Skocz do zawartości

Wybory prezydenckie 2025 - 18.05.2025 r. / 1.06.2025 r.

Ankieta dot. wyborów prezydenckich  

159 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w wyborach prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      56
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      10
    • Sławomir Jerzy MENTZEN (Konfederacja / Nowa Nadzieja)
      25
    • Szymon Franciszek HOŁOWNIA (Trzecia Droga / PL2050, z poparciem PSL)
      9
    • Grzegorz Michał BRAUN (Konfederacja / Konfederacja Korony Polskiej)
      7
    • Magdalena Agnieszka BIEJAT (bezpartyjna, z poparciem Nowej Lewicy)
      5
    • Adrian Tadeusz ZANDBERG (Razem)
      18
    • Artur BARTOSZEWICZ (bezpartyjny)
      2
    • Marek Marian WOCH (Bezpartyjni Samorządowcy)
      0
    • Joanna SENYSZYN (bezpartyjna)
      0
    • Maciej MACIAK (Ruch Dobrobytu i Pokoju)
      3
    • Marek JAKUBIAK (Wolni Republikanie)
      1
    • Krzysztof Jakub STANOWSKI (bezpartyjny, z poparciem PiS (?) )
      6
    • Nie wiem jeszcze, na kogo zagłosuję...
      11
    • Nie wezmę udziału w wyborach (czyli masz gdzieś przyszłość tego kraju...)
      6
  2. 2. Na jakiego kandydata zamierzasz oddać swój głos w II turze wyborów prezydenckich?

• Rafał Kazimierz TRZASKOWSKI (Koalicja Obywatelska)
      21
    • Karol Tadeusz NAWROCKI (bezpartyjny, z poparciem PiS)
      8
    • Nie wezmę udziału w wyborach...
      3

Ankieta została zamknięta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Spl97 napisał(a):

Skoro są tacy liberalni według Ciebie, to nie powinni być za PiS. Tym czasem w Konfie większość chce PiS-u, pomimo gadania, że nie są ani za KO ani za PiS i nie chcą tego duopolu.

Skąd masz taką wiedzę?

Dziękuję że tak mocno działasz na rzecz tego żebym zmienił zdanie i jednak poszedł na wybory zagłosować na Nawrockiego, jeszcze kilka takich postów i pewnie nie tylko ja tak zrobię

4 godziny temu, wamak napisał(a):

Może właśnie przez to, że Trzaskowski im do końca nie odpowiadał. Część zagłosowała na Zandberga i Biejat, bo oni razem dostali więcej, niż Lewica w parlamentarnych.

Tu się nie zgadzam. W II turze, mając do wyboru Sikorskiego i Nawrockiego, lewicowi wyborcy mieliby jasny wybór.

Moja żona głosowała na zadnberga a teraz rozważa nie iść w ogóle albo zagłosować na Nawrockiego tylko dlatego że otoczenie platformy obywatelskiej robi wszystko żeby wkur... Tych którzy głosowali na innych kandydatów 

4 godziny temu, Voodoo2 napisał(a):

W czym lepszy? 

I to właśnie wasze zadanie wyborcy i działacze Platformy obywatelskiej żeby wykazać że jednak PO to lepsza partia od PiS, tylko nie bluzgami , wyzwiskami , krzykiem i ignorowaniem tylko argumentami i faktami jeżeli tego nie zrobicie to Nawrocki wygra 

4 godziny temu, Szambo napisał(a):

Bierz poprawkę, że Kanał Zero jest jest Pro-Pisowski.

Nie zobaczysz u nich materiałów mówiących jak PiSowcy są zakłamani.

A tak w sumie... co właściwie PiS mając pełnie władzy zrobiło w kierunku CPK?

Oglądam ostatnio kanał zero i jak zawsze się mylisz , bardzo dużo było walenia negatywnego i wytykania hipokryzji  PiS przez mazurka i stanowskiego , oczywiście dużo mniej niż w KO ale to nie jest tak że oni są pro ktoś bo najwięcej dobrego mówili o konfederacji więc w pewnym sensie są pro konfederacja a anty PiS i anty KO

Edytowane przez voltq
Opublikowano

Po spotkaniu z Magdaleną Biejat Rafał Trzaskowski zadeklarował "poparcie dla programu budownictwa społecznego Lewicy". "Czas dopłat do kredytów się skończył i do tego będę przekonywać wszystkich koalicjantów" - stwierdził polityk.

Ach ten wiaterek, wieje coraz mocniej, a za parę dni to pewnie będzie wichura ;) 

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, huudyy napisał(a):

Nie ma czegoś takiego jak neonazizm bo to w oczywisty sposób prowadzi do nazizmu , natomiast nazizm to ideologia narodowosocjalistyczna 

Nazizm cechują:

totalitarny antydemokratyzm, opierający się na bezwzględnym posłuszeństwie wobec dyktatora (Führera), utożsamianego z państwem (zasada wodzostwa)[1];

Czy nie mamy w Polsce aktualnie bezwzględnego posłuszeństwa wobec Kaczyńskiego i Tuska?

Nawet dziennikarze mainstream Polsat TVN i TVP wytykają konfederacji że każdy poseł i działacz mówi coś innego w tej samej sprawie , jak oni tłumacza że oni nie są partią z jednym wodzem to o czym mówił Kukiz to dziennikarze się oburzają że powinno być tak jak w KO i PiS że powinno być bezwzględne posłuszeństwo wobec jednego wodza

Edytowane przez voltq
Opublikowano
14 minut temu, voltq napisał(a):

Skąd masz taką wiedzę?

Jak to wielokrotnie podkreślałeś, po czynach ich poznacie :D.

A tak, gdzie są Twoje ulubione słowa w postach o Rzeczpospolitej Przyjaciół Polin państwie teoretycznym? Schowane do szafy? :E

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Camis napisał(a):

Super, stracą jeszcze więcej swoich wyborców, dobre rady!.

Ten sztab koalicji który zaraz przerznie 3 wybory prezydenckie z rzędu i przegra z kumplem gangusów i oszustem :rotfl2:

Więc akurat to ich "zakładanie" to jak zwykle skończy się katastrofą, utracili mega szanse daną im przez wyborców, drugiej już nie będzie.

Zobaczycie skuteczność pisiorów w "rozliczaniu".

Cieszy mnie to że dostrzegasz w jakim doskonałym towarzystwie się znalazłeś jaki poziom absurdu i głupich pomysłów prezentują osoby które podobnie jak ty są zwolennikami Platformy obywatelskiej tacy @Badalamann @Badalamann @Spl97 @VRman @TheMr.itd

Edytowane przez voltq
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Element Wojny napisał(a):

Po spotkaniu z Magdaleną Biejat Rafał Trzaskowski zadeklarował "poparcie dla programu budownictwa społecznego Lewicy". "Czas dopłat do kredytów się skończył i do tego będę przekonywać wszystkich koalicjantów" - stwierdził polityk.

Ach ten wiaterek, wieje coraz mocniej, a za parę dni to pewnie będzie wichura ;) 

To jest wypowiedź kolesia, który ma udowodnić, że jego kręgosłup moralny nie jest z gumy :rotfl:

• Like 1
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubio napisał(a):

Raportuj... :rotfl: Napisałeś mi, że się mylę. Podałem stronę bo sam nie jestem ekonomistą zresztą jak i ty. Więc nie przyznałeś mi racji tylko piszesz o raportowaniu do KAS :) 

Naprawdę czasami wiara w to, że się na wszystkim zna przeszkadza, a nie pomaga...

A wracając do tematu: naprawdę nie głosujcie na Nawrockiego. Ci co nie chcą Trzaska - spędźcie miło czas w domu. W sumie jakby bardzo mi nie leżał żaden z kandydatów też bym tak zrobił. Tej kampanii dokładnie nie śledziłem, ale 5 lat temu bardzo chciałem aby Trzasku wygrał i bardzo mu kibicowałem. W tej jak zobaczyłem jak się zachowuje, co mówi i robi Nawrocki to w II turze nie ma opcji, żebym nie głosował na Trzaskowskiego. Nawet jak nie wygra będę mieć spokój sumienia i każdemu lewicowcowi co powie o nie dotrzymaniu obietnic spytam się czy głosował w II turze na Trzaskowskiego.

Mam nie iść na wybory ale @Spl97 @Badalamann @Badalaman @VRman @GordonLameman itd robią tak dobra pozytywną kampanię dla Nawrockiego na tym forum że mogą mnie przez te pozostałe dni przekonać żebym jednak na niego oddał głos pomimo że ostatnio głosowałem na PiS w 2005 roku jak jeszcze wydawało się że to normalna partia z normalnymi ludźmi 

16 minut temu, Spl97 napisał(a):

A tak, gdzie są Twoje ulubione słowa w postach o Rzeczpospolitej Przyjaciół Polin państwie teoretycznym? Schowane do szafy? :E

Po czynach tzn co zrobili takiego że jesteś pewny Koalicji PiS z konfederacją, podpisali jakąś umowę koalicyjną jak w poprzednich wyborach KO razem z trzecią drogą i komunistami z lewicy ?

Mógłbyś mi to wyjaśnić?

To jest właśnie poziom głupoty tych pseudo elit , komentarz z kanału zero który jest na samej górze na filmie który ma prawie milion wyświetleń a będzie miał więcej 

Screenshot_2025-05-20-16-05-22-131_com.google.android.youtube-edit.jpg

Edytowane przez voltq
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

To jest wypowiedź kolesia, który ma udowodnić, że jego kręgosłup moralny nie jest z gumy :rotfl:

A kręgosłup moralny czyściciela kamienic to musi już być skręcony zamiast z gumy :E 

• Upvote 3
Opublikowano
22 minuty temu, Element Wojny napisał(a):

jak to mowi kris - Ludzie na ogół nie lubią kandydatów z kręgosłupem i poglądami z gumy - nie dotyczy wyborcow POPIS XD

16 minut temu, Spl97 napisał(a):

swieta prawda

poznalismy juz ze jestes wyborca PO i PIS :D

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, kubikolos napisał(a):

jak to mowi kris - Ludzie na ogół nie lubią kandydatów z kręgosłupem i poglądami z gumy - nie dotyczy wyborcow POPIS XD

Źle to interpretujesz.

W II turze większość nie głosuje bo kogoś kocha... tylko, że kogoś nienawidzi.

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, Szambo napisał(a):

Źle to interpretujesz.

W II turze większość nie głosuje bo kogoś kocha... tylko, że kogoś nienawidzi.

mowa o zelaznym elektoracie typu kris, oni juz w pierwszej turze glosuja, bo kochaja :lovin:

Opublikowano

Pers:

Cytat

Zgodnie z zapowiedzią prezentujemy owoc naszej pracy. Przygotowaliśmy analizę wieloczynnikową, której efektem jest wstępna symulacja wyników II tury wyborów prezydenckich.

Na wstępie zaznaczamy to, co chyba dzisiaj oczywiste - 1. czerwca będziemy mieli do czynienia z rekordowo zaciętą walką w II turze wyborów prezydenckich i prawie na pewno zwycięzcę tego pojedynku poznamy dopiero w godzinach porannych dnia następnego. Zapowiedzią niewielkich różnic są same wyniki I tury wyborów prezydenckich. I oczywiście nie musimy nadmieniać, że przebieg następnych 10 dni będzie wpływał na sytuację obu kandydatów.

Zatem do brzegu. Tak jak zapowiadaliśmy, z analizy nr 1. tj wyników powiatowych w województwach, uzyskaliśmy pewien sygnał w 2 kluczowych województwach - łódzkim i małopolskim. To nie były jedyne, ale te 2 ze względu na ich ludność mają największy wpływ na sytuację wyjściową dla II tury. W obu tych województwach prawica osiągnęła zbyt niskie wskaźniki pod wygraną ogólnopolską 1. czerwca. W województwie małopolskim ta sytuacja jest o tyle ważniejsza, że poza ludnością tego regionu, był on od 2015r coraz silniejszym bastionem PiS (za sprawą A.Dudy i B.Szydło), co tym mocniej przechylało szalę w stronę prawicy. Dodatkowo w tych wyborach startował kandydat, który jest przedstawicielem tego województwa w PE (G.Braun) oraz silny S.Mentzen (gdzie dla Konfederacji to także bastion). Mimo potrójnej oferty prawicy na listach, przedstawiciela Małopolski na karcie 18 maja nie zmaterializował się tu oczekiwany przypływ elektoratu. Łączna pula jest wręcz niższa niż w 2020r, szczególnie jeśli nałożymy na to analizę dot. przepływów elektoratu i uwzględnimy wyborców PSL Kosiniaka-Kamysza z północnej Małopolski, którzy od tamtego czasu przesunęli swoje głosy do Prawa i Sprawiedliwości/Konfederacji (policzyliśmy prześledzając wyborców w kolejnych exitach po 2020r i zmianach w powiatach). Ta sytuacja nie dotyka samej Małopolski, takich województw jest kilka, ale tutaj ta zmienna ma największy wpływ w wartościach bezwzględnych. Nawrocki uzyskał tu gorszy wskaźnik od klasycznych kandydatów PiS, zwłaszcza w gminach wiejskich i wiejsko-miejskich. Pomijając oczywiście ile do odrobienia ma w porównaniu z nimi.

Analizując dane przyjęliśmy założenie, że im dalej w regionach na wschód, tym większy odsetek wyborców Mentzena i Brauna pójdzie ponownie na wybory i odda swój głos na Karola Nawrockiego. Innymi słowy, że w Małopolsce swój głos odda na niego więcej wyborców duetu Mentzen/Braun aniżeli np w Wielkopolsce. Te założenia wydają się oczywiste ze względu na profil wyborcy zachodniej i wschodniej Polski oraz styk wyborców koalicji 15 października "pożyczonych" przez S.Mentzena na wschodzie i zachodzie. O tym jakie przepływy według kandydatów między 1. a 2. turą (i skale demobilizacji) wyszły nam z obliczeń, opowiemy w osobnym raporcie.

Mówiąc krótko - Karol Nawrocki uzyskuje niewystarczające do zwycięstwa wyniki w Małopolsce, Łódzkiem oraz Świętokrzyskiem. W pierwszym nie osiąga 59%, w drugim 53% a trzecim 63.5%. W uśrednionym modelu (mediana scenariuszy wg frekwencji, mobilizacji I tury i odsetków przepływów) tam stoją progi do zwycięstwa kandydata prawicy w wyborach prezydenckich. Takich wskaźników jest więcej (np spadek/brak progresji w metropoliach względem odpowiednio 2020r i europejskich 2024) mimo potrójnej reprezentacji na prawej stronie, ale tu skupiamy się na aspekcie ogólnym i ekstrapolacji wyników z wyborów 18 maja, więc pomijamy takie czynniki, jak i rezerwy kandydatów (względem Sejmu 2023).

W ogólnym rozrachunku wyłania się z tego następujący obraz.

Różnica między kandydatami wyniosła 0.72 punktu proc. lub 176,591 głosów na korzyść Trzaskowskiego. Uprzedzając pewne sugestie, przyjęliśmy tutaj w dość "gołębie" założenia dla kandydata prawicy (np odsetek ponownej mobilizacji Mentzena zbliżający się do 97% we wschodnich powiatach, jednak nadal oparte na przepływach, które wystąpiły w tych wyborach).

To oznacza, że według pełnej analizy danych z wyborów i przepływów w badaniu exit poll od Ipsos (nie sumowania wyborców z 1. tury według własnych przeświadczeń) obaj kandydaci wbrew powszechnej opinii wchodzą do II tury z rekordowo wyrównaną sytuacją.

W następnych raportach oczywiście pochylimy się nad tym dalej. Ze względu na to jak zacięty będzie ten pojedynek przestrzegamy przed przywiązywaniem wagi do sondaży. Jak zapowiadaliśmy przed 16 maja, te czeka potężna kalibracja, a naszym zdaniem, na dzień dzisiejszy, nawet exit poll (ani zapewne late poll) nie odpowie na pytanie kto wygrał te wybory. Co dopiero badania na próbie 1000 respondentów.

W załączonym linku prezentujemy wyniki wojewódzkie w II turze wyborów prezydenckich. Przypominając - ani wyniki ogólnopolskie, ani wojewódzkie nie stanowią klasycznej prognozy/symulacji, a powstały w wyniku ekstrapolacji danych wyborczych i przepływów opartych o dane historyczne 2020-2024.

1747731623863-png.9273533

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Człowiek który biegał po granicy z reklamówka też włączył się do kampanii przeciwko Rafałowi Trzaskowskiemu , posłowie i europosłowie platformy obywatelskiej sabotują wybory kandydata platformy obywatelskiej

Ja który chce chodzić  w koszulce z podobizną żyda szmula ostwinda jestem według Michała Szczerby antysemitą 

xD

Edytowane przez voltq
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Camis napisał(a):

Pers:

1747731623863-png.9273533

Bardzo dobrze dla PiS i Nawrockiego że wrzucają takie sondaże to tylko zmotywuje ich i ich wyborców żeby większą ilością poszli na wybory, gdyby ktoś w platformie obywatelskiej myślał logicznie to wrzucali by sondaże gdzie Nawrocki ma 60% poparcia a Trzaskowski 40% żeby zmotywować własny elektorat a elektorat przeciwnika uśpić, ale tam są sami mistrzowie intelektu na czele z Romanem Giertychem zwanym quniem

5 minut temu, Camis napisał(a):

1747733031695-png.9273653

Nawrocki to poprze i podpiszę i na tym zyska , Trzaskowski jak to podpiszę nawet gdyby nie miał tego realizować to tylko na tym straci,  nie mają dobrego ruchu w tej partii szachów, PO jest blisko mata

Edytowane przez voltq
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, voltq napisał(a):

Tak się robi propagandę i wygrywa wybory 

To racja... nawet nikt się nie zastanowi kto w sumie kazał się szczepić.

Edytowane przez Szambo
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

To jest wypowiedź kolesia, który ma udowodnić, że jego kręgosłup moralny nie jest z gumy

Mnie już nic nie zdziwi. To już nie jest pytanie czy się sprzeda, tylko za ile.

Poza (bardzo) nielicznymi wyjątkami, wszyscy politycy są Kukizami. 

W ogóle cała ta idea "przekazywania poparcia" jest żałosna, bo to brak szacunku dla wyborców. Nie po to Pani A czy Pan B szedł i głosował przykładowo na Lewicę, zgodnie ze swoimi poglądami, by teraz dowiedzieć się że jego wybraniec każe mu głosować na kogoś innego, bo właśnie dał się kupić obietnicą czegoś tam. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, hubio napisał(a):

No niestety:

Zwrot w sondażu. Nawrocki wychodzi na prowadzenie

Mieć cały aparat państwowy za sobą i media i przegrać z gościem który wyskoczył chwilę przed wyborami xDxDxD 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Monitory przedwczoraj przyszły także miałem możliwość porównania ich bezpośrednio jak z również z moim obecnym Dellem. Tutaj nie sposób nie wspomnieć o tym, że nawet Samsung Odyssey G7 S32DG70 mimo, że to również panel IPS miażdży jakościowo staruszka, nawet zostawiając te same 60Hz. Kolory były zaskakująco dobre i nawet czerń wydawała mi się idealna, a przynajmniej do czasu jak obok postawiłem OLEDa Odyssey G8 . Chyba nie będę jedyny, który stwierdzi że OLED ma efekt WOW, po włączeniu gry (Clair obscur expedition 33) obraz był po prostu magiczny - oczywiście komfort gry był tragiczny bo fpsy spadły z 60 do ledwo 30-40 (od 3060 Ti cudów nie można wymagać), niemniej jednak, stojąc na łące obok świecących drzewach czułem jakbym przeskoczył o generację do przodu w kwestii grafiki  no poezja. Także w grach nie mam nic do zarzucenia. Następnego dnia wziąłem się za testy w pracy, tutaj musiałem ograniczyć jasność do 0 i kontrast z domyślnych 50 na jakieś 20 bo inaczej czułem że biel wypala mi oczy. Następnie musiałem zmienić tryb na ciemny wszędzie gdzie się dało.. Po zmianie było już spoko, jakość tekstu perfekcyjna, nie byłem w stanie zauważyć żadnych problemów z ich wyświetlaniem nawet jak wsadziłem nos w monitor w ich poszukiwaniu. Generalnie po kilku godzinach nie czułem też jakiegoś większego zmęczenia oczu czy coś także raczej nie miałbym problemów z pracą na takim monitorze.   Wracając jeszcze do Samsunga Odyssey G7, tutaj czując że to właśnie powinien być mój wybór biorąc pod uwagę przewagę pracy biurowej nad grami naprawdę byłem skłonny go wybrać... ale niestety skreśliła go nie jakość panelu, bo moim zdaniem jest super i tak, tylko tragiczny interface.. co za oszołom wymyślił takie menu wraz z niewidocznymi małym przyciskami to nie wiem ale lepiej by robotę zmienił.. wisienką na torcie jest tryb gaming który zawsze włączał mi się domyślnie po uruchomieniu monitora, ignorując moje poprzednie ustawienia, co kończyło się wypalaniem oczu.    Tutaj byłem już skłonny zaryzykować i wziąć tego OLEDa do czasu jak doczytałem, że Samsung nie oferuje 3 letniej gwarancji na wypalenia, ba! oferuje jedynie 12 miesięcy gwarancji ogólnej. Takiego ryzyka nie chcę i odsyłam oba modele. Będę szukał innego IPSa (może tego LG 32GR93U-B) bo obecna ich jakość jest naprawdę dobra, albo zamówię innego OLEDa w tym rozmiarze, który będzie płaski i z pivotem i pojawi się w sensownej cenie, ale chociaż da to małe zabezpieczenie na wypalenie.    Moja konkluzja jest taka, że nie jest tak łatwo o uniwersalny monitor w obecnych czasach   
    • Ktoś pozjadał wszystkie rozumy i zapomniał spalić te kalorie.  
    • Skoro kupiłeś WOLED to wiedziałeś na co się piszesz 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...