Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Fatality napisał(a):

Obozy pracy w komunizmie dotyczą RÓWNIEŻ więzniów politycznych

W krajach cywilizowanych - tylko więźniów

No, ale trafiający do takiego obozu pracy za obrazę uczuć religijnych też będą nazywani więźniami politycznymi. Czy zatem Konfederacja proponuje komunizm? :) 

Co w tym trudnego do zrozumienia?

To Ty nie rozumiesz czym jest komunizm, a czym nie jest. I tego, że Zandberg nie jest komunistą :) 

Obóz pracy gdy mówimy o CHINACH - O CHINACH. Zamykają tam głównie ludzi z mniejszości w celach "reedukacyjnych". Słyszałeś o czymś takim? Dla mnie to było oczywiste, bo z tego co się orientuje to Chiny nie mają typowych obozów pracy dla więźniów, ale głównie dla tych nieposłusznych, którzy nie chcą się zasymilować. 

Chiny to zbrodniczy reżim, nie mam co do tego wątpliwości. 

Ale ja nie sympatyzowałem z nikim kto by się powoływał na ich "wolny rynek" :E 

3 minuty temu, Fatality napisał(a):

Straszne, że zakładasz, że jakby rządzili to kraj stanął by w płomieniach.

Nie. Zakładam po prostu, że zrobiliby to co tak żarliwie obiecują i zmienili nas w katolicki bantustan. Taki Iran light. :) 

Co więcej - np. tacy żarliwi katolicy ciągle nas tutaj obrażają, a jak coś wspomnisz o nich albo o "odspawaniu" kościoła od pieniędzy to będą wyzywać więcej :) 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 3
Opublikowano
16 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Swoją drogą te wybory pokazały jeszcze jedno, potrzebna jest świeża demokratyczna, liberalna partia i to na wczoraj!

Mówisz o tym, że potrzebujemy PO z 2007 roku?

To niemożliwe już.

• Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, Dimazz napisał(a):

Wtedy już rząd nie będzie miał wymówek że coś go blokuje i może zaczną w końcu coś robić.

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD 

Poraża mnie naiwność tego narodu... 

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Guli napisał(a):

Przecież eksperci są zgodni, gdyby nie podatek za produkcje węgla , węgiel byłby 50-70% tańszy, ale to niszczy planetę

Biorąc pod wagę obecne wydobycie i ilość górników w kopalniach, cena tony węgla bez unijnego klimatycznego obciążenia i bez dopłaty ze strony kraju to ok 2000zł. Przy cenie węgla wynoszącej 1600zł kopalnie w Polsce nie są w stanie aby "zarobić" na same wypłaty dla górników.

• Upvote 1
Opublikowano

Ten post Petru, że musi "OBIECAĆ" reformy gospodarcze aby przekonać wyborców to jest jakieś inne uniwersum. Przecież ten wydźwięk jest tak oczywisty: Traszku, weź obiecaj im kapitalizm korwina, ale te oczywiście nie zrealizuj, oni zagłosują!"

1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

No, ale trafiający do takiego obozu pracy za obrazę uczuć religijnych też będą nazywani więźniami politycznymi. Czy zatem Konfederacja proponuje komunizm? :) 

"Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów religijnych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2." - art 196. Czy to oznacza, że PO to komuniści bo takie prawo obowiązuje teraz? Weź już skończ się kompromitować :E

3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

To Ty nie rozumiesz czym jest komunizm, a czym nie jest. I tego, że Zandberg nie jest komunistą :) 

Ty za to wiesz, że komunizm to utopia tylko się nie udała 1000 razy i trzeba spróbować kolejny :) Dlaczego tak się wypierasz swojego ukochanego ustroju? Wstydzisz się go? Przecież jest taki idealny

4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nie. Zakładam po prostu, że zrobiliby to co tak żarliwie obiecują i zmienili nas w katolicki bantustan. Taki Iran light. :) 

Zapytałbym abyś dał wypowiedź, że tak się stanie, ale takiej nie ma więc nawet nie pytam. 

• Like 2
Opublikowano
3 minuty temu, Szambo napisał(a):

Mówisz o tym, że potrzebujemy PO z 2007 roku?

To niemożliwe już.

Masz liberalną Konfederację.
Tylko nie pisz mi o zamordyźmie ktaolickim bo sam Tusk wtedy sobie robił zdjęcia przy ołtarzyku.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, galakty napisał(a):

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD 

Poraża mnie naiwność tego narodu... 

Później będą mówić, że wina pisu bo już nic nie można zrobić itd. Sekta platformerska słabnie, ale nadal się trzyma. Jeszcze trochę...

A jak wygra Trzaskowski a pozniej kolejny wybory PIS to - UWAGA - będzie powtórka z rozrywki. Aż dziwne, że Polska przetrwała tyle lat w tak dobrym stanie

Edytowane przez Fatality
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@Fatality Dokładnie tak będzie. W 100 konkretów uwierzyli to uwierzą we wszystko.

I nie żebym był za PiSem, ale sam Trzask mówił że najgorsze co może być to rząd i prezydent tej samej partii. Czyż nie? A podobno to mądry człowiek xD 

Jedzmy Prince Polo.... jak można go szanować albo lubić nie wyobrażam sobie. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Fatality napisał(a):

Ty za to wiesz, że komunizm to utopia tylko się nie udała 1000 razy i trzeba spróbować kolejny :) Dlaczego tak się wypierasz swojego ukochanego ustroju? Wstydzisz się go? Przecież jest taki idealny

Już to widzę jak Gordon przekazuje 80% swojego majątku gdy Zandberg wprowadzi podatek progresywny.
W końcu redystrybucja dóbr to jego główne motto. Ostatnio u Stanowskiego jawnie twierdził, że trzeba większość odebrać najbardziej majętnym i zostawić im jakieś 20% aby mieli się z czego wyżywić.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Umpero napisał(a):

Może być jeszcze opcja, że Nawrocki przegra, a PIS ulegnie podziałowi na mniejsze frakcje. Wtedy Konfa pewnie przejmie część elektoratu i może sięgnąć po władzę.

To jedyna opcja na zakończenie rządów POPISu.

• Upvote 2
Opublikowano

Ten post Petru, że musi "OBIECAĆ" reformy gospodarcze aby przekonać wyborców to jest jakieś inne uniwersum. Przecież ten wydźwięk jest tak oczywisty: Traszku, weź obiecaj im kapitalizm korwina, ale te oczywiście nie zrealizuj, oni zagłosują!"

Przyzwyczailiśmy polityków, że tak można :E 

"Kto obraża uczucia religijne innych osób, znieważając publicznie przedmiot czci religijnej lub miejsce przeznaczone do publicznego wykonywania obrzędów religijnych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2." - art 196. Czy to oznacza, że PO to komuniści bo takie prawo obowiązuje teraz? Weź już skończ się kompromitować :E

No nie, bo nie ma obozów pracy. Zgubiłeś logikę po drodze. 

A Braun to chciał zaostrzenia tych przepisów i dużi ostrzejszego ścigania za to.

Nic takiego nie pisałem, że chcę spróbował. Wręcz przeciwnie - chcę socjaldemokracji. Pisałem to. Czytaj uważniej. 

Zapytałbym abyś dał wypowiedź, że tak się stanie, ale takiej nie ma więc nawet nie pytam. 

W sensie, że chciałbyś, abym dał ci wypowiedź Brauna w którym mówi, ze zrobi z Polski Iran? :E 

A moze frytki do tego? 

"Szkoła, kościół, strzelnica" - tak to leciało? :) 

Opublikowano
1 minutę temu, Umpero napisał(a):

jawnie twierdził, że trzeba większość odebrać najbardziej majętnym i zostawić im jakieś 20% aby mieli się z czego wyżywić.

Ale wiesz, że on tutaj miał wg swojej pokrętnej logiki rację? Zgadza się - wystarczyło by takim ludziom na bogate życie, tylko pomijane jest jedno: obecni bogaci ludzie by to przeżyli jakoś, ale nie pojawiało by się więcej klasy wyższej bo została by zarżnięta przed startem. Podstawowe zasady ekonomii. Im wyższe podatki, tym mniejsze wpływy od pewnego poziomu (jeśli są zbyt wysokie). Szara strefa itp. Tworzy to patologię i długoterminowo prowadzi to upadku. Kraje z bogatymi zasobami naturalnymi i pomocą rządu z "darmowych" pieniędzy ratuje sytuację i dlatego np. taka Norwegia sobie radzi.

• Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Jest jednak jeszcze jakaś nadzieja dla tego kraju :)

Tacy są jednak w mniejszości, od sporej grupy konfiarzy od niedzieli usłysz, że każdy byle nie Trzaskowski, bo tak powiedzieli ich idole, zresztą zobaczymy co dziś powie Mentzen, gdyż coś pisał, że na dziś zrobi krótką konferencję, na której powie kogo poprze w II turze.

9 godzin temu, Camis napisał(a):

Polecam dodać do ignore :thumbup:

Znudziło mnie się dawno dodawanie tych delikwentów.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No nie, bo nie ma obozów pracy. Zgubiłeś logikę po drodze. 

A Braun to chciał zaostrzenia tych przepisów i dużi ostrzejszego ścigania za to.

Czyli wylądowanie w więzieniu za obrazę uczuć religijnych to nie zamordyzm, ale w obozie pracy już tak? Gdzie logika

Uważam, że ten przepis i tak powinien zostać zlikwidowany bo nie jest w praktyce przestrzegany i tak.

Braun nie dojdzie do władzy, a Mentzen tego nie wprowadzi. Spokojnie

Nic takiego nie pisałem, że chcę spróbował. Wręcz przeciwnie - chcę socjaldemokracji. Pisałem to. Czytaj uważniej. 

Wszystkie twoje wypowiedzi wskazują, że jednak tak. Socjaldemokracja również nie zadziała gdy społeczeństwo nie jest wystarczająco bogatę, mające wystarczający przyrost naturalny z rodowitych obywateli oraz państwa bez dodatkowych środków z np. surowców naturalnych. W Polskich warunkach to utopia. Masz socjaldemokrację pisowską gdzie rozdawali kasę na lewo i prawo - teraz robią to dalej? Widzisz więcej plusów takiej polityki, czy mniej? Dla mnie odpowiedź jest oczywista.

"Szkoła, kościół, strzelnica" - tak to leciało? :) 

Co w tym złego? Edukacja, rozwój duchowy, samoobrona/ćwiczenia wojskowe. Brzmi lepiej? To to samo.

Dla Ciebie stwierdzenie Polska dla Polaków jest pewnie rasistowskie.

Edytowane przez Fatality
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Umpero napisał(a):

Masz liberalną Konfederację.

Liberalna Konfederacja, która jest pociągana za sznurki przez Wiplera oraz Bosaka, którzy nie ukrywają, że chcą współpracować z PiS. Co tu poszło nie tak?

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Spl97 napisał(a):

Liberalna Konfederacja, która jest pociągana za sznurki przez Wiplera oraz Bosaka, którzy nie ukrywają, że chcą współpracować z PiS. Co tu poszło nie tak?

Znajdź partię idealną bez szczurów na pokładzie. Słucham. A no nie ma. 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Podstawowy błąd jaki popełnia wiele osób to twierdzenie, że wszyscy wyborcy Mentzena to osoby o poglądach prawicowych, bzdura. Wyborcy Mentzena to głównie wyborcy liberalni, którzy widzą, że obecny system nie działa i jest do głębokiej naprawy.

Tak, nie wszyscy konfiarze to prawicowi, tylko, że ci o bardziej liberalnych poglądach stanowią tam mniejszość, o tak gdzieś góra 1/3 ogółu konfiarzy.

9 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Jak to mówią, lepiej późno niż wcale :E

Kurde noga, dlaczego ci profesjonaliści nie byli od samego początku kampanii, wiedząc doskonale, że sztab Trzaskowskiego nie do końca sobie radzi? Byłoby zupełnie inaczej i wynik w I turze byłby lepszy.

36 minut temu, Gakuto napisał(a):

Prorosyjski rumuński przegrany o fotel prezydenta, George Simion, już wsparł Nawrockiego. Brakuje mi tu jeszcze rekomendacji J.D. Vance'a.

https://x.com/georgesimion/status/1924444689521942901

Oficjalnie poparł Nawrockiego już kilka dni temu, przyjeżdżając do Polski, będąc na jednym z wieców Nawrockiego.

• Confused 1
Opublikowano

Czyli wylądowanie w więzieniu za obrazę uczuć religijnych to nie zamordyzm, ale w obozie pracy już tak? Gdzie logika

Uważam, że ten przepis i tak powinien zostać zlikwidowany bo nie jest w praktyce przestrzegany i tak.

To jest zamordyzm i dawno powinno zostać uchylone. Nigdzie nie twierdizłem inaczej :) 

Ale napisałeś, że:

1. Obozy pracy to znak komunizmu - wiec zapytałem czy dotyczy to także zmuszenia do pracy więźniów.

2. Więźniowie polityczni to znak komunizmu - wiec pokazałem, że za rządów Konfy-Brauna byłaby nowa kategoria więźniów politycznych i trafiłaby do .... obozów pracy :) 

Braun nie dojdzie do władzy, a Mentzen tego nie wprowadzi. Spokojnie

Dość dużo osób zagłosowało na Brauna. Może byc koalicjantem PiS-Konf. 

A Mentzen od wielu lat mówił, że ten przepis ma zostać ;) 

Wszystkie twoje wypowiedzi wskazują, że jednak tak. Socjaldemokracja również nie zadziała gdy społeczeństwo nie jest wystarczająco bogatę, mające wystarczający przyrost naturalny z rodowitych obywateli oraz państwa bez dodatkowych środków z np. surowców naturalnych. W Polskich warunkach to utopia. Masz socjaldemokrację pisowską gdzie rozdawali kasę na lewo i prawo - teraz robią to dalej? Widzisz więcej plusów takiej polityki, czy mniej? Dla mnie odpowiedź jest oczywista.

Nie - po prostu ty dalej nie wiesz czym jest komunizm. Ja nigdzie nie chcę zniesienia własności prywatnej. 

Zdecydowanie więcej dażeń do ograniczenia własności prywatnej wykazują dzisiejsze wielkie korporacje, które chcą nasz wszystko wynajmowac i leasingować ;) 

A co do socjaldemokracji - to wierutne bzdury. 

Spokojnie nas na to stać, ale trzeba uciąć miliardowe przekręty na budżecie państwa. I zarządzać naszymi zasobami naturalnymi w mądry sposób. 

Co w tym złego? Edukacja, rozwój duchowy, samoobrona/ćwiczenia wojskowe. Brzmi lepiej? To to samo.

Dla Ciebie stwierdzenie Polska dla Polaków jest pewnie rasistowskie.

Kościół w Polsce jest rozumiany jako ten jeden konkretny. 

Jakiekolwiek zmuszanie do partycypowania w religii (jednej, drugiej, trzeciej) powinno powodować, że koleś wylatuje z kręgu cywilizowanego świata. 

Co do strzelnicy - nie mam problemu. Sam od czasu do czasu strzelam.

Dla mnie powiedzenie "Polska dla Polaków" jest przede wszystkim głupie, bo.... jestem wierny tradycji tolerancyjnej Polski. :) 

• Upvote 2
Opublikowano
18 minut temu, Spl97 napisał(a):

Ale, że co tu się nie zgadza?
Wyjaw mi swoją pokrętną logikę.

• Like 1
Opublikowano

Skoro są tacy liberalni według Ciebie, to nie powinni być za PiS. Tym czasem w Konfie większość chce PiS-u, pomimo gadania, że nie są ani za KO ani za PiS i nie chcą tego duopolu.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Spl97 napisał(a):

Kurde noga, dlaczego ci profesjonaliści nie byli od samego początku kampanii, wiedząc doskonale, że sztab Trzaskowskiego nie do końca sobie radzi? Byłoby zupełnie inaczej i wynik w I turze byłby lepszy.

Pierwszy błąd, jaki zrobili, to wybory wewnętrzne w PO, gdzie wygrał Trzaskowski zamiast Sikorskiego. W I turze Trzaskowski wygrał praktycznie tylko w średnich i dużych miastach. Dla wsi on jest niestrawny. Sikorski na wsi miałby większe szanse.
Wybrali Trzaska i teraz z tym problemem muszą się męczyć. Specjaliści od wizerunku mogą już być za późno. Co prawda o tym, kto zostanie prezydentem decyduje dopiero II tura, ale wizerunek powinien być "kreowany" już parę tygodni wcześniej, przed I turą. Jeszcze dochodzi fakt, że sztab Trzaska myślał, że kawalerka Nawrockiego zaszkodzi Nawrockiemu, a wyszło inaczej.

Jest poruszany często problem duopolu, że to się nie sprawdziło itp. Moim zdaniem nie sam duopol jest zły, tylko w narodzie nienawiść do ludzi o odmiennych poglądach. Widać to nawet w tym wątku (czy też politycznym), jak się wyzywają nawzajem zwolennicy konfederacji i koalicji.

Edytowane przez wamak
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Umpero napisał(a):

Ale, że co tu się nie zgadza?

ojapierdole, ty tak poważnie? Mieli wywrócić stolik, a dołączyli do niego i jeszcze kawkę sobie zrobili z pisowcami.

image.thumb.png.0c1cee5c9a7954b4320362083abfd00f.png

54 minuty temu, Umpero napisał(a):

Wiem o tym, ale Trzaskowski to gwarancja tego, że ta polityka będzie kontynuowana.

Ma Pan dowód, czy tylko tak pan gada? 

54 minuty temu, Umpero napisał(a):

Powstające centra integracji, 10k imigrantów przerzuconych przez Helmuta bez żadnego zająknięcia się strony polskiej

Kto zbudował CIC? Kto podpisał pakt migracyjny? 

Zrzucacie wszystko na tego Tuska, a nie chcecie przyznać, że cały ten bajzel to wina rządu Morawieckiego. Żyjecie w takim zaprzeczeniu, że nie wiem jak jesteście patrzeć w lustro.

Edytowane przez huudyy
  • Confused 1
  • Upvote 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Coś może być na rzeczy ale to będzie loteria i tak. Miałem kiedyś 5700XT Strixa i był cichy z kolei na obecnym 5070 nisko/średni model inspire x3 msi i w grach jest cisza natomiast na pulpicie jak cokolwiek się robi np. porusza oknem to minimalnie ale słychać cewki. Sam zasilacz też ma na to wpływ. 
    • Na 5080 też przypadkiem nie można UV ? Bo do UW to chyba serio lepiej 5080    
    • Kiedy maska tolerancji opada, wychodzi pogarda.   Dzięki, serio. Tym postem udowodniłeś wszystko, o czym pisałem, lepiej niż jakakolwiek statystyka. Maska „empatycznego liberała” opadła i wylała się czysta pogarda do ludzi, którzy myślą inaczej niż ty. Lecimy po kolei, bo dostarczyłeś materiału na doktorat z braku logiki.   1) „Kobiety głosują na prawicę, bo są głupie” – Festiwal Pogardy. To jest absolutne złoto. Twierdzisz, że bronisz kobiet, a jednocześnie odbierasz im podmiotowość i rozum, sugerując, że miliony dorosłych obywatelek to albo idiotki, albo bezwolne marionetki „ustawiane przez mężów”.   To jest właśnie ten nowoczesny, ekhm, szacunek? Kobieta jest mądra tylko wtedy, gdy zgadza się z tobą? Jeśli ma inne wartości (rodzinę, tradycję, religię), to znaczy, że jest „głupia”. To klasyczny mechanizm: nie mam argumentów, więc obrażę wyborców. Prawda jest prostsza, ale dla ciebie bolesna: kobiety głosują na konserwatystów, bo widzą, że ten twój „nowoczesny raj” oferuje im samotność, strach o bezpieczeństwo i chaos na rynku relacji. One głosują racjonalnie, ty reagujesz histerią.   2) Nihilizm ostateczny — Lepiej żeby się to skończyło. Czyli przyznajesz mi rację: Twój model prowadzi do wymierania, a ty to akceptujesz.   Jesteś w stanie poświęcić istnienie przyszłych pokoleń na ołtarzu swojego komfortu i ideologii. To jest definicja cywilizacyjnej ślepej uliczki. Różnica między nami jest taka: ja szukam rozwiązań, które pozwolą społeczeństwu przetrwać. Ty wolisz, żebyśmy wyginęli, byle tylko nikt nie musiał przyjąć „strasznych obowiązków”. To smutne, antyludzkie podejście.   3. Nauka vs. „Chłopski rozum” (część 2) Dalej nie rozumiesz, czym jest dowód anegdotyczny.   „Nie prezentuję tego jako dowód anegdotyczny tylko racjonalny wniosek” – to zdanie jest logicznie sprzeczne. Wniosek wyciągnięty na podstawie jednego przypadku (matki) JEST dowodem anegdotycznym. To, że tobie wydaje się on racjonalny, nie zmienia faktu, że jest błędem poznawczym w zderzeniu z danymi demograficznymi całej populacji. Ale widzę, że metodologię naukową traktujesz równie wybiórczo, co demokrację.   4. Mit „Patriarchatu dla wybranych” — Lekcja historii. Piszesz, że geny w dziejach przekazali tylko nieliczni.   Mylisz epoki i systemy. To, co opisujesz (kilku samców ma wszystkie kobiety), to stan natury lub systemy przedchrześcijańskie/plemienne. To właśnie monogamiczny model tradycyjny (cywilizacja łacińska) wymusił zasadę „jedna żona dla jednego męża”. To ten system sprawił, że przeciętny mężczyzna (a nie żaden tam „alfa”) mógł założyć rodzinę, co zbudowało klasę średnią i stabilność Zachodu. Twój obecny „wyzwolony rynek relacji” (tinderowy kapitalizm) cofnął nas właśnie do tego stanu, który krytykujesz: garstka „topowych” facetów ma dostęp do większości kobiet, a reszta (twoje 80% to dane z sufitu, sprawdź statystyki singli wśród mężczyzn 18-30 lat, zbliżamy się do 60%) zostaje na lodzie. To nowoczesność stworzyła inceli, przywracając brutalną hipergamię, którą tradycja trzymała w ryzach.   5. Depresja i „zakaz słabości”. Znowu pudło. Depresja bije rekordy DZIŚ, w świecie, który na każdym kroku mówi „jesteś wystarczający”, „dbaj o siebie”, „miej wywalone”. Tradycyjny model dawał mężczyźnie cel i odpowiedzialność. Ciężar, który się niesie, nadaje życiu sens (co wie każdy psycholog ewolucyjny). Odebranie mężczyznom roli obrońcy i żywiciela, a w zamian danie im gier wideo i porno, to prosta recepta na kryzys psychiczny, który właśnie obserwujemy.   Tak podsumowując — ty gardzisz kobietami o innych poglądach. Akceptujesz wymieranie gatunku w imię ideologii. Nie rozumiesz historii monogamii. Zaprzeczasz statystyce. Twoja wizja świata to domek z kart, który trzyma się tylko na emocjach i wyzwiskach. I nic dziwnego, że agresywnie reagujesz na fakty – dysonans poznawczy musi boleć.
    • O widzisz. No to już jakiś dobry trop. Ja wczoraj też nie miałem żadnego BSa. Jak w tym memie, usprawniłem sprzęt żeby teraz oglądać duperele na YT, pisać na forum i czekać na BSa  
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...