Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@musichunter1x Śledzę go od początku jego kariery politycznej, jego kanał znam. Nie chce mi się wchodzić w zbyt wiele szczegółów, natomiast Mentzen krytykuje zwiększanie popytu na rynku mieszkań a później proponuje coś takiego: https://konfederacja.pl/grafika/proponuje-ulge-mieszkaniowa/ 

Wcześniej mówił to https://www.youtube.com/watch?v=swvpaL1__qg a potem to https://www.bankier.pl/wiadomosc/Mentzen-o-mozliwosci-koalicji-z-PiS-albo-KO-w-polityce-niczego-nie-mozna-wykluczac-8914561.html

Rządy pis były tragiczne i nie poprę nikogo, kto nie wyklucza wejścia z nimi w koalicję, uważam takiego człowieka za karierowicza albo debila, ewentualnie to i to. 

Sam Mentzen miewał problemy z odpowiedzią na pytanie, czy Polska powinna wyjść z UE, w końcu powiedział, że w tym momencie nie. Trzeba być totalnym kretynem, żeby w świecie w którym mamy takie mocarstwa jak USA, Chiny, Indie czy Rosję myśleć, że Polska może istnieć nie będąc częścią większej wspólnoty. Jego Nadzieja w Parlamencie Europejskim jest we frakcji z antyunijną AFD. Sam Mentzen otacza się ludźmi takimi jak Jacek Hoga - https://oko.press/swiat-wedlug-hogi-doradca-mentzena-wczesniej-dzialal-z-braunem

Nie mówiąc już o tym, że uważa, że studia powinny byc płatne, in vitro nie powinno być finansowane przez państwo itp. 

Dla mnie to jest kretyn i oszołom, ma niebezpieczne poglądy i zaszkodziłby integracji Polski z Europą. Sam nie jest ideowcem i pcha się na prezydenta albo dla władzy albo dla kasy, bo po prostu okłamuje wyborców i obiecuje rzeczy, których prezydent zrobić nie może, jak wycofanie zielonego ładu, uproszczenie podatków czy ich obniżenie. Niech wytłumaczy jak chce to zrobić jako prezydent :) 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

No, skoro uważacie, że powtarzanie w kółko tego samego (z niewiadomych mi celów co prawda) nie było ani troche zamierzone, to to tylko pogratulować spostrzegawczości. Aż biło to w oczy, szczególnie przy tych ironicznych uśmieszkach po wypowiadaniu tego. Pytanie, czy przyniesie to efekt taki jaki ktoś tam założył, czy wręcz odwrotny. Na pewno każdy to zapamięta, wzbudziło to już jakąś tam sensacje, oraz będzie (już jest) memiczne.

Edytowane przez SM_M4E5TRO
Opublikowano
2 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Śledzę go od początku jego kariery politycznej, jego kanał znam. Nie chce mi się wchodzić w zbyt wiele szczegółów, natomiast Mentzen krytykuje zwiększanie popytu na rynku mieszkań a później proponuje coś takiego: https://konfederacja.pl/grafika/proponuje-ulge-mieszkaniowa/ 

Po tym jak mówił to https://www.youtube.com/watch?v=swvpaL1__qg mówi https://www.bankier.pl/wiadomosc/Mentzen-o-mozliwosci-koalicji-z-PiS-albo-KO-w-polityce-niczego-nie-mozna-wykluczac-8914561.html

Rządy pis były tragiczne i nie poprę nikogo, kto nie wyklucza wejścia z nimi w koalicję. 

Sam Mentzen miewał problemy z odpowiedzią na pytanie, czy Polska powinna wyjść z UE, w końcu powiedział, że w tym momencie nie. Trzeba być totalnym kretynem, żeby w świecie w którym mamy takie mocarstwa jak USA, Chiny, Indie czy Rosję myśleć, że Polska może istnieć nie będąc częścią większej wspólnoty. Jego Nadzieja w Parlamencie Europejskim jest we frakcji z antyunijną AFD. Sam Mentzen otacza się ludźmi takimi jak Jacek Hoga - https://oko.press/swiat-wedlug-hogi-doradca-mentzena-wczesniej-dzialal-z-braunem

Nie mówiąc już o tym, że uważa, że studia powinny byc płatne, in vitro nie powinno być finansowane przez państwo itp. 

Dla mnie to jest kretyn i oszołom, ma niebezpieczne poglądy i zaszkodziłby integracji Polski z Europą. Sam nie jest ideowcem i pcha się na prezydenta albo dla władzy albo dla kasy, bo po prostu okłamuje wyborców i obiecuje rzeczy, których prezydent zrobić nie może, jak wycofanie zielonego ładu, uproszczenie podatków czy ich obniżenie. Niech wytłumaczy jak chce to zrobić jako prezydent :) 

Za dużo propagandy z POwskich ścieków kolego

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
2 minuty temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Za dużo propagandy z POwskich ścieków kolego

WSZYSCY NA PODŁOGĘ! ZARAZ ZOSTANIE WKLEJONE MOCARNE ALTERNATYWNE ŹRÓDŁO W POSTACI JAKIEGOŚ Z***A NA YT! 

Media kłamią. Wszystkie. Obiektywizm dziennikarski to dzisiaj jakieś 0.1%, w większości ludzi bez przebicia. To jest fakt.

Ale to co wy konfederuskie proponujecie to nie są alternatywne źródła, tylko bandy odklejeńców. Dla mnie równie godne uwagi jak transwestyta rozprawiający o pozytywach socjalizmu.

• Upvote 4
Opublikowano
7 minut temu, crush napisał(a):

WSZYSCY NA PODŁOGĘ! ZARAZ ZOSTANIE WKLEJONE MOCARNE ALTERNATYWNE ŹRÓDŁO W POSTACI JAKIEGOŚ Z***A NA YT! 

Media kłamią. Wszystkie. Obiektywizm dziennikarski to dzisiaj jakieś 0.1%, w większości ludzi bez przebicia. To jest fakt.

Ale to co wy konfederuskie proponujecie to nie są alternatywne źródła, tylko bandy odklejeńców. Dla mnie równie godne uwagi jak transwestyta rozprawiający o pozytywach socjalizmu.

No to głosuj sobie na tego Hołownie, który ma już tyle wiarygodności co mietek spod biedry, kto Ci broni. Bo widzę po sposobie Twojej wypowiedzi, że albo próbujesz mi wmówić coś czego nie powiedziałem przy okazji robiąc z siebie błazna, albo bardzo zabolało Cie jakiekolwiek słowo krytyki na kompletnie nierzetelnego Hołownie, który jedyne co potrafi to "dobrze" mówić co o zgrozo pozwala mu zmanipulować mniej rozgarniętych wyborców.

Opublikowano (edytowane)

Żadna propaganda PO, wszystko biorę z wypowiedzi Mentzena. Sam mówił, że studia powinny być płatne i że nie ma kasy na in vitro, wypowiadał się antyunijnie i to nawet na wczorajszej debacie. Prob uzyskania informacji co sądzi o obecności Polski w UE było wiele, aż w końcu powiedział, że teraz by nie chciał, żeby Polska opuściła Unię. Było trzeba mocno naciskać, żeby powiedział chociaż tyle i nie mam wątpliwości , że powiedział to co większość chciała usłyszeć a nie co naprawdę myśli. Oczywiście, że wielokrotnie mówił bzdury a później to odkręcał, vide temat płatnych studiów, ale mleko się rozlało, jego poglądy na ten temat już znamy. 

Co do Hołowni, nikt nie pisał, że na niego zagłosuje. Nie ufam Hołowni natomiast on chociaż umie ładnie mówić, Mentzen nie umie nawet tego. 

Najpierw całą konfederacja była przeciwko obowiązkowej służbie wojskowej, później Mentzen zmienił zdanie. On mówi co mu ślina na język przyniesie albo zmienia zdanie zbyt często by mu w jakiejkolwiek kwestii zaufać. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Żadna propaganda PO, wszystko biorę z wypowiedzi Mentzena. Sam mówił, że studia powinny być płatne i że nie ma kasy na in vitro, wypowiadał się antyunijnie i to nawet na wczorajszej debacie. Prob uzyskania informacji co sądzi o obecności Polski w UE było wiele, aż w końcu powiedział, że teraz by nie chciał, żeby Polska opuściła Unię. Było trzeba mocno naciskać, żeby powiedział chociaż tyle i nie mam wątpliwości , że powiedział to co większość chciała usłyszeć a nie co naprawdę myśli. Oczywiście, że wielokrotnie mówił bzdury a później to odkręcał, vide temat płatnych studiów, ale mleko się rozlało, jego poglądy na ten temat już znamy. 

Co do Hołowni, nikt nie pisał, że na niego zagłosuje. Nie ufam Hołowni natomiast on chociaż umie ładnie mówić, Mentzen nie umie nawet tego. 

Co do kwestii studiów - wyjasniał później w kilku wywiadach nawet, że w "idealnym świecie" powinny być płatne i że nic takiego nie zamierza wprowadzic (pomijajac kwestie kompetencji prezydenta) bo jest to niezgodne z prawem. Na forum jest prawnik z tego co pamietam takze niech sie moze wypowie. Za to, w czasierządów Tuska tam po 2007 rozważano wlasnie wprowadzenie odpłatności za studia stacjonarne w uczelniach publicznych.

Sstudenci którzy podejmowali drugi kierunek studiów stacjonarnych musieli za niego placic (chyba bez stypendialistów), no i do tego studia na trzecim i kolejnych kierunkach miały być płatne od pierwszego semestru, niezależnie od wyników w nauce.

A kto teraz najgłośniej o tej wypowiedzi memcena krzyczy? Hołownia jak i cała PO-wska szczujnia dla debili. Normalka, bardziej zakłamanego środowiska to ze świecą szukać

Co do unii to też już było wiele razy, na wywiadach wałkowane.

Żeby nie było, że tak tego memcena bronie - bo do ideału to mu bardzo daleko, ale warto kilka spraw naprostować

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

No to głosuj sobie na tego Hołownie, który ma już tyle wiarygodności co mietek spod biedry, kto Ci broni. Bo widzę po sposobie Twojej wypowiedzi, że albo próbujesz mi wmówić coś czego nie powiedziałem przy okazji robiąc z siebie błazna, albo bardzo zabolało Cie jakiekolwiek słowo krytyki na kompletnie nierzetelnego Hołownie, który jedyne co potrafi to "dobrze" mówić co o zgrozo pozwala mu zmanipulować mniej rozgarniętych wyborców.

Krytyka Hołowni jest mi obojętna. Nie będę na niego głosował, bo nie będę na nikogo głosował.

Krytyka Hołowni po której następuje promocja takiego dzbana jak Mentzen? Z pierdami o wiarygodności pajaca który notorycznie "żartuje" i "nie pamięta"? Zabawne.

Edytowane przez crush
  • Like 4
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, crush napisał(a):

Krytyka Hołowni jest mi obojętna. Nie będę na niego głosował, bo nie będę na nikogo głosował.

Krytyka Hołowni po której następuje promocja takiego dzbana jak Mentzen? Z pierdami o wiarygodności pajaca który notorycznie "żartuje" i "nie pamięta"? Zabawne.

Gdzie ty masz jakąś promocje?

Opublikowano

Spokojnie, szkoda się niepotrzebnie denerwować tym co wygadują płotki.

W drugiej turze zmierzą się Trzaskowski z Nawrockim.

Pozostali kandydaci w kampanii promują siebie i partie, czasami jeszcze wprost kacapska narrację jak ten agent, któremu jakoś skombinowali 100k podpisów oraz zbierają elektorat by go w II turze przekazać któremuś z faktycznie mających szansę na prezydenturę.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Henryk Nowak gdybyś patrzył na czyny a nie słowa to byś wiedział już w 2022 roku że ruch narodowy czyli w tej chwili około połowa konfederacji jest za przymusowa służbą wojskową a druga połowa konfederacji w postaci partii Korwin/Nowa nadzieja wstrzymuje się , wyraziło to głosowanie w 2022 roku w ustawie o obronie ojczyzny, również PiS KO PSL Polska 2050 i lewica były za przymusem , tylko jeden Braun był przeciwko po płomiennym przemówieniu i skrytykowania prawie wszystkich łącznie z ruchem narodowym opuścił salę na znak protestu

Patrzymy na czyny a nie słowa tylko o to was proszę 

Ktoś mi wyjaśni dlaczego Maciej maciak nie został wypuszczony do tv Republika a pani Magdalena biejat się tam nie pojawiła?

Bo Trzaskowski wreszcie coś mądrego zrobił , na takiej debacie mógłby tylko stracić więc przytomnie ktoś mu powiedział żeby się nie stawić w pisowskiej lizusowskiej telewizji

Edytowane przez voltq
Opublikowano
10 minut temu, voltq napisał(a):

a pani Magdalena biejat się tam nie pojawiła

pewnie tak jak wcześniej - Kandydatka Nowej Lewicy na prezydenta RP uważa, że "jest to stacja, która już dawno przekroczyła granice cywilizowanej debaty publicznej.

Jej gwiazdy od lat inicjują nagonki na mniejszości, kobiety, protestujących młodych ludzi, aktywistów, nauczycieli i wszystkich, którzy mieli odwagę przeciwstawiać się nadużyciom poprzedniej władzy" itd. 

Jej tak samo by zaszkodził udział jak Trzaskowskiemu. W debacie w końskich wypadła całkiem dobrze, bo nie było tematów klimatycznych czy mniejszością.  Nieźle poradziła sobie z tematami zbrojeń, migracji i kościoła. 

Maciaka nie wiem, jako przykład dobrej władzy wskazał wcześniej Orbana, którego popierał nie raz PIS, więc pewnie uznali, że resztę narracji ktoś połączy z nimi :D 

• Confused 1
Opublikowano
10 godzin temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

No to głosuj sobie na tego Hołownie, który ma już tyle wiarygodności co mietek spod biedry, kto Ci broni.

A Nawrocki to jaką ma wiarygodność? Co chwila na niego wypływają fajne fakty o gangusach i nie tylko :E.

10 godzin temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

Hołownia jak i cała PO-wska szczujnia dla debili.

TV Republika oraz wPolsce24 to są jeszcze większe szczujnie, tyle, że w drugą stronę.

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Spl97 napisał(a):

TV Republika oraz wPolsce24 to są jeszcze większe szczujnie, tyle, że w drugą stronę.

No, wiem. I co to zmienia? usprawiedliwia to w jakis sposób szczucie przez POwców czy co?

Edytowane przez SM_M4E5TRO
Opublikowano (edytowane)

@Henryk NowakPóźniej napiszę pełną odpowiedź, bo nie chcę zabierać się za to na telefonie.

Sama kwestia płatnych studiów padła w pytaniu o świat idealny u np. Stanowskiego, gdzie na początku miał odpowiedzieć po prostu tak lub nie... Później precyzuje kontekst swojego podejścia i właśnie jego uzasadniania / rozszerzenia tematów oraz ogólne podejście ciągle ignorujesz, robiąc prawie to samo co media, więc nie dziw się, że podejrzewają Cię o słuchanie samych medialnych narracji o Mentzenie, a nie jego wypowiedzi.

Edytowane przez musichunter1x
  • Upvote 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• putin i sami rosjanie są nieobliczalni. Ja miałem na myśli, że wojska natowskie - polskie, amerykańskie, francuskie wchodzą na Ukrainę i strzelają do rosjan. Miałem dokładnie to na myśli pisząc o 3WŚ. Nie uzbrojenie, nie specjaliści - dokładnie to. Wtedy Chiny mogłyby dać zgodę. Ale właśnie ten scenariusz by mógł ocalić Ukrainę, a nie półśrodki. No i jak się okazuje sankcje są blamażem świata zachodniego...   Wszyscy wiedzą jakie mam zdanie na temat korpo, ale możliwe jest też to, że za parę(naście) lat wyjdzie, że korpo omijały te sankcje bo rosja to tak ogromny rynek, że tego nie byli w stanie odpuścić. Są i byli podróżnicy w Moskwie czy małych dziurach w rosji i mówili i pokazywali, że półki w Moskwie czasami lepiej zaopatrzone niż w Warszawie... Więc jakie sankcje?
    • Dziś przejechałem się dość sporo MG HS Hybrid+ kuzyna. Zaskoczyło mnie jak dobrze w środku spasowane wszystko jest. No nie jedna inna marka mogłaby wziąć przykład.. Wrażenie że jazdy? Całkiem spoko, naprawdę nic większego do zarzucenia nie mam.. Jedyne co mnie irytowało to tablet I wszystko ustawiane z poziomu komputera.
    • Może się uda w 2027 Sam zacząłem z pół roku temu ale powiedziałem o nie nie. Gra nie zajac , nie ucieknie . Poczekajmy z rok!
    • ^   moze po prostu wezniesz della bez piwota i do niego dokupisz ramie krecone do biurka?     jesli denerwuje cie OSD w samsungu to mozesz sterowac programem (Samsung Display Manager) zwrociles juz te monitory? jesli nie to jak ustarwiles barwy w nim?  
    • Monitory przedwczoraj przyszły także miałem możliwość porównania ich bezpośrednio jak z również z moim obecnym Dellem. Tutaj nie sposób nie wspomnieć o tym, że nawet Samsung Odyssey G7 S32DG70 mimo, że to również panel IPS miażdży jakościowo staruszka, nawet zostawiając te same 60Hz. Kolory były zaskakująco dobre i nawet czerń wydawała mi się idealna, a przynajmniej do czasu jak obok postawiłem OLEDa Odyssey G8 . Chyba nie będę jedyny, który stwierdzi że OLED ma efekt WOW, po włączeniu gry (Clair obscur expedition 33) obraz był po prostu magiczny - oczywiście komfort gry był tragiczny bo fpsy spadły z 60 do ledwo 30-40 (od 3060 Ti cudów nie można wymagać), niemniej jednak, stojąc na łące obok świecących drzewach czułem jakbym przeskoczył o generację do przodu w kwestii grafiki  no poezja. Także w grach nie mam nic do zarzucenia. Następnego dnia wziąłem się za testy w pracy, tutaj musiałem ograniczyć jasność do 0 i kontrast z domyślnych 50 na jakieś 20 bo inaczej czułem że biel wypala mi oczy. Następnie musiałem zmienić tryb na ciemny wszędzie gdzie się dało.. Po zmianie było już spoko, jakość tekstu perfekcyjna, nie byłem w stanie zauważyć żadnych problemów z ich wyświetlaniem nawet jak wsadziłem nos w monitor w ich poszukiwaniu. Generalnie po kilku godzinach nie czułem też jakiegoś większego zmęczenia oczu czy coś także raczej nie miałbym problemów z pracą na takim monitorze.   Wracając jeszcze do Samsunga Odyssey G7, tutaj czując że to właśnie powinien być mój wybór biorąc pod uwagę przewagę pracy biurowej nad grami naprawdę byłem skłonny go wybrać... ale niestety skreśliła go nie jakość panelu, bo moim zdaniem jest super i tak, tylko tragiczny interface.. co za oszołom wymyślił takie menu wraz z niewidocznymi małym przyciskami to nie wiem ale lepiej by robotę zmienił.. wisienką na torcie jest tryb gaming który zawsze włączał mi się domyślnie po uruchomieniu monitora, ignorując moje poprzednie ustawienia, co kończyło się wypalaniem oczu.    Tutaj byłem już skłonny zaryzykować i wziąć tego OLEDa do czasu jak doczytałem, że Samsung nie oferuje 3 letniej gwarancji na wypalenia, ba! oferuje jedynie 12 miesięcy gwarancji ogólnej. Takiego ryzyka nie chcę i odsyłam oba modele. Będę szukał innego IPSa (może tego LG 32GR93U-B) bo obecna ich jakość jest naprawdę dobra, albo zamówię innego OLEDa w tym rozmiarze, który będzie płaski i z pivotem i pojawi się w sensownej cenie, ale chociaż da to małe zabezpieczenie na wypalenie.    Moja konkluzja jest taka, że nie jest tak łatwo o uniwersalny monitor w obecnych czasach   
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...