więc zlikwidowali wymóg :E

SSP mają być obstawione ludźmi kompetentnymi, a nie "zaufanymi". 
SSP powinny mieć zakaz sponsorowania czegokolwiek powiązanego z polityką - bo to źródło patologii.

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Gordon, co do przyjęcia paktu m i zielonego ładu nie ma się co spierać bo mam zdanie identyczne z twoim, do dzisiaj pamiętam jak Morawiecki pieprzył głupoty ( nie wiem czy pamiętasz kto przed tym ostrzegał i bił na alarm - Ziobro ).

Różnimy się tym, że Ty teraz bez większej refleksji akceptujesz wszystko co robi Tusk bo Pis podpisał i nie widzisz jak kłamie przed wyborami w tych sprawach.

Imigrantów można przyjmować tak żeby papierologia trwała 15h albo 3 tyg na jednego, podważać wszystko co się da po drodze, ten nie ma dokumentów, won z powrotem do Niemiec, itd a nie pozwalać niemieckim krawężnikom panoszyć się w naszym kraju.

Ja nie widzę jakiejkolwiek sprawczości tego rządu, wręcz przeciwnie - Tusk coś pierdzieli a robią dokładnie odwrotnie, no i uderza mnie to parcie dalej w zielony ład mimo że gospodarka już dawno wysyła odpowiednie sygnały. Przysłowiowe " obiecać zawsze można" we wszystkim co robią.

• Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Tyle że tych ustaw i tak nie miał kto podpisywać. Prawdziwy test dla rządu to następne dwa lata, o ile Lewica z Razem i Konfederacją nie odmrożą sobie uszu.

Bo ogólnie nie wierzę, że Sławkowi zależy na pisowskim prezydencie w pałacu. Raczej pewnie po cichu liczy, że Rafał coś ugra i da im więcej czasu.

ALe powinny być procedowane. I trafić do Prezydenta po wyborach. Skoro ich nie ma jeszcze to keidy zostaną przyjęte przez parlament?

1 minutę temu, Keyser_Soze napisał(a):

Nie chcę obrażać (a przynajmniej jeszcze nie teraz 8:E), ale to durny argument. Wybieramy ich, aby właśnie pracowali, głosowali, tworzyli ustawy w komisjach itd. Jak prezydent nie podpisze, to nie podpisze, weto też można odrzucić.

Wetować by Duda pewnie nie wetował. Wysyłałby do TK, bo tam mają większą kontrolę - trafiłby projekt do zamrażarki na 3 lata, a jakby koalicja chciała podjąć podobną to byłby argument chaosu prawnego lub nawet zobienie wyroku TK w nocy. I cyk, nie można takiej samej ustawy przyjąć. 

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, crush napisał(a):

To po co mi ten nowy rząd jak nie da się nic z tym zrobić?

Możemy wyjść z Unii jeśli nie chcemy spełniać wymogów UE. 

Da się. 

Edytowane przez michasm
Opublikowano
Teraz, ibizpl napisał(a):

Różnimy się tym, że Ty teraz bez większej refleksji akceptujesz wszystko co robi Tusk bo Pis podpisał i nie widzisz jak kłamie przed wyborami w tych sprawach.

"potrzebne źródło" 

Zacytujesz gdzie coś takiego zasugerowałem? 

• Upvote 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• A to dla tego u mnie na HDMI betoniarka działa jak należy, bo mam kabel UNITEK KABEL HDMI 2.1 8K, 4K120HZ UHD, 2M, C138W  Piszą, że jest dobry: https://www.komputronik.pl/informacje/jak-wybrac-hdmi/#Unitek-HDMI Z resztą nic dziwnego, jak się ma tak wypasiona kartę, jaką ja mam 
    • Nie mam jakiegoś sztywnego budżetu, ale szaleć też nie mam zamiaru. Monitor 4k nie kupiłem jakoś specjalnie pod granie, ale wiadomo, że jak już jest to czemu by nie pograć w 4k     Znając mnie prędzej zostawię 9800X3D i dołożę do 5080. Dzisiaj na na promocji BF upolowałem 9800X3D za 1699PLN. 7800X3D jest obecnie w x-kom za 1299 PLN. Nie warto dołożyć tych 400 PLN do 9800X3D, patrząc przyszłościowo może zostać na dłużej? Zamin 9800X3D będzie bottleneckiem, to pewnie jeszcze sporo generacji GPU wyjdzie i to prędzej samo GPU wymienię... o ile ceny nie beda kosmiczne. Jak pisałem wyżej, to trochę spontaniczny zakup, wiec nie doktoryzowałem się na temat sprzętu PC. Czasami z ciekawości pobieżnie poczytam artykuły oraz komentarze pod nimi poczytam i jakoś utarło mi się w głowie, że dopłata z 5070Ti do 5080 jest niewarta z powodu, że niewiele się zyskuje na wydajności oraz fakt oraz przy cenie 5080 mamy tylko 16GB, dlatego jeśli 5080 to czekać na SUPER, które wg plotek ma mieć 24 GB. Możecie polecić jakieś konkretne modele 5080, 5070TI, RX 9070 XT, które warto kupić, biorąc pod uwagę cena/jakość wykonania/kultura pracy? Sa jeszcze jacyś producenci GPU, którzy podwalają zdjąć chłodzenie bez utraty gwarancji? Ja zatrzymałem się na EVGA, które już niestety GPU nie produkuje. W obecnym PC mam CPU i GPU chłodzone customowym LC. Chłodzenie chce wykorzystać do nowego zestawu... CPU na pewno będzie miało custom LC i GPU też byłoby fajnie "zwodować", ale nie widzi mi sie tracić gwarancję, przy takich cenach GPU. Mobo mogę wziąć w sumie tańsze, ale jestem estetą, a obudowa to Lian Li O11D EVO RGB Black, wiec mobo też musiałby być czarne i ewentualnie jakieś kolorowe elementy, które mogę jakoś łatwo zakryć/zakleić  ... ta MSI PRO B850-P WIFI może od biedy też by mi estetycznie podpasowała.. do przemyślenia  
    • Gdyby tylko nie ten stutter  realnie za męczenie się mogę dać 20zł, ale do tego nie dojdzie. Na kluczykowniach taniej nie ma.
    • https://www.ceneo.pl/187410617 absolutne premium  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...