Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Kris194 napisał(a):

Swoją drogą to gdyby obecna koalicja rządząca miała trochę oleju w głowie to zapowiedzieliby co zostanie wprowadzone w przeciągu pół roku po wyborach jeśli Rafał zostanie prezydentem, coś z czego łatwo będzie rozliczyć, coś na co jest zgoda po stronie wszystkich koalicjantów:

Przykładowo:

KO - ustawa wiatrakowa czyli tańszy prąd dla milionów Polaków, niezależnie od poglądów politycznych

PL2050 - ustawa o jawności cen mieszkań

PSL - intensywna praca nad biogazowniami i kwestią wtłaczania tego paliwa do sieci

Lewica - ustawa o związkach partnerskich (w jakiej formie itd.)

I dziękuję, wybory wygrane w cuglach. No ale ja to sobie mogę pisać, mi nie płacą dziesiątek tysięcy za "analizy".

Według mnie przypominasz trochę tych polityków z obecnej koalicji którzy nie potrafią albo nie chcą zrozumieć dlaczego to wszystko się stało w tych wyborach

Gdyby koalicja miała przygotowane projekty ustaw przegłosowała je w sejmie przed pierwszą turą wyborów , prezydent Andrzej Duda postawił by weto i potem nie mając 3/5 większości żeby odrzucić weto powiedzieli by ludziom my chcieliśmy ale nie mamy 3/5 a prezydent nam wetuje ustawy wiec jeżeli chcecie te ustawy to wybierzcie Rafała Trzaskowskiego bo on nie będzie tego wetował , to wtedy zaprezentowali by wiarygodność , ale oni nic takiego nie zrobili ich wiarygodność jest zerowa , a już kłamstwa Tuska są notoryczne i nagminne , teraz wielce są spanikowani ze zaraz PIS im odbierze prezydenta i sejm za 2,5 roku 

6 minut temu, ghostdog napisał(a):

Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jakiej Polski chcemy w najbliższych latach. Kandydaci są kiepscy i będą wykonywać polecanie bossów POPISu. Żaden z nich nie będzie się bawił w niezależność, może dopiero jak dostanie II kadencję. Trzaskowski jest w gorszej sytuacji, jest niewiarygodny dla czubków z ostatniego pokolenia, jednocześnie jest zbyt "warszawski" dla prowincji. Frekwencja była dość wysoka, więc raczej nie można liczyć na pospolite ruszenie. Więc wybór jest taki: 

- albo Trzaskowski, który nie będzie robił rządowi żadnych problemów, jednocześnie będzie pilnować żyrandola (jak mawiał Tusk),

- albo Nawrocki, który będzie wszystko blokował w celu wywołania przyśpieszonych wyborów.

Nie wiem jakie plany ma Memcen, ale przyszła koalicja PiS+Konfa+stare dziadki z PSL (np. Sawicki) jest możliwa.

- Zło to zło, Stregoborze - rzekł poważnie wiedźmin wstając. - Mniejsze, większe, średnie, wszystko jedno, proporcje są umowne a granice zatarte. Nie jestem świątobliwym pustelnikiem, nie samo dobro czyniłem w życiu. Ale jeżeli mam wybierać pomiędzy jednym złem a drugim, to wolę nie wybierać wcale.

• Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano
12 minut temu, voltq napisał(a):

Zaraz zaraz , ta sytuacja z tym mieszkaniem to jedno i gdyby Bodnar nie zajmował się bzdurami to prokuratura już by wyjaśniła tą sprawę i jeżeli doszło do przestępstwa to skazany człowiek nie może pełnić funkcji prezydenta , dlaczego tego nie robi ?

Rozumiesz różnicę między przestępstwem a przyzwoitością? Kolega pisał o zwykłej uczciwości, której Nawrocki w żaden sposób nie dochował, o czym nawet twój idol Mentzen mówił. Można być nieuczciwym, a jednocześnie nie popełnić przestępstwa - i to jest co najmniej sytuacja Nawrockiego (bo nie ma dowodów, by wprowadził właściciela mieszkania w błąd).

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Człowiek Legenda napisał(a):

Rozumiesz różnicę między przestępstwem a przyzwoitością? Kolega pisał o zwykłej uczciwości, której Nawrocki w żaden sposób nie dochował, o czym nawet twój idol Mentzen mówił. Można być nieuczciwym, a jednocześnie nie popełnić przestępstwa - i to jest co najmniej sytuacja Nawrockiego (bo nie ma dowodów, by wprowadził właściciela mieszkania w błąd).

Dobrze zgadzam się , przecież pisałem już wcześniej ze zachował się niewłaściwe , ale krytyka Nawrockiego ze strony ludzi którzy tez maja swoje za uszami jest nie na miejscu 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, voltq napisał(a):

Według mnie przypominasz trochę tych polityków z obecnej koalicji którzy nie potrafią albo nie chcą zrozumieć dlaczego to wszystko się stało w tych wyborach

Gdyby koalicja miała przygotowane projekty ustaw przegłosowała je w sejmie przed pierwszą turą wyborów , prezydent Andrzej Duda postawił by weto i potem nie mając 3/5 większości żeby odrzucić weto powiedzieli by ludziom my chcieliśmy ale nie mamy 3/5 a prezydent nam wetuje ustawy wiec jeżeli chcecie te ustawy to wybierzcie Rafała Trzaskowskiego bo on nie będzie tego wetował , to wtedy zaprezentowali by wiarygodność , ale oni nic takiego nie zrobili ich wiarygodność jest zerowa , a już kłamstwa Tuska są notoryczne i nagminne , teraz wielce są spanikowani ze zaraz PIS im odbierze prezydenta i sejm za 2,5 roku 

Po części masz oczywiście rację ale za dużo też było grania na samego siebie a nie na wspólny rząd.

Edytowane przez Kris194
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Pod kamieniem byłeś między 2010 a 2015?

Dobre czasy, jako młody tata wtedy rozpocząłem budowę domu bez socjalu i rozdawnictwa. Bezrobotne patusy zarly gruz, lenie i lewe ręce miały wtedy 10 zł na godzinę, lepiej ogarnięci zarabiali 3-4 minimalne, specjalisci lepiej. Morawiecki nie dodrukowywal pieniędzy, Błaszczak nie kupowal ołtarzyków dla wojska, Czarnek nie prowadził kampani willa plus itd. itd. bo w PiSie można każde nazwisko połączyć z rozszabrowanymi miliardami.

8 lat pod kamieniem spędziłeś? 

Widze za to inny problem - tego PO już nie ma. 

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano
28 minut temu, Kris194 napisał(a):

jeśli Rafał zostanie prezydentem, coś z czego łatwo będzie rozliczyć, coś na co jest zgoda po stronie wszystkich koalicjantów:

Nie jestem pewny czy coś takiego istnieje. Ta koalicja po prostu nie działa. Każdy ciągnie w swoją stronę rozumiejąc jej tymczasowość i pozycjonując się już na przyszłość.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Swoją drogą to gdyby obecna koalicja rządząca miała trochę oleju w głowie to zapowiedzieliby co zostanie wprowadzone w przeciągu pół roku po wyborach jeśli Rafał zostanie prezydentem, coś z czego łatwo będzie rozliczyć, coś na co jest zgoda po stronie wszystkich koalicjantów:

Przykładowo:

KO - ustawa wiatrakowa czyli tańszy prąd dla milionów Polaków, niezależnie od poglądów politycznych

PSL - intensywna praca nad biogazowniami i kwestią wtłaczania tego paliwa do sieci

I dziękuję, wybory wygrane w cuglach. No ale ja to sobie mogę pisać, mi nie płacą dziesiątek tysięcy za "analizy".

KO - ustawa wiatrakowa jest klepana, ale przecież kupujemy używane śmigła Siemensa a Kulczyk robi interes pod stołem (według prawicy :E). Dużo inwestycji w off-shore teraz poszło, wyniki zobaczysz za 5 lat a nie w jednej kadencji. Ustawa ogólnie z tego co wiem to przeszła, i poszła dalej do prac.  https://www.sejm.gov.pl/sejm10.nsf/PrzebiegProc.xsp?nr=1130 - PiS przeciwko ustawie wiatrakowej razem z KONFEDERACJĄ, jakżeby inaczej :E 

PL2050 - ustawa o jawności wynagrodzeń, trochę blisko do mieszkań :E Ale nie spodziewaj się cudów że wprowadzą. 

PSL - Podwaliny pod to są już robione, kasa się znalazła, inwestycje ruszają a proces legislacyjny powoli dobiega końca. Program na lata 2025-2030 ma zapewnić 32 MW nowych mocy i 40 mln m³ wyprodukowanego biogazu rocznie. Inwestycja 1 mld zł. 

Lewica - Ta ustawa to meh jak na lewicę. Lewica jest mocno za atomem, i tutaj mogliby więcej ugrać. 

Nie wygraliby w cuglach, bo jak już wspomniałem, Polaka nie interesuje to. 

Opublikowano
32 minuty temu, Kris194 napisał(a):

100 konkretów Ci nie wystarczy? Więcej kłamstw potrzeba? xD 

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano
10 minut temu, Kris194 napisał(a):

Po części masz oczywiście rację ale za dużo też było grania na samego siebie a nie na wspólny rząd.

Przecież cała ta koalicja zawiązała się na zasadzie Jeb.... PIS i tylko tyle ich łączyło

• Upvote 4
Opublikowano
3 minuty temu, adashi napisał(a):

Nie jestem pewny czy coś takiego istnieje. Ta koalicja po prostu nie działa. Każdy ciągnie w swoją stronę rozumiejąc jej tymczasowość i pozycjonując się już na przyszłość.

Nie będzie przyszłości bez teraźniejszości.

Gdyby tak ten rząd był tak sprawny jak przemowy Tuska...

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, Voodoo2 napisał(a):

Dobre czasy, jako młody tata wtedy rozpocząłem budowę domu bez socjalu i rozdawnictwa. Bezrobotne patusy zarly gruz, lenie i lewe ręce miały wtedy 10 zł na godzinę, lepiej ogarnięci zarabiali 3-4 minimalne, specjalisci lepiej. Morawiecki nie dodrukowywal pieniędzy, Błaszczak nie kupowal ołtarzyków dla wojska, Czarnek nie prowadził kampani willa plus itd. itd. bo w PiSie można każde nazwisko połączyć z rozszabrowanymi miliardami.

8 lat pod kamieniem spędziłeś? 

Widze za to inny problem - tego PO już nie ma. 

Dziękuje za ten tekst tez żałuje ze już nie ma tego PO , w swojej naiwności myślałem ze Hołownia tworzy projekt razem z byłymi posłami PO którzy chcą właśnie wrócić do tych starych czasów z lat 2005-2011  niestety się całkowicie w tej sprawie myliłem , post polubiony przez @TheMr.  jak ja napisałem to samo już kilka miesięcy wcześniej to wyzwał mnie od ruskich onuc i konfederusków ale widzę ze już zmienił swoje zdanie co zdarza mu się nadzwyczaj często 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Kris194 napisał(a):

Nie będzie przyszłości bez teraźniejszości.

Gdyby tak ten rząd był tak sprawny jak przemowy Tuska...

Tusk tym spotem zachęca mnie do głosowania Nawrockiego , to o czym mówi w tym filmie ,  o chaosie i wewnętrznej wojnie którą sam prowadzi z koalicjantami , bezkarności dla bandytów którą Tusk zagwarantował części posłów PIS , to wszystko reprezentuje Tusk a Trzaskowski mówi ze będzie współpracował z rządem Tuska

8 minut temu, TheMr. napisał(a):

@voltq Usuń konto i nie wspominaj o mnie, bo nie mam z Tobą o niczym gadać. Jesteś planktonem dla mnie. 

Dziękuje za ten post i nazwanie mnie planktonem , jak zawsze brak argumentów z twojej strony i hipokryzja level hard , ta widoczna wściekłość kiedy wytykam ci twoje manipulacje , ponownie napisze nie mam takiej możliwości żeby usunąć twoje konto musisz napisać do administratora/moderatora

Dobrze ze tusk dodał bezpieczną na koniec bo prawie wyszło zagłosujmy za silną solidarną polska jeszcze by mnie namawiał żebym na szkodnika ziobro głosował :D 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
2 minuty temu, voltq napisał(a):

tez żałuje ze już nie ma tego PO

ale to nie zmienia faktu, że żadna inna partia jak PiS nie zdeptał tak na wartości moich zapracowanych pieniędzy i dlatego nie zagłosuje na Nawrockiego. Poradze sobie lepiej niż ten beton co głosuje na PiS bez wzgledu na to co odwalą. Jak mówią nie zmienisz charakteru pisma poprzez zmianę pióra. 

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano
53 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Przykładowo:

Brzmi pięknie. 80% wyborców nie zrozumie co do nich mówią. 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Voodoo2 napisał(a):

ale to nie zmienia faktu, że żadna inna partia jak PiS nie zdeptał tak na wartości moich zapracowanych pieniędzy i dlatego nie zagłosuje na Nawrockiego. Poradze sobie lepiej niż ten beton co głosuje na PiS bez wzgledu na to co odwalą. Jak mówią nie zmienisz charakteru pisma poprzez zmianę pióra. 

Dlatego warto było dac szansę i poprzeć Mentzena co tez uczyniłem , skoro na KO nie można było wymóc powrotu do normalności a PIS jest jeszcze gorszy 

Edytowane przez voltq
Opublikowano
59 minut temu, voltq napisał(a):

Zaraz zaraz , ta sytuacja z tym mieszkaniem to jedno i gdyby Bodnar nie zajmował się bzdurami to prokuratura już by wyjaśniła tą sprawę i jeżeli doszło do przestępstwa to skazany człowiek nie może pełnić funkcji prezydenta , dlaczego tego nie robi ?

Zapewne dlatego, że ruch Nawrockiego był legalny. Tylko moralnie "niejednoznaczny". Na przykład jeśli twój pracodawca będzie chciał abyś złamał prawo, nie powie ci że masz to zrobić, po prostu tak cię zmanipuluje że sam na to wpadniesz. Zapewne tak jest z Nawrockim. Wszyscy wiedzą że wyruchał gościa, tylko nikt nie jest wstanie wskazać paragrafu.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

@Suchy211 z doniesień medialnych jak słyszałem to dla upartego prokuratora coś by się znalazło, żeby w tym stanie faktycznym podciągnąć pod KK :) Ale oczywiście nie jednoznaczne i jakby teraz to zrobić to pisowcy by już w ogóle zrobili krzyk, że łamane prawa człowieka, schyłek demokracji itp itp. Po wyborach być może "bodnarowcy" (jak mnie rozwala to określenie :) ) się i tym zajmą.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Zapewne dlatego, że ruch Nawrockiego był legalny. Tylko moralnie "niejednoznaczny". Na przykład jeśli twój pracodawca będzie chciał abyś złamał prawo, nie powie ci że masz to zrobić, po prostu tak cię zmanipuluje że sam na to wpadniesz. Zapewne tak jest z Nawrockim. Wszyscy wiedzą że wyruchał gościa, tylko nikt nie jest wstanie wskazać paragrafu.

Tutaj chodziło o symetryzm w sprawie afery z spotami na FB , większość na forum która popiera bardzo mocno Rafała Trzaskowskiego stosuje zasadę że naszej belki w oku nie ruszamy ale jak źdźbło trawy pojawi sie w oku przeciwnika politycznego to wrzucamy 100000x artykułów o tym i wzajemnie klepiemy się po plecach , chociaż niektórzy już zaczynają się budzić i dostrzegać jak aktualna koalicja robi ich w ch.... , oczywiście PIS nie lepszy robił czasami gorsze rzeczy

Czy ktoś wyjaśnia choćby sprawę debaty w końskich ?

Tego człowieka już nie ma

aEzk9kpTURBXy83YTExZjJlZDhjZmYzZmVkNzc5M

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ghostdog napisał(a):

PiS mu nie odpuści. Może ucieknie do Brukseli, tak samo jak Romanowski na Węgry. PiS będzie chciał rozliczeń, na każdego znajdą kwity. Nie pozwolą aby Tusk odpoczywał sobie na emeryturze, Jaro jest mściwy.

I bardzo dobrze

Ale czekaj w8..

Przecież PO jest czyste niczym dziewica w smoczej wieży, jakie kwity

Godzinę temu, Kris194 napisał(a):

Przykładowo:

Nie, żeby coś, ale te bajeczke już użyli po parlamentarnych. Drugi raz dałbyś się nabrać?

17 minut temu, Voodoo2 napisał(a):

Inflacja w całej EU i US to też wina pis-u? No nieźle

Co prawda mogę sobie gdybać - ale gdyby DZISIEJSZA koalicja, rządziła w tamtych czasach (covid, wojna na UA), to nie wiem czy byłoby co zbierać z tego kraju

Edytowane przez SM_M4E5TRO
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubio napisał(a):

W kwestii zmian klimatycznych nie jestem ekspertem. Znam głosy z obu stron...

Powiem tak. Wierzę że mamy wpływ na klimat. Jednakże z tym naszym udziałem 7% powinniśmy płynąć z mainstreamem a nie próbować go tworzyć pogarszając swoją konkurencyjność. Tymczasem takie oto tworzymy warunki

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/w-krajach-mercosur-stosowane-sa-pestycydy-wycofane-z-ue-rosnie-ich-zuzycie,154931.html

O stosowaniu substancji dużo skuteczniejszych, tańszych, jednak bardziej niezdrowych (i zakazanych u nas) nie wspomnę. Nawet zboże sprowadzone z Ukrainy ma ustalone limity dla substancji, które u nas są zakazane.

To samo dotyczy tych całych termomodernizacji. To powinno być opcjonalne.

Paliwa - wybór powinien być wolny a pojazdy na paliwa stałe i na prąd powinny istnieć obok siebie a popyt na nie powinna kreować atrakcyjność produktu a nie system kar i dopłat.

W ogóle, poza tymi w edukację i inwestycje dopłaty to nowotwór i smycz w jednym.

Jeśli świat założy sobie chomąto, wtedy dopiero i my powinniśmy.

Edit: Choć trzeba przyznać że kraje starej unii też się nie powstrzymują jeśli chodzi o lanie chemii.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
  • Upvote 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...