Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale dlaczego przedsiębiorca, który miał biznes w COVID z określonej branży ma dostać 500 000 zł na łódź, houseboat, mieszkanie, domek letniskowy pod wynajem, który po roku może opchnąć, a zwykły Kowalski nie? Ile miejsc pracy to przynosi? Jakie plusy dla gospodarki? Dlaczego przedsiębiorcy z innych branż, które COVID zmiótł z powierzchni ziemi nie mogą dostać takiego wsparcia? Dlaczego wspieramy wydawanie kasy na czyiś pasywny dochód kosztem podatników?

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
50 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Teraz o to pytasz?

Pytam dlaczego części społeczeństwa to odpowiada? Dlaczego marnotrawienie publicznej kasy jest ok jeśli robi to ich ulubiona partia?

KPO chyba po to miało być, przepalone na głupoty ale nie na rzeczy budujące gospodarkę. Co byśmy za bardzo Niemców nie gonili.

obraz.png.f4f8ae007dcef8543845cb9662b314e7.png

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, KiloKush napisał(a):

Ale dlaczego przedsiębiorca, który miał biznes w COVID z określonej branży ma dostać 500 000 zł na łódź, houseboat, mieszkanie, domek letniskowy pod wynajem, który po roku może opchnąć, a zwykły Kowalski nie? Ile miejsc pracy to przynosi? Jakie plusy dla gospodarki? Dlaczego przedsiębiorcy z innych branż, które COVID zmiótł z powierzchni ziemi nie mogą dostać takiego wsparcia? Dlaczego wspieramy wydawanie kasy na czyiś pasywny dochód kosztem podatników?

Gdyż żyjemy w Rzeczpospolitej przyjaciół Polin państwie teoretycznym gdzie ludzie na zmianę od 20 lat wybierają PiS i PO i kłócą się oto kto jest większym złodziejem 

Opublikowano

Ja jestem pewny, że zarówno PiS jak i PO chciało dobrze z KPO. Bez żadnych wątpliwości winna jest tu rosyjska agentura i rosyjskie służby. Zresztą tak samo jak w kwestii banderowskiej flagi na koncercie. wUkraińcy też chcieli dobrze.

Opublikowano
3 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Odin. O nim między innymi mówiłem, ze bredzi, przez nieznajomość tematu.

@Karro. Co zabawnego?

Tacy jak on bredzą aby nabijać wyświetlenia. Natomiast ujemne iq tego typa działa na jego kanał jak kiedyś przycisk turbo w kompie.

Opublikowano
14 minut temu, SM_M4E5TRO napisał(a):

GW + Onet :hahaha:

Nie no, przecież wiadome, że to wina PISu. Tuskowcy bronili sie jak mogli przed nabijaniem na lewo kieszeni kabzą ale Ci źli pisowcy sie uparli i i tak im napchali tych pieniedzy

To, ze Twoja RussiaTV tego nie poda, to nie znaczy ze to fikcja :)

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, ryba napisał(a):

To, ze Twoja RussiaTV tego nie poda, to nie znaczy ze to fikcja :)

Bardzo ciekawe

Czym jest ta moja RussiaTV po pierwsze

Bo zabawnie to brzmi od kogos kto wrzuca kałowską pisemną tube propagandowa

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Upiorne jest to (choć oczywiste i wiadome) jakim szambem jest cały system. Firmy piszące wnioski, itd. Na każdym szczeblu syf. :(

Wrzucam to jeszcze raz:

To nie jest przyklad wymyslony, tylko opisany z zycia :) Ktos chce namiar na firme zeby sprawdzic jak dziala system donosow?

• Confused 1
Opublikowano
23 minuty temu, voltq napisał(a):

Słabe to nie trafiłeś w ogóle 

Z czym nie trafił? Tuskowe tłumoki dają na jachty, konserwatywne tłumoki od Morawieckiego dały na zboczeńców.

A teraz PiS próbuje odwracać kota ogonem dokładnie tak jak KO.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, voltq napisał(a):

Słabe to nie trafiłeś w ogóle 

"Pisowski" KZ moze byc? Czy dopiero jak republika to poda dalej to bedzie prawda?Screenshot_20250812-2246492.thumb.png.c28eb42fd8ff4d304070b92c4f82c476.png

Edytowane przez ryba
  • Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jako przeciwnik systemu dotacyjnego pragnę niektórym coś uzmysłowić.

Cześć pieniędzy pozyskanych przez Polskę w ramach KPO to pożyczka, a część dotacja. 

Czy z KPO polska będzie korzystać czy nie, odnoszę się tu głównie do tej części dotacyjnej, to składkę z której ta dotacja jest finansowana i tak zapłacimy i nikt nam nie obiecał, że będzie niższa jeśli z KPO nie skorzystamy. 

Zatem jak ktoś pyta czy wpłynie na rozwój Polski wypłynięcie pieniędzy z Polski w formie składki i brak ich powrotu w formie dotacji finansowanej z tej składki, to zapraszam z powrotem do szkoły podstawowej na lekcje matematyki. 

Żyjemy w systemie jakim żyjemy, opartym o dotacje. Jeśli nie chcemy z tego korzystać trzeba wyjść z Unii i skierować się w zupełnie inna stronę (ja to w sumie nawet nie wiem jaką). 

Co do tych jachtów. Mój brat ma małe gospodarstwo na terenie zalewowym, ale zanim się ktoś zesra, powiedzmy że ziarno też potrafi zachorować na COVID. Jak nam przyjdzie do głowy otworzyć wypożyczalnie motocykli turystycznych, powiedzmy takich:

https://www.honda.pl/motorcycles/range/touring/gl1800-gold-wing/specifications-and-price.html#model=gl1800_tour_dct_2025&bike=goldwing&colour=nh-a30m_digital_silver_metallic

to będzie to karygodne czy nie?

Oczywiście, że też będziemy jeździć na tych motocyklach, oczywiście że będziemy także jeździć na tych motocyklach. Tak jak prawie każdy przedsiębiorca auto firmowe używa do celów prywatnych. 

Oczywiście także to, że wypożyczalnia faktycznie będzie funkcjonować. 

A może powinniśmy w to miejsce kupić 20 motocykli klasy 125, bo wtedy to już nie będą dobra luksusowe i nikomu nie puszczą zwieracze?

Zapewne są nadużycia przy pozyskiwaniu środków z tego KPO, bo są przy każdych tego typu źródłach finansowania. Jednak zostajemy w tym systemie i pozostajemy częścią zachodu,  albo zmieniamy system, wychodzimy z Unii, wprowadzamy cła (bo bez tego nasze firmy zostaną zmiecione z powierzchni gleby przez dotowaną konkurencję z zagranicy, lub tą finansowaną przez mafie ze wschodu), przyjaźnimy się z tymi na których teraz niektórzy nie są wstanie patrzeć. tak mam na myśli również Ukraińców, i zobaczymy co będzie licząc na to że będzie dobrze. 

Edytowane przez Suchy211
  • Like 2