Skocz do zawartości

Intel Alder Lake - 12 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Doamdor napisał(a):

@musichunter1x  Nie ma sensu tak nisko schodzić z PL, wydajność wtedy jest fatalna, sprawdź z PL od 50W, tutaj masz moje porównanie 14600K z 245K.

Oczywiście, że nie ma, ale on lubi uskuteczniać masochistyczne "zabawy" %-) 40-50 wat to moim zdaniem absolutne minimum, to nie ma być laptop.

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem PL należy dostosować do wydajności chłodzenia, ale nie należy za bardzo "głodzić" procesora. Minimum PL, to maksymalna wydajność/Wat, a maksimum PL, to takie, gdzie chłodzenie zapobiega throttingowi termicznemu.

@musichunter1xdostosowuje PL do tego, aby było 60 fps w grach. Tutaj jednak można nie trafić na wymagającą grę i z czasem się okaże, że trzeba podnieść PL, aby było 60 fps.

Edytowane przez wamak
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, tomcug napisał(a):

Oczywiście, że nie ma, ale on lubi uskuteczniać masochistyczne "zabawy" %-) 40-50 wat to moim zdaniem absolutne minimum, to nie ma być laptop.

Robi z procesora inwalidę. :E

Opublikowano
19 minut temu, tomcug napisał(a):

Zacznijmy od tego, że bez ręcznego ustawienia CPU tylko wrzucanie limitów z biosu to najgorsze co można zrobić ;) Bo już przy limicie 65W jest tragedia przy auto ustawieniach.

Dzisiaj po 4.5roku padła bateria dzisiaj na Z690 Panie Intel wrzucaj szybciej NVL bo się platforma sypie :hihot:

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, sideband napisał(a):

Zacznijmy od tego, że bez ręcznego ustawienia CPU tylko wrzucanie limitów z biosu to najgorsze co można zrobić ;) Bo już przy limicie 65W jest tragedia przy auto ustawieniach.

To swoją drogą, ale przy tym, w co on celuje (14-16 watów), nawet dobrze skalibrowane nastawy dadzą beznadziejną wydajność...

1 minutę temu, sideband napisał(a):

Dzisiaj po 4.5roku padła bateria dzisiaj na Z690 Panie Intel wrzucaj szybciej NVL bo się platforma sypie :hihot:

U mnie jeszcze nie padła, a mam jedną Z690 od nowości (ASRock Extreme) :lol2:

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, tomcug napisał(a):

To swoją drogą, ale przy tym, w co on celuje (14-16 watów), nawet dobrze skalibrowane nastawy dadzą 

14-16W to sprawdzałem minimalny użyteczne power limit w nowoczesnych grach. 

Ogólnie 50-65W mi nie przeszkadza, ale jestem ciekaw, jak to ma się niżej.

Sprawdziłem już 44W i jest porównywalnie lub minimalnie gorzej od ryzena 5500 z perfekcyjnym ramem. Tamten już trzymał 59-60fps, a do PT brakuje mi karty, ale ponad 40fps tez wypluwa bez problemu, a z dobrą kartą to pewnie +50fps na PT, wysokie tłumy i PT. :E

Za tydzień upewnię się że wszystko dobrze tam działa, bo liczyłem na lepszy wynik.

Edit. Batman Arkham Knight przy 20W chodzi gorzej niż r5500 przy 16W (60fps), może porównywalnie do 13-14W, bo nie trzyma 60fps, a czasem nawet 50.

Chyba trzeba jeszcze pogrzebać w BIOS, bo liczyłem na lepszy wynik.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano

W HWinfo nie widać na tej płycie, kiedy napięcie na baterii jest poniżej 3V?

Vbat.thumb.png.a736cd0797e64d8044d271bf945a0ad8.png

3 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Przy i9 14900K wydajność/W rośnie przy obniżaniu PL gdzieś do rejonów 65W. Przy 35W już praktycznie jeden kit. Oczywiście to RaptorLake, więc nieco inaczej może być niż przy AlderLake.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kyle napisał(a):

Przy 35W już praktycznie jeden kit. Oczywiście to RaptorLake, więc nieco inaczej może być niż przy AlderLake.

Raptor Lake powinien być nieco lepszy przez usprawnienie produkcji krzemu i większy cache. Adler Lake H0 może mógłby być świetny, gdy intel pozwolił na normalny UV i mocniejsze oc ramu.

Co się ostanie z testów to trafi do najbardziej efektywnego energetycznie PC <200W, pracującego w ciszy. Taki Steam Machine at home :E

Opublikowano
19 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Sprawdziłem już 44W i jest porównywalnie lub minimalnie gorzej od ryzena 5500 z perfekcyjnym ramem.

Przy dobrze ustawionym RAM powinien być lekko szybszy Intel, ale to są groszowe różnice. Na starym BIOS-ie powinno UV działać.

Opublikowano
22 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

14-16W to sprawdzałem minimalny użyteczne power limit w nowoczesnych grach. 

Sprawdziłem już 44W i jest porównywalnie lub minimalnie gorzej od ryzena 5500 z perfekcyjnym ramem. Tamten już trzymał 59-60fps, a do PT brakuje mi karty, ale ponad 40fps tez wypluwa bez problemu, a z dobrą kartą to pewnie +50fps na PT, wysokie tłumy i PT. :E

Za tydzień upewnię się że wszystko dobrze tam działa, bo liczyłem na lepszy wynik.

Edit. Batman Arkham Knight przy 20W chodzi gorzej niż r5500 przy 16W (60fps), może porównywalnie do 13-14W, bo nie trzyma 60fps, a czasem nawet 50.

Chyba trzeba jeszcze pogrzebać w BIOS, bo liczyłem na lepszy wynik.

Wyłącz ht jak chcesz mały pobór i dobra wydajność 

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, tomcug napisał(a):

Przy dobrze ustawionym RAM 

Na razie jest 3433mhz 14-14-14-30, 4-4-16, 4-8, 6-12, trfc 320, trefi 32768.

Ale ryzen miał uv 54mv oraz 4000mhz cl16...

Heh Valve niedawno wysłało mi ankietę na ryzenie, a teraz drugą 2 dni później na Intelu :E

Stary bios na pewno pozwoli na UV? Szukałem takiego ze zmianą mikrokodu, ale wyszło że na Adler Lake lub H0 jest to niemożliwe. Pobrałem nawet ~4.02, gdzie był wspomniany multi microcode.

Edit. Oh jeszcze dodam że płyty z efektywną sekcją i standardowy vsoc zostawia więcej mocy dla rdzeni. Na ryzenie już nie da się lepiej niż tamta a520i ac. :E

Edit.2 Sprawdziłem przy jaki PL osiagnie wydajność minimum r5500  16W i dopiero ~26W zachowuje się podobnie w Batmianie, czyli 60fps z pojedynczymi, drobnymi dropami, które bardzo trudno wymusić.

Opublikowano
32 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Stary bios na pewno pozwoli na UV?

Jednak niekoniecznie, miałem przeświadczenie, że CEP można było wyłączyć na 12. generacji, a tu tylko dla Raptora jednak.

Ale tu gościu normalnie robi offset bez przejmowania się CEP i niby to działa xD Choć, żeby CEP nie robił problemów, to trzeba by zrobić tak naprawdę globalny offset VID, jak pokazywał ziomek na filmiku:

Ale nie wiem, czy na procach bez "K" w ogóle można to ruszyć, nigdy nie próbowałem. Kombinuj, może coś z tego będzie, może nie.

Opublikowano
Godzinę temu, Kyle napisał(a):

W HWinfo nie widać na tej płycie, kiedy napięcie na baterii jest poniżej 3V?

Tylko kto to sprawdza? ;)

Nie ma w biosie monitoringu to zapewne dlatego nie pokazuje info jak słaba bateria ;)

Ona miała 0.5V także musiała paść z dnia na dzień ;) 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, tomcug napisał(a):

Ale tu gościu normalnie robi offset bez przejmowania się CEP i niby to działa xD Choć, żeby CEP nie robił problemów, to trzeba by zrobić tak naprawdę globalny offset VID, jak

pokazywał ziomek na filmiku:

Ale nie wiem, czy na procach bez "K" w ogóle można to ruszyć, nigdy nie próbowałem. Kombinuj, może coś z tego będzie, może nie.

Na procesorach K każdego typu można wyłączyć AI CEP.

Ac loadline już się bawiłem, to właśnie unika CEPa, ponieważ żądania sprzętu zgadzają się z tym co dostaje. Jedynie umknęło mi że trzeba loadline lvl ustawić tak samo jak AC /DC Loadline, więc teraz wiem dlaczego miałem dziwne wyniki wczoraj, bo AI CEP się załączył, przez za dużą różnicę.

Dziś instynktownie tam zmieniałem i było dobrze,a teraz po filmie ustawiłem je chyba trochę lepiej i różnica w CPU Z jest marginalna. 

Obecnie mam:

CPU Cache Ratio 33, aby obniżyć taktowania Ring, przez co zostaje więcej prądu dla rdzeni.

AC, DC Loadline 0.6 zmienione z 1.3 oraz level 3.

Teraz zmieniłem na jeszcze niżej - 0.4 i jest ciut lepiej, W CPUZ skok z 2760 na 2840 przy 20W.

@wallecHT kompletnie nic jie zmieniło w moim przypadku. Za nisko uderzam z PL :E

Opublikowano
44 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

CPU Cache Ratio 33, aby obniżyć taktowania Ring, przez co zostaje więcej prądu dla rdzeni.

Przy tak śmiesznych watach ten ring w ogóle dobija do 3,3 GHz? xD