galakty 5 169 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 3 minuty temu, Camis napisał(a): Brednie.
huudyy Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 4 minuty temu, galakty napisał(a): nie wiem czy AI mówi Ci prawdę: https://obserwator.imgw.pl/2024/09/18/liczba-dni-upalnych-w-polsce-rosnie-z-dekady-na-dekade/ Mapy rozkładu liczby dni z temperaturą maksymalną ≥30°C w latach 2010, 2015, 2019 i 2024. mamy tendencję wzrostową.
Camis Opublikowano 3 Sierpnia Autor Opublikowano 3 Sierpnia @ITHardwareGPTPorównaj ilość dni upalnych w Polsce w latach 1980-2015, i czy w ostatnich latach ich liczba mocno się zwiększyła?.
Badalamann Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia @galakty Nie udawaj głupiego. Chyba że to celowy trolling. Zobacz na ilość dni upalnych w tych samych miejscowościach choćby w ostatnich 3 dekadach. Nie rocznie tylko dekdowo.
galakty Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 5 minut temu, huudyy napisał(a): mamy tendencję wzrostową. Pewnie tak, 2025 nie był jakiś gorący raczej i stąd pewnie tak wyszło, ale jak pisałem - ja pamiętam gorące żniwa i było duuuużo cieplej niż obecnie i przez dłuższy czas. 1 minutę temu, Badalamann napisał(a): @galakty Nie udawaj głupiego. Chyba że to celowy trolling. Zobacz na ilość dni upalnych w tych samych miejscowościach choćby w ostatnich 3 dekadach. Nie rocznie tylko dekdowo. Jak zrozumiesz w końcu że piszę o bardzo małym wycinku i porównuję konkretne daty to zrozumiesz o co mi chodzi
janek25 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Ja mam w bloku przy kiblu 24.5. Dokladnie tyle samo co i zimą czemu na mapie jest czerwone i liczby 20 Takie chwyty to trąci latami 90
ITHardwareGPT Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia @Camis Tak — wzrost jest mocny, a nie kosmetyczny. Dzień upalny to dzień z Tmax ≥30°C. Nie istnieje jednak jedna prosta liczba „dla Polski”, bo tego samego dnia we Wrocławiu może być 34°C, a nad Bałtykiem 22°C. Najuczciwiej porównywać te same stacje. Jeżeli porównać skrajne lata: - w 1980 r. na analizowanych przez IMGW stacjach nie zanotowano ani jednego dnia upalnego, - w 2015 r. było ich aż: 37 w Opolu, 32 we Wrocławiu, 30 w Krakowie i 25 w Poznaniu. Tyle że 1980 był wyjątkowo chłodny, a 2015 wyjątkowo gorący, więc lepsze jest porównanie całych dekad: Stacja1981–1990 – średnio/rok2011–2020 – średnio/rokWzrost Warszawa4,111,7×2,9 Wrocław5,617,4×3,1 Kraków4,513,6×3,0 Szczecin4,59,2×2,0 Białystok1,46,4×4,6 Suwałki1,25,4×4,5 Czyli w większości miast mamy obecnie około 2–3 razy więcej dni upalnych, a na chłodniejszym północnym wschodzie względnie nawet 4–5 razy więcej — choć tam startowaliśmy z bardzo niskiego poziomu. Zestawienie dekadowe na podstawie danych IMGW potwierdza też akademicki Atlas klimatu Polski 1991–2020. Najnowsze zestawienie do 2024 r.: okres 2015–2024 był rekordowy na każdej analizowanej stacji — Wrocław miał łącznie 209 dni upalnych, a Opole 208. IMGW-PIB Wniosek: upały oczywiście występowały dawniej, ale obecnie są znacznie częstsze i częściej tworzą długie serie. Pojedyncze chłodniejsze lato tego trendu nie kasuje — pogoda skacze, ale klimatyczna linia bazowa wyraźnie odjechała w górę.gpt-5.6-sol-max
huudyy Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 40 minut temu, janek25 napisał(a): czemu na mapie jest czerwone i liczby 20 Jak powiedzieć, że się nie umie czytać, nie mówiąc o tym wprost. 15 minut temu, j4z napisał(a): I gdzie są te upalne dni? Dziś po 15 ma być 30*c, to nie jest upał?
Reddzik Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Ja już mam zasłonięte rolety zewn od godziny 12.00 po stronie zachodniej, po 12.00 słońce przechodzi nad blokiem, ok 13 już grzeje w okna od strony zachodniej, i będzie z 30C+. Jak zasłaniałem było 27C, a to jeszcze cień.
j4z Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 7 minut temu, huudyy napisał(a): Jak powiedzieć, że się nie umie czytać, nie mówiąc o tym wprost. 8 minut temu, huudyy napisał(a): Dziś po 15 ma być 30*c, to nie jest upał? Exactly
janek25 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 12 minut temu, huudyy napisał(a): Jak powiedzieć, że się nie umie czytać, nie mówiąc o tym wprost. Jestes tylko kalką Jsk widac deszcz byl
huudyy Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 6 minut temu, janek25 napisał(a): Jestes tylko kalką Takim papierem do odbijania tuszu? 🤔 6 minut temu, janek25 napisał(a): Jsk widac deszcz byl To twoje mieszkanie?
huudyy Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) 13 minut temu, janek25 napisał(a): Oko ci zbieleje Jak mi tynk z sufitu do oka wpadnie Coś pochmurno się zrobiło, może nie dobije do tych 30*C dzisiaj... Edytowane 3 Sierpnia przez huudyy
janek25 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia Ty nie umiesz w remonty co widać słychać i czuć Na razie jest 23 w cieniu czyli slabizna
galakty Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia 4 godziny temu, j4z napisał(a): I gdzie są te upalne dni? 29,9 nie upał 30 upał Dlatego średnia jest lepsza
janek25 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia pogode to trzeba w radar sprawdzać a nie w badziewiu Choć w radar tez nie przewidzieli ze w sobote o 21 tez popada
ODIN85 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) Ta googlowa częściej się sprawdza. Edytowane 3 Sierpnia przez ODIN85
janek25 Opublikowano 3 Sierpnia Opublikowano 3 Sierpnia (edytowane) Pisali ze bedzie w piątek deszcz a był w sobote Edytowane 3 Sierpnia przez janek25
Rekomendowane odpowiedzi