Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

+8dB? Wow. To chyba nie ten kierunek w wyborze sprzętu, skoro tak ostro trzeba korygować. Ja przy więcej niż +3dB mam już obiekcje. Z drugiej strony liczy się efekty końcowy. Też mam obecnie góry i dołki w PEQ. Razem 6.5dB od minimum do maksimum. I faktycznie OotB słuchawki nie grają tak, jak lubię, ale skusiłem się z powodu wygody, ergonomii, jakości i wykonania oraz dostępności wymiennych elementów eksploatacyjnych. Mimo wszystko dobrze wspominam okres, gdy miałem HiFiMANy, których w ogóle EQ nie musiałem ruszać. Gdyby tylko Meze zechciało któreś ze swoich flagowych modeli zestroić w ten sposób, to by była bajka.

Próbowałeś kiedyś Ultrasone? Jak zaczynałem zabawę w słuchawki lata temu, to wówczas uchodziły za raj dla bass headów. To chyba był model pro 900i za niecałe dwa klocki, ale czy na pewno ten, to niczego bym sobie uciąć nie dał. Sporo czasu minęło. Wg mnie Audeze LCD-2 Classic też oferują solidny dół, choć bardziej w rejonach sub basu niż tego wyższego. Na tym wyższym mocno dawały Focal Clear MG, ale to już inna półka cenowa.

Edytowane przez Karister
Opublikowano (edytowane)

Nie, Ultrasone nie miałem żadnych. 

Nie mogę głośno słuchać, max to jakieś 65db. Lubię bas, a żeby był efektowny na takiej głośności, trzeba go sporo podbić. 

Edytowane przez j4z
Opublikowano

Powinno się dać podbić z takim samym efektem dla cichego odsłuchu, ale z odcięciem dla dużej głośności, żeby nie wysadzić sprzętu. U mnie w DAC dzieje się to płynnie i jest git. Niskie głośności podbarwione, a potem stopniowo wraca do normy.

Opublikowano

Kurna, dt 150 na pomiarach przebiegiem w pewnym miejscach mogą przypominać koss porta, które posiadam i które uwielbiam za pewne aspekty. Dlaczego ja wcześniej nie trafiłem na ten hełmofon (dt 150), skoro ma taki charakter i jego pierwsza wersja ukazała się już pod koniec lat 60 (nice!)? Hehe starsze od port są, których pierwsza wersja ukazała się chyba jakoś w latach 80. Jaram się. Ciekawe jak zagrają. :banana:

Screenshot_20260515-144701(1).thumb.png.260d458bbc5ccd385bb9bc235a25ae9d.png

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ano, tak było, pisałem. Kwestia uszu, dla mnie to było szorstkie i męczące. Czyli lampy nie dla mnie. EDIT: Choć w sumie pomyłka... to nie średnica mi nie leżała najbardziej chyba.

Zamówione dwie sztuki JL Audio E112. 

Edytowane przez Karister
Opublikowano

Jeden Pan ze sklepu zapytał, czy za tydzień wieziemy jeszcze do mojej kawalerki, czy od razu do domu i tam poczekają w kartonach. Drugi umierał ze śmiechu ma myśl o tych subach w bloku. Miło było tam pogawędzić. W salonie w Warszawie mają klienta na Focale Grande Utopia. :D 

W czwartek ruszamy z montażem filców akustycznych. Obecnie ocalałe ściany zostały przemalowane. Nie lubiłem tego żółtego, co mi Flugger źle próbkę wymieszał. Do tego przerobiona elektryka pod LEDy i więcej punktów 230V dla sprzętów. Na wyciętych ścianach, skosach i suficie folia paroizolacyjna została cofnięta w głąb, od nowa położona wełna i lepszy stelaż. Ściana z dużym oknem wciąż robi za pułapkę sub basową dzięki zastosowaniu podwójnych płyt GK Diamant. Ostatnio nie umiałem tego wytłumaczyć, więc się doszkoliłem u Pana Chojnackiego - chodzi o odpowiedni dobór masy tej ściany. Tam będzie największa energia pierwszego rezonansu i ta ściana będzie go tłumić. W zasadzie to już tłumi, bo to wyszło dobrze przy pierwszych pomiarach kilka miesięcy temu. Na ucho sporo się zmieniło. W pustym pokoju nie ma pogłosu. Wcześniej było jak w kościele.

IMG_5995.thumb.jpeg.edd918d148cb560e9b43f804ba6ef8a9.jpeg

IMG_5999.thumb.jpeg.ef2e5a78b631e36130f4420c6361fea4.jpeg

• Like 2
Opublikowano

Niedługo posłuchałem dt 150. Wcale nie miały takiego dużego basu, jak myślałem. Miały twardszy i dużo bardziej zróżnicowany niż dt 270. Za to strasznie niewygodne były i strasznie upierdliwe podczas zakładania. Zwracam wszystkie. Jedne i drugie mniej lub bardziej mnie męczą niestety.

Szkoda mi jest tych 270, bo stereofonię miały super. Fajnie było słyszeć np. każdy element perkusji w innym miejscu, każdy jeb*ny talerz, no coś pięknego. 

Wracam do słuchania na swoich bezprzewodowych pchełkach Creative - czysta przyjemność. 

Fosi zh3 chyba sobie zostawię, bo ma pilot, regulacje barwy i cyfrową regulację volume, a nie gówno alpsa, który na niskich volumach ma nierówny balans. Poszukam sobie czegoś niemęczącego do gier. Zamówiłem Koss UR40 i HyperX Cloud Alpha. 

Opublikowano

NIgdy nie będzie idealnie ze wszystkim. Ciekawe, co Ci wyjdzie z kolejnymi. Miałem pierwsze HyperXy Cloud. Niezłe basotłuki były. Może się podobać. Szkoda tylko, że małe muszle i mocny ścisk pałąka. Maszyna do prasowania małżowin. :D

Opublikowano
20 minut temu, Karister napisał(a):

Jprd... ja się czasem zastanawiam, czy te urzędasy w UE to nie mają, czym się zająć.

Jak widać nie skoro dla nich ślimak jest rybą ,a babcia która sprzedaje swoje marchewki i ziemniaki z ogródka przy drodze  to zagrożenie dla gospodarki UE i człowieka , to i słuchawki mogą być zagrożeniem dla całej ludzkości . Do czegoś muszą się przyczepić dali spokój grą na komputery,smartfonom,nawet ograniczyli moc odkurzaczy do XXXW .to teraz czas na słuchawki tylko czekać na kolejny zakaz sprzedaży xD 

Opublikowano

W tym tygodniu kończymy montaż filców w pokoju odsłuchowym. Trzeciego czerwca przyjeżdżają biurko i komoda. Pomiary z Panem Chojnackim zaplanowane na 11. czerwca. Kanapa jeszcze niewybrana.

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przewaliłem jeszcze kilka par tańszych słuchawek i do grania zostaje przy Koss Porta. Mimo że w ich graniu brakuje cholernie dużo szczegółów, tak naturalnego brzmienia nie słyszałem w żadnych innych, a okazuję się, że w grze też jest to fajne. 

Aczkolwiek w pamięci będę mieć dt 270 pro i przy lepszym stanie moich finansów wrócę kiedyś do nich napędzając jakąś słuchawkową hybrydą.

IMG_20260604_190430775.thumb.jpg.3c0f49d6aebe4448c03f6f7b5ce70c16.jpg

Opublikowano (edytowane)

rozglądam sie za dac/ampem do słuchawek i wpadła mi dzis z innego forum taka dyskusja:

Cytat

Pojawiły się nowe i chyba bardzo ciekawe klocki: laiv crescendo oraz luxsin x8. Pewnie zbyt świeże to sprzęty żeby ktoś już tu miał z nimi styczność, ale może się mylę. Fora zza granicy opiniują bardzo dobrze oba.

Cytat

Kupiłem X8 w ciemno i naprawdę jestem zadowolony.

Testuję go głównie w trybie Bypass + NOS na Fiio FT1 i różnica w porównaniu do mojego dotychczasowego Fiio BTR7 jest wyraźna. Przede wszystkim scena jest wyraźnie szersza i głębsza. Gra dość ciepło.

Pozytywnym zaskoczeniem jest tez AI HP-EQ. Nigdy nie lubiłem siedzieć godzinami w EQ. Tutaj wpisuję kilka promptów i gotowe. Działa rewelacyjnie. Do tego ma ponad 2500 gotowych presetów pod konkretne modele słuchawek.

Jak ktoś ma X8, chętnie poczytam Wasze wrażenia, szczególnie z planarami! Przymierzam się powoli do kupna FT7 albo czegoś w podobnym budżecie.

poczytałem więc sobie troche o tym X8 i chyba sobie kupie

przykładowe recenzje tekstowe

https://headfonics.com/luxsin-x8-review/

https://audiofanatyk.pl/luxsin-x8-zeskalowany-x9-z-ai-eq-i-w-lepszej-cenie/

przykładowe recenzje video

i jeszcze opinia z reddita na temat AI EQ w tym sprzęcie

Edytowane przez Oldman
  • Like 1