Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, skunRace napisał(a):

Dokładnie rolety świetna sprawa, zwłaszcza, że robisz sobie piwnice wtedy jak jest taka potrzeba i salę kinową do oglądania filmów, czy grania nawet w środku dnia. Przy okazji upałów czuć różnice w temperaturze między pokojem w którym były spuszczone, lub nie.

@galakty w wątku o tv, gdzie wklejałem paski na oledzie, akurat widać kawałek rolet. Jak ich nie spuścisz całkowicie to masz takie mały otworki, które w zupełności wystarczają do oświetlenia pokoju, a słońce nie wali bezpośrednio w okno na pełnej. Piwnice robisz jak je spuścisz do samego końca jak jest taka potrzeba. Tak naprawdę najlepsze rozwiązanie to rolety plus klima ;) 

C17FkZk.jpg

Co to za TV? Co tu się odwaliło z nim?

Opublikowano

Akurat najlepiej to jest mieć wszystko. ;) Rolety zewnętrzne fajnie opóźniają nagrzewanie się pomieszczenia. Do tego można zostawić lekko otwarte na szparki, dzięki czemu dobrze się śpi. Rano jest lekki półmrok, więc nie przeszkadza we śnie, a po przebudzeniu oczy nie umierają po zobaczeniu dnia. Nie ma też ukropu w pomieszczeniu do południa. Potem - wiadomo - klima w ruch. Ja w każdym pokoju (od 15 do 40m2) mam nawiewy po 2,6kW i jets to więcej, niż trzeba. Chciałem słabsze, ale akurat nie było. Chodzi sobie to na minimalnym biegu i jest chłodno. Czasem nawet aż za.Dla mnie ważne, żeby nawiewy nie były blisko miejsc, gdzie się siedzi, bo nieprzyjemnie tam dmucha zimnym. Ale pewnie są i tacy, co to lubią. Do kompletu we wnętrzach pomieszczeń rolety rzymskie, żeby się obcy nie gapili w okna wieczorem i wsio. Do pełni szczęścia wszystko do Home Assistant i samo się ustawia tak, jak trzeba zależnie od pory dnia i pogody. W teorii, bo praktyka jest upierdliwa. :D 

Opublikowano

Ja pierd.... przez tydzień u mnie ma być non stop okolice 37C w nocy ponad 20C, popiepszona w tym roku ta pogoda. 

Ja u siebie mam złożone rolety termiczne, i całkiem spoko się sprawdzają, bez nich w pokoju (niestety okno mam na południową stronę) miałem okolice 33-34 C, teraz 28C, nie przekracza. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, galakty napisał(a):

U mnie 2,6kW i musiałem wieczorem skręcić bo w nóżki zimno :E 

Ja miałem puszczony tryb auto, czasami ręcznie ustawiałem na połowę mocy nawiewu i przy takim układzie termometr w salonie gdzie jest jednostka pokazywał mi 23 stopnie w pozostalych pomieszczeniach miałem 24-25. (Na klimie miałem niby ustawione, że ma trzymać 25 stopni) W mieszkaniu tylko rolety wewnętrzne w oknach, a że są na 3 strony świata to mam praktycznie ciągłą ekspozycję na słońce

Bez klimy w porównywalnych warunkach zewnętrznych były przedział 28-30.

Zobaczymy jak to będzie po kilku dniach tych upałów.

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
55 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Ja miałem puszczony tryb auto, czasami ręcznie ustawiałem na połowę mocy nawiewu i przy takim układzie termometr w salonie gdzie jest jednostka pokazywał mi 23 stopnie w pozostalych pomieszczeniach miałem 24-25. (Na klimie miałem niby ustawione, że ma trzymać 25 stopni)

Mi się wydaje że u mnie po prostu za mocna jest, bo mam na minimum i czy ustawię 24 czy 25 to de facto temperatura w pomieszczeniu się nie zmienia (jakieś 22,8-23,0). Ale wyłącz to za chwilę gorąco się przebija :D Jedyny minus że nie mam splita i po drugiej stronie te 25 mam odpalając PC, no ale i tak lepsze to niż gorączka 28 stopni.

Wyszedłem na balkon przed snem o 22 to byłem w szoku jak ciepło na dworze, nie żałuję ani złotówki. 

57 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

W mieszkaniu tylko rolety wewnętrzne w oknach, a że są na 3 strony świata to mam praktycznie ciągłą ekspozycję na słońce

To u mnie podobnie, wschód-zachód-północ, na szczęście od południa okien nie mam. I też rolety wewnętrzne, ale zwykłe dzień/noc bez folii termicznej, może kiedyś wymienię. 

Albo założę rolety zewnętrzne na balkonie, tylko nie wiem jaki koszt i czy jest sens.

Opublikowano
18 godzin temu, sino napisał(a):

Rolety odbijające z aluminium są dobre, ale ciemne. [...] No ale jest ciemna więc większość ludzi nie wytrzyma (nie da się czytać gazety).

Jak słonce świeci prosto w okno, to nie jest za ciemno. Poza tym nie trzeba zasuwać do końca, można regulować szparą ile więcej światła wejdzie. Jak słońce już bezpośrednio nie świeci, to tym bardziej można zacząć odsłaniać.

Opublikowano
6 godzin temu, galakty napisał(a):

Panie, pal licho z roletami, ale co to za vertical banding w TV? :D 

Rolety + klima jasne najlepsze combo, ale wolę klimę bez rolet, niż rolety bez klimy :E 

5 godzin temu, KiloKush napisał(a):

Co to za TV? Co tu się odwaliło z nim?

Tutaj wszystko opisałem ze zdjęciami ;) 

LG C5 po wyjęciu z pudełka tak wyglądał. Po tym pierwszym automatycznym czyszczeniu matrycy po 4 godzinach wszystko zniknęło. Okazało się, że sporo osób tak miało.

Opublikowano
9 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Od wczoraj już wszystko hula -monter zdążył w punkt patrząc po prognozach :) Miałem obawy czy te 3,5 kw wystarczy ale póki co okazują się one totalnie bezdpodstawne.

W uproszczeniu 3,5 jest na 35 m^2 a 2,6 na 26. Choć zależy od domu, u mnie słońce wali od ok. 10:00 do 21:00 (w czerwcu). Te są najbardziej efektywne energetycznie. Oczywiście umieszczamy by wiało w drzwi to i reszta skorzysta.

No i nie ciesz się na zapas (ściany się nagrzeją), wczoraj wychłodziłem pokoje boczne do 22 stopni, teraz dalej jest tam 22 st, w głównym gdzie siedzę 19 stopni. Ale to się zmieni, to po okresie gdy niektórzy narzekali na zimny lipiec, wkrótce ściany się nagrzeją i będzie 24 st po dużym wysiłku (i 21 w głównym). A może być gorzej, bo koniec piekła w niedzielę za tydzień (czasami było 22 w głównym i po 26 w bocznych na czas nocy po długim chłodzeniu).

5 godzin temu, Bono_UG napisał(a):

1. Jak słonce świeci prosto w okno, to nie jest za ciemno.

2. Poza tym nie trzeba zasuwać do końca, można regulować szparą ile więcej światła wejdzie.

1. Wytłumacz to ojcu :D Nawet zwykłej nie lubi (inni zresztą też, nie tylko domy rodziny, ale w dużej okolicy - wszystko poodsłaniane). Tylko żaluzje koloru alu odbijają i dają światło, ale trzeba je ciągle regulować (kąt). 

2. Mnie wkurza nawet dioda od lan czy dysku itp., takie maleństwo a w nocy daje takie światło że ciężko spać.

Opublikowano
15 godzin temu, sino napisał(a):

Wytłumacz to ojcu :D Nawet zwykłej nie lubi

Najprościej byłoby pokazać, wtedy po prostu widać jak działa. Zdjęciami trudno oddać jak jest jasno/ciemno.
Zwykłe są o tyle kiepskie, że kompletnie zasłaniają widok. Inne są jak firanki,co też nie daje możliwości swobodnego wyglądania przez okno. Tylko przy tych przyciemniających, odblaskowych trzeba zwrócić uwagę, żeby były bez żadnych wzorków, przetłoczeń itp. Ma być gładka folia przyciemniająca, odblaskowa na zewnątrz.

Opublikowano
15 godzin temu, sino napisał(a):

W uproszczeniu 3,5 jest na 35 m^2 a 2,6 na 26. Choć zależy od domu, u mnie słońce wali od ok. 10:00 do 21:00 (w czerwcu). Te są najbardziej efektywne energetycznie. Oczywiście umieszczamy by wiało w drzwi to i reszta skorzysta.

No i nie ciesz się na zapas (ściany się nagrzeją), wczoraj wychłodziłem pokoje boczne do 22 stopni, teraz dalej jest tam 22 st, w głównym gdzie siedzę 19 stopni. Ale to się zmieni, to po okresie gdy niektórzy narzekali na zimny lipiec, wkrótce ściany się nagrzeją i będzie 24 st po dużym wysiłku (i 21 w głównym). A może być gorzej, bo koniec piekła w niedzielę za tydzień (czasami było 22 w głównym i po 26 w bocznych na czas nocy po długim chłodzeniu).

Ja mam 2,6kW na 56m2 więc nie wystarczy, ale 3,5kW też by nie wystarczyło bo nie ma jak przepchnąć tego powietrza, więc do salonu to nawet 2,6kW jest przerostem.

Z tym nagrzewaniem racja, ustawiam żeby było 23 stopnie, wyłączyłem na noc, rano 24 :E 

Opublikowano (edytowane)

Jak żyć ? :)

Co do temperatur to 23 jest już chłodnawo dla mnie ;), o 19 nie wspominam jak tu jeden forumowicz ustawia :E

Ja trzymam te 25 ale o 23 do rana wszystkie okna pootwierane żeby świeżego powietrza wpuścić Naturalnie klima wtedy wyłączona.

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano (edytowane)

Lepiej mieć 24 i powiew chłodu z tej nawet słabszej klimki niż siedząc i nic nie robiąc się pocić jak świniak w 26-30 stopniach jak się chata z dnia na dzień będzie coraz bardziej dogrzewała, nie mówiąc już o tym, że trzeba wtedy rezygnować z takich przyjemności jak np. granie na PC bo piekarnik się robi w pokoju :E 

A właśnie takie upalne popołudnia są najlepsze na granie. Wywalić się w schłodzonym mieszkaniu, pograć i dopiero wieczorem wypad na miasto czy do jakiejś knajpki.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

Zimą lubię 21-22, latem 23 wystarczy, 19... do spania pod grubą kołdrą chyba :E 

12 minut temu, lukadd napisał(a):

A właśnie takie upalne popołudnia są najlepsze na granie.

Ja zaraz podpinam PS5 w salonie pod TV i będę pykał w GT7 na padzie w chłodzie, a PC zostawię na wieczór :D 

Opublikowano

Tak wygląda pogoda u mnie, od poniedziałku szykują się kolejne piekielne dni. Za oknem i tak będzie z 45C, bo u mnie pada słońce na okna.

obraz.thumb.png.16a314d7f3c9be590c4de9117ce1e5f8.png

Dziś jest 32C ale za oknem mam teraz 36C ale spokojnie od 15/16.00 potrafi być gorącej, u mnie słońce wali do przeszło 20.00, dopiero ok 21 bywa chłodniej i spada poniżej 30C. Mam od tygodnia rolety zewn, gdyby nie one to dawno miałbym 30-32C w mieszkaniu, a tak słońce jest blokowane i póki co nie mam 30C, ale tak nagrzany blok i tak zrobi swoje, dojdą kolejne dni z 40C+ w słońcu. W czwartek miałem 44C za oknem.
Wczoraj było nawet pochmurno i wietrzyłem mieszkanie, ba myślałem, że będzie padać pokropiło kilka razy na parapet i kilka błysków i grzmotów, nawet nie było minuty deszczu. Patrzę na neta, a front burzowy leci na dolnym śląsku, od Wrocka po łódzkie. U mnie pojawiła się na moment czerwona kropeczka i po chwili koniec burzy. Mieszkam na takim zadupiu, że nawet deszcz nas omija, a jak sobie przypomni to leje z 2 tyg i powoduje powodzie. 

Opublikowano
4 godziny temu, Bono_UG napisał(a):

Najprościej byłoby pokazać, wtedy po prostu widać jak działa

Nie masz co pokazywać, bo mam takie. Działanie ładnie opisuje Pitross20 wyżej. Niektórzy nawet palą światło cały dzień w słoneczne dni (bez rolet itp), ciągle im ciemno. Roleta termiczna odbija promienie więc mamy niemal cień w słońcu (gdy zwykła przepuszcza ogromną większość).

2 godziny temu, Klakier1984 napisał(a):

Co do temperatur to 23 jest już chłodnawo dla mnie ;), o 19 nie wspominam jak tu jeden forumowicz ustawia :E

Ja trzymam te 25 ale o 23 do rana wszystkie okna pootwierane żeby świeżego powietrza wpuścić Naturalnie klima wtedy wyłączona.

Ustawiam mniej niż 19 (na starej klimie 16), ale najmniej było 18. 25 to potworny upał i wpuszczanie tego wilgotnego powietrza z zewnątrz nie ma sensu. Lepsze jest suche 26 niż mokre 22. Świeże powietrze wpuszczam gdy klima działa, wiadomo to strata energii, ale nie duża (bo robię to po zachodzie itp).

Opublikowano

Wczoraj mnie nie było w chacie, ale okna zostawiłem otwarte. Cały dzień padało i było pochmurno, wracam o 19 i co? 24 stopnie i 68% wilgotności, musiałem okna pozamykać, włączyć klimę i dopiero o 22 okna na oścież. Duchota niesamowita była.

12 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Jak widać każdy ma komfort termiczny przy innej wartości :)

Dużo zależy od dzieciństwa, moja w domu rodzinnym miała 25-26 stopni, to do tej pory latem pod kocem leży i jej chłodno xD 

Opublikowano
14 godzin temu, Klakier1984 napisał(a):

Jak widać każdy ma komfort termiczny przy innej wartości :)

Nie tylko temperatura ale też wilgoć. Np. w pokoju 23° i 64%, wchodząc do łazienki 25° i 44% jest subiektywnie chłodniej.

Inaczej się odczuwa 23° w dzień jak coś się robi, a inaczej wieczorem jak siedzi i gapi w monitor.