Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Lameismyname

Gaming Mode wyłącza HT zmniejsza wydajność CPU dla tego tempy niższe.

Kup sobie normalne chłodzenie i nie kombinuj. Na Alfie 3 jest bajka na tym procku tempy niskie i wentyle będą ciche :E

26 minut temu, Lameismyname napisał(a):

to za te temperatury i ciszę wentylatora jestem w stanie poświęcić te parę FPS.

Jeszcze tak się zastanawiam co ten wentyl na radiatorze CPU ci odwala. Z wątku o GPU wychodziło, że to inno 5070 kręci ci po UV ~1500-1600 RPM pod obciążeniem, jak ten wentyl z CPU wychodzi głośnością po za to co generuje GPU to masakra bo samo GPU przy takim rpm jest już dość głośnawe, więc tym bardziej powinieneś zmienić chłodzenie na cpu jeśli to ci wychodzi poza GPU i przy tym nie radzi sobie z odprowadzaniem ciepła.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

@lukadd Ostatnio pykam tylko w CS2 i Starcrafta tak naprawdę.
Myślałem o ALF3 360 PRO ale nie przewidziałem jednej kwestii.
Główną wadą Arctica pod moje zastosowanie jest sposób mocowania go na procku.
Chciałbym zastosować termopad Gelid HeatPhase Ultra jednak może być ciężko bo przy montowaniu łatwo go można zniszczyć w tym przypadku.
Więc może ten Thermalright od kolegi @Send1N nie byłby złym rozwiązaniem... Przemyślę przez okres świąteczny i coś zamówię.

Opublikowano

Po ciul ci bulić za termopad na procku jak dobra pasta w zupełności styka w normalnym użytkowaniu i w gierkach.

Ja też dużo grywam w mało wymagające gry, teraz tłukę Drova indyka :E Ale jak najdzie ochota na coś bardziej wymagającego to ma działać po prostu i być cicho.

Opublikowano

@lukadd Tylko termopad założę raz i spokój. Pastę trzeba niestety wymieniać, a jedną z najbardziej irytujących rzeczy we współczesnych PC jest czyszczenie tych ząbków od ryzenów po paście.
Przemyślę co i jak. Fortisa trochę szkoda sprzedawać za bezcen ale trafiłby do domowej skrzynki i też by było.

Opublikowano

Pod względem osiągów pełna zgoda - pad jest co najwyżej porównywalny do pasty na IHS.
Chodzi bardziej o komfort, że wrzucę pada i mam spokój całkowity bezterminowo.

Odkąd pierwszy raz zaaplikowałem pada, to od tamtej pory kładę na co się da. Wiem, że bez sensu xD

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@lukadd Tylko termopad założę raz i spokój. Pastę trzeba niestety wymieniać, a jedną z najbardziej irytujących rzeczy we współczesnych PC jest czyszczenie tych ząbków od ryzenów po paście.
Przemyślę co i jak. Fortisa trochę szkoda sprzedawać za bezcen ale trafiłby do domowej skrzynki i też by było.

Jakie czyszczenie, montujesz to i z głowy masz czyszczenie zakamarków po paście, sam u siebie mam i żałuje, że tak późno się dowiedziałem o istnieniu tego gadżetu:

https://www.morele.net/thermalright-czarna-ramka-frame-bracket-do-procesora-am5-amd-asf-14455905/?utm_source=skapiec.pl&utm_medium=referral&utm_term=CPC5

Edytowane przez Godlike
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

No zauważyłem około 1 stopnia mniej, chociaż @Send1N i zresztą nie tylko on mowia ze różnicy żadnej nie ma ale nawet jeśli to prawda i ten 1 stopień mniej to jakis zbieg okoliczności to sama ramka fajnie pasuje pod procki AM5 i nie trzeba sie martwić ze gdzieś się coś niepotrzebnie upacka pasta ;)

Edytowane przez Godlike
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ciekawi mnie jak z kompatybilnością - na chłodzenia Thermalright pewnie pasuje ale na ALF 360 PRO?

To idzie pod chłodzenie. Odkręcasz fabryczne mocowanie procesora i zakładasz tą ramkę.

Opublikowano (edytowane)

Tak tak tylko czy nie ma kolizji z niefabrycznym mocowaniem Arctica. Pewnie nie.

PS. Grzebałem w BIOSie i ustawiłem opcję w AMD CBS aby iGPU była nieaktywna jeżeli wykryta zostanie dGPU.
Dzięki temu zabiegowi udało mi się urwać 2-3*C patrząc na odczyty.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

Też mam ta ramkę kupiona na Ali za chyba 20 zeta, tylko po to żeby tak procka nie czyścić z pasty😅 nie ma żadnych problemów z montażem chłodzenia na tej ramce czy to arctic czy fortis. Wszystko powinno pasować 

Opublikowano
9 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@Godlike W sumie fajny patent z tą ramką. Widziałem parokrotnie, wiem, że w intelach często je stosują ludzie. W sumie może się skuszę. Dzięki.
Ciekawi mnie jak z kompatybilnością - na chłodzenia Thermalright pewnie pasuje ale na ALF 360 PRO?

Alf Powinien pasować, ramka idealnie się licuje z prockiem. 

Opublikowano

Dzięki za info z tą ramką na AM5. Fajna sprawa. Własnie przy okazji finalizacji innych zakupów dorzuciłem jeszcze na Ali tą ramke Termalrighta (3.5$). Ona ma grubość 6mm, a są jeszcze inne AM5 z 6.5 i 7mm grubości i nie wiem, czy ta 7mm, by nie była lepsze.

18 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Tak tak tylko czy nie ma kolizji z niefabrycznym mocowaniem Arctica. Pewnie nie.

PS. Grzebałem w BIOSie i ustawiłem opcję w AMD CBS aby iGPU była nieaktywna jeżeli wykryta zostanie dGPU.
Dzięki temu zabiegowi udało mi się urwać 2-3*C patrząc na odczyty.

W moim przypadku wyłączenie wbudowanego gpu +1 stopień temperatury (błąd statystyczny). Chyba trochę takie komputerowe voodoo. :)

Opublikowano

To chłodzenie poradzi sobie z procesorem AMD Ryzen 9800X3D.

Dodatkowo również polepszy walory estetyczne zestawu komputerowego, w którym zostanie zamontowane ponieważ dysponuje podświetleniem argb.

Solidna konstrukcja od niemieckiego producenta, długa gwarancją, polska dystrybucja w cenionym i szanowanym sklepie.

https://www.morele.net/chlodzenie-wodne-arctic-liquid-freezer-ii-420-argb-acfre00109a-9948992/?sekcja=outlet

Opublikowano

Tak to wygląda u mnie, naprawdę sprawdza się ona przy czyszczeniu procka z pasty. Czyścić pastę z tych zakamarków to porażka a lubię sobie czasem kupić tanio chłodzenia i po testować jak się nudzi😅

20240623_125322.jpg

• Upvote 1
Opublikowano

@wallec Cena spoko, znajdźka też niezła jednak ja w budzie upchnę max 360 chłodnicę więc odpada. ARGB to dla mnie bardziej wada jak zaleta, chyba, że się da wyłączyć.
Generalnie wczoraj podjąłem decyzję i wziąłem Thermalrighta Phantom Spirit 120 z linka kolegi @Send1N
Doszedłem do wniosku, że ten phantom będzie wystarczający na moje potrzeby, a kosztuje ok. połowę tego co ALF 360 PRO.
Odpadnie mi przyszłościowy problem z padającą pompką czy rozszczelnieniem/potrzebą uzupełnienia płynu oraz jeżeli będę chciał założyć pada na procesor (nie aby poprawić temperatury, tylko aby nie mieć potrzeby wymiany pasty w przyszłości) to tutaj w przeciwieństwie do ALF nie będzie problemu.

Obie decyzje (tj. PS120 vs ALF360P) byłyby dobre na swój sposób tak naprawdę.

Opublikowano
8 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Generalnie wczoraj podjąłem decyzję i wziąłem Thermalrighta Phantom Spirit 120 z linka kolegi

Ja po przejściu przez Prolimatech Megahalems, Noctua czy Raijintek Nemesys nigdy już nie założę takich "kobył" na procesor. Wolę jakieś średnio półkowe AIO 240. Teraz przeważnie mają gwarancję 5 lat.

Opublikowano (edytowane)

@ju-rek Mi gabaryt nie przeszkadza. Z resztą, obecny Fortis 3 którego mam od lat to też kawał klocka.
@Tornado3 Tutaj pełna zgoda. AiO może mieć zbawienne działanie aby temperaturowo odciążyć kartę graficzną, co byłoby na plus. Co do zatrzasku, akurat przy moim GPU łatwo sobie z nim radzę palcem wskazującym prawej ręki od strony backplate. Kwestia wprawy.

No i jednej rzeczy nie przewidziałem... trochę poszedłem na żywioł bo jednak moja buda to kawał stodoły.
Nie sprawdziłem wysokości chłodzenia (157mm) i możliwości obudowy (CPU cooler height limitation: 155mm).
2 mm dużo/niedużo - akurat pleksa jest na ściance. Może się nagnie, może nie.

Teraz nie wiem czy nie anulować zamówienia cholera... Ktoś ma fizycznie to chłodzenie i jest w stanie zmierzyć? Chcę wiedzieć czy producent nie podał wymiaru z jakimś naddatkiem.

EDIT: Chociaż obecnie zamontowany Fortis 3 ma z wentylatorem niby 158mm, a w budzie jeszcze widzę niezły zapas.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano

@Tornado3 Przemyślę to. Myślałem, że już będę miał rozwiązany temat, a tu psikus. Teoretycznie mógłbym dzisiaj anulować zamówienie "bo nic się z nim nie dzieje" ale TR-Store to jakiś podmiot trzeci.
Co do chłodzenia, Fortis 3 który jest opisany jako 158mm na początku pracował u mnie z fabryczną sigmą i nie było żadnego problemu.
spc-fortis-3-cooler-height-PL.jpg

PS120--Model.thumb.jpg.10473aa131da5b7aafc81b9f450e32e0.jpg

Teraz to chłodzenie pracuje z noctua (redux z sygnatury) i wątpię aby było niżej bo to też 14cm z montażem na 12cm.
Przyłożę dzisiaj tą sigmę i zobaczymy. Nie bardzo mam jak wjechać do budy z miarką/linijką aby to dokładnie zmierzyć.

No nic, coś będę kombinował. W najgorszym wypadku spróbuję dzisiaj anulować zamówienie...