MarcoSimone 672 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia @tomcug to w zasadzie po co ten temat o CEP? Skoro i tak trzeba wszystko ręcznie ustawić
tomcug 2 441 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 7 minut temu, MarcoSimone napisał(a): to w zasadzie po co ten temat o CEP? Skoro i tak trzeba wszystko ręcznie ustawić Bo ja wiem, czy trzeba. Zostawisz na auto, to też będzie działać, tylko z wyższą temperaturą
Kyle 200 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) To może inaczej: jakie PLUSY ma włączenie IA CEP a jakie PLUSY ma wyłączenie IA CEP? Edytowane 28 Sierpnia przez Kyle
tomcug 2 441 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia 6 minut temu, Kyle napisał(a): jakie PLUSY ma włączenie IA CEP Dodatkową stabilność przy zbyt niskim napięciu 2
SebastianFM 344 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia @Kyle, buildzoid z kanału Actually Hardcore Overclocking to bardzo obszernie tłumaczy w swoich filmach. W skrócie. CEP to jest zabezpieczenie. Jeżeli sekcja zasilania jest słaba, to mogą występować spadki napięcia np. przy nagłym zwiększeniu obciążenia. Porządne sekcje zasilania nie mają z tym problemu. CEP ma za zadanie wykrywać spadki napięcia, przez monitorowanie i porównywanie rzeczywistego napięcia z tym jakie powinno być. Przy wystąpieniu spadków napięcia włączany jest Clock stretching. Minusem CEP jest to, że AC Loadline musi mieć taką samą wartość jak DC Loadline czyli, że przy włączonym CEP nie można zmniejszyć AC Loadline czyli nie można ustawić UV. 2
MarcoSimone 672 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia @SebastianFM czyli jak kolega ma Z690 Hero to Mu CEP potrzebne jak świni siodło, bo sekacja tam raczej dobra. A musi to wyłączyć aby zrobić UV. A bollec zrobił z tego złotego gralla 1
SebastianFM 344 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia @MarcoSimone, zauważ, że ten temat jest właśnie o tym, żeby wyłączyć CEP. On się jedynie niepotrzebnie upierał, że na płytach Gigabyte samo wyłączenie CEP będzie miało taki sam skutek. 1 1
Kyle 200 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Film od wpływie tej funkcji na zachowanie napięcia:
wallec 820 Opublikowano 28 Sierpnia Autor Opublikowano 28 Sierpnia (edytowane) W dniu 27.08.2025 o 22:36, KPX napisał(a): żeby nie było na sucho to mam płytę jak @wallec i może nie i5 a i7 14700KF, ale sprawdziłem na szybko z ciekawości - no u mnie jest duża różnica, jakbym zrobił undervolting IA CEP enabled IA CEP disabled Ciekawe czy będzie to działać stabilnie, wynik ładnie skoczył Po to ustawia się IA CEP na disabled. -13 stopni na CPU +10% wydajność Edytowane 28 Sierpnia przez wallec
tomcug 2 441 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Ale ta różnica nie wynika wallcuś stricte z CEP, a z AC/DC Loadline. 2
wallec 820 Opublikowano 28 Sierpnia Autor Opublikowano 28 Sierpnia Ale jak tego nie wyłączysz to możesz sobie klikać i klikać a i tak się będzie odpalać clock stretching i będzie spadać wydajność jak tylko spróbujesz obniżyć napięcie o więcej niż 0.025(?) :-)
tomcug 2 441 Opublikowano 28 Sierpnia Opublikowano 28 Sierpnia Ale to nie znaczy, że uproszczenia, które stosujesz, są zgodne z prawdą (bo nie są) 2
JacekRTX 257 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia (edytowane) Włączyłem sobie to IA CEP na disabled i tadam - mój wynik single w cpu z bechmark Edytowane 29 Sierpnia przez JacekRTX
X360 84 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia 11 minut temu, JacekRTX napisał(a): Włączyłem sobie to IA CEP na disabled i tadam - mój wynik single w cpu z bechmark Mam troszkę lepiej:)
JacekRTX 257 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia 20 minut temu, Karro napisał(a): mało ,duzo? Jeśli chodzi o IA CEP włączone/wyłączone to nic się w zasadzie nie zmieniło, tylko popykałem w Forzę 5 i wydaje mi się że jest trochę chłodniej, tak co najmniej 5 stopni mniej.
Phoenix. 4 730 Opublikowano 29 Sierpnia Opublikowano 29 Sierpnia Masz plyte gigusia wiec przeczytaj temat bo samo wylaczenie nic nie wnosi 2
marcin_o26 16 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września jakaś *ujowa ta rada dałem na disabled, jak w pierwszym poście, zyskałem całe 200 pkt w R23 a cep cieplejszy o 15 stopni (z 60 na 75 stopni) płyta asrock b760 pro rs
JacekRTX 257 Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września (edytowane) U mnie ścięło w cpu z wydajność o połowę, więc jadę na auto i mam to w nosie Edytowane 2 Września przez JacekRTX
tttomek 0 Opublikowano 4 Września Opublikowano 4 Września @SebastianFM to na koniec prośba o podsumowanie: co zmienić w UEFI i jakie wartości ustawić na płycie Gigabyte Z790 aby zbić temperatury 14600K? Z góry dziękuję.
wallec 820 Opublikowano 4 Września Autor Opublikowano 4 Września W dniu 2.09.2025 o 15:15, JacekRTX napisał(a): U mnie ścięło w cpu z wydajność o połowę, więc jadę na auto i mam to w nosie Multi masz gituwa mocna, a single musiało ci się przełączyć na ecore albo coś szło w tle
Doamdor 1 796 Opublikowano 7 Września Opublikowano 7 Września Miało być chłodniej, energooszczędnie, kręcisz Pan.
Kyle 200 Opublikowano 7 Września Opublikowano 7 Września W dniu 4.09.2025 o 09:58, tttomek napisał(a): co zmienić w UEFI i jakie wartości ustawić na płycie Gigabyte Z790 aby zbić temperatury 14600K? Najprościej, to ustawić niżej limit mocy.
JacekRTX 257 Opublikowano 8 Września Opublikowano 8 Września W dniu 28.08.2025 o 19:28, wallec napisał(a): @JacekRTX proszę o test Tyle mi wypluło w cb23
wallec 820 Opublikowano 8 Września Autor Opublikowano 8 Września Masz nad czym pracować, 15% poniżej normy 1
Rekomendowane odpowiedzi