Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

W końcu normalne lato:yuppie:

Spier.... :P

Ledwie się lato zaczęło i już koniec, chmury i zimno. Ile to trwało? Miesiąc, biorąc pod uwagę jaka beznadziejna była pierwsza połowa lipca? Kiedyś to jeszcze cały wrzesień było pięknie i słonecznie - "złota polska jesień". A teraz co? Przez pół roku pogoda jak w listopadzie. Może i faktycznie są jakieś zmiany klimatu, szkoda tylko, że w Polsce w kompletnie innym kierunku ja w reszcie świata. Polska zawsze na przekór, jakby przyszło zlodowacenie, to u nas by chyba rosły cytrusy. :E 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, ODIN85 napisał(a):

Pomorskie i ponad 10 stopni mniej  niż wczoraj.

Czyli według prognoz, gdzie północny zachód będzie chłodniejszy, a centrum i południowy wschód kraju jeszcze upalny.

Jutro już wszędzie ma być chłodniej.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Głucholazy podlane, i to ładnie, nawet woda w szpitalu tak lało, zaś u mnie tak na zmianę, trochu słabo, trochu mocno jak z prysznica, jakieś błyski itd. Teraz zaś nie pada. Pewnie najgorsze poszło na Głuchołazy, w końcu to dwa kroki. Deszczu potrzeba bo susza, na ogrodzie to jest masakra. Wszystko będzie drogie bo wypaliło.Tylko zamiast padać co jakiś czas, by podlać, to jak zacznie padać, to zaraz problemy powodziowe. Niestety taka niecka- region. 

Opublikowano
Godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Tylko zamiast padać co jakiś czas, by podlać, to jak zacznie padać, to zaraz problemy powodziowe.

W tym sęk żeby to podlało to by musiało ze 3 dni mniej więcej równomiernie lać. Tak jak przeleci jakaś nawałnica, czy jakiś 30 minutowy deszczyk to nic to nie daje. Zaraz potem wychodzi słońce i odparuje. A pod krzakami i jak wejdziesz do lasu to pod ściółką dalej susza. 

Opublikowano (edytowane)

Ej, no co wy, norma wieloletnia, klimat się ociepla! ;) 
A w Głuchołazach i okolicy ktoś spodziewał się czegoś innego? Nie, żeby Donald Coś tam nowego zbudował, non i teraz to tylko deszcz, ale pewnie protesty przeciwko rozbudowie kanalizacji burzowej byłyby takie sam jak przeciwko budowie zbiorników retencyjnych. 

Edytowane przez Zas
Opublikowano

U mnie na południu miało ostro padać całą noc itp, a tylko przez chwilę przeszedł lekki deszcz, jest straszna susza,trawnika nawet nie kosze, bo nie chcę, zeby go całkiem wypaliło, a poblizszy strumień, przestaję istnieć. Takiej sytuacji odnośnie wody,nie pamiętam. 

Jeden plus,że temperatura spadła z ponad 30c, i ma sie teraz utrzymywać w okolicach 20c.

Opublikowano

U mnie jak widzę po zdjęciach i filmikach niektóre ulice zalane, deszczu spadło z ponad 40mm, tak mi się wydaje, z miesięczny opad to mógł być, woda leciała jakby ktoś prysznic odkręcić i przez okno nic nie było widać. Jak nie pada przez kilka tygodni, to jak raz lunie to zaraz robią się cyrki, stan rzeki w Prudniku też się podniósł, a praktycznie nie było wody, taka susza. Głuchołazy jak pisałem, zalane ulice, szpital. Biedny Bodzanów, gdzie rzeczka wylała, tam to zawsze mają problemy, od dawna jak pamiętam. 

Tak jak pisałem u nas susza, a jak zacznie padać, to będzie cyrk, bo tej wody spadnie za dużo na raz. Stan rzeki to 153cm, stan ostrzegawczy to 180cm, po zdjęciach było widać sporo tej wody, ostatnie przejeżdżałem przez rzeczkę to praktycznie była susza.

Tak wyglądało wczoraj u mnie w mieście:
https://www.facebook.com/reel/1943338693289981

A to Bodzanów pod Głuchołazami
https://www.facebook.com/reel/4663606717256766
obraz.thumb.png.6b8b076868cda242774a99be60ff6bbd.png

Nie zazdroszczę, ja sam przeżyłem w 97r powódź, i tylko cud uratował, że nie miałem wody na parterze, po nocach pływała amfibia i sprawdzali czy nie trzeba ewakuować mieszkańców Nysy, w tym mnie. Tylko wtedy to lało z 2 tygodnie jak nie więcej, to była masakra.