Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Noctua nigdy nie była ładna :E 

Bo ma działać jak każdy inny komponent. Czy ktoś ocenia estetykę elektroniki monitorów EIZO? Raczej nie, bo estetyka jest podporządkowana funkcjonalności, a nie odwrotnie. ;)

Tak to widzę, a przynajmniej tak mogłoby być, gdyby specyfikacja była dobra, a urządzenie wydajne. Kupując komponent, chcę, żeby dobrze działał, a nie zachwycał wyglądem.

1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Noctua nigdy nie była ładna :E 

Zawsze mi się podobała, zwłaszcza że Noctua nie da się pomylić z żadną inną marką. Chłodzenia i wentylatory od Noctua zawsze sprawowały się świetnie. :) 

Co do wyglądu to są gusta i guściki. 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Bez przesady, wieże jak każde inne - kawałek "amelinion" z miedzią itd. Wentylatory też u konkurencji da się coś podobnie żywotnego znaleźć.
Jak patrzyłem testy swojego Thermalrighta Phantom Spirit 120, to wydajność podobna w 2,5x droższych Noctua.
Nie zrozum mnie źle - lubię i szanuję kupno rzeczy "Premium" ale wtedy kiedy to "Premium" ma sens - nie lubię czuć się jak frajer, którego się goli z kasy dla zasady

Uwierz mi słyszałem sporo wentylatorów, łącznie z tymi o których wspominasz, bo znajomy ma to chłodzenie Thermala i kulturą pracy to nawet nie stało koło tego co reprezentuje Noctua.

Wentylatory w tym chłodzeniu to jest dla mnie dramat. Kumpel sam na nie narzekał zaraz po kupnie a ja mu mowie ze chłodzenie Noctua jest drogie właśnie przez wentylatory, zaoszczędziłeś i masz to, za co zapłaciłeś.

Przychodzi do mnie i mówi ze go rozpierdala to ze mój komputer jest bezgłośny, nie ma różnicy czy jest włączony, czy nie.

Tak że Noctua jest droga, ale nie bez powodu.

Wydajność, spoko, bo wreszcie to wentylator, ale kultura pracy... 0, nie dość ze nie można zejść z obrotami poniżej 500-600 rpm to jeszcze hałasują już przy tej prędkości.

Na wygląd nie zwracam uwagi, ale szczerze mi się kolor Noctuy zawsze podobał, patrząc od razu wiadomo kto coś ma w budzie, bo nikt inny nie robi takich wentylatorów.
Dla mnie wentylator ma mieć 0 dbA w idle przepychając powietrze tak aby chłodziło podzespoły a w obciążeniu nie przekraczać 28 dbA. To mi zapewnia tylko Noctua. Maja bezgłośne łożyska i są naprawdę niezniszczalne.
Pierwszą kupiłem w 2009 roku i działa do dziś jak nowa. Tak że sens kupowania Premium jest tutaj jak najbardziej, dla ciebie wentylator to tylko wydajność stąd może nie widzisz tutaj sensu.

Sporo ludzi nie rozumie ich filozofii, oni nie robią najwydajniejszych wentylatorów perse, oni robią najwydajniejsze wentylatory zoptymalizowane pod jak najcichsza prace.

Ich nazwa i logo sowy to nie jest przypadek ;)

noctua_logo_by_bladerider_d4lntfu-pre.thumb.jpg.b2d544449405c69f7861d5bb913e48c4.jpg

• Upvote 5
Opublikowano

@Kadajo Nigdzie nie piszę, że produkty noctua są złe, tylko, że są przepłacone do tego co oferują. W takim TR TS 120 wymieniam 2 wentylatory i mam prawie to samo za praktycznie pół ceny.
Noctua Redux którego miałem na Fortisie 3 nie rzucił mnie na kolana, wcześniej mój kumpel się lubował w produktach tej firmy i jakoś też chłodzenia które miał i wentylatory w obudowie nie spowodowały u mnie opadu szczęki.
Coś jak rozwiązania thermal grizzly - kupujesz w ciemno i wiesz, że jakość, jednak w czystej kalkulacji jest po prostu drogo. Ja jeżeli chodzi o sprzęt lubię taki, który ma rewelacyjny stosunek ceny do jakości.
Jak ktoś jest gotowy do zapłacenia 2-3 krotności za produkt kosmetycznie lepszy, dopieszczony, to jego sprawa ;) 

Opublikowano
8 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

@Kadajo Nigdzie nie piszę, że produkty noctua są złe, tylko, że są przepłacone do tego co oferują. W takim TR TS 120 wymieniam 2 wentylatory i mam prawie to samo za praktycznie pół ceny.
Noctua Redux którego miałem na Fortisie 3 nie rzucił mnie na kolana, wcześniej mój kumpel się lubował w produktach tej firmy i jakoś też chłodzenia które miał i wentylatory w obudowie nie spowodowały u mnie opadu szczęki.
Coś jak rozwiązania thermal grizzly - kupujesz w ciemno i wiesz, że jakość, jednak w czystej kalkulacji jest po prostu drogo. Ja jeżeli chodzi o sprzęt lubię taki, który ma rewelacyjny stosunek ceny do jakości.
Jak ktoś jest gotowy do zapłacenia 2-3 krotności za produkt kosmetycznie lepszy, dopieszczony, to jego sprawa ;) 

To jak zawsze rozbija się o to czego potrzebujesz, ty lubisz sprzęt taki który ma rewelacyjny stosunek ceny do jakości, ja lubię sprzęt taki który spełnia moje wymagania :)

I te "prawie" dla mnie robi dużą różnicę. Bo właśnie te "prawie" sprawia ze jeden sprzęt jest warty ceny a drugi to tylko pozorna oszczędność. 

Tak jak jedna osoba powie ze wentylatory na 2000 RPM są ok a inna nie wychodzi powyżej 800 RPM, bo już dla niej to generuje hałas.

Tak jak LCD FALD to PRAWIE Oled

Jak 5080 16GB to PRAWIE 4090

itd. itd. itd.

Opublikowano
11 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Sporo ludzi nie rozumie ich filozofii, oni nie robią najwydajniejszych wentylatorów perse, oni robią najwydajniejsze wentylatory zoptymalizowane pod jak najcichsza prace.

Ich nazwa i logo sowy to nie jest przypadek ;)

Nie tłumacz im tego tylko pisz jak ja - NA KOLANA PRZED JAŚNIE PAŃSKIM MAJESTATEM NAJŚWIĘTSZEJ NOCTUY BOŻEJ! Potwierdzam każde Twoje słowo - moja NH-D14 jest ze mną od czasów i7-2600K i w przyszłości posadzą ją na 9800X3D. Będę z niej korzystał dopóki będą wypuszczane kompatybilne przejściówki pod kolejne sockety i to jest kolejny mega plus tej firmy - długowieczność nie tylko jeśli chodzi o jakość produktów ale też o ich wsparcie na lata.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

@caleb59@KadajoSekta widzę Noctua -  im dawniej kupiłeś tym bardziej odstawali od konkurencji wtedy, dziś już wiele firm konkuruje, a tym bardziej od nh14 kupisz lepszego. Zwłaszcza pod mocniejsze procki niż wasze.
Masz lepszą wydajność za 3x mniejszą cenę, zestaw montażowy za 5 lat np będzie kosztować 1/10 tego

unnamed.thumb.png.6f667c8f6eb8850580bdb0a53ab63222.png 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

@caleb59@KadajoSekta widzę Noctua -  im dawniej kupiłeś tym bardziej odstawali od konkurencji wtedy, dziś już wiele firm konkuruje, a tym bardziej od nh14 kupisz lepszego. Zwłaszcza pod mocniejsze procki niż wasze.
Masz lepszą wydajność za 3x mniejszą cenę, zestaw montażowy za 5 lat np będzie kosztować 1/10 tego 

I znowu tylko wydajność... Wy czytacie to co się pisze czy nie ? :E 

Nie ma na rynku chłodzenia które miałoby wydajność Noctu'y z zachowaniem profilu glosnosci jaki ona ma.

PRAWIE mnie nie interesuje :D

Nawet testy nowego dual tower'a G2 pokazują, że jest najlepsze.

Tak, drogie jak cholera, ale nadal najlepsze i najcichsze :D

A dlaczego ja go nie mam ? 

Ano dlatego ze i tak nigdy nie kupie procesora który w peaku będzie brał więcej jak 160W a do tego "14" z dual fanem w zupełności wystarcza nie przekraczając 700/400 RPM i 28dbA.

Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

I znowu tylko wydajność... Wy czytacie to co się pisze czy nie ?

Ale to nie ma co dyskutowac, to jak gadac z kims kto  bierze najtnasze chlodzenie w gpu pod UV, a z kims kto bierze Suprima dla absotutnej ciszy i wydajnosci ;) Czy tu cos trzeba tlumaczyc?? Chyba nie :D 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Co ma AIO do chłodzenia klasycznego.

Tak jak mowie, nie czytacie, potem włazicie w środku rozmowy i rzucacie wykresami.

Dobra koniec tego offtopa, to nie jest temat o chłodzeniach tylko o Ryzenach.

Edytowane przez Kadajo
Wywalilem niepotrzebne wzburzenie... :)
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Czy ty jesteś jakiś upośledzony

Moderator - a osobiste wycieczki - widać że to nie żarty tylko prawdziwe zaślepienie - pokazałem odnośnie decybeli ze jest wydajniejsze chłodzenie w 25db - a temat nei był o air bo była mowa też o AIO od Noctua - ja też EOT

Dobra jak tylko jak air chodzi - to rozumiem - czytałem ale pewnie pobieżnie jak widać NH-D15 g2 jest królem:
vlcsnap-2024-12-16-16h33m50s287.jpg.webp

dalej taki Za 250żł 98% wydajności 
https://www.proshop.pl/Chlodzenie-CPU/ID-Cooling-FROZN-A720-BLACK-Chlodzenie-powietrzem-procesora-Max-33-dBA/3293292

Spoko wzburzenie w necie ... wybaczam jak jest co:)

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano

Misiu przeczytaj dokładnie rozmowę od pierwszego postu @Phoenix..

Nie wiem też jak można nie zauważyć MOJEGO postu gdzie napisałem ze AIO mnie nie interesuje, skoro przeczytało się podobno dokładnie rozmowę.

Albo nie przeczytałeś dokładnie całej rozmowy, albo zrobiłeś to bez zrozumienia.

Co do "wycieczek" to wyedytowałem swój post przed twoim wiec, mam nadzieje ze tego ci nie trzxeba tłumaczyć :D

• Upvote 1
Opublikowano

9800x3d jest w sferis za 1830zł

16 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Ale Noctua być może zaskoczy 10 letnią gwarą, a to już coś co jest trudne do wyliczenia. Noctua to również mega serwis, i zadowolony klient. Cenią się, ale są osoby które wolą kupić Noctua niż kolejnego składanego Chińczyka. 

gorzej jak wyceni nowe chłodzenie na okolice 1k zł

ale wiadomo to sprzęt dla koneserów. Zwykły zjadacz chleba kupi do ryzenów jakieś chłodzenie do 200zł 

teraz są dobre promocje na towery za 150zł

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Misiu przeczytaj dokładnie rozmowę od pierwszego postu @Phoenix..

Nie wiem też jak można nie zauważyć MOJEGO postu gdzie napisałem ze AIO mnie nie interesuje, skoro przeczytało się podobno dokładnie rozmowę.

Albo nie przeczytałeś dokładnie całej rozmowy, albo zrobiłeś to bez zrozumienia.

Co do "wycieczek" to wyedytowałem swój post przed twoim wiec, mam nadzieje ze tego ci nie trzxeba tłumaczyć :D

No przecież ja wszystko zrozumiałem i napisałem jasno że nie ma sensu dyskutować i licytować się na siłę co kto woli a jaki przykład podałem chłodzenie gpu. Bo ja cię doskonale rozumiem ale też rozumiem pogląd kogoś innego. Tylko to dyskusja do nikad bo każdy ma swoje preferencje :D 

image.jpeg.c952dc2961a4dc7965ed759993b026c4.jpeg

56 minut temu, Kadajo napisał(a):

Pytanie jest jedno, jak będzie z jego kultura pracy i jak długo ta kultura się utrzyma.

Jak będzie tak jak z wentylatorami (w co trochę wątpię, bo wreszcie to AIO gdzie mamy płyn) to czapki z głów.

Zalew aio na rynku jest tak duży że jeśli nie będą mieć czegoś niestandardowego i stawiam cenę aio 1500-2000zl to się nie przebija. Dziś zwykle aio silver monkey kosztuje 230zl 360mm a wszystkie te aio mają zbliżoną wydajność to będzie produkt tylko dla koneserów. Sam się pokusiłem o taniego navisa na test i różnica między 2x droższym silent loop 2 to tylko różnica w cenie 🤣

Opublikowano

Nad jednym możemy się zgodzić - konkurencja jest dobra, dlatego możemy się spierać i każdy wynajdzie coś dla siebie.
Gorzej jakby było tak jak za komuny... jedno chłodzenie i to trzeba się zapisywać w kolejki xD 

A co do długowieczności noctuy, akurat nie wiedziałem. 
Dla mnie to duży plus jeżeli producent wypuścił chłodzenie naście lat temu i nadal produkuje do niego przelotki aby można było posadzić na najnowszych socketach.
Dlatego też pod tym względem wolę AMD od Intela.

• Like 1