Keleris 757 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Ostatnio chodzi mi po głowie jakiś tani subwoofer więc chciałbym zapytać czy jest coś godnego polecenia do +/- 2tyś zł? Sub do stereo więc raczej coś uniwersalnego, pewnie najlepiej konstrukcja zamknięta bądź z membraną bierną? 8cali myślę że w zupełności wystarczy ale lepszą dziesiątką bym nie pogardził. Mój maluszek ma możliwość podłączenia przez aux out.
j4z 1 816 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca Ja mam Rela, ale nie porównywałem z innymi. 1
Mar 26 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Ja tez i sie sprawdza w kinie tez. Ale w stereo spikonem podpiety
Keleris 757 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Kiedyś chodził mi po głowie rel ht1003 ale widzę Mocno podrożał tak samo svs 1000 i taki wziąłbym do głównego zestawu, a do tego dodatkowego szkoda mi tyle kasy przeznaczyć, te 2tyś to i tak więcej niż wartość tego zestawu.
Grolshek 1 227 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Dziecko dostało soundbar z subem a ja testuję takie zabawki. Aaale dziwny dźwięk po latach z JBL-em 2
Keleris 757 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Tak przeglądałem i przeglądałem i znalazłem zamknięty sub Indiana Line Basso 880 z outletu za 1200zł - stan doskonały więc się nie zastanawiałem. Następny weekend będę się bawił.
j4z 1 816 Opublikowano 27 Czerwca Autor Opublikowano 27 Czerwca Mogłeś też się rozejrzeć na rynku pro, zapomniałem napisać. Widzę, że są jakieś mackie, prosonus, ale jak to gra i się podpina nie wiem.
Karister 247 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) 7 godzin temu, Keleris napisał(a): Kiedyś chodził mi po głowie rel ht1003 ale widzę Mocno podrożał tak samo svs 1000 i taki wziąłbym do głównego zestawu, a do tego dodatkowego szkoda mi tyle kasy przeznaczyć, te 2tyś to i tak więcej niż wartość tego zestawu. SVS na pewno oferuje najlepszy stosunek ceny do wygaru, jaki oferuje. JL Audio są ładnie wykonane, ale dużo droższe. Velodyne podobnie. REL mocno ciśnie w marketing z połączeniem speakon, ale realnie mają słabsze wzmacniacze i mniej zejścia. W przypadku basu i tak najwięcej będzie miało do powiedzenia pomieszczenie i umiejscowienie suba. To, czy weźmiesz model A, czy B w danym budżecie jakichś kolosalnych różnic nie wprowadzi, jeśli mowa o renomowanych producentach. --- Ja dzisiaj chciałem rozkręcić swój zestaw na full, ale końcówka mocy odmówiła współpracy. Odcięła sygnał i podświetlenie zaczęło migać. Chyba weszła protection mode. Coś się Teacowi nie spodobało. Wątpię, że mocy zabrakło, bo ReplayGain ustawia jakieś -6-10dB na start, na preampie też było jakieś -5dB (chyba), a pobór mocy z gniazdka też nie jakiś imponujący. Ostatnio przy podobnym poziomie głośności problemów nie było. Next time muszę to spiąć z Home Assistant, żeby zrobił historię poboru mocy. Ciekawe, co poszło nie tak. Edytowane 27 Czerwca przez Karister 1
Keleris 757 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca Myślę że nowy zamknięty sub z membraną 27cm za 1200zł to dobry zakup, w tej cenie to raczej wszystko w otwartej obudowie, może nie zagra jak SVS ale do używanego SB 1000 musiał bym sporo dopłacić i jeszcze robić 600km po odbiór osobisty.
Karister 247 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Może być niestety też tak, że podle wykonany sub na dużym przetworniku ze słabym wzmacniaczem zrobi więcej złego niż dobrego. Kiedyś miałem JBL Studio L8400P i było w miarę, ale bez szału. Natomiast JBL Northridge E250P był po prostu słaby. Edytowane 28 Czerwca przez Karister
Keleris 757 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) 1200zł za outlet normalna cena to 2000zł za dużo nie ma opinii o nim, a te które znalazłem są pozytywne, niestety nie będę miał do czego porównać bo mój ostatni subwoofer jaki miałem jakoś 16lat temu to był w komputerowym zestawie 5.1 - Logitech z5500. Zdjęcia z internetu - tak wygląda w środku, nie znam się więc nie oceniam. Edytowane 28 Czerwca przez Keleris
Karister 247 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Opinie w audio, to wiesz... Jeden jest zachwycony buczeniem z Logitechów, a drugi się ekscytuje różnicami, których nie ma po wymianie kabli. Albo trzeba ocenić subiektywnie na własne ucho, albo robić pomiary. Ja bym wolał dorzuć do podstawowego SVS czy Velodyne. Tak czy siak od Logitechów na pewno będzie nieporównywalnie lepszy. Ta skrzynka z Z-5500 to nawet subem nie powinna się nazywać. Też miałem z 20 lat temu. Edytowane 28 Czerwca przez Karister
Keleris 757 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Myślałem że nie będę musiał brać subwoofera bo pod Yamahą z salonu te kolumny miały ładny bas ale niestety ten chiński maluszek ma paskudny kartonowy bas, a przy cichym słuchaniu to jest po prostu płasko więc trzeba go czymś wspomóc. Edytowane 28 Czerwca przez Keleris
j4z 1 816 Opublikowano 28 Czerwca Autor Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) No to subem tego nie ogarniesz pewnie. Z drugiej strony... Poprawnie skonstruowane wzmacniacze brzmią tak samo, więc może to nie jest wina wzmaka. Edytowane 28 Czerwca przez j4z 2
Keleris 757 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Na jamaszce przy cichym słuchaniu pomagał loundness, Chińczyk nie ma tej funkcji, co do kartonowego basu to wyczytałem opinie że tanie chińskie wzmacniacze klasy d mają często taką przypadłość, osobiście nie mam porównania bo to mój pierwszy tego typu wzmacniacz. Generalnie nie szukam wzorcowego dźwięku tylko taki który mi przypasuje. Edytowane 28 Czerwca przez Keleris
j4z 1 816 Opublikowano 28 Czerwca Autor Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Chińskie klasy D najlepiej się mierzą... nie to co audiofilskie, drogie, niepoprawnie skonstruowane gówno. Edytowane 28 Czerwca przez j4z 2
Keleris 757 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Sam skusiłem się na tego chińczyka przez ochy, achy i ładny wygląd, generalnie gra to całkiem ale ten bas dla mnie to jest kaszanka.
Karister 247 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) 21 minut temu, Keleris napisał(a): co do kartonowego basu to wyczytałem opinie że tanie chińskie wzmacniacze klasy d mają często taką przypadłość To głupoty wyczytałeś, uczciwie pisząc. Chińczyków klasie D jest tyle, że już samo takie uogólnienie to brak jakiegokolwiek pomyślunku. Może jakieś no-name z ALi za dwa tuziny polskich cebulionów są podle wykonane, nie wiem. Toppingi, Eversolo, Matrix Audio (i zapewne wiele innych) jakoś problemów nie mają. Edytowane 28 Czerwca przez Karister
Keleris 757 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Jak najbardziej może tak być, to jest mój pierwszy tego typu wzmacniacz więc jedynie mogę poczytać opinie na ich temat i porównać z moją yamahą w salonie RN 803D i do słuchawek Sennheiser HD 569. Możliwe że akurat ten chiński maluszek - Aiyima T9 Pro ma taką charakterystykę, a mój gust muzyczny jest spaczony przez wcześniejsze sprzęty, zresztą jak widać mam małe porównanie bo nie przewalam sprzętu muzycznego, a raczej kupuję i używam. Edytowane 28 Czerwca przez Keleris
Karister 247 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Skoro coś jest nie tak z dźwiękiem, a wcześniej było ok i zakładając, że to nie złudzenie, próbowałeś zacząć od najprostszej rzeczy, czyli PEQ albo zmiany położenie sprzętu audio lub miejsca odsłuchowego? Czasem pół metra może zdziałać cuda.
j4z 1 816 Opublikowano 28 Czerwca Autor Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) No słuchałeś na loudness. Nie ma co cię dziwić, że bez kontroli barwy, teraz Ci nie leży. Sub odcina się na max 80hz i może nie dać Ci tego, do czego się przyzwyczaiłeś. Edytowane 28 Czerwca przez j4z 1
Kyle 514 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca W dniu 27.06.2026 o 17:06, j4z napisał(a): Mogłeś też się rozejrzeć na rynku pro, zapomniałem napisać. Widzę, że są jakieś mackie, prosonus, ale jak to gra i się podpina nie wiem. Zwykle w subach analogowych "PRO" wchodzisz ze źródła do suba przez XLR i z suba do monitorów idziesz też po XLR. W bardziej wyrafinowanych konstrukcjach z wejściami i wyjściami cyfrowymi (np. Genelec 7350, 7360 i kolumnami typu Genelec 8330A, 8340A) ze źródła idziesz przez AES/EBU XLR do dowolnego elementu systemu, z którego dalej łączysz w "daisy chain" kolejny element systemu (kolejność nieistotna). 7 godzin temu, Karister napisał(a): Może być niestety też tak, że podle wykonany sub na dużym przetworniku ze słabym wzmacniaczem zrobi więcej złego niż dobrego. Też, ale wystarczy nawet, że SUB zostanie źle zintegrowany z kolumnami (brak korekcji czasu, brak korekcji SPL, nieprawidłowe niesymetryczne cięcie suba od góry i kolumn od dołu). Ja jestem zdania, że sub stereo to tylko ze sprzętową kalibracją (mogę polecić sprzęt Genelec i ich system GLM - sub "znika" po kalibracji, jak należy).
Karister 247 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) GLM to jest software'owa korekcja, nie sprzętowa. Dobre ustawienie subów plus korekcja fazy i crossover wystarczą w większości przypadków. No i właśnie - raczej suby niż sub, jak ma być dobrze. Wtedy wchodzą w grę zabawki typu DBA. Ja ostatecznie odpuściłem software'ową korekcję, bo wystarczyła ta sprzętowa właśnie. Edytowane 28 Czerwca przez Karister
Keleris 757 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca @j4z Może tak być że Yamaha podbijała niskie i wysokie przy cichym odsłuchu i przy tym zestawie jest kicha, ale przy rozkręceniu gałki yamaha ma przyjemny głęboki bas, a ten zestaw ma pukający i nawet podbicie na urządzeniu niskich tonów nie poprawia tej sytuacji, a nawet pogarsza.
Rekomendowane odpowiedzi