Skocz do zawartości

Intel Alder Lake - 12 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, wallec napisał(a):

dać BIOS z ~2023 

O starym mikrokodzie to już miesiąc temu było pisane, bo chodzi o niego, a niektóre biosy pozwalają na zmianę mikrokodu na starszy...

Chyba gdzieś pisałem, że rozważałem możliwość przylutowania płytki z dwoma kośćmi bios i przełącznikiem, aby mieć zmodyfikowany BIOS pod AVX512, bez ciągłego wygrywania starszego i nowszego, ale szybko porzuciłem pomysł. :E Jeśli ktoś ma płytę Z z dwoma kośćmi i przełącznikiem to można pobawić się bez lutowania, ale prościej po prostu kupić ryzena 9700.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

To nie chodzi o stary mikrokod bo ten można zaaplikować nawet na najnowszych biosach.

Stare biosy mają widoczną opcje IA CEP Disabled, która działa nawet na 13gen.

Kręcisz się jak **** w betoniarce:

b760 -> z automatu działa ia cep disabled na 14gen z literką K

chcesz ia cep disabled na 13gen z literką k -> szukaj starej rewizji biosu, wydanej zanim intel zablokował uv

Tutaj print screen z bios b660-g, wersja  2212, ostagtnia, która ma tą opcję

image.thumb.png.8e5d970e12ef074f146c8be2fe7491f8.png

Robisz normalnie uv

image.thumb.png.da457f89464bbed5b116c9b3409a6f6b.png

Na nowszych biosach odbijasz się od undervolt protection i clock stretching poniżej -0,125v

AVX512 działa na najnowszych biosa na procesorach z ovalnym logiem a nie kwadratowym tylko trzeba wyłączyć erdzenie

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, wallec napisał(a):

To nie chodzi o stary mikrokod bo ten można zaaplikować nawet na najnowszych biosach.

Stare biosy mają widoczną opcje IA CEP Disabled, która działa nawet na 13gen.

Kręcisz się jak **** w betoniarce:

Na razie to z tobą jest jak do ściany...

Ai CEP masz w bios bez problemu, nawet z najnowszym oraz pisałem, że Raptor Lake z pełnym cache L2 pozwala na UV, bo intel umożliwił wyłączenie ograniczeń w BIOS... Inaczej tą opcję możesz sobie zmieniać, ale nic się nie stanie.

Więc po co piszesz mi o oczywistościach z i9 13900k...

Mikrokod dotyczy sytuacji, gdzie to nie jest możliwe... Czyli Adler Lake oraz gen13 i 14 na Adler lake, ewentualnie jeszcze modele z przyciętym cache, gdzie jest aktywna blokada. Intel w ten sposób tworzył półki cenowe, dodając sztuczne ograniczenia. Przy 14gen zdjęli ograniczenia na pełnym Raptor Lake, bo Ryzen ich mocno przyparł do ściany. Pełny Raptor Lake to wszystkie procesory K gen13, 14, i7, i9 oraz 14600 i 14600t, tam bez problemu zrobisz UV, bo intel na to pozwolił.

Tylko spamujesz oczywistościami poruszanymi miesiąc temu i nawet nie wiesz o czym jest rozmowa.

A logo to kiepski wskaźnik, po prostu trzeba patrzeć na rocznik i tydzień produkcji oraz typ matrycy.

Eh. Ignoruję już tą betoniarkę choroszczy, bo tylko czas marnuje, ale może komuś innemu przyda się podsumowanie.
Możliwe że sam utonąłem w internetowym bagnie. :E 

Opublikowano

Na 13gen czyli pełnym raptor lake na b760 nie ustawisz bez kombinacji ia cep disabled nawet na 13900k…

I to nawet na mikrokodzie

mikrokod da tylko opcję svid voltage offset do poziomu -0,125v bez undervolt protection 

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, wallec napisał(a):

Na 13gen czyli pełnym raptor lake na b760 nie ustawisz bez kombinacji ia cep disabled nawet na 13900k…

I to nawet na mikrokodzie

mikrokod da tylko opcję svid voltage offset do poziomu -0,125v bez undervolt protection 

Tylko że jest to możliwe, więcej niż 50-100mv mnie nie interesuje. 

Już tak jest nasrane w Internecie że trudno dociec co jest od czego, bo jeszcze producenci robią po swojemu... Więc może zbyt wcześnie na Ciebie naskoczyłem, spodziewając się tego co zawsze. :E

Edit. Jednak zwracam honor i przepraszam. Sam zgubiłem się w tym partactwie intela. Gdzieś po 2024r znowu to zablokowali. 

• Upvote 1