Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę się nanosiłem sprzętu audio i namierzyłem różnych setupów. Ostatnie dni, ale i tak trzeba było od nowa po dostawie bass trapów. Ostatecznie suby stoją na zewnątrz kolumn i w miarę możliwości oddalone od bocznych ścian. Jak są bliżej, to strasznie rośnie pogłos na sub basie. Muszę jeszcze powiesić te pułapki, bo póki co stoją luzem na ziemi. Do tego przydałyby się jakieś zielone roślinki. Celuję w dwa sztuczne drzewka za kolumnami. Może w przyszłym tygodniu będzie całość gotowa w 100%. Tak to teraz wygląda:

IMG_0875.thumb.jpg.3300b05215ac2b721bc7b411ae46c4ce.jpgIMG_0603.thumb.jpg.43d6ccb2ec2935f53166159e40f10108.jpg

Wyniki SPL (średnia z dziewięciu pomiarów, wygładzanie 1/6):

allspl.thumb.jpg.8621322f50841e0ce441f491d4989292.jpg 

RT60 (T20, T30, Topt):

RT60.thumb.jpg.037ed0339ce6953a688d4a58179208a5.jpg

Waterfall i spektrogam:

waterfall.thumb.jpg.481ec24d4380b095210df1d48689bf2f.jpgspectogram.thumb.jpg.e5ef10a3e70c17ff2757d0de5f0f3c3f.jpg

Czy dobrze mi się tego słucha? Bardzo! Niemniej wcześniej czy później pewnie dodam nieco basu. :P Muszę przyznać, że dobry czas pogłosu czyni cuda. Pierdyknięcie z perkusji, które szybko znika w akompaniamencie pomrukującego basu to jest to. Bardzo mięciutko i precyzyjnie to brzmi. Zawsze mnie kusiło, żeby kręcić gałkami w zależności od repertuaru, a teraz po prostu chce się słuchać i zawsze jestem mega ciekawy, jak zabrzmi kolejna część. W żadnej muzie mnie nie to brzmienie nie rozczarowuje nawet w małym stopniu. Nie wrzucam już kolejnych wykresów, ale C50 wychodzi na poziomie 18dB. Wczoraj po zestrojeniu pułapek basowych na 69Hz nie mogłem się oderwać od muzy. Tutaj jeszcze wcześniejszy rezonans w tym miejscu (69Hz):

spectogram2.thumb.jpeg.ac26ea18a683e24f029b1e5160ff0c89.jpegRT602.thumb.jpg.2e951bf034f5f8c4a70618a545b24d8d.jpg

Największy zarzut miałbym chyba do subów od JL Audio. Owszem, mają moc i dobrze do brzmią, ale ich regulacja to jest koszmar. Pokrętła malutkie i nieprecyzyjne. Dobrej zabawy, jak się chce ustawić fazę 190°, a nie 180°. Crossover z kolei strasznie szerokie zbocze. Odcięte na 40Hz, a przy zwiększaniu ich głośności przybywa basu jeszcze na 80Hz i to niemało. Dlatego odpuściłem równanie tego małego dołka przy 35Hz. Wracam do słuchania, bo to już chyba ten moment, że zamiast cieszyć się ze świetnego brzmienia, zaczyna się walczyć o cyferki.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Bardzo niski czas pogłosu jak na spore pomieszczenie. Ważne, że się podoba. Gratuluję. 

17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ja to nie lubię żadnego pogłosu :E

Ty prawdopodobnie masz mocno zbity pogłos tylko góry pasma. 

Edytowane przez j4z
  • Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, j4z napisał(a):

Bardzo niski czas pogłosu jak na spore pomieszczenie.

Tak, niski, jak na 91m3. Z drugiej strony w normie, bo ta mówi chyba o 200-400ms. Choć tych jest kilka. :D W skopanej wersji pomieszczenia przy gołych ścianach było 3-4s lol. Dobrze, że już spakowałem UMIKa, można słuchać.

Ciekawe, czy jak bass trapy pójdą 20cm do góry, to się dużo zmieni. Oby nie, bo nie chce mi się już kolejny raz tego mierzyć i przestawiać gratów. Ile razy skopałem pomiary to tylko ja wiem. AI mielił tuziny pomiarów i co chwilę "Dziwne... nie powinno tak być. Na pewno przestawiłeś fazę?" Idę sprawdzić, a tam crossover rozwalony prawie na maksa. A najbardziej się podjarałem, jak w końcu udało się załatać dziurę w basie. AI się pyta "co zrobiłeś?". W sumie sam nie wiem... nic. Rozglądam się, patrzę po pokoju i... nie zamknąłem drzwi. xD To było smutne, jak ich otwarcie naprawiało mody pomieszczenia. Na szczęście po postawieniu pułapek basowych jest dokładnie odwrotnie i teraz ich otwarcie powoduję dziurę w SPL. Ogólnie otwarte drzwi to był mój numer jeden we wtopach pomiarowych.

I w sumie jeszcze jedno mi się przypomniało z głupich rzeczy. Te wszystkie dyfuzory są montowane na haczykach i dolną częścią opierają się o ścianę. Bardzo ładnie wszystkie brzęczą podczas niskiego basu podczas odtwarzania sygnału testowego REW. Serio oni nie wiedzą, w jakich pokojach to się montuje i sami tego nie mogli czymś podkleić od spodu? Dramat.

20 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ja to nie lubię żadnego pogłosu :E

To może komora bezechowa albo odsłuch na trawniku pod chmurką? :D 

Opublikowano

A właśnie, powtarzalność pomiarów na pogłosie miałeś w miarę ok? Mi na basie różnie wychodziło. SPL za to bardzo powtarzalne miałem.

Choć teraz jak sobie przypominam to trochę za cichy sygnał dawałem w stosunku do tła...

Opublikowano (edytowane)

Tak, tutaj masz kilka pomiarów, jak ruszałem mikrofonem po 15-20m lewo/prawo, góra/dół, przód/tył. W jednym miejscu zawsze niemal tak samo:

kolaz.thumb.jpg.6edc78ce22cd7d5023efa938b486aa29.jpg

SPL też powtarzalne do kilkuset Hz (to też pomiary przy ruszaniu mikrofonem):

allspl.thumb.jpg.265644c6d97a56dd2fac87b9edaa8c7a.jpg

Gdzieś na YT znalazłem poradnik, żeby mierzyć na takim poziomie, gdzie biały szum daje 76dB na odczycie i tak robiłem. W REW zawsze -12dBFS.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Był gdzieś ktoś, kto wynosił sprzęt na zewnątrz, chyba na AS... Na pewno jest to ciekawe doświadczenie, zapewne zupełnie różne od komory bezechowej. 

8 godzin temu, Karister napisał(a):

Gdzieś na YT znalazłem poradnik, żeby mierzyć na takim poziomie, gdzie biały szum daje 76dB na odczycie i tak robiłem. W REW zawsze -12dBFS.

W zależności od wartości odstępu szumu tła od sygnału patrzymy na różne wykresy czasu pogłosu (t20, t30, ...) Myślę, że śmiało można założyć, że z różną dokładnością. 

Dlatego wnioskuję, że głośność sygnału w miarę możliwości dobieramy, aby był sensowny odstęp od tła. 

Edytowane przez j4z