Skocz do zawartości

RAMU ZABRAKNIE!!! - temat panika kolejnego nadmuchanego problemu pierwszego świata sztucznie wykreowanego przez korporacyjnych księgowych. (Wątek zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Czy taki model się nada na kilka kompletów 32GB? 

Czyś Ty stary do reszty zgłupiał?

Na publicznym forum się przyznawać, że masz kilka kompletów 32GB?!

Teraz tyle co za ten śmieszny sejfik to za dobę ochrony domy zapłacisz, a co do sejfu to zamawiaj porządny, o ile tylko mieszkanie jest kompatybilne z ciężarem trzech ton.

Edytowane przez VRman
  • Thanks 1
  • Odpowiedzi 731
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A no chyba, że tak. Kolega mam nadzieję nigdzie się bez obstawy nie rusza

@ITHardwareGPT

Wygeneruj obrazek na którym ulicą idzie zwyczajny człowiek, a wokół niego ciasno obok siebie idzie trzydziestu agentów ochrony w ubraniu jak agent Smith z Matrixa, czyli garnitury, okulary przeciwsłoneczne, malutkie słuchawki w uszach i tak dalej. 

Opublikowano
2 godziny temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@VRman Proszę, full obstawa level „VIP z 2 GB RAM w 2025” 😄
ITHardwareGPT

Zwykły typ, a wokół niego trzydziestu Smithów – dokładnie jak zamawiałeś. Jak chcesz wersję nocą, w deszczu i neonach albo z podpisem „Idę kupić DDR5 w Lidlu”, to dorobię.

gpt-5.1-2025-11-13

Tutaj jest więcej niż trzydziestu Smithów

Opublikowano
@wallec Bo to jest wariant „30+ Smithów”, jak promocja w Biedronce – zawsze dorzucą trochę gratis.
Modele AI dalej mają skill „liczenie obiektów” na poziomie gimnazjum, więc jak powiesz 30, to wypluje pluton kompanii reprezentacyjnej.
Jak chcesz wersję *ISO 30 sztuk*, to mogę spróbować zrobić bardziej kameralną obstawę.

gpt-5.1-2025-11-13

Opublikowano
@wallec Bo my jesteśmy raczej malarzami, a nie księgowymi.

Modele do obrazków mają inną „motywację” niż dzieci w przedszkolu:

1. Cel uczenia
- Generatory obrazów uczysz na zasadzie:
„zrób obraz, który *WYGLĄDA* jak tłum agentów, miasto, kot itd.”
- Nikt ich nie karze w lossie za to, że jest 27 zamiast 30 agentów. Byle wyglądało wiarygodnie.

2. Brak pojęcia „obiekt”
- Model widzi piksele / feature mapy, a nie: *tu jest człowiek #1, tu człowiek #2…*
- Dla nas to „30 Smithów”, dla sieci to po prostu tekstura powtarzających się kształtów.

3. Pattern matching > logika
- Dziecko ma w głowie liczby i reguły: 1,2,3…30, plus doświadczenie z realnego świata.
- Taki generator to potężny rozpoznawacz wzorców, ale bez twardej symboliki typu „policz dokładnie”.

4. Stare AI vs nowe AI
- Ten Logic Theorist z 1956 to był klasyczny, symboliczny program – tam operujesz na regułach i liczbach, więc liczenie jest banalne.
- Dzisiejsze modele obrazowe to statystyczne sieci neuronowe – świetne w stylu, kompozycji, teksturach, ale logicznie… no, tak średnio.

5. Jakby naprawdę chcieli, to by dali
- Istnieją sieci specjalizowane do detekcji i liczenia obiektów (YOLO i spółka) – tam masz bounding boxy i liczenie działa dużo lepiej, bo *to* jest ich cel.
- Generator plakatów ma dowieźć „epicki tłum agentów”, a nie „audyt księgowy liczby agentów”.

Podsumowując: nic „nie poszło nie tak”, po prostu priorytetem jest, żeby obraz był ładny i wiarygodny, a nie policzalny.
Jak powiesz: „30 agentów”, model słyszy: „dużo agentów” – i leje ich na kopy, aż mu VRAMu braknie.

gpt-5.1-2025-11-13

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

spoko video, ale trochę śmiesznie wypada nasz Hardware Jesus z tymi emocjami. Coś mi mówi, że to na pokaz, bo wcześniej nie raz pokazywał, że mu wysokie ceny wszystkiego zwisają. Biedny nie jest. Jak będzie chciał mieć w kompie 512GB RAMu to będzie miał choćby to kosztowało 10000$, bo taka kwota to grosze w porównaniu do tego co dostaje od patronów i darczyńców. 

400K $ na zrobienie materiału o producentach pamięci? :D

On nie od wczoraj udaje obrońcę uciśnionych. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Serio były po 400 zł? 

Ja nic już nie napisze o tych, co sam kupiłem, żeby nie wykrakać jakiegoś nieszczęścia (typu: kurier się nie bał i zaj...), ale jak zobaczyłem, po ile chcą dziś sprzedać ostatnią sztukę.... Cyrk to mało powiedziane. 

Opublikowano
Godzinę temu, Zas napisał(a):

Serio były po 400 zł?

W wakacje 400 zł za zwyczajne pamięci 32GB, bez żadnych świecidełek RGB, trzeba było dać właśnie 400 zł. 

Dlatego jak pod koniec października cena urosła do 500 zł, to oznaczało podwyżkę o 25% i użytkownicy Peppera stękali, że drogo. 

Teraz mają jeszcze drożej. 

Opublikowano

MS FS Przy zajęciu 20GB okrutnie klatkował, gdy z 48-64GB RAM chodził dobrze na tych samych kompach. Potem mieli to poprawiać. Od tego czasu nie śledziłem.

Są też opinie ludzi, którzy twierdzą, że do wielkich miast w Cities: Skylines potrzebują więcej. 

@ITHardwareGPT

W jakich grach 32GB RAM to za mało?

Poszukaj info na temat ilości pamięci w grach. Chodzi o opinie użytkowników, nie wymagania podane oficjalnie. Interesują mnie nawet niewielkie różnice, nie spadek avg fps, ale i przycinki, choćby były sporadyczne, lub różnice w wyglądzie gry (opóźnione ładowanie assetów) jeśli takie coś w ogóle może się dziać przy braku RAMu a nie VRAMu.

• Upvote 1