Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

wypada się przywitać, więc część! Panie i Panowie. Kiedyś byłem na pclab ale z wiadomych względów :) znalazłem miejsce tutaj.

Mam prośbę o o opinie i porady, obecnie używam strix 4080 z procesorem 14700K czy jest sens przesiadać się na 5080 czy odczekać do kolejnej serii? z tego co wyczytałem różnice w wydajności to około 10% co sądzicie?

Edytowane przez juan
Opublikowano

hot spot wygląda słabiutko, a gdy temp przekracza 65 stopni wentylatory dostają jobla na kilka sekund. Screen jest wykonany przy uruchomionym GTA 5

IMG_2587.jpeg

UV nie robiłem bo w sumie nie wiem jak, muszę się dokształcić :)

Opublikowano (edytowane)

tak tak, pisałem że już zamówiłem, czekam aż dotrze, 

kusi mnie żeby termopady też wymienić ale skoro mówicie że po 2 latach nie ma sensu to je zostawię 

Edytowane przez juan
Opublikowano (edytowane)

Wow, delta 39 stopni.

Termopady lepiej zostawić stare, jeśli podczas zdejmowania radiatora nie rozsypią się. Jak dasz nowe termopady, to wystarczy że będą minimalnie grubsze lub znacznie twardsze, wtedy będzie słabszy docisk radiatora do GPU.

Edytowane przez wamak
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Kolejny temat gdzie komuś wypompowało pastę na RTXie. PTM na rdzeń załatwi sprawę.

images?q=tbn:ANd9GcTyHpP_RdknDuTcdXp7YdT

23 minuty temu, juan napisał(a):

kusi mnie żeby termopady też wymienić ale skoro mówicie że po 2 latach nie ma sensu to je zostawię 

Nie ruszaj fabrycznych padów to nie ampere i czas krypto gdzie zmiana padów faktycznie mogła przynieść jakieś korzyści podczas kopania jak zbiłeś 20 stopni na pamięciach :E w twoim przypadku nie ma to najmniejszego sensu a tylko możesz niechcący pogorszyć sprawę, hotspot jest brany z samego rdzenia gpu to nie jest tak że to jest raportowany najgorętszy punkt z całego obszaru PCB ;) 

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Panowie, bardzo dziękuję za powyższe sugestie, a wszystkim tym którzy nie zrobili tego zabiegu polecam go wykonać. Screeny mówią same za siebie :) jak na to patrzę to ciężko uwierzyć. Zarzuciłem zdjęcia, z GPUZ, w trakcie jest uruchomiona GTA Enchanced, dla porównania macie w poprzednim poście jak to wyglądało, a wyglądało fatalnie. Dodałem też foto jak wyglądała pasta po rozbiórce.

Jeszcze raz wielkie dzięki :), nie sprzedaje, poczekam na 6xxx.  

IMG_2627.jpeg

IMG_2625.jpeg

IMG_2621.jpeg

IMG_2620.jpeg

• Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano

@juandlatego Asusowi się należny wielki kop w dupę, przy serii 4000. Dopłacasz nieraz 800-1000zł względem tańszych kart do topowego Strixa, żeby mieć ciszę i chłód. Niestety przez to, że zaoszczędzili na karcie, znam przypadki, gdzie karta już po 8-12 miesiącach od zakupu zachowywała się jak Twoja.

Jedyne co mi nie pasuje na Twoim screenie to rpm wentyli. Nie masz ich na sztywno ustawionych przypadkiem ? Owszem temperatury spadły kolosalnie, ale rpm wentyli masz w okolicach 1900. To jest stanowczo za dużo jak na Strixa i w zależności od Biosu powinno być 1100-1300rpm i temperatury lekko ponad 60 stopni.  U Ciebie jest 54/66HS stopni, ale za to trochę odrzutowiec jak wcześniej przy HS 105 stopni, bo 1900rpm.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

u mnie minęły dokładnie 2 lata od zakupu ale problem byl juz wcześniej, myślę że po 1,5 roku. 

Oczywiście, wentyle szły na sztywno na 60% ale tylko dlatego żeby wyniki porównać do screena sprzed wymiany pasty, ponieważ wtedy też były ustawione na 60%.

Wieczorem ustawię na auto i wrzucę screen

Edytowane przez juan
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

karta działa zajebiscie, w stosunku do tego co było to przepaść, wentylatory nie wskakują na wysokie obroty po ustawieniu ich w trybie “auto”.

Mam jeszcze jedno pytanie i proszę o opinie, u syna w kompie jest STRIX 3080 OC, puściłem go na furmark na 10min, poniżej wrzucam screen. Zmienić pastę na procesorze czy termo pady na nowe też?

IMG_2632.jpeg

Edytowane przez juan