Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 391
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Jak sytuacja na rynku się wykolei na wzór tej z kryptowalut, to nie będzie gdybania czy Corsair jest be lub cacy, tylko każdy będzie brał co rzucą xD 
4800MHz CL40 bez radiatorów firmy brzmiącej jak danie kuchni azjatyckiej za parokrotność dzisiejszej ceny z pocałowaniem w rączki ;) 

Teraz odpalę szklaną kulę
Szklana-Kula-GALAKTYKA-Idealny-Prezent-Transpa.jpg.9f8427b600a0730035fe2bed7381a463.jpg

Już w grudniu odczuwalna będzie aktywność skalperów i ich botów.

Rzucili na amazona CORSAIR VENGEANCE DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 za 589zł z krótką dostawą 19-20 listopada (https://www.amazon.pl/dp/B0CBRJ63RT?smid=A2R2221NX79QZP)

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
54 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Rzucili na amazona CORSAIR VENGEANCE DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 za 589zł

Aż sobie kupiłem jeden komplecik... Niedługo będzie jak złoto... :E

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

Właśnie nie potrzebne, ale cena przyzwoita, więc grzechem byłoby nie wziąć, patrząc na to, co się odwala. Może za pół roku w naszym działa "zamienię" wrzuci się ofertę typu: zamienię RAM na GPU :E

Edit: jeszcze kwestia, czy w ogóle oni to wyślą za te pieniądze...

Edytowane przez CryptTM
Opublikowano
2 minuty temu, CryptTM napisał(a):

Właśnie nie potrzebne, ale cena przyzwoita, więc grzechem byłoby nie wziąć, patrząc na to, co się odwala. Może za pół roku w naszym działa "zamienię" wrzuci się ofertę typu: zamienię RAM na GPU :E

Edit: jeszcze kwestia, czy w ogóle oni to wyślą za te pieniądze...

Jak na amazona termin jest krótki (parę dni do wysyłki) więc obstawiam, że tak, wyślą.
Czekają Ci co kupili ram z ofert amazonowych z długim terminem (nawet końcówka maja 2026).

Ja 2 tygodnie temu sprzedałem 2x16GB 6000CL30 od Goodrama za 350zł więc skisłbym wewnętrznie gdybym teraz wziął jakiś nowy kit za ok. 600zł xD 

EB.jpg.eb90c41f15a1d6daf8aeff48ed655e51.jpg

• Haha 4
Opublikowano

@Lameismyname patrząc na obecne odrealnienie cen, to zrobiłeś deal życia z tą sprzedażą :E

Ale kto mógł przewidzieć, że za dzień czy dwa takie coś się odwali. Niemniej - dać te 600zł za 32GB a 1500zł za 32GB to znacząca różnica. W pierwszym przypadku można kupić, w drugim zdecydowanie nie.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, CryptTM napisał(a):

@Lameismyname patrząc na obecne odrealnienie cen, to zrobiłeś deal życia z tą sprzedażą :E

Z drugiej strony patrz na to (8.10.2025) i na moją sygnę

Cytat

Rozstrzygnięcie konkursu!

Spośród wielu świetnych odpowiedzi wybraliśmy trójkę zwycięzców, do których powędrują zestawy pamięci ADATA z serii XPG Lancer:

...
3. Miejsce - Lameismyname | Nagroda: ADATA XPG Lancer Blade RGB 2x 16 GB DDR5-6000 CL36 White

Niech ktoś ma tyle radości z tych Goodramów, co ja z kompletu ADATA, który zmobilizował mnie do kupna 5 wentylatorów RGB ;) 
Fajnie tak poprzerzucać sprzęciwo. 

Edytowane przez Lameismyname
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tak mi się właśnie wydawało, że chyba Ci wpadły właśnie w jakimś konkursie te pamięci, bo znając Ciebie, od tak byś ich nie wymienił, bo po co? Raczej należysz do tych bardziej pragmatycznych użytkowników ;)

Ale podejście godne pochwały, niech ktoś się cieszy, że udało mu się kupić pamięci w fajnych pieniążkach :piwko:

Edytowane przez CryptTM
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, CryptTM napisał(a):

Tak mi się właśnie wydawało, że chyba Ci wpadły właśnie w jakimś konkursie te pamięci, bo znając Ciebie, od tak byś ich nie wymienił, bo po co? Raczej należysz do tych bardziej pragmatycznych użytkowników ;)

Ale podejście godne pochwały, niech ktoś się cieszy, że udało mu się kupić pamięci w fajnych pieniążkach :piwko:

Dokładnie jak mówisz ;) 

Co do sprzętu, lubię zmieniać na lepszy jeżeli widzę w tym sens... no i po kupnie niedawno premierowo monitora WOLED (4 gen) chyba zderzam się ze ścianą i pierwszy raz w życiu nie widzę w swoim zestawie żadnej drogi upgrade.
A zawsze fajnie tak króliczka gonić, a nie go złapać :/ 

W sumie, to zgubiłem kiedyś jedną zaślepkę obudowy i może zainwestuję w nagrywarkę DVD co by dziursko zaślepić :smiech:

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.11.2025 o 11:07, Spl97 napisał(a):

Wróżbita wieszczy, że SSD będą tak samo drogie jak teraz RAM 8:E.

Clikbajtowy wrózbita, ważne, by kasa z yt wpadła. Że też ktoś jeszcze go ogląda...:rotfl2:

ssd już dawno podrożały.

Swoją drogą, matoły same nakręcają spiralę kupując niepotrzebnie na zapas nawet jak niepotrzebne.

Edytowane przez Cappucino
  • Like 1