Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@galakty

W symulacji opon i aerodynamiki mają trochę braki, ale to duży krok naprzód po project cars, 

Nikt chyba niczego innego się nie spodziewał, projekt powstawał w bólach - ja nie i nie śledzę tej gry z tego powodu. Konkurencja dla Forzy i Rennsport. 

@tekknoLmu i rf2 są używane przez profesjonalne teamy wyścigowe. 

Nie da się w kilka lat od zera stworzyć czegoś porównywalnego z symulatorami od kunos, czy studio 397 od powyższych. 

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, galakty napisał(a):

Masakra, jeszcze gorzej niż myślałem. 

Low quality content. 

Ty bardziej śledzisz tą grę, myślisz że problem jest z fine tuningiem, czy ich silnik fizyki to taka kaszana i wszystkie auta tak się zachowują? To samo jest w Forzie Motorsport, ale tam odpowiedzialna jest za to cała fizyka gry. 

Edytowane przez MaxxGroo
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, MaxxGroo napisał(a):

@tekknoLmu i rf2 są używane przez profesjonalne teamy wyścigowe. 

Nie da się w kilka lat od zera stworzyć czegoś porównywalnego z symulatorami od kunos, czy studio 397 od powyższych. 

Czy gdziekolwiek jest wzmianka że PMR ma być grą na poziomie wymienionych? 

Skąd twoje założenie że to ma być gra na tym poziomie? 

Istnienie fizyki czy FFB w grze nie oznacza jednocześnie jakiegoś znormalizowanego stopnia zaawansowania ani kompletności implementacji funkcji. 

Studio nie przyszło z ulicy, ma doświadczenie. 

Gra będzie bardziej inkluzywna, multiplatformowa, niż kompetytywna. 

Przyjmując fakty do wiadomości unikamy nieporozumień. 

Czy gdzieś napisałem coś o lepszości, wyższości? 

Nie 

Piszę o mechanizmach sterowania. 

To jest uniwersalny koncept w tego typu grach. 

Po co te wycieczki do kogoś nie spełnionych oczekiwań? 

Jest duży wybór 

Edytowane przez tekkno
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Zas napisał(a):

No ale jak ma być na padzie? CARS 1 i 2 też były na padach niegrywalne. 

Ale twórcy zarzekali się że PMR będzie grywalny na padzie właśnie. To była główna zaleta, na konsolę i na padzie, bez super zestawu za tysiące złotych. Tak to reklamowali ;) 

Na dodatek chwalili się że BRINGEARPLUGS, teraz ludzie mają bekę bo to znaczyło że dźwięk jest tak zły, a nie dobry xD 

Ty bardziej śledzisz tą grę, myślisz że problem jest z fine tuningiem, czy ich silnik fizyki to taka kaszana i wszystkie auta tak się zachowują? To samo jest w Forzie Motorsport, ale tam odpowiedzialna jest za to cała fizyka gry. 

Dziś się dowiemy, z tego co słyszałem to nowe auta jak GT3, HY itp są tragiczne, ale jakieś starsze typu Audi90 itp podobno prowadzą się dużo lepiej. 

Mają też być mody więc uważam że dużo jest do naprawienia, ale start premiery będzie tragiczny i ludzie mogą szybko zapomnieć o tej grze :/ 

Powoli coś się pojawia:

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Kurde, ależ wielka szkoda... czyli nadal CARS 2 szczytowym osiągnięciem Bella...

Wygląd i buble w UI/ogólnych technikaliach to jedno, na ocenę fizyki mógłbym brać jakąś poprawkę (czy przejmowałem się skrajnie krytycznymi opiniami o CARS 1 i przeciętnymi o CARS 2?)... no ale jak widzę takie błędy AI (niczym w Rennsport, he he he...), albo słyszę właściwie same zarzuty, w tym "brak informacji z FF"... :/ No i te zakręty pokonywane ślizgiem przez hypercary... ja wiem, nawet w F1 czasem się udaje, ale...

Strasznie bym chciał, żeby to nie okazała się aż tak zła i brzydka gra. ale na razie trudno tu dostrzec światełko w tunelu. 

Ciekawe, na ile to kwestia użytego silnika - no ale ponoć to UE miał ich ograniczać w wykorzystaniu genialnego modułu fizyki... Czy jakakolwiek gra ma szansę zagrozić ACC i AMS2? :) 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Zas napisał(a):

Kurde, ależ wielka szkoda... czyli nadal CARS 2 szczytowym osiągnięciem Bella...

Wygląd i buble w UI/ogólnych technikaliach to jedno, na ocenę fizyki mógłbym brać jakąś poprawkę (czy przejmowałem się skrajnie krytycznymi opiniami o CARS 1 i przeciętnymi o CARS 2?)... no ale jak widzę takie błędy AI (niczym w Rennsport, he he he...), albo słyszę właściwie same zarzuty, w tym "brak informacji z FF"... :/ No i te zakręty pokonywane ślizgiem przez hypercary... ja wiem, nawet w F1 czasem się udaje, ale...

Strasznie bym chciał, żeby to nie okazała się aż tak zła i brzydka gra. ale na razie trudno tu dostrzec światełko w tunelu. 

Ciekawe, na ile to kwestia użytego silnika - no ale ponoć to UE miał ich ograniczać w wykorzystaniu genialnego modułu fizyki... Czy jakakolwiek gra ma szansę zagrozić ACC i AMS2? :) 

Jedna z YTubowych opinii

GamerMuscleVideos | Project Motor Racing – Where Does It Rank Among Top Racing Sims?

No ale koleś wie co robi i wie o czym mówi.

Inna opinia kolesia który podobno umie w setupy

Arnouts Setup Lab Project Motor Racing | Let's try to fix some Cars with setups

ale w powyższym filmie pokazuje stan gry "z pudełka", a nie to co można z niej wyciągnąć.

Oglądając ten film (tak pobieżnie, bo na cały szkoda czasu) byłem zażenowany jego minami, gdy jednocześnie w ustawieniach były ewidentne babole.

I jestem pewien, że on wie o co chodzi, tylko zrobił film pod tezę, że gra nie jest grywalna "z pudełka".

TAK, GRA NIE JEST GRYWALNA "Z PUDEŁKA" !

MOŻNA SIĘ ROZEJŚĆ
:)

ale ...

jeździłem przez 3 godziny "badając grunt".

Na pierwszy ogień

-----------------

Aston GT3 na Donington.

Nie da się jeździć jak nie zrobi się większości zmian w setup. Wręcz nie powinno się niczego pominąć.

Kluczowe są ciśnienia, dyfer, balans hamulców, zarządzanie masą, rozkład przełożeń.

Wtedy samochód jeździ i ... męczy.

Bo w tej grze jest znacznie więcej informacji z FFB niż w starszych.

Jak się w końcu zaczyna zasuwać, to ręce bolą, nie od wielkości sił, tylko od ilości różnorodnych drgań i częstotliwości ruchów kierownicą gdy jest wiele sygnałów i korekcji.

Bo opony w tej grze "żyją" i wszystko może być przekazane na kierownicy.

Stare GTki

------------

Mazda 797B

Prowadzi się bez zarzutu, dźwięk oryginalny.

Lister Storm

Wziąłem malowanie te które mają na pierwszym egzemplarzu który analizowali i nadal używają. 

Coś mnie podkusiło, żeby ustawić Zimę i zimne warunki, około 5*C.

Nie mogłem się dogadać z hamulcami, w końcu zrozumiałem że w tej temperaturze nie dogrzeję opon i nie zapewnię przyczepności, bo balans cały czas się zmienia przez uślizgi.

Fizyka działa.

Zauważyłem, że ma dziwny rozkład mas na kołach, krzyżowo duże różnice wagowe.

Wziąłem innego Listera i miał inne wartości mas, ale podobnie krzyżowy rozkład, tylko mniejsze różnice.

Tego już prowadziło się lepiej.

Ciekawostka, egzemplarz egzemplarzowi nierówny!

YTbery mówią prawie jednym głosem, że lepiej jeżdżą stare GT, a nowe GT3 słabo.

Mam odmienne zdanie, nowoczesna aerodynamika trzyma nowe nadwozia w ryzach i w zakrętach są precyzyjniejsze.

Stare GT trzeba w zakręt ułożyć.

Stare GT mają prostsze amortyzatory (mniej ustawień), tym samym nie można ich precyzyjnie dostroić tak jak nowe GT3.

LMDH

---------

Valkyrie

Podobno nie da się tym jeździć i w zakrętach lata driftem.

"A znajo co to trailbraking?"

Po zrobieniu dwóch, trzech setupów, dostrzegam wzorzec w ustawieniach, typowe ustawienia w zawieszeniu i nadwoziu działają.

Dźwiękowo jest podobno nierówno, bo niektóre silniki są z generatora.

OK, może na wszystko nie mieli licencji.

Ale jest wiele samochodów które brzmią oryginalnie i wyśmienicie.

(3440x1440, R7-5800X3D, RX6900XT, 32 GB RAM)

-------------------------------------------

Na start miałem 65-90 FPS na ULTRA.

Zmniejszyłem jakość na WYSOKIE i dochodziło do około 100 FPS.

Po dwóch godzinach gry miałem pierwszą zwiechę.

Po kilkunastu minutach drugą.

I od tej pory zaczęło działać 155 FPS VSync zgodnie z monitorem.

Przestawiłem ponownie na ULTRA i latało między 110-130 FPS.

Wystarczające jest ULTRA- czyli kilka ustawień Ultra przestawione na Wysokie i lata 155 FPS bez problemu.

Potem okazało się że w międzyczasie weszła poprawka 20 GB, która wymusiła restart gry i się doinstalowała.

Problem tej gry który może ją zabić jest w tym, 

że potrafili zrobić fizykę, ffb, grafikę, karierę,

ale nie dali graczom wstępnych, grywalnych ustawień.

To jest jak ruski czołg T-14 Armata pokryty "żółwiem" w ochronie przed dronami.

Świetny na paradzie, nijaki na frontowym polu.

Jeśli gra jest dedykowana konsolowcom, to na pewno się od niej odbiją.

Podobnie jak większość PC-towców.

Dłubanie w garażu nie jest popularnym zajęciem.

Edytowane przez tekkno
  • Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, zozolek napisał(a):

Żadnemu simowi graczy nie podbierze :E

Do prawdziwego sima to nigdy podejścia by nie miało, ale liczyłem na coś w stylu AMS2 z fajną karierą i retro wyścigami. Jarałem się na punkcie LMP, Audi90 GTO, RX-7 itp. 

Tymczasem chyba Forza Motorsport jest lepsza... O zgrozo. 

Opublikowano (edytowane)

No właśnie, grafika (nie, IMHO "nie potrafili" jej zrobić - widać, że starali się paletą barw rzeźbić w gównie, ale na takim silniku, właściwe pozbawionym współczesnego modelu oświetlenia, w tym krytycznie ważnego światła wolumetrycznego, to po prostu nie miało prawa się udać, nie mam pojęcia, na co liczyli...) plus ustawienia wstępne... Można by żartować, że Astony to i w Shiftach, i w CARS były niegrywalne bez dobrego setupu, no ale... to jest problem w grze dla przeciętnego odbiorcy, zwłaszcza, gdy trzeba naparwdę mocno wejść w setup, by go naprawić. 

Nie każde auto musi, i może nawet nie każde powinno prowadzić się idealnie, ale pierwsze wrażenie robisz raz. Zwłaszcza dzisiaj. 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)

Na dzień dobry ciśnienia opon są bardzo niskie. 

Nie ma mowy o wyrabianiu sobie zdania w takich warunkach. 

34 minuty temu, Zas napisał(a):

Nie każde auto musi, i może nawet nie każde powinno prowadzić się idealnie, ale pierwsze wrażenie robisz raz. Zwłaszcza dzisiaj. 

Podobny kontekst jak w FM na premierę. 

Gra w którą nie da się grać po uruchomieniu.

Nie będę jej nikomu polecał, wybielał jej problemy, czy w jakiś sposób bronił. 

Niech sobie żyje własnym życiem. 

Dobrze ze to nie jest online jak w Forzy. 

Ja sobie radzę, gra jest ciekawa. 

Jeszcze dużo rozkmin przede mną. 

Edytowane przez tekkno
Opublikowano

@galakty

Nie chce mi się poświęcać więcej uwagi tej grze, szkoda czasu. Jest wiele lepszych tworów, po co próbować szukać głębi setupów i ffb w czymś co jest kaszanką w tym momencie. 

Jardier ściga sie na torze? Pamiętam go tylko jako simracera skupionego wyłącznie na ACC, nigdy go zbytnio nie lubiłem, był bardzo hermetyczny w tym co robił i nie miał porównania do niczego innego, znał tylko ACC. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, MaxxGroo napisał(a):

Nie chce mi się poświęcać więcej uwagi tej grze, szkoda czasu. Jest wiele lepszych tworów, po co próbować szukać głębi setupów i ffb w czymś co jest kaszanką w tym momencie. 

Otóż to. Szkoda czasu, może wrócę za 6 msc sprawdzić. 

23 minuty temu, MaxxGroo napisał(a):

Jardier ściga sie na torze? Pamiętam go tylko jako simracera skupionego wyłącznie na ACC, nigdy go zbytnio nie lubiłem, był bardzo hermetyczny w tym co robił i nie miał porównania do niczego innego, znał tylko ACC. 

No jest specyficzny, a ściga się co prawda głównie na Clio CUP, chociaż filmy z KTM XBOW GTX też wrzucał. 

Nie znam innych simracerów którzy mają doświadczenie na torze i ograli PMR. 

13 minut temu, Dominix napisał(a):

Gra opisywana jako niesamowity symulator, chyba kombajnu ;)

Lepiej gdyby dali tam że to jest EA i by to lepiej wyglądało bo wiadomo że potrzeba jeszcze sporo czasu. 

I głównie o to chodzi, reklamowali jako super zaawansowany benchmark, super audio, fizyka, FFB. Tymczasem to arcade na konsolę i pada. 

To nawet nie jest beta, tylko pełna wersja!!!!

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, galakty napisał(a):

Ah uwielbiam dyrdymały o FFB i setupach...

To może opinia kogoś kto się realnie ściga na torze, a nie na kanapie.

Chcesz powiedzieć że to automatycznie cokolwiek oznacza ?

Tak, ten z kanapy siedzi w FFB i w setupach

i robi to tak dobrze jak ten co się realnie ściga jeździ tym co jeździ.

Jest się dobrym (a przynajmniej powinno) w tym co się robi.

A tak przy okazji

obecna sytuacja będzie świetnym papierkiem lakmusowym na to

co kto robi w internecie i jakim jest "autorytetem".

Czy wie o czym mówi ?  Czy tylko zarabia na tym pieniądze i to jego praca.

Dave Cam | To dramat i "grafika jak z 2008 roku". Project Motor Racing z pierwszymi opiniami

Cytat

(…) Podstawy fizyki jazdy to transfer masy przy hamowaniu, przyspieszaniu, zakrętach. Tutaj nie ma żadnego transferu (…) To jest tak nierealistyczne. Uważam, że Gran Turismo oferuje lepszy model jazdy" - stwierdza Dave Cam.

Ustawiłem to i te transfery jak najbardziej są.

Ale nie mam kanału na YT i nie wywieram wpływu na społeczność.

Czyli pan @DaveCam nie popracował nad grą, tylko dołączył do hajpującego mainstreamu.

A gazetka chcąc trwać pilnie o tym donosi.

Dla mnie te "autorytety" stają się żałosne.

Wielu chce mieć oglądalność i transmituje tony materiału ... jak jeździ.

Ale czy to cokolwiek wnosi ?

To, że ktoś na YT zamieścił kilkadziesiąt/kilkaset filmów na YT oznacza ni mniej ni więcej że nagrał te filmy.

Bardzo często to tylko zapis jego gry, bez jakichkolwiek informacji dla nas.

Tak się teraz robi internet.

Są od dawna wypowiedzi, co się stało z dzisiejszymi ludźmi, że wolą patrzyć jak ktoś gra w internecie,

zamiast grać samemu.

I nie chodziło tu o tę konkretnie grę, czy inną, tylko a samo zjawisko które jest już powszechnie znane.

Edytowane przez tekkno
Opublikowano

@tekkno nie należy brać informacji z 1 źródła, ale nie należy też odrzucać wszystkich i uważać się za jedynego najmadrzejszego. 

Nie wiem jaki jest problem z transferem masy w tej grze, być może masz rację, być może on - Nie działa trailbraking? Nie chce mi się w to wierzyć, bo takie coś to fizyka NFSa i Burnouta, a nie simcade i sima. 

Co do ludzi oglądających streamy to zjawisko znane od czasu wynalezienia pierwszego TV, ludzie oglądają, nic nowego. Jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego poczytaj książki o psychologii. Dlaczego wolą oglądać, niż grać? Z tego samego powodu, dlaczego oglądają TV, a nie czytają książki - granie wymaga zaangażowania, umiejętności, minimum wysiłku - oglądanie żadnego z powyższych. 

Opublikowano

Jesli wrzuca ktos setki filmow na yt i masz z tego mase subow widzow itp to znaczy ze te kontent jest w jakims stopniu wartosciowy, bo jakby nie byl, to by nikt tego nie ogladal, tym bardziej ze to nie sa jakies smieszne filmiki.

Widze ze tu jakas krucjata na content creatorow jest i co bo jak mowia zle o grze ktora mi sie podoba to znaczy ze oni sie nie znaja i sa do niczego :D

Jesli wiele kanalow, mowi o tym samym to znaczy ze cos jest na rzeczy+same opinie graczy i wiele tlumaczyc nie trzeba.

Zapowiadany byl profesjonalny symulator, wyszedl profesjonalny scam ;) ala rennsport. Czas pokaze czy uda im sie to jakos wyprostowac.

Opublikowano (edytowane)

@tekkno nie należy brać informacji z 1 źródła, ale nie należy też odrzucać wszystkich i uważać się za jedynego najmadrzejszego. 

Obejrzałem wiele opinii przed premierą, tak samo jak wy.

Nie było gry, były opinie tych którzy mogli ją przetestować przed premierą.

I to też jest ciekawostka, do czego potrzebni są ci ludzie, skoro gra jest kiepska ?

Jaki mieli mieć wpływ ?

Nie wymądrzam się, ale przez ostatnich kilka miesięcy robię ffb i setupy jak najęty

i przynajmniej mogę powiedzieć, że byłem na start gry przygotowany żeby ją prawidłowo przetestować.

Wystarczyły mi 3 godziny, żeby znaleźć w grze jej strukturę w zakresie kierowania i ustawień samochodów - dla mnie to jest najważniejsze, to jest baza.

Reszta jest oprawą i przynajmniej w czasie testu nie powinna przeszkadzać.

Początkowe okolice 60-70 FPS były grywalne tak jak na konsoli, lagi były tylko na Replay-ach.

Ale gra w kokpicie była płynna i nie przeszkadzała w skupianiu się na jeździe.

Jedyne co mogło potwierdzać problem, to wskazania licznika FPS.

A potem wydali patch i wydajność jest na oczekiwanym mentalnie poziomie, licznik FPS pozwala uspokoić emocje ;)

@tekkno 

Nie wiem jaki jest problem z transferem masy w tej grze, być może masz rację, być może on - Nie działa trailbraking? Nie chce mi się w to wierzyć, bo takie coś to fizyka NFSa i Burnouta, a nie simcade i sima.

Nie wiem kto ma rację, czy ja czy on, nie interesuje mnie to w takim ujęciu.

Fakty - przynajmniej te przedstawione - są takie, że co widzę opinię, to nikt nie wchodzi głębiej w ustawienia.

Wszyscy wsiadają jadą i narzekają.

A w okienku parametrów na temperaturach opon jak byk widać, że są na domyślnym poziomie.

Już samo to nie daje mi podstaw żeby odnosić się do tych opinii poważnie.

Ale o zgrozo, wszyscy na nie czekają, na tego typu opinie.

Trailbraking wychodzi gdy samochód się dobrze prowadzi.

A jeśli się nie prowadzi, to raczej nic nie wychodzi, co widać na większości opiniujących filmów.

Na razie ludzie, którzy mają lepsze pojęcie o ustawieniach w większości się nie wypowiadają.

Fakty są takie, że na razie tylko @GamersMuscle siedzi i rozkminia podstawy i podaje wskazówki.

Resztą się zlatuje na to sępie sabatowisko.

43 minuty temu, Dominix napisał(a):

Jesli wrzuca ktos setki filmow na yt i masz z tego mase subow widzow itp to znaczy ze te kontent jest w jakims stopniu wartosciowy, bo jakby nie byl, to by nikt tego nie ogladal, tym bardziej ze to nie sa jakies smieszne filmiki.

Widze ze tu jakas krucjata na content creatorow jest i co bo jak mowia zle o grze ktora mi sie podoba to znaczy ze oni sie nie znaja i sa do niczego :D

Jesli wiele kanalow, mowi o tym samym to znaczy ze cos jest na rzeczy+same opinie graczy i wiele tlumaczyc nie trzeba.

Zapowiadany byl profesjonalny symulator, wyszedl profesjonalny scam ;) ala rennsport. Czas pokaze czy uda im sie to jakos wyprostowac.

Nie chodzi o krucjatę bo mi się podoba czy nie.

Wiele kanałów na YT (większość?) nie robi treści na bazie wnikliwego analizowania.

Robią content z eventu którym jest sama ich jazda ("widzowie, napiszcie o czym chcecie żebym zrobił kontent") i bardzo często to jest gdzieś w podtekście test tego czy innego sprzętu.

To się sprytnie przenika, łączy i napędza.

"Celem dzisiejszego strima jest dobicie do 10.000 subskrypcji".

No jakież to wartościowe!

Wyżej napisałem, że najbardziej wartościowi twórcy w tematach analiz i wskazówek na razie milczą.

Spodziewam się trochę lepszych analiz z pod maski.

Edytowane przez tekkno