Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, Karister napisał(a):

GLM to jest software'owa korekcja, nie sprzętowa.

Pierwsze słyszę, by programowanie DSP każdego z monitorów (w tym subwoofera oczywiście) do jego wewnętrznej pamięci, przez system pomiarowy, było "software'ową" korekcją. :D

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

@Karister "cóż ja poradzę", że nie rozróżniasz korekcji software (np. EQ odpalony w tle po stronie PC) od korekcji sprzętowej (programowalne krzywe w monitorze odsłuchowym).

7 minut temu, Karister napisał(a):

i jak sądzisz, co potem się dzieje z tymi danymi z pamięci?

Są w niej przechowywane i wykorzystywane przez wbudowany w monitor DSP w celu korekcji, podczas odtwarzania dźwięków.

7 minut temu, Karister napisał(a):

Wystarczy przeczytać pierwszy akapit na stronie producenta. :D 

"GLM software has offered precise calibration and control"? - sugerujesz, że kontrolowanie procesu kalibracji przez oprogramowanie, wyklucza, że jest to kalibracja sprzętowa? :hahaha:

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

I wzajemnie. Ja już podstawówkę skończyłem i nie będę marnował wieczoru na tłumaczenie trywiów, jak to miało miejsce z filtrami dolno- i górnoprzepustowymi kilka miesięcy temu. GLM to jest korekcja software'owa i masz to rozrysowane na stronie samego producenta. Jak sam naisałeś - siedzi w pamięci, więc nie potrzeba być Einsteinem, aby połączyć kropki. PEQ to może być zarówno korekcja software'owa jak i hardware'owa. Zależnie od implementacji. Jak tego nie kumasz, to trudno. Także - proszę - nie szczekaj na oślep o rozumieniu czegoś, bo to Ty masz tu fundamentalne braki. Ja za kilka godzin śmigam na Teneryfkę, więc wybacz, ale szkoda mi na to czasu. ;) 

Opublikowano (edytowane)

To napisz na czym polega korekcja sprzętowa, której używasz?

ps. czyli sprzętowa kalibracja monitora EIZO ColorEdge, też jest "software" bo do procesu kalibracji używane jest oprogramowanie? :boink: (proces samej korekcji odbywa się już bez potrzeby uruchamiania oprogramowania, tak jak w przypadku audio w Genelec GLM) Dobra, śmigaj na tą "Teneryfkę", bo masz fundamentalne braki.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

Dobrze wiem że podbija co sam stwierdziłem że przez to mogę mieć inne przyzwyczajenia do odsłuchu. Audio to nie moje hobby więc jeżeli subwoofer tego nie poprawi to zostawiam jak jest, a suba dam do salonu pod yamahę, w salonie ostatnio i tak częściej filmy oglądam niż słucham muzyki więc sub będzie jak znalazł.

Edytowane przez Keleris
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 28.06.2026 o 20:43, Karister napisał(a):

I wzajemnie. Ja już podstawówkę skończyłem i nie będę marnował wieczoru na tłumaczenie trywiów, jak to miało miejsce z filtrami dolno- i górnoprzepustowymi kilka miesięcy temu. 

"Tłumaczeniem"? Bzdury pisałeś, bo z tego co pamiętam twierdziłeś, że widać kompresję stratną po charakterystyce częstotliwościowej. Tym czasem samej kompresji stratnej nie zidentyfikujesz na char. częstotliwościowej. To co widać, to filtr dolno-przepustowy, którego nie będzie, jeśli ktoś go nie użył przy kompresji (choć istotnie jest on zwykle/domyślnie przy okazji takowej kompresji aktywowany). Także masz problemy z rozpoznaniem ciągu przyczynowo-skutkowego ... nie pierwszy i nie ostatni raz.

ps. gratuluję ukończenia szkoły podstawowej

Opublikowano (edytowane)

Łał, widzę, że potrzebujesz jeszcze się wyszczekać. Dwie doby synapsy ci się zwierały, żeby napisać kolejny nonsens i popluć sobie jadem? Gorszy poniedziałek czy coś, że musisz jeszcze popyskować? Mam nadzieje, że chociaż ci ulżyło na start tygodnia. Na szczęście karawana jedzie dalej. ;) Podesłać pocztówkę z Kanarów? Może ochłoniesz. xD

W każdym razie nie tobie oceniać, kto ma z czym problem, bo ewidentnie cię to przerasta. Nie pukaj się tym młotkiem tak mocno, bo najwyraźniej ci szkodzi. Przy okazji - mam świetny pomysł i prośbę zarazem. Nie pisz więcej do mnie w jakiejkolwiek kwestii, bo jest to denne i czuję, że umierają mi szare komórki od samego czytania tych banialuk. Zupełnie jak w przypadku płaskoziemców. Jeśli to też cię przerośnie, pomogę ignorem następnym razem. ;) 

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Stary amp kina, którego używałem do podpięcia suba do TV, wyzionął ducha. Pojechałem do elektronicznego po rozdzielacz, aby zrobić RCA Y i podepnę przez Fosi zh3. Zobaczymy, co z tego wyjdzie. 

IMG_20260701_144114297.thumb.jpg.4f850a08d8135822215efa6b759a7dad.jpg

Edytowane przez j4z
Opublikowano (edytowane)

DAC R2R od Luxsina? Postoję... Ciekawe, czy też będzie tak ładnie trzaskać w głośnikach podczas zmiany głośności.

Ale ten B9 może być ciekawą zabawką do słuchawek. Ciekawe, czym się będzie różnił od mojego X9. Zidoo (Eversolo + Luxsin) zaczyna wypluwać nowe zabawki szybciej od HiFiMANa. xD

Na plus, że ich combo DAC + AMP słuchawkowy tym razem ma obudowy tych samych rozmiarów. Ja nie wiem, jak oni rok temu mogli odwalić taką trzodę z T8 + Z10. xD Ludzie ich za to niemal zjedli na forach internetowych i w komentarzach na YT. W tym roku problem fixed - większa obudowa (i cena) dla modelu T10. Dostali za to jeszcze większe wiadro pomyi na głowę.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

I pojawiły sie na chwilke doslownie .

Wyważone ,angażujące granie.

Oczywiście wersja pierwsza konstruktorska nie po przejęciu przez Tonsila .

A jeśli chodzi o dac-i 

Z DS ktore podobaly mi sie to:

Nuprime dac 9

Dac w streamerze Atoll st200

Hegel hd12

Cayin dac6 mk2 

20260616_090236.thumb.jpg.34ab7ad93f2ac30728abdff9d287650f.jpg

Zapomniałabym , to obudowa zamknięta. 

Edytowane przez Mar
  • Like 2
Opublikowano

Przyszedł subwoofer, nie jest taki duży jaki myślałem że będzie, wizualnie ot czarna skrzynka, czy coś pomogło?

Odpowiedź brzmi - to zależy.

Mięsko się pokazało i o dziwo gra to całkiem kulturalnie, zdecydowanie nie jest to mordoklejka.

Na pewno nie jest to rozwiązanie podłącz i zapomnij, niestety do cichego odsłuchu trzeba bardziej odkręcić pokrętło od głośności na subwooferze, gdzie przy głośniejszym trzeba odjąć żeby bas nie zdominował, kolejna sprawa to nagrania ale tutaj miałem problem - czasami myślałem że nie gra do puki go nie ściszyłem, a w innych faktycznie jak by był odcięty. 

Sub na pewno zostaje ale muszę się z nim oswoić i znaleźć najlepsze rozwiązanie.

IMG_20260704_093459256.thumb.jpg.e87ee842cd8611a79f48b09d0f12a03e.jpg

• Like 1
Opublikowano

Mawia się, że sub jest dobrze zgrany, kiedy go nie słychać, dopóki nie wyłączysz. W rzeczywistości słuchaj jak chcesz. Ale aby dobrze zgrać odcięcie i volume, bez mica nie podchodź. 

Później dochodzą jeszcze jakieś zgrania fazowe itp., którymi nawet nie mam zamiaru sobie głowy zawracać.

No, ale Ty jesteś w sytuacji, w której brakowało Ci basu, a nie że tylko chciałeś uzupełnić kolumny o sub bas (do czego sub został stworzony).

W dniu 2.07.2026 o 09:50, Mar napisał(a):

Z DS ktore podobaly mi sie to

A mój Irdac nie podobał Ci się? 

• Like 2
  • Upvote 1