Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Zdzisiu napisał(a):

Dlatego zagłosuje w tej drugiej turze na Nawrockiego. Żeby prezydent z PiS blokował rząd z KO. Dopóki siebie będą blokować nawzajem to mniej złych rzeczy się wydarzy. 

Kiedyś był w tym kraju rząd oraz prezydent z PO. Coś strasznego przez ten czas się zdarzyło pod kątem demolowania kraju?

4 minuty temu, Henryk Nowak napisał(a):

Dajecie się robić na szaro.

Oni nie będą chcieli się przyznać że są w większości kwestii za PiS, gdyż im cała bańka alternatywy dla KO i PiS-u pięknie pryśnie :E.

• Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, Spl97 napisał(a):

Taki paradoks, że najlepiej dla konfiarzy będzie, jeśli na II turę zostaną w domach albo pójdą i oddadzą głosy nieważne. Inaczej właśnie kłamią, że nie są ani za KO ani też za PiS.

To samo PiS podpisze.

Mam nie iść głosować i oddać kraj losowi, przypadkowi :E
Ja nienawidzę pisu i po, ale nie iść głosować wcale to trzeba być czubem :D
W takim razie podziękuję za twoją cenną radę , ale mimo wszystko pójdę sobie zagłosować ze swoim sumieniem, a na koniec krótki shorcik 

Miłego wieczoru :D

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Spl97 napisał(a):

Gdy zobaczyłem tą okładkę książki, która na dniach się ukaże, to przecierałem oczy ze zdumienia oraz nie wierzyłem, że to się dzieje naprawdę. Jeśli Nawrocki zostanie kolejnym prezydentem, pionkiem Kaczyńskiego, tylko jeszcze gorszym od Dudy, to nie zdziwię się, że powstanie kolejna książka o następnym prezydencie, tyle, że zatytułowany jako "Alfons". xD

Jak pisał @Suchy211 Nawrocki wg mnie to będzie całkowicie podporządkowany PiS.

Jednak PAD co by nie mówić te najbardziej przegięte na początku pomysły Ziobry odrzucił. Jednak skończył to prawo. No i nie bawił się w mieszkania. Po za tym po prostu po ludzku na mnie osobiście sprawiał lepsze wrażenie. Po prostu nie wyobrażam sobie, żebyśmy mieli tego Nawrockiego jako Prezydenta. Jak dla mnie strasznie antypatyczny typ. Ten jego śmieszny uśmiech jak z horroru.

Jak to mówią Amerykanie w 2015 od Dudy kupiłbym używany samochód. Od Nawrockiego nie. Naprawdę proszę was wszystkich to czytających - nie lubicie Trzaska zostańcie w domu, ale nie głosujcie na Nawrockiego. Po prostu tragedia. To już lepiej bym się czuł jak rzeczywiście Metzen by był w tej II turze.

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, michasm napisał(a):

Niestety wydaje mi się, że zgarną ponad 40%. Sky is the limit. 

A hipotetyczne ponad 40% w parlamentarnych to w zasadzie droga do samodzielnej większości. Tylko wtedy może się obyć bez Konfy w koalicji, choć mogłoby się okazać, że PiS + Konfa dałoby większość konstytucyjną, wtedy serio wjadą na pełnej.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, michasm napisał(a):

Masz do wyboru:

Rząd i prezydent w latach 2025-2027 w wydaniu PO lub to samo w wydaniu PiS w latach 2027-2030.

Kadencja prezydenta trwa 5 lat, a za 2 lata kończy się kadencja obecnego rządu i już wiadomo, że nie będzie kolorowo. 

Jeśli Nawrocki zgarnął przy takiej aferze type głosów to PiS za 2 lata będzie bardzo silny. 

Jakby ktoś mi zagwarantować, że w 2027 PiS nie zdobędzie więcej niż 30% głosów to też bym głosował na Nawrockiego. Niestety wydaje mi się, że zgarną ponad 40%. Sky is the limit. 

za 2 lata bardzo silny? :E Przecież PIS cały czas słabnie... Ostatnio duda zdobył w 1 turze prawie 45% GŁOSÓW, a teraz Nawrocki 29 więc gdzie tu widzisz wzmocnienie :E? jest największy spadek chyba w historii... 
Nie ma szans, żeby pis miało większość w sejmie, bo konfederacja z roku na rok rośnie w siłę, do tego partia Brauna i Zandberga również, a oni są przeciwko pis więc śpij spokojnie, nie ma szans, by pis miał samodzielną większość ;)

Edytowane przez Guli
Opublikowano
51 minut temu, MaxaM napisał(a):

Kiedyś bidnych nie było na coś stać. Teraz biednych dalej na to nie stać, ale za to nieco bogatszych też już nie stać. Czyż to nie sukces, że sąsiad ma gorzej? 8:E

Kiedyś nie mogłem się dorobić w Polsce i dziś się nie mogę dorobić w Polsce, różnica jest taka że kiedyś mogłem pojechać do Włoch czy Niemiec i zarobić tyle że wystarczyło mi na zakup działki, mieszkania razem z wyposażeniem , samochodu itd , dziś już nie ma takiej opcji 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Guli napisał(a):

Mam nie iść głosować i oddać kraj losowi, przypadkowi :E
Ja nienawidzę pisu i po, ale nie iść głosować wcale to trzeba być czubem :D
W takim razie podziękuję za twoją cenną radę , ale mimo wszystko pójdę sobie zagłosować ze swoim sumieniem, a na koniec krótki shorcik 

Miłego wieczoru :D

Dlaczego? Byłem wczoraj a na drugą turę nie idę. Nie mogę, bo mi sumienie nie pozwala, ewentualnie oddam nieważny głos. 

Obu uważam za idiotów z różnych przyczyn, pis i po rządzą na zmianę od 20 lat, PiS kradł na kosmiczną skalę, PO od 1,5 roku nie robi niczego, mam ich dość. Jestem czubem bo nie idę głosować na ludzi którymi się wręcz brzydzę? Nie bronie Spl97, nie chcę wdawać się w Wasze przepychanki, jedynie nie zgadzam się z tym co pogrubiłem. 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Spl97 napisał(a):

A hipotetyczne ponad 40% w parlamentarnych to w zasadzie droga do samodzielnej większości. Tylko wtedy może się obyć bez Konfy w koalicji, choć mogłoby się okazać, że PiS + Konfa dałoby większość konstytucyjną, wtedy serio wjadą na pełnej.

Chyba się pomyliłeś. 40% głosów to 180-220 mandatów 

9 minut temu, Guli napisał(a):

za 2 lata bardzo silny? :E Przecież PIS cały czas słabnie... Ostatnio duda zdobył w 1 turze prawie 45% GŁOSÓW, a teraz Nawrocki 29 więc gdzie tu widzisz wzmocnienie :E? jest największy spadek chyba w historii... 
Nie ma szans, żeby pis miało większość w sejmie, bo konfederacja z roku na rok rośnie w siłę, do tego partia Brauna i Zandberga również, a oni są przeciwko pis więc śpij spokojnie, nie ma szans, by pis miał samodzielną większość ;)

Gdyby nie afera z Jerzym to Nawrocki miałby więcej głosów. 

No i w pierwszej kadencji Duda nie odwalał maniany. Dużo osób było zadowolonych pomimo, że były śmieszne filmiki (które nie docierały do elektoratu). 

Edytowane przez michasm
  • Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Spl97 napisał(a):

Kiedyś był w tym kraju rząd oraz prezydent z PO. Coś strasznego przez ten czas się zdarzyło pod kątem demolowania kraju?

Mówię o tym co wprowadzą, ustawy tylko czekają na wymianę operatora długopisu. Jeżeli Trzaskowski wygra to na pewno je podpisze. A Nawrocki jest szansa że zablokuje. 

• Like 1
Opublikowano
Teraz, Zdzisiu napisał(a):

Mówię o tym co wprowadzą, ustawy tylko czekają na wymianę operatora długopisu. Jeżeli Trzaskowski wygra to na pewno je podpisze. A Nawrocki jest szansa że zablokuje. 

No właśnie nie czekają, nie udowodnili tego. Ustawa wiatrakowa, o jawności cen mieszkań deweloperskich, związki partnerskie, liberalizacja absurdalnie restrykcyjnego prawa aborcyjnego. To wszystko już powinno mieć zadeklarowane jasne poparcie całego rządu i od razu po wakacjach sejmowych być podpisane. Tego właśnie nie ma.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Zdzisiu napisał(a):

Zamiast odpowiedzieć na proste pytanie, to mówi co innego :E. Jednemu nie tak dawno zadałem inne proste pytanie, do dziś nie odpowiedział, tylko odważył pisać swoje nic nie znaczące pierdololo.

• Confused 1
Opublikowano
7 minut temu, voltq napisał(a):

Kiedyś nie mogłem się dorobić w Polsce i dziś się nie mogę dorobić w Polsce, różnica jest taka że kiedyś mogłem pojechać do Włoch czy Niemiec i zarobić tyle że wystarczyło mi na zakup działki, mieszkania razem z wyposażeniem , samochodu itd , dziś już nie ma takiej opcji 

To może lepiej zmienić zawód niż kraje? :)

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Spl97 napisał(a):

Tej idiotki i tak nie słucham :D. Jedna z najbardziej zakłamanych postaci z Konfederacji.

haha :E proszę, podaj przykłady JEJ zakłamania

17 minut temu, hubio napisał(a):

Jak pisał @Suchy211 Nawrocki wg mnie to będzie całkowicie podporządkowany PiS.

Jednak PAD co by nie mówić te najbardziej przegięte na początku pomysły Ziobry odrzucił. Jednak skończył to prawo. No i nie bawił się w mieszkania. Po za tym po prostu po ludzku na mnie osobiście sprawiał lepsze wrażenie. Po prostu nie wyobrażam sobie, żebyśmy mieli tego Nawrockiego jako Prezydenta. Jak dla mnie strasznie antypatyczny typ. Ten jego śmieszny uśmiech jak z horroru.

Jak to mówią Amerykanie w 2015 od Dudy kupiłbym używany samochód. Od Nawrockiego nie. Naprawdę proszę was wszystkich to czytających - nie lubicie Trzaska zostańcie w domu, ale nie głosujcie na Nawrockiego. Po prostu tragedia. To już lepiej bym się czuł jak rzeczywiście Metzen by był w tej II turze.

Sprawiał lepsze wrażenie? to ty oceniasz polityków jak te babcie z wywiadów, że Trzaskowski jest przystojny i lepiej mu z oczy patrzy to na niego zagłosuje? :D ŻART
a nawrocki CIę odrzuca, bo wydaje się mniej inteligentny?
Ile ty masz lat, może z 18? i nie wiesz jak działa polityka w Polsce czy na świecie :E?

Prezydent to nie jest jakiś niezależny kandydat co ma swoje zdanie i poglądy :E
każdy reprezentuje swoją partię WIĘC CO ZA RÓŻNICA, który się lepiej prezentuje/wygląda czy co mówi w debacie/wywiadzie
jak FINALNIE to co zrobi czytaj podpisze to decyduje o tym DONALD lub KACZOR 

Nie spodziewałem się, że na forum znajdę ludzi co myślą, że prezydent jest niezależny i coś może zrobić po swojemu :D
Jednak propaganda dalej działa na ostrą skalę :E

Edytowane przez Guli
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Spl97 napisał(a):

Coś źle liczysz, 40% poparcia liczbowo na mandaty podchodzi pod 230 mandatów.

Masz rację. Googlowe Ai mi to podpowiedziało, ale chyba źle zadałem pytanie. 40% głosów to najczęściej 180-200 mandatów, w skrajnym przypadku 220 mandatów. 

Poprawiam poprzedni wpis

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Spl97 napisał(a):

Zamiast odpowiedzieć na proste pytanie, to mówi co innego :E. Jednemu nie tak dawno zadałem inne proste pytanie, do dziś nie odpowiedział, tylko odważył pisać swoje nic nie znaczące pierdololo.

Uciekasz od meritum to do niego wracam. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Guli napisał(a):

@Kris194

yhy :E ... niezależenie od poglądów politycznych, nastaw się na merytorykę i obejrzyj chociaż pierwsze 2min tego filmu z linku to zrozumiesz czemu prąd z wiatraków jest "NAJTAŃSZY" :E
Zwłaszcza dla POLAKÓW 
https://www.facebook.com/RyszardWilkKONFEDERACJA/videos/prąd-z-wiatru-jest-tani-ponieważ-jest-cztery-razy-droższy-od-prądu-z-węgla-bez-o/1159157595694466/

Na tak absurdalne materiały mogę jedynie odpowiedzieć tak, ile musimy płacić wiatrowi żeby wiał albo słońcu żeby świeciło? Górnikom za same wydobywanie węgla trzeba płacić sporo a z tego prądu nie ma bezpośrednio ani grama.

Edytowane przez Kris194
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Jesteś lekarzem? Nie? To daruj sobie te posty pod wojenkę. Jedna strona mówi, że dziecko było chore, drugie nazywa lekarkę Mengele, obrażacie się i wojujecie a nie macie pojęcia o sprawie. Informacje macie z mediów głównego ścieku, gdzie wiadomo, że republika będzie atakować każdego, kto myśli o aborcji a np. wyborcza będzie bronić tej decyzji. 

Ja jestem za aborcją natomiast lekarzem nie jestem i nie będę oceniać jak było w tym konkretnym przypadku. Jak masz wątpliwości co do tego co się wydarzyło to złóż zawiadomienie w prokuraturze. To jak zachował się Braun, to, że szarpał lekarkę to skandal i powinien ponieść tego konsekwencje bo cywilizowany człowiek w XXI wieku tak nie załatwia swoich problemów. 

W obliczu tego kto będzie w II turze ten wątek robi się śmieszny. Pierwszy który kłamie prosto do kamery, że niby jest kandydatem obywatelskim stojąc obok kaczyńskiego i morawieckiego, facet co do którego jest sporo wątpliwości, zaczynając od kawalerki a na zdjęciach z kryminalistami kończąc. Drugi gość co zmienia poglądy specjalnie na kampanię wyborczą, okłamuje miesiącami ludzi co do swoich poglądów, człowiek-chorągiewka. 

Ludzie kłócą się, bronią swojego marnego kandydata i atakują tego drugiego, żenada. 
Ten kraj ma ponad 35 milionów mieszkańców, spośród tylu ludzi powinno udać się wybrać kogoś krystalicznie czystego, wykształconego, niezakłamanego ale nie, do drugiej tury wszedł domniemany gangus, który kłamie w kampanii od początku i człowiek chorągiew a Wy się atakujecie i obrażacie próbując udowodnić, że ten Wasz jest lepszy. To jest upadek intelektualny, takich marnych kandydatów nie było od dawna, takiej badziewnej kampanii nie było od dawna. Jak macie siłę na wojenki to lepiej pogońcie i jednych i drugich, pis nas okradał przez osiem lat i robił to na naprawdę ogromną skalę, z kolei PO przez ponad rok w kampanii obiecywało czego to nie będą robić, że będą dla nas pracować, realizować konkrety, rozliczać pis, naprawiać system edukacji a tak naprawdę albo niczego nie robią albo kontynuują dzieło zniszczenia (np. systemu edukacji). 

W drugiej turze zagłosuję przeciwko komuś, a nie za kimś.

Co do przypadku w Oleśnicy to powołuję się na oświadczenie lekarza w stopniu profesora pod, którego opieką była matka zamordowanego dziecka.

Polecam punkt 5 i 13

https://csk.umed.pl/app/uploads/post/27306/Oswiadczenie-prof.-Sieroszewski.pdf

5 godzin temu, adashi napisał(a):

Tak? Sprawnie funkcjonuje? A to ciekawe. Co to za celowane leczenie?

https://csk.umed.pl/app/uploads/post/27306/Oswiadczenie-prof.-Sieroszewski.pdf

Edytowane przez Umpero
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Kris194 napisał(a):

Na tak absurdalne materiały mogę jedynie odpowiedzieć tak, ile musimy płacić wiatrowi żeby wiał albo słońcu żeby świeciło? Górnikom za same wydobywanie węgla trzeba płacić sporo a z tego prądu nie ma bezpośrednio ani grama.

To dlaczego Chiny - POTĘGA - otwierają na potęge coraz więcej kopalni węglowych, co u nich nie ma słonca czy wiatr nie wieje? :E
Dlaczego Niemcy kazali nam zasypać kopalnie, a u siebie reaktywowali WSZYSTKIE kopalnie :E ?

Cytat

Dziś ponownie Niemcy uruchamiają swoje zasoby węglowe. Jak podaje portal money.pl, „niemiecka spółka energetyczna Lausitz Energie Mining AG (Leag) podała już, że dla zapewnienia bezpieczeństwa dostaw ‘wszystkie dostępne jednostki węglowe’ zostały przywrócone do pełnej wydajności”.

NIech dostawią więcej wiatraków , po co im reaktywacja wszystkich kopalni? 

CO jest NIEPRAWDZIWEGO w tym filmie co ci podalem? 
Przecież eksperci są zgodni, gdyby nie podatek za produkcje węgla , węgiel byłby 50-70% tańszy, ale to niszczy planetę :E więc no muszą być podatki typu ETS 2 itd
https://globenergia.pl/podatek-ets-2-zmusi-nas-do-rezygnacji-z-wegla-i-gazu-oto-prognozy-kosztow-ogrzewania/
Ile takich artykułów mam wkleić, żebyś uwierzył, że to prawda? :D

• Like 1
  • Haha 3
  • Confused 1
Opublikowano
37 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

Dlatego zagłosuje w tej drugiej turze na Nawrockiego. Żeby prezydent z PiS blokował rząd z KO. Dopóki siebie będą blokować nawzajem to mniej złych rzeczy się wydarzy. 

Nawrocki raczej nie będzie się bawił w żadne blokowanie, tylko siłowe przejęcie władzy.

Sporo opcji jest. Ostateczną jest armia, gdzie masz wpisane zwierzchnictwo prezydenta nad siłami zbrojnymi.

Ogólnie większość komentujących chyba nie za bardzo rozumie, jaki jest tutaj finalny skutek. Co może byłoby małym piwem, gdyby nie agresywna Rosja, demografia i ogólnie globalny kryzys, które niezbyt sprzyjają takim wewnętrznym tarciom. Kraj już raz się rozpadł na trzy części, więc pewnie może rozpaść się znowu.

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
5 godzin temu, huudyy napisał(a):

to teraz zobacz jak wygląda współczynnik resocjalizacji u nas, a jak w krajach skandynawskich, porównaj też warunki.

Chcecie patusów recydywistów, to będziecie ich mieli. Ale czego oczekiwać od ludzi, którzy głosują na gangstera sutenera złodzieja.

W tym rzecz, że nie chcę w Polsce patusiarni jaka panuje w Szwecji więc nie głosuję na Trzaskowskiego.
Strefy no go, liczne gwałty, pełno subsacharyjskich nachodźców, prawo zabraniające mówienia prawdy, odbieranie rodzicom ich dzieci z byle powodu.
Zbierz ekipę z tego forum (już nawet część chętnych się podpisała pod twoim postem), spakujcie się i siup do Szwecji.
Zorganizuję wam nawet imprezę pożegnalną na swój koszt. Będziecie mieli swój raj resocjalizacyjny.

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

To ten który ukrywał przed kobietą faktyczny stan płodu (a w najlepszym przypadku nie wiedział jaki jest stan faktyczny)?

Tu z oświadczenia pełnomocniczki tej kobiety:

Cytat

Ostatnie konsylium, jakie prof. Sieroszewski przeprowadził w sprawie pacjentki i płodu, odbyło się, zanim przyszły wyniki badań genetycznych, które wskazały na gorszy typ wady. W międzyczasie rokowania te potwierdził także specjalista do spraw ultrasonografii i chorób płodu, z którym pacjentka konsultowała się poza łódzkim szpitalem

w przypadku z Oleśnicy u płodu zdiagnozowano najcięższą – LETALNĄ postać wrodzonej łamliwości kości. W języku medycznym oznacza to chorobę o nazwie Osteogenesis Imperfecta typ II – to jedyny bezwzględnie zabójczy typ tej wady. Chorzy nie dożywają końca okresu noworodkowego, czyli do końca pierwszego miesiąca życia. Giną zwykle w ciągu godzin lub dni po urodzeniu.

• Upvote 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Coś może być na rzeczy ale to będzie loteria i tak. Miałem kiedyś 5700XT Strixa i był cichy z kolei na obecnym 5070 nisko/średni model inspire x3 msi i w grach jest cisza natomiast na pulpicie jak cokolwiek się robi np. porusza oknem to minimalnie ale słychać cewki. Sam zasilacz też ma na to wpływ. 
    • Na 5080 też przypadkiem nie można UV ? Bo do UW to chyba serio lepiej 5080    
    • Kiedy maska tolerancji opada, wychodzi pogarda.   Dzięki, serio. Tym postem udowodniłeś wszystko, o czym pisałem, lepiej niż jakakolwiek statystyka. Maska „empatycznego liberała” opadła i wylała się czysta pogarda do ludzi, którzy myślą inaczej niż ty. Lecimy po kolei, bo dostarczyłeś materiału na doktorat z braku logiki.   1) „Kobiety głosują na prawicę, bo są głupie” – Festiwal Pogardy. To jest absolutne złoto. Twierdzisz, że bronisz kobiet, a jednocześnie odbierasz im podmiotowość i rozum, sugerując, że miliony dorosłych obywatelek to albo idiotki, albo bezwolne marionetki „ustawiane przez mężów”.   To jest właśnie ten nowoczesny, ekhm, szacunek? Kobieta jest mądra tylko wtedy, gdy zgadza się z tobą? Jeśli ma inne wartości (rodzinę, tradycję, religię), to znaczy, że jest „głupia”. To klasyczny mechanizm: nie mam argumentów, więc obrażę wyborców. Prawda jest prostsza, ale dla ciebie bolesna: kobiety głosują na konserwatystów, bo widzą, że ten twój „nowoczesny raj” oferuje im samotność, strach o bezpieczeństwo i chaos na rynku relacji. One głosują racjonalnie, ty reagujesz histerią.   2) Nihilizm ostateczny — Lepiej żeby się to skończyło. Czyli przyznajesz mi rację: Twój model prowadzi do wymierania, a ty to akceptujesz.   Jesteś w stanie poświęcić istnienie przyszłych pokoleń na ołtarzu swojego komfortu i ideologii. To jest definicja cywilizacyjnej ślepej uliczki. Różnica między nami jest taka: ja szukam rozwiązań, które pozwolą społeczeństwu przetrwać. Ty wolisz, żebyśmy wyginęli, byle tylko nikt nie musiał przyjąć „strasznych obowiązków”. To smutne, antyludzkie podejście.   3. Nauka vs. „Chłopski rozum” (część 2) Dalej nie rozumiesz, czym jest dowód anegdotyczny.   „Nie prezentuję tego jako dowód anegdotyczny tylko racjonalny wniosek” – to zdanie jest logicznie sprzeczne. Wniosek wyciągnięty na podstawie jednego przypadku (matki) JEST dowodem anegdotycznym. To, że tobie wydaje się on racjonalny, nie zmienia faktu, że jest błędem poznawczym w zderzeniu z danymi demograficznymi całej populacji. Ale widzę, że metodologię naukową traktujesz równie wybiórczo, co demokrację.   4. Mit „Patriarchatu dla wybranych” — Lekcja historii. Piszesz, że geny w dziejach przekazali tylko nieliczni.   Mylisz epoki i systemy. To, co opisujesz (kilku samców ma wszystkie kobiety), to stan natury lub systemy przedchrześcijańskie/plemienne. To właśnie monogamiczny model tradycyjny (cywilizacja łacińska) wymusił zasadę „jedna żona dla jednego męża”. To ten system sprawił, że przeciętny mężczyzna (a nie żaden tam „alfa”) mógł założyć rodzinę, co zbudowało klasę średnią i stabilność Zachodu. Twój obecny „wyzwolony rynek relacji” (tinderowy kapitalizm) cofnął nas właśnie do tego stanu, który krytykujesz: garstka „topowych” facetów ma dostęp do większości kobiet, a reszta (twoje 80% to dane z sufitu, sprawdź statystyki singli wśród mężczyzn 18-30 lat, zbliżamy się do 60%) zostaje na lodzie. To nowoczesność stworzyła inceli, przywracając brutalną hipergamię, którą tradycja trzymała w ryzach.   5. Depresja i „zakaz słabości”. Znowu pudło. Depresja bije rekordy DZIŚ, w świecie, który na każdym kroku mówi „jesteś wystarczający”, „dbaj o siebie”, „miej wywalone”. Tradycyjny model dawał mężczyźnie cel i odpowiedzialność. Ciężar, który się niesie, nadaje życiu sens (co wie każdy psycholog ewolucyjny). Odebranie mężczyznom roli obrońcy i żywiciela, a w zamian danie im gier wideo i porno, to prosta recepta na kryzys psychiczny, który właśnie obserwujemy.   Tak podsumowując — ty gardzisz kobietami o innych poglądach. Akceptujesz wymieranie gatunku w imię ideologii. Nie rozumiesz historii monogamii. Zaprzeczasz statystyce. Twoja wizja świata to domek z kart, który trzyma się tylko na emocjach i wyzwiskach. I nic dziwnego, że agresywnie reagujesz na fakty – dysonans poznawczy musi boleć.
    • O widzisz. No to już jakiś dobry trop. Ja wczoraj też nie miałem żadnego BSa. Jak w tym memie, usprawniłem sprzęt żeby teraz oglądać duperele na YT, pisać na forum i czekać na BSa  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...