Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pokój po pomiarach. Śmiesznie było. Pan Bartek zamknął się w pokoju, pomierzył i zawołał. Puścił muzę i pyta, jak brzmi wg mnie. Nie znałem utworu, ale w sumie było ok. Chyba tylko nieco mało najniższego basu. Pan Bartek się śmieje i mówi, że basu tu jest w ciul i pokazuje wykres. Ten w sumie książkowy. Płasko od lewej do prawej, tylko taki jebitny płaskowyż przy 20-40 Hz. Przypadek? Nie sądzę. Suby odcięte na 40Hz. Do tego malutki dołek przy 50Hz. Przestawiliśmy na tyle crossover obu subów, level na 0 (neutral) i wykres się zrobił wzorcowy. Płaściutko wszędzie. 

Czas pogłosu jak od linijki. 0.4s w całym paśmie. Dla mojego ucha trochę za dużo. Słyszałem lekki pogłos i przed zobaczeniem wykresu strzeliłem, że jest właśnie 0.3-0.4s. To załatwią dyfuzory i kanapa. Być może jeszcze dywan. Tak samo lekkie echo przy klaśnięciu. Pan Bartek mówił, że mogłoby być jeszcze 1.5m filców akustycznych PET więcej, ale bał się w ciemno tyle dać, aby nie przedobrzyć. Będzie jeszcze analizował wyniki oraz porównywał je z innymi, więc czekam na informację, czy trzeba będzie w ogóle montować pułapki basowe. Wg Pana Chojnackiego jest to jeden z lepszych nieukończonych jeszcze pokoi, jakie robił. Dużo powyżej oczekiwań. Nie ma żadnych problemów z rezonansami, a czas pogłosu nie rośnie przy sub basie. Jak mi podeśle wykresy, to się podzielę.

A tak poza tym, to - jak zawsze - fajnie się z nim gada.

Jak brzmi taki pokój dla mnie w praktyce? Inaczej. Może dziwnie. Wyraźnie daje się we znaki przyzwyczajenie do dunienia basem w niezrobionym pokoju. Na pewno będę się docelowo bawił PEQ i filtrami oraz ustawieniami subów. Neutralne brzmienie wg mnie jest zbyt mało dociążone. Fajnie, że pokój w żaden sposób nie będzie w tym przeszkadzał i nie muszę się martwić o rezonanse, dudnienie itp. itd. Jest dobra, neutralna baza i będzie czym oraz gdzie poszaleć. Najbardziej pomaga mi to, że nie podszedłem do tematu purystycznie i nie męczę buły, że sub to do kina, a nie stereo. Guzik prawda. Mnogość opcji i konfiguracja to fajna sprawa. Pan Bartek wskazał mi dwa dobre miejsca odsłuchu, jedno z podbitym basem, ale wymagałoby ono dodatkowych dyfuzorów, więc jako nie-purysta machnę sobie górkę w PEQ albo pokręcę gałkami na subach.

W weekend jadę się pobawić, posprzątać, ogarnąć kabelki. Po tym wrzucę fotki zestawu.

Edytowane przez Karister
  • Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Wiesz, masz spore pomieszczenie. Według mnie rt60 0,4s to minimum, ale jak posłuchasz na niższym, sam ocenisz.

Jeśli chodzi o równowagę, podczas adaptacji ja też zawsze celowałem w neutralność jeśli chodzi o spl i rt60. Xajas jednak kiedyś powiedział, że powinno być opadająco, w sensie góra trochę niżej niż bas. Na Bartka wykresach z jego projektów jak wrzucał na forum, też było opadająco, z tego co pamiętam, więc sam nie wiem.

Rozumiem, że jakiegoś umika kupujesz do późniejszej zabawy? 

@ITHardwareGPT a Ty co powiesz na temat rt60 i spl? Przed odpowiednią przeanalizuj to, o czym tu pisaliśmy.

Edytowane przez j4z
Opublikowano
@j4z IMO tu trzeba rozdzielić dwie rzeczy: akustykę pokoju / RT60 i docelową krzywą SPL.

RT60 0,4 s w ~36 m² to dla mnie nie jest problem, tylko bardzo dobry punkt startu — zwłaszcza jeśli faktycznie jest równo po paśmie i nie rośnie na basie/subbasie. To jest dużo ważniejsze niż samo „czy 0,35 czy 0,4”. Schodzenie niżej może zrobić fajny, studyjny „black background”, ale łatwo też ubić życie z pokoju. A tu jeszcze dojdzie kanapa, może dywan, dyfuzory itd., więc ja bym nie leciał z kolejną absorpcją na pałę.

To, że @Karister słyszy lekkie echo po klaśnięciu, nie musi oznaczać „za duże RT60”. To może być po prostu flutter/slap echo z konkretnych powierzchni. I tu dyfuzor albo lokalna absorpcja robi robotę, bez zabijania całego pomieszczenia.

Co do SPL — tu się zgadzam z tym, co kojarzysz od @Xajas i z projektów Bartka: płasko na mikrofonie nie zawsze brzmi neutralnie dla ucha. W pokoju domowym często naturalniej wypada lekko opadająca charakterystyka: dół trochę wyżej, góra trochę niżej. Taka house curve, a nie linijka od 20 Hz do 20 kHz, bo ta linijka często kończy się brzmieniem chudym/za jasnym.

Czyli moim zdaniem najlepszy układ u @Karistera to:

- RT60 możliwie równe i kontrolowane — tu wygląda, że jest sztos baza,
- brak przeciągania basu i rezonansów — jeszcze większy sztos,
- SPL niekoniecznie płaski, tylko finalnie pod gust: delikatny bas shelf / podbite suby / opadająca krzywa,
- nie poprawiać „dociążenia” kolejną akustyką, tylko DSP/PEQ/poziomem subów.

UMIK? Jak najbardziej. Przy dwóch subach i zabawie PEQ to już nie gadżet, tylko narzędzie obowiązkowe. Bez tego łatwo kręcić gałkami „bo dziś basu mało”, a jutro się okaże, że zrobił się pagórek z Mordoru przy 35 Hz xd

Krótko: 0,4 s bym zostawił w spokoju, echo ogarniał lokalnie, a tonalność robił house curve przez DSP. Neutralna baza + własne dociążenie na dole to IMO najlepszy scenariusz.

gpt-5.5-2026-04-23

Opublikowano
2 minuty temu, ITHardwareGPT napisał(a):

IMO tu trzeba rozdzielić dwie rzeczy: akustykę pokoju / RT60 i docelową krzywą SPL

Chodziło mi tylko i wyłącznie o akustykę. 

@Karister to Bartek sygnał do pomiaru zapodawał z Twojego zestawu (kolumny+ suby), a nie z jego sprzętu? 

Opublikowano
@j4z jasne, mea culpa — pojechałem za szeroko w stronę „docelowego grania”, a Ty pytałeś bardziej o samą akustykę pokoju.

Przy samej akustyce celowałbym tak:

- RT60/decay możliwie równe, bez wywalonego basu i bez martwej góry.
- 0,4 s w 36 m² to IMO bardzo sensowny wynik, nie „za dużo z automatu”.
- Jak po kanapie/dywanie/dyfuzorach spadnie do ~0,35–0,4 s, to nadal git.
- Poniżej ~0,3 s w takim pokoju już bym uważał, bo może się zrobić „studio lektorskie / kostnica premium” xd
- Lekko dłuższy dół i krótsza góra to normalne, ale jeśli góra mocno ucieka w dół, to zwykle znaczy, że adaptacja tłumi za selektywnie HF, a nie że jest „pro”.

A co do pytania do @Karister — z jego opisu wygląda, że pomiar szedł z jego zestawu, bo była mowa o kręceniu crossoverem i levelem subów i od razu zmieniał się wykres 20–40 Hz. Gdyby Bartek mierzył własnym źródłem/głośnikiem pomiarowym, to gałki na subach nie robiłyby takiej różnicy. Ale niech @Karister potwierdzi, bo ja tu wróżę z posta, nie z walizki Bartka 😉

gpt-5.5-2026-04-23

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, j4z napisał(a):

Wiesz, masz spore pomieszczenie. Według mnie rt60 0,4s to minimum, ale jak posłuchasz na niższym, sam ocenisz.

Wydaje mi się, że im większe pomieszczenie, tym mniej powinno być. Pana Bartka też tak zrozumiałem, że przy tym metrażu wskazany jest krótszy pogłos, ale głowy nie dam. Claude też tak gada w każdym razie.

Jeśli chodzi o równowagę, podczas adaptacji ja też zawsze celowałem w neutralność jeśli chodzi o spl i rt60. Xajas jednak kiedyś powiedział, że powinno być opadająco, w sensie góra trochę niżej niż bas. Na Bartka wykresach z jego projektów jak wrzucał na forum, też było opadająco, z tego co pamiętam, więc sam nie wiem.

Tutaj Claude'iusz też twierdzi, że SPL opadająco 1dB na oktawę. Ale on sporo halucynuje z akustyką, już wiele razy gadał coś sprzecznego z akustykiem. Akurat projekty Bartka w jego portfolio mają często równą linię, nie opadającą. Masz tutaj w zakładce case study. Najtrudniejsze jest ogarnąć pogłos przy 20-40Hz i tutaj Pan Bartek był bardzo zadowolony z wyniku. Ma się zastanowić, czy jest sens ściągać te bass trapy Artnovion z Portugalii.

@Karister to Bartek sygnał do pomiaru zapodawał z Twojego zestawu (kolumny+ suby), a nie z jego sprzętu? 

Tak, Bartek Chojnacki robi pomiary na sprzęcie docelowym. Pierwszy pomiar, jakieś pół roku temu, miałem na jego monitorach, bo jeszcze nie miałem tam swojego audio. Wtedy był ten skopany montaż płyt perforowanych i miałem 3.5s pogłosu. Generalnie, jak poprosisz, że chcesz tak i siak, a podoba Ci się coś z brzmienia w innej części pokoju, to Ci to ogarnia wtedy. Zrobimy to podczas ostatniego spotkania, jak będą już wisieć wszystkie ustroje. A suby dobre, mocno chwalił niepurystyczne podejście do tematu i otwartość na zestaw 2.2 oraz na DSP (którego póki co nie użyliśmy). Jak rozkręciłem suby i pokazałem, co to wg mnie znaczy dużo basu, to zrobił smutną minkę strongly disapprove i wyszedł. :D 

Edytowane przez Karister
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Karister napisał(a):

Wydaje mi się, że im większe pomieszczenie, tym mniej powinno być.

Na 100% tak nie jest.

3 minuty temu, Karister napisał(a):

Pana Bartka też tak zrozumiałem

Musiałeś go źle zrozumieć. 

Jestem tego pewny. 

Edytowane przez j4z
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Moim brakuję, ale jak wiadomo, ja lubię wysoki bas. No ale to też zależy od nagrania. Ja słucham dużo "słabo" zrealizowanej muzyki. 

30 minut temu, Karister napisał(a):

Tak, Bartek Chojnacki robi pomiary na sprzęcie docelowym

Spoko opcja dla kogoś takiego, jak Ty. Kogoś kto nie zamierza przez długi czas zmieniać kolumn. Bo mierzyliście "sumę" kolumny+ akustyka. Średnia opcja jak ktoś lubi żonglować. 

Zastanawia mnie, czego on używa do odtwarzania sygnału.

Edytowane przez j4z
Opublikowano
10 godzin temu, j4z napisał(a):

Spoko opcja dla kogoś takiego, jak Ty. Kogoś kto nie zamierza przez długi czas zmieniać kolumn. Bo mierzyliście "sumę" kolumny+ akustyka. Średnia opcja jak ktoś lubi żonglować. 

Jak lubisz żonglować, to mierzysz na czymś neutralnym, pod to stroisz ustroje i potem porównujesz sprzęty. Mnie to też na początku zastanawiało, bo nie dążę do neutralnego brzmienia, moje Sonusy mają dużo góry, a tu ona została opanowana. Pokój nie będzie przeszkadzał, a ja mogę się bawić PEQ i subami.

10 godzin temu, j4z napisał(a):

Zastanawia mnie, czego on używa do odtwarzania sygnału.

Jeśli dobrze mi świta z poprzedniej wizyty, miał ze sobą jakieś monitory Geneleca. Chyba...

Teraz ma klienta, który robi cały pokój pod SVS 17. xD Mówił, że trzeba z 50-60m2 i 4-5m wysokości, żeby to idealnie zadziałało.

Opublikowano
1 godzinę temu, Karister napisał(a):

Jeśli dobrze mi świta z poprzedniej wizyty, miał ze sobą jakieś monitory Geneleca

Bardzo możliwe. Kojarzę stary filmik na YT, prawdopodobnie z Marcinem jeszcze. Tam używali Geneleców. 

2 godziny temu, Karister napisał(a):

moje Sonusy mają dużo góry, a tu ona została opanowana

Takie trochę ubijanie charakteru kolumn mogłoby się wydawać. :P

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, j4z napisał(a):

Takie trochę ubijanie charakteru kolumn mogłoby się wydawać. :P

Trochę tak. Ja myślałem, że pokój będzie zestrojony na neutralny przy pomocy pomiarów na studyjnym sprzęcie, a potem mój sprzęt dorzuca swoje. Podejście Bartka jest takie, że neutralny jest pokój + mój sprzęt audio, a swoje dorzuca się przez DSP.

Tyle że trzeba wziąć pod uwagę, że to u mnie tak było robione, bo nie mam oporów do korzystania z subów i DSP. Mi to pasuje, bo mogę sobie wybrać ładne (dla mnie) kolumny, które nie są konstrukcyjnie ograniczone i zagrają wszystko, czego by im się nie zapodało. Mam w ten sposób dużo większe pole do manewru. Kiedyś będę celował albo w nowe Sonusy (jeszcze przed premierą, model zastępujący serię Olympica Nova, ale trafia w półkę cenową obecnych Serafino G2 / Amati G5), albo Cantony Alpha.

Jak ktoś ma bardziej purystyczne podejście do tematu audio, to Pan Bartek jest elastyczny i robi tak, jak go poprosisz. Natomiast wprost mi powiedział, że gdybym tak chciał, byłoby o wiele trudniej uzyskać dobre rezultaty.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Kabelkologia częściowo ogarnięta. Niestety 3m do subów to zdecydowanie za mało. Ledwo sięga po prostej, a ja bym chciał poprowadzić przy ścianach, tak jak głośnikowe. Może przy okazji też je wcisnę w ten czerwono-czarny oplot Viablue. Mega plus dla projektantki za gniazdka na bocznych ścianach. Przydały się dla subów.

IMG_6412.thumb.JPEG.f921f2b82fe436167bcc3e7393197a1b.JPEGIMG_6416.thumb.JPEG.2eec9283b1f83b6b5c7f44f84f150334.JPEGIMG_6424.thumb.JPEG.5ca75b49e22e022075a64a6a70219a34.JPEGIMG_6420.thumb.JPEG.f852506c74e3284c6ee6365e9cf613dc.JPEGIMG_6418.thumb.JPEG.c069d0f18290a7ad3ffc169450caa9b3.JPEG

Edytowane przez Karister
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Nie, nie pada. Duże okno nie z tej strony, a z dachowych o świcie idzie bokiem. We Wrocku za to o tym też myślałem, bo stały w nasłonecznionym miejscu z rana.

Edit: chociaż na jednym foto popołudniem jednak pada na lewą kolumnę. Ciekawe, bo pogoda była dzisiaj denna. Może się okno przysłoni, zobaczę.

Edytowane przez Karister
  • Upvote 1
Opublikowano

A co tu robi za pre?

14 godzin temu, Karister napisał(a):

Kabelkologia częściowo ogarnięta. Niestety 3m do subów to zdecydowanie za mało. Ledwo sięga po prostej, a ja bym chciał poprowadzić przy ścianach, tak jak głośnikowe. Może przy okazji też je wcisnę w ten czerwono-czarny oplot Viablue. Mega plus dla projektantki za gniazdka na bocznych ścianach. Przydały się dla subów.

IMG_6412.thumb.JPEG.f921f2b82fe436167bcc3e7393197a1b.JPEGIMG_6416.thumb.JPEG.2eec9283b1f83b6b5c7f44f84f150334.JPEGIMG_6424.thumb.JPEG.5ca75b49e22e022075a64a6a70219a34.JPEGIMG_6420.thumb.JPEG.f852506c74e3284c6ee6365e9cf613dc.JPEGIMG_6418.thumb.JPEG.c069d0f18290a7ad3ffc169450caa9b3.JPEG

Opublikowano (edytowane)

A co to jest coś normalnego? To jest właśnie najnormalniejszy w świecie sprzęt z toną przydatnych funkcji bez audiofilskiej ściemy. Do tego ma niezależne sekcje na wyjścia RCA i XLR, więc nie ma problemów z podpięciem końcówki mocy i subów, jak to jest na przykład w Eversolo Z10.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Ponawiam pytania: co to znaczy najnormalniejszy przedwzmacniacz? Do tego: po co? Jaki jest sens robić regres? Co przejmie funkcje RME wówczas i do czego podepnę suby?

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

To jest normalna odpowiedź. Po co mam robić coś, co nie ma sensu? Daj konkretny przykład, co to jest normalny pre i w czym byłby on lepszy w moim systemie. Czy RME jest w jakiś sposób nienormalny? W rzeczy samej moja odpowiedź jest czysto any-audiofilska i ucina tenże właśnie kierunek.

Gdybyśmy byli na forum audio, na pewno od razu by padło, że RME jest za słaby do reszty zestawu. Czemu? Bo jest za słaby. Jak kolumny kosztują 100k, to elektronika musi kosztować 200k, bo inaczej jest za słaba. Kupienie przedwzmacniacza za 20k jest po prostu bez sensu, a te tańsze od RME są już zbyt ubogie. RME ma lepsze parametry pracy od audiofilskiej konkuremcji, lepiej wypada w pomiarach i jest sto razy bogatszy w funkcje, których próżno szukać w segmencie hi-end. PEQ, loudness, osobna regulacja kanałów P i L, osobne sekcje RCA i XLR oraz wiele innych.

To jest właśnie normalny sprzęt. Notabene wykorzystywany w studiach nagraniowych i do badań akustyki na AGH przez Pana Chojnackiego. Audiofilskie fiu-bździu za kilka razy tyle jest drogie tylko dlatego, że ma być drogie. To nie ma sensu i stąd moja pytania po co. Na co miałbym to zmienić? Daj mi przykład preampa z tymi funkcjami i możliwościami, który jest "normalny", bo ja takiego nie znam. Podoba mi się EveroSolo T10 + Z10, ale odpada za problemy w podłączeniu końcówki mocy i subów w Z10 jednocześnie. Ewentualnie suby do T10 po kablu Y. Kolejna opcja, to EverSolo DMP-A10 z dwoma wyjściami na suby. Tylko co mi realnie da taka zmiana? Większe pudełko, może ładniejsze. Zastąpiłby przy okazji mojego Arcama ST25, który ma upośledzony soft. Tylko jeśli już zastępować mojego streamera i DAC jednym klockiem, to czemu nie miniDSP SHD? Jest lepszy pod kątem funkcjonalności, bo ma Dirac Live. To byłby rozsądyny wybór, ale ja chcę mieć ładny wyświetlacz na streamerze, więc też odpada.

Czy myślałem o zastąpieniu RME ADI-2 DAC? Tak. Na jesień ma być premiera jego następcy.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Słaby nie jest, ale zamulony (neutralny? - tak mawiają). Do ostrych JBL L36 pasował. Do Harbeth 7es3 nie pasował. ...Dla moich uszu. Z najlepszym wzmacniaczem na świecie - UR Unico z 2002r.

Do Sonusow pewnie pasuje. :P

A, no i ja go używałem jako daca.

Edytowane przez j4z