Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych dyrektorów. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, AudRob napisał(a):

Pokaż

U nas, to miałem na myśli Europę. Piłem do tego postu. Może u Niemca trochę drożej i w sumie napisane że prawie 2x taniej

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
11 minut temu, lukadd napisał(a):

Po prostu działa :E ale ogólnie to już nie ma tak jak kiedyś, chińczyki wcale dziś nie są tanie.

Tani chińczyk, to tylko od chińczyka, bo w EU strzyżą owce. :E

Samsunga jedynie na co bym mógł wymienić, to na X300 Ultra, lecz zapewne cena będzie nie mała. 

Gdyby tak DDR5 jeszcze podrożały, to można by wymienić na nowego smartfona. xD

Opublikowano
1 minutę temu, Fatality napisał(a):

U nas, to miałem na myśli Europę. Piłem do tego postu. Może u Niemca trochę drożej i w sumie napisane że prawie 2x taniej

Mogę ci pokazać ramy 2x32 za 800 na OLX ale wiadomo że to ściema.

Opublikowano (edytowane)

@TotekBo Samsung jest od wielu lat na rynku i wyrobił sobie pozycje swoim marketingiem. Do tego należy do grupy firm "dobrego zachodu". Dla niektórych Chiny to nadal zło wcielone więc na pewno na czymś zaoszczędzili I telefon się zaraz zepsuje i będzie problem z gwarancją. Do tego szpiegują. Przecież nie brakuje komentarzy, że jak wyjdzie chiński ram DDR5 to będą za jego pomocą szpiegować :boink:

Nie oszukujmy się i tak każdy producent telefonów podniesie ceny że względu na sytuację na rynku. W przypadku telefonów z modelu na model są chociaż jakieś zmiany. W przypadku PC'tów teraz płacimy dużo więcej za to samo.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Doamdor napisał(a):

Tani chińczyk, to tylko od chińczyka, bo w EU strzyżą owce. :E

Ta i też to "tanio" to szczególnie przy tych fonach z wyższej półki to niezbyt biznes i nie mała kasa. ~30% niby taniej a gwara problematyczna gdzieś w Chinach i przeważnie rok, brak rękojmi jak w UE.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano

2x8gb 2400 rozne 265zł - wisiały pare godzin
2x16gb crucial value 2400 cl18 - 499zł - jw
2x32gb hyperx 3000 - 1190zł

960 pro 1tb 449zł (2 dni)
250gb sata 100zł (1 dzien)

:E - bioro all

nawet ddr3 zaczynaja drozec, jak wczesniej 2x8gb 1600 80-90zł to teraz 120-130 i jeden dzien wiszą, nawet 2x4g poszly za 80 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, lukadd napisał(a):

Ta i też to "tanio" to szczególnie przy tych fonach z wyższej półki to niezbyt biznes i nie mała kasa. ~30% niby taniej a gwara problematyczna gdzieś w Chinach i przeważnie rok, brak rękojmi jak w UE.

X300 Pro 16/512G wersja chińska 3350 zł, X300 Pro 16/1024 wersja Global 4060 zł, a u nas niż 5500 zł za X300 Pro 16/512.  :E

11 minut temu, duniek napisał(a):

2x8gb 2400 rozne 265zł - wisiały pare godzin
2x16gb crucial value 2400 cl18 - 499zł - jw
2x32gb hyperx 3000 - 1190zł

960 pro 1tb 449zł (2 dni)
250gb sata 100zł (1 dzien)

:E - bioro all

nawet ddr3 zaczynaja drozec, jak wczesniej 2x8gb 1600 80-90zł to teraz 120-130 i jeden dzien wiszą, nawet 2x4g poszly za 80 

Tanio, DDR5 32GB 1200 zł na OLX, zapewne oferty 1000-1100 zł też się pojawiały na sekundę. :E

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
14 minut temu, Doamdor napisał(a):

X300 Pro 16/512G wersja chińska 3350 zł, X300 Pro 16/1024 wersja Global 4060 zł, a u nas niż 5500 zł za X300 Pro 16/512.  :E

Ta, ale to cena bez VAT, w de z 500-600 taniej i masz legitną fakturę VAT, możesz też odliczyć i bez kombinacji czy przejdzie przez celny czy nie.

Ceny na alliexpress z doliczonym vat i wysyłka z eu już nie są takie atrakcyjne.

Opublikowano
15 godzin temu, AudRob napisał(a):

Następny cwaniak na OLX  podejrzewam że na lewym koncie.

olx.pl/d/oferta/patriot-memory-viper-venom-64gb-2x32gb-ddr5-6400-cl32-CID99-ID19moRi.html?search_reason=search%7Corganic

Z ciekawości zerknąłem na olx, jest masa ofert w graniacach 1000zł za DDR5 64GB :boink:

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, lukadd napisał(a):

Ta, ale to cena bez VAT, w de z 500-600 taniej i masz legitną fakturę VAT, możesz też odliczyć i bez kombinacji czy przejdzie przez celny czy nie.

Ceny na alliexpress z doliczonym vat i wysyłka z eu już nie są takie atrakcyjne.

Nadal jest taniej i to wersja 1TB, a nie 512GB. Nie widzę sensu dawać Januszom zarobić, tak samo było z moim obecnym smartfonem, kupiony 1800 zł taniej niż w sklepie. :)

8 minut temu, blabla123 napisał(a):

Z ciekawości zerknąłem na olx, jest masa ofert w graniacach 1000zł za DDR5 64GB :boink:

Z wysyłką 64GB 6000 CL 30 2450 zł.

https://www.olx.pl/d/oferta/pamiec-ram-patriot-viper-2x32gb-6000mhz-cl30-CID99-ID19cLx2.html?search_reason=search|organic

Edytowane przez Doamdor
Opublikowano
Godzinę temu, Fatality napisał(a):

Na efekty trzeba poczekać do drugiej połowy roku gdy wyprodukują RAM 50% droższy od tego co jest teraz w sklepach.

To produkcja ram zdrożała o 50% ? :E

Godzinę temu, Fatality napisał(a):

naszej strony to też źle, bo to oznacza, że dolar w górę i to ostro (ale z pierwszej storny obnizki cen ze wzgledu na mniejszy popyt)

Nic nie zapowiada by dolar drożał, wręcz przeciwnie.

Opublikowano (edytowane)

@Doamdor Nie widzę sensu bo względem sklepowych cen w DE i zachodniej EU to w zależności od modelu do max ~30% zaoszczędzi. A to jest dalej sprzęt trochę wart. Sypnie się i można zostać bez fona i kasy. Lipna gwarancja z chin, zwykle rok, często problematyczna w realizacji i czasochłonna. 

A osobiście dla mnie to już wogóle bo i tak ja nie płacę VATu :E

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
17 minut temu, blabla123 napisał(a):

To kup za tyle chłopie a ja odkupię za 1200 , Chłopie to są konta eeee nie warto tłumaczyć. Masz w ofercie kup teraz masz nr. tel?

Opublikowano
14 minut temu, Cappucino napisał(a):

To produkcja ram zdrożała o 50% ? 

Produkcja może kosztować nawet tyle samo, ale mają ograniczoną dostępność. Wolą wyprodukować ram dla firm od AI itp. sprzedając wielokrotnie drożej, niż konsumencki w niskiej cenie... Aby dalej ktoś chciał produkować zwykły ram to podnoszą ceny, bo inaczej poszłoby do AI, tak jak odział Samsunga nie chciał sprzedać pamięci do działu telefonów, bo mogą sprzedać drożej na zewnątrz. :E 

Opublikowano
11 minut temu, AudRob napisał(a):

To kup za tyle chłopie a ja odkupię za 1200 , Chłopie to są konta eeee nie warto tłumaczyć. Masz w ofercie kup teraz masz nr. tel?

To odebrać osobiście, jak odmówi to sprawa jasna.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, lukadd napisał(a):

@Doamdor Nie widzę sensu bo względem sklepowych cen w DE i zachodniej EU to w zależności od modelu do max ~30% zaoszczędzi. A to jest dalej sprzęt trochę wart. Sypnie się i można zostać bez fona i kasy. Lipna gwarancja z chin, zwykle rok, często problematyczna w realizacji i czasochłonna. 

A osobiście dla mnie to już wogóle bo i tak ja nie płacę VATu :E

RTX 4090 jest więcej wart, a jednak dalej na nim siedzisz pomimo braku gwarancji.  :E

Gwarancji jest tylko na 2 lata, a smartfony nie wymieniam co 2 lata, więc zawsze jest ryzyko, że może ci się zepsuć, życie. :D

Opublikowano
1 minutę temu, musichunter1x napisał(a):

Produkcja może kosztować nawet tyle samo, ale mają ograniczoną dostępność. Wolą wyprodukować ram dla firm od AI itp. sprzedając wielokrotnie drożej, niż konsumencki w niskiej cenie... 

A po jakiej cenie biorą ci od ejaj? Jaka jest różnica w cenie?

Opublikowano
18 minut temu, AudRob napisał(a):

No przecież mój post właśnie tego dotyczył, że jest masa wyjebek i kto kupi ten sam sobie winny.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Cappucino napisał(a):

A po jakiej cenie biorą ci od ejaj? 

Sam nie wiem, może informacje nawet nie są dostępne. Natomiast jest to prosta logika...
Produkcji nie można łatwo zwiększyć w znacznym stopniu, a zapotrzebowanie od firm strzeliło w kosmos. Firmy mogą płacić znacznie więcej, ponieważ to "inwestycja". Gdyby utrzymać niskie ceny to kto inny podkupi sprzęt i sprzeda innemu drożej... Tak działa handel od prehistorii... Przenosisz towar z rejonu o niskim zapotrzebowaniu tam, gdzie występują braki, dzięki czemu masz większą marżę.
Normalnie firmy dwoiłyby się żeby zwiększyć produkcję, ale proces produkcji jest skomplikowany oraz dochodzi zmowa cenowa, bo nie chcą sprzedawać więcej po niższej cenie, a potem zostać z nadmiarem w razie spadku sprzedaży. ;) Przed tym szaleństwem nawet zmniejszali produkcję, bo było za dużo pamięci na rynku, stąd takie spadki cen <400 zł za 32gb dobrego ramu. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

@ Doamor Bo jak nic się z nim nie działo przez 2-3 lata to marginalna szansa, ze padnie przez następne 2 czy 3 lata.

Mam w drugim kompie premierowego 3080 i też do dziś działa, tak samo jak i 2070 itd. Wady fabryczne zwykle wychodzą w pierwszych 2 latach.

Dla mnie podstawa mieć 2 lata na początek i w sprawdzonym sklepie gdzie od ręki wszystko załatwiam jak coś wyjdzie, mam rękojmę, mam możliwość zwrotu kasy, gwarancję, mogę mieć dodatkowe ubezpieczenie itd. Mam normalną fakturę vat. Czyli z wejścia 20% taniej.

A nawet jakbym nie miał minus VAT to i tak bym nie ściągał dla  ~30% niższej ceny sprzętu o wartości ~1k euro z chin. Rezygnując tym samym z prawnych przywilejów jakie mam w EU. Chińczyk może się zawinąć i nara. Zresztą wielu tych sprzedawców chińskich tak działa, że wachlują kontami i firmami.

Edytowane przez lukadd