Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No w sumie nie było źle. 14 dni gdzie zdychałem od słońca a jeszcze miesiąc lata.

9 minut temu, lukadd napisał(a):

W całokształcie to ja nie będę narzekał na lato. W moich rejonach było całkiem przyjemne, nie idealne, ale przeważnie bardzo przyjemne już od maja co ważne przez większość lata do dziś.

Było sporo dni pod 30 stopni, a tak to te ~22-26 i co najważniejsze nie padało za dużo. 

Teraz to wiadomo, jesień już atakuje z doskoku i zaraz zima :E Ale mimo, że 3 dni padało teraz pod rząd to kolejny tydzień jeszcze będzie bez deszczu i 22-25 stopni i może w porywach nawet więcej :E 

Rowerkiem się sporo wyjeździłem, sporo popływałem w lokalnych ciepłych wodach więc sezon uważam za przynajmniej dobry. Takie mega mocne 7+/10, a nawet i 8 z minusem bym dał w skali na 10 :E 

.

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano

U mnie takich dni minimum 30 to było z 20-25 w to lato. Więc dobrze ogólnie.

Ale gdzie masz jeszcze miesiąc lata? Już się nie zapowiada, raczej taka złota jesień się zaczyna w porywach może 28 gdzieś pyknie najwyżej. Jak ktoś będzie miał szczęście :E 

Opublikowano
1 godzinę temu, sino napisał(a):

Że co? Skąd to wziąłeś? Od płaskoziemców z tego tematu?

Z życia, mocium panie.

Przyjmijmy, że 25° to upał i jeżeli będziesz miał taką temperaturę dzień w dzień, to masz upalne lato.

Jeżeli jednego dnia jest 30°, drugiego 20°, to średnia też wyjdzie 25° ale subiektywnie taka pogoda w kratkę już nie jest taka upalna.
Idąc dalej, jeżeli jednego dnia jest 35°, a dwa kolejne po 20°, to znowu średnia wychodzi 25° ale jeszcze bardziej subiektywnie robi się chłodno.

Kolejny czynnik, jeżeli w połowie kraju jest 35°, a w połowie 15°, to tak samo średnią masz 25°. Połowa kraju będzie uważać, że to gorące lato, połowa, że zimne.

Warto rozumieć jak są liczone statystyki i to że jak globalnie jest ciepło, nie znaczy że lokalnie też.

Jak rano jadąc do pracy w lipcu, koło 10 muszę się zastanawiać czy zakładać bluzę bo termometr ledwo 16° pokazuje, to to nie jest ciepłe lato, ciężko nawet latem nazywać.

Nie wiem czy są już dostępne dane za lipiec, tuta mam jedynie wykres ale widać, że generalnie Gdańsk pod średnią. https://pl.weatherspark.com/h/m/84138/2026/7/Historyczne-warunki-pogodowe-w-miesiącu-lipiec-2026-w-Gdańsk-Polska#Figures-Temperature

Opublikowano
21 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

Przyjmijmy, że 25° to upał i jeżeli będziesz miał taką temperaturę dzień w dzień, to masz upalne lato.

Jeżeli jednego dnia jest 30°, drugiego 20°, to średnia też wyjdzie 25° ale subiektywnie taka pogoda w kratkę już nie jest taka upalna.

25 to upał dla mnie (w domu). Oficjalnie upał to >=30  st. Podobnie lato to 1 czerwiec-31 sierpień (ludzie liczą to kalendarzowo od 22 czerwca), a ponieważ początek czerwca był chłodny więc lato wyjdzie średnie wg normy GO. A 30 i 20 to jeszcze bardziej upalnie niż 2x 25.

Kolejny czynnik, jeżeli w połowie kraju jest 35°, a w połowie 15°, to tak samo średnią masz 25°. Połowa kraju będzie uważać, że to gorące lato, połowa, że zimne.

Bez przesady, nawet w kuriozalnym styczniu tak nie było: https://obserwator.imgw.pl/2026/02/16/charakterystyka-wybranych-elementow-klimatu-w-polsce-w-styczniu-2026-roku/ - gdzie temperatury długi czas się różniły o 5 st, ty zaś mieszkasz chyba w Gdańsku, a tam zawsze dużo zimniej niż w Warszawie. Ludzie jeżdżą nad morze by się ochłodzić :)

Jak rano jadąc do pracy w lipcu, koło 10 muszę się zastanawiać czy zakładać bluzę bo termometr ledwo 16° pokazuje, to to nie jest ciepłe lato, ciężko nawet latem nazywać.

To są normalne temperatury letnie. Dla Gdańska: https://klimat.imgw.pl/pl/climate-normals/TMAX_AVE - 22,6 st średnio w lipcu w czasach GO i min 14,2 st (max-y to max-y dzienne, suma z 30 lat podzielona przez 930 dni). Dla Warszawy 25,2 i 14,5. Gdy płaskoziemcy uważają 20 st za nienormalność, a żeby zrobić taką średnią to na 1 upał 30 musi być dzień z 20.

Opublikowano
4 godziny temu, sino napisał(a):

Bez przesady, nawet w kuriozalnym styczniu tak nie było

Wiesz co to przykład? :heu:

Poza tym przełom czerwca lipca, to dzień czy dwa taka różnica się trafiła. Zerknij na 14 stronę tego tematu, SE kraju >30°, NW ledwo ledwo 20° z Gdańskiem wyróżnionym na 16° ;) 

Opublikowano
W dniu 20.08.2026 o 08:21, AndrzejTrg napisał(a):

A dodam do tego że zimy też były inne, nawaliło w listopadzie, stopniało w marcu

Ale nie wszystkie, poza tym... no cóż, koszty ogrzewania wyglądały wtedy inaczej. Choć czasem przy nieszczelnych oknach była masakra pomimo zaworów otwartych na full... no ale - nikt nie je...ł tonami soli na chodniki, i w sumie jak ten śnieg spadł i leżał, to się ubił, posypali to piachem i nie było tragedii, a teraz spadnie, posolą, zrobi się błoto, spadnie więcej - potem płynie przez dwa dni... spodnie, buty - wszystko uj...e jak stół w TVN-ie... 

W dniu 20.08.2026 o 11:30, Bono_UG napisał(a):

Bo za dzieciaka ciepły tydzień to był kaaaaaaaaaaaaaaaawał czasu, a teraz te dwa cieplejsze miesiące pyk i już jesteś we wrześniu.

Ale ja mam też na myśli swoje czasy szkolne, gdzie oczywiście czas też wolniej płynął, a w lecie rzecz jasna były wakacje... mimo wszystko wdaje mi się, że wcale nie było tak zimno, jak się teraz mówi. Tak, śnieg potrafił spaść w październiku... zdaje sie, że kilka lat temu też spadł. Tak, bywało zimno w maju... no ale czerwiec to już naprawdę zaczynał okres świetnej pogody z pojedynczymi chłodnymi deszczowymi dniami. 

Teraz masz niby te upały, ale co z tego, jak poprzeplatane czasem, gdzie przez tydzień-dwa jest czasem pogoda kompletnie do d... i temp. nawet poniżej 20 st. C. 

Powtarzam, jeśli faktycznie to jest objaw "ocieplenia", że Europa północna się ochładza - to walczmy z nim, ale nie z chochołami. 

W dniu 20.08.2026 o 18:24, Bono_UG napisał(a):

Otóż to. Jak musiałem w tym roku w lipcu z samego rana wyjechać z domu pociągiem, to się cieszyłem jakbym los na loterii wygrał, że trafiłem na dzień, gdzie było pod 30 st. i nie musiałem rano zakładać jakiejś koszuli dodatkowej na t-shirt, a potem tego nosić ze sobą. :) 

Opublikowano

Globalne ocieplenie nie oznacza, że wszędzie będzie ciepło. Inna globalna temperatura, to inna dynamika pogody, bo będą inne rozkłady wyżów, niżów.
A północna Europa jak najbardziej może się ochłodzić jeżeli Prąd Zatokowy osłabnie i nie będzie podgrzewał tego rejonu.

Problem ze wspomnieniami taki, że nie wszystko się pamięta. Niemożliwością jest, że bite 2-3 miesiące jest ciepło i słonecznie. Przy takiej pogodzie co roku byłaby susza i ze żniw nici. A pamięć właśnie taką pogodę podpowiada z dzieciństwa, nie pamięta się tych deszczowych, nie pamięta które lato faktycznie było gorące, a które raczej chłodne, które suche, a które mokre. Ba nie pamiętam z czasów studiów, choć kojarzę, że któryś z wypadów pod namiot (przełom lipca sierpnia) był zdecydowanie mokry, prawie cały czas siąpiło. Nawet ostatnia dekada, to muszę się posiłkować zdjęciami, żeby przypomnieć sobie, który rok był upalny, a który nie.