Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co trzeba mieć w głowie, by spędzać tyle czasu na atakowaniu nieznanego (co sam przyznałeś) produktu, w temacie o autach, które nie leżą nawet w Twoim kręgu zainteresowań? No i z tym "chwaleniem" to też pojechałeś, ale możesz zacytować, gdzie tak zajmuję się "chwaleniem chińskich aut". Prędzej śmiech mnie ogarnia, jak ktoś bezpodstawnie pisze ot tak: "chińskie auta to gówno w srebrnym papierku".

Opublikowano

Post Armin

Armin Liszka

oensoptrdSr9gzufc5umfi 7f5:04a6aia0ig862 o31a03f93taWh091ujo  ·

No i melduję : omoda 9, zrobiłem nią 9600 km, jestem w Nowym Sączu , przyjechałem z Pomorza , długa trasa , wszystko ok, dużo śniegu , też ok. Wstaliśmy rano i chcieliśmy pojechać do Muszyny w góry . Niestety … bateria w ciągu kilku minut zjechała do zera , wyskoczył błąd EPC i żółwik , włączył się tryb awaryjny . Koniec podróży . W trybie awaryjnym podjechałem pod stację ładowania , podłączyłem , zobaczymy . Dzwoniłem do serwisu , odpowiedź : niestety one tak mają w mrozie . Jest -11,5 stopnia . Decyzję o wezwaniu lawety odłożyłem do czasu naładowania baterii … taka wycieczka … fajny samochód , ale nie do Polski …

-----------------------------------------------------------------------------

Moto-TMT.pl - Inspekcje Samochodów i Motocykli / Trójmiasto, cała Polska

odrSpsetno9cgl7aii71hm h2 1z125ct3uft1ai0ia89y4n0ih7o: 244cs  ·

Odbiór nowego auta z salonu

MG HS Hybrid+ (1.5T, 224 km), wersja Exclusive AT, kolor Pearl White, 2025

Miejsce inspekcji: Gdańsk

Cena: 135,000 PLN

obraz.thumb.png.3ee29bebdb90929a3a437f228f4250a2.pngobraz.thumb.png.e2a8e954eb6be38cf423dd8f5fd5c410.png

Niestety już po wejściu do Salonu (Klientów nie było ze mną, z racji pracy poprosili mnie, abym przyjechał na miejsce wcześniej i spokojnie pracował z autem, a oni dołączą do mnie na koniec inspekcji) otrzymuję informację od pracownika obsługującego transakcję… że auto ma ponownie malowane drzwi kierowcy (szkoda transportowa). Zdarza się, dobrze, że Salon poinformował mnie przed inspekcją. Pytam się, czy Klienci wiedzą? I tu konsternacja bo… nie zostali poinformowani, podobno błąd systemu i pracownik dowiedział się o szkodzie w dniu wydania (yhym, ciekawe czy Klienci dostaliby takie info, gdyby odbierali auto na własną rękę).

Zaczynam od dokładnych oględzin nadwozia i mimo wdzięcznego białego koloru, znajduję kilka niedociągnięć, przetarć i zabrudzeń. Mocno porysowany jest zderzak przód na czarnym dekorze (zmora tych MG, rysują się od patrzenia). Większość rys udało się spolerować na miejscu po inspekcji, niestety uszkodzenia na zderzaku zostały - rozmawiam z pracownikiem odpowiedzialnym za polerkę i widzę, że mimo jego szczerych chęci, nie jesteśmy w stanie spolerować głębokiej rysy i przetarcia na załamaniu przy lampie…

Powłoka lakiernicza po naprawie - MG maluje na grubość 90-110 mikronów i tak też jest na wszystkich elementach, oprócz drzwi kierowcy, te pomalowane w 140-180 mikronów - druga warstwa lakieru i punktowe wypełnienie uszkodzenia.

Dokładnie oglądam felerne drzwi i znajduję źle osadzoną uszczelkę wewnętrzną, “kleks” farby pozostawiony po malowaniu oraz odklejoną listwę dekoracyjną (była demontowana do malowania). Niestety listwa mocno pracuje i “skrzypi”, gdy się ją dotknie - dla porównania listwa na drzwiach pasażera przód jest sztywna. Niestety potwierdza się tu złota zasada motoryzacji - co złoży fabryka podczas produkcji, to niestety po naprawie już nie będzie takie samo.

Pod maską kolejna rewelacja - uszczerbiona lampa prawa (rozwarstwiona w dwóch miejscach). To kolejne MG z uszkodzeniem lampy, coś im ewidentnie nie wychodzi na linii montażowej.

Podwozie to kolejny punkt zapalny auta - znajduję na progach 4 miejsca, w których masa ochronna… została mechanicznie uszkodzona, odsłaniając niezabezpieczoną strukturę podwozia. Punkty uszkodzone znajdują się po obu stronach progów na mniej więcej tej samej wysokości, co może sugerować uszkodzenie przy zjeżdżaniu z lory lub podczas podnoszenia auta na podnośniku. Oczywiście Klienci otrzymują ode mnie zalecenie, aby podwozie dodatkowo zabezpieczyć antykorozyjnie.

Opublikowano
10 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

To nic nie znaczy, bo to nie o rozwiązania chodzi, a niską chińską jakość, jakość części silnika/skrzyni wynika:

oczywiscie, ze kwestie technologiczne metalurgii, jakosc materialow to kluczowa sprawa. produkty chinskie to skrajnosci, tylko dlaczego z gory zakladamy, ze ta nagorsza jakosc trafia wlasnie "tam" ? dlatego tez napsialem, ze  "nie widze wiec powodu na ten moment". nie zakladam z gory najgorszego scenariusza i nie staram sie patrzec na produkty chinskie z perpektywy tylko stereotypowych skrajnosci. przyklad aluminium. chiny dostarczaja ok 60% swiatowego jego zapotrzebowania. od jakosci do widelcy, po jakosc lotnicza/kosmiczna. pewien jestem, ze w silnikach chinskich, nie mam aluminium jakosci lotniczej, ale dlaczego mam zakladac, ze bedzie to aluminium do widelcy?

nie twierdze, ze chinskie silniki beda robic jakies mln przebiegi, uwazam tylko, ze nie beda tutaj jakos szczegolnie odbiegac od swojej "konkurencji"

Cytat

O ile w chińskich elektrykach jest zdecydowanie lepiej, startowali w tym samym czasie co reszta świata, oraz prostota silnika elektrycznego, to też mam obawy. Dodatkowo do tanich elektryków wkładają tanie baterie LFP, bardzo wrażliwe na niskie i ujemne temperatury, jakiekolwiek błędy z ogrzewaniem/sterowaniem ładowania tych baterii zimą w naszym klimacie, będzie skutkować ogromną degradacją. 

jezeli chodzi o baterie, to chinczycy sa tutaj liderami. CATL/BYD to tez grubo poand 50% globalenej produkcji, a nasz umiarkowany klimat nie jest tutaj zadnym wyzwaniem dla baterii. nasz kraj to nie mrozna skandywania, albo sloneczna kalifornia, a mimo wszysto tam nadal jezdzi wiecej EV niz u nas. w chinach baterie maja gorsze warunki niz my u siebie ;) baterie/ogniwa zabija glownie wysoka temp i ilosc cykli ladowania/rozladowania, i zaryzykuje tutaj stwierdzenie, ze obecnie chinczycy przykladaja wiecej uwagi do samego bezpieczenstwa ogniw, niz ich pojemosci/wydajnosci - np. BYD blade

a CATL? "Only CATL batteries have never been replaced"

https://en.esplaza.com.cn/index.php/2025/12/30/morgan-stanleys-latest-research-battery-degradation-management-is-a-key-determinant-of-energy-storage-project-returns/

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Mateusz Komasara

Obiecujący współautor

· psoneStodrl08u.637140i310 fg90l624i0hg8f82d29lzc5il5o1363m26  ·

Czesc. Czy ktos ma podobny problem ? Jak tylko pojawią sie mróz moj MG ZS classic głupieje. Pol biedy gdyby tylko nie działały te systemy ale tutaj wszystko pika i dzwoni przez to. Dodam ze po pęknięciu szyby 2 tygodnie po odbiorze auta byla ona wymieniana w serwisie MG.

obraz.png.200fc4382e5f1be3b5066d90be099d07.png

Mateusz Komasara

Autor

Obiecujący współautor

Koleją rzeczą dziwna jest automatyczne zapalanie długich świateł. Robi sie to czasem losowo jadę wieczorem ale przede mnie i na przeciwka jada auta a automat i tak jest zapala ze co 15 sekund sam musze je wyłączyć.

Bartłomiej Nowicki

Wyłącz po prostu tą opcję na zimę

Michał Zaranek

Też nieraz mi się tak robi ale to jak jadę pod słońce lub jak szyba jest oszroniona . Oczywiście też miałem wymienianą szybę po kolizji z kamieniem

Marcin Tyszka

Prawdo podobnie serwis, czy to taki czy siaki nie miał wystarczająco sprzętu do kalibracji wszystkich systemów co są na szybie. Tu musi być zrobiona kalibracja wszystkich systemów tak zwana dynamiczna żeby wszystko potem poprawnie działało.

Bartek Osytek

Obiecujący współautor

U mnoe czujniki w oponach wariuja polazuja zle cisnienie w opoanie a we wszystkich jest 2.3 np. Ale olalem to

Edytowane przez bergercs
Opublikowano

ciekawe, ze nagle tylu chetnych jest do biegania z miernikami i tak "sumiennie" weryfikuja nowe auta, sczegolnie chinskie :hmm:

image.png.01065a192a110920ce92b2c7f48c61b8.png

tak wiec nasz nadworny wklejacz wpisow z FB itp bedzie mial co robic, bo kola na nowo nie odkryje, jak nie bedzie sie staral.

W ostatnich kilkunastu dniach na prośbę kupujących przeprowadziliśmy sporo inspekcji nowych samochodów pod kątem ewentualnych uszkodzeń mogących wystąpić podczas transportu. 

I jak zwykle. 
Przeprowadzone przez nas inspekcje nowych samochodów wykazały sporo wyszukanych uszkodzeń w następujących samochodach.

Oto niektóre z nich. 
1)
Suzuki S-Cross
2)
Suzuki Vitara. 
3)
Volvo XC60
4)
Mercedes GLB
5)
Ford CUSTOM
6)
Skody Superb SCOUT
7)
Volvo V90 CROSS COUNTRY
8)
Audi RS3 itd.

Czy powinniśmy sprawdzać nowy samochód przed wyjazdem z salonu?

Uważam, że tak.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Kyle napisał(a):

Co trzeba mieć w głowie, by spędzać tyle czasu na atakowaniu nieznanego (co sam przyznałeś) produktu, w temacie o autach, które nie leżą nawet w Twoim kręgu zainteresowań? No i z tym "chwaleniem" to też pojechałeś, ale możesz zacytować, gdzie tak zajmuję się "chwaleniem chińskich aut". Prędzej śmiech mnie ogarnia, jak ktoś bezpodstawnie pisze ot tak: "chińskie auta to gówno w srebrnym papierku".

Czy ja cokolwiek atakuje? Czy ty masz problem ze zrozumieniem tego co inni piszą? Wielokrotnie powtarzam to samo i dalej nic, jak do ściany.

To ty uparłeś się na atakowanie europejskich marek za wpadki, a na jakiej podstawie sądzisz, że z chińskimi będzie inaczej?

Opublikowano (edytowane)

Ciekawa recenzja:

2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

To ty uparłeś się na atakowanie europejskich marek za wpadki, a na jakiej podstawie sądzisz, że z chińskimi będzie inaczej?

Pokazuję, że w europejskich (i japońskich i koreańskich) jest też nieidealnie. Od paru stron tłukę, że chińskie auta nie muszą być gorsze od europejskich i jak grochem o ścianę, bo się fanatycy podobni do Ciebie uparli na nazywanie chińskich aut cytuję: "gównem w złotym papierku". To Ty (i Tobie podobni) zapominasz, że europejskie auta nie są idealne i to jest sednem problemu.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

BAIC:

Witam. Mam problem z synchronizacją wyświetlania czasu na desce rozdzielczej i wyświetlaczu multimedialnym. W ustawieniach systemowych android włączyłem prawidłową strefę czasową oraz synchronizację z sieci i jest ok na obydwu wyświetlaczach ten sam czas ale jak zamknę auto i wrócę za jakiś czas na rozdzielczej mam czas godzinę do tyłu tzn UTC a na multimedialnym jest czas prawidłowy tylko. Wchodząc w ustawienia wszystko jakby automatycznie robi się domyślnie jak było przed zmianą ustawień. Ktoś z Was jest w stanie podpowiedzieć jak to ogarnąć? Z góry THX.

Justyna Kieszek Onofrio

Po aktualizacji u mnie dziala do ponownego wlaczenia auta. Zyje w dwóch strefach czasowych.

Marcin Korus

erosdntoSp9289alz0l5 27a:cclt8nt09o3l41hc71ym 31g hcsi12u2c4  ·

Witam czy miał ktoś problem w nowym Baic 5 z trzęsieniem samochodu przy chamowniu i pulsującym pedałe chamulca ? Przebieg 50 km.. Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli że one tak mają i klocki muszą się dotrzeć ... Pzd

Robert Dowbór

Tak faktycznie było na początku. U mnie była to kwestia źle wyważonych kół.

Adam Kowal

Tak, wżarta korozja w tarcze hamulcowe od długiego stania przed sprzedażą i stąd bicie. Po wymianie gwarancyjnej bicie przy hamowaniu ustalo

Marcin Urbanowicz

Witam. Ja również miałem bicie na tarczach przy hamowaniu. Serwis powiedział że musi się dotrzeć ale nie dotarło się i wymienili tarcze w ramach reklamacji. Serwisant mówił że firma baic daje pół roczną gwarancję na tarcze ale jak jest naprawdę to nie wnikałem bo powiedział że wymienią. Pozdrawiam

Marcin Oblizajek

Ja zrobiłem 250 i dalej mam

Michał Chludziński

Tylko wymiana. Nic sie nie dociera. Miałem tak i przejeżdziłem.2000km i nic. Kazali jezdzic po obwodnicy i hamowac. Na tarczy pojawia sie korozja i jezeli podczas hamowania powstanie tzw szkliwo klocek tego nie zbieze i powstsje lekka góreczka w tym miejscu. Nie bardzo chcą wymieniac ale warto naciskac.

Piotr Szymczyk

espotorndSghc79904hogs1 63h8i  tf8:1m14ia80faf63uttn9h1flyzh  ·

Witam

Mam pytanie do posiadaczy 5 ja w swojej odnoszę wrażenie że na ogrzewaniu ustawionym na automat grzeje najbardziej na stopy przy ustawieniach ręcznych nie mogę ustawić nawiewu na szybę i na środek zawsze jest na stopy i środek lub szybę jak jest u was

Marcin Powroźnik

Serwis. Mialem to samo. Jest do tego zestaw naprawczy. Wymiana około 1h. Teraz dziala super.

Piotr Szymczyk

Autor

Marcin Powroźnik jaki zestaw naprawczy coś jest nowe a już zepsute ?

Marcin Powroźnik

Piotr Szymczyk Serwis ma na tą usterkę zestaw naprawczy. Jak nie mają na miejscu to jest dostępny praktycznie na następny dzień. U mnie wymiana zajęła około godzinę i teraz nawiew działa tak jak powinien. Temat jest dla nich z tego co zrozumialem znany.

Marcin Powroźnik

Darro Slaw tak, po naprawie można ustawiać nawiew np. na nogi i szybę.

Sylwia Kłoda

Zgłoś się do serwisu, u mnie jest to samo albo podobnie. Nie da się ustawić na samą twarz albo na samą szybę, właściwie jakby nie ustawić to leci zawsze na nogi i trochę na szybę, ale minimalnie, i trochę na zewnętrzne , te przy drzwiach. Można powiedzieć, że nawiewy żyją własnym życiem. Diagnoza - zacinają się przekładki. Miałem już 2 naprawy, niestety bezskuteczne, czeka mnie trzecia, najbardziej inwazyjna, ponieważ trzeba rozebrać cały kokpit i wymienić mechanizm przekładni nawiewów, tzw. mieszalnik, no ale to dopiero w lutym, bo oczywiście nie ma go w Europie. Radzę wszystkim sprawdzić swoje nawiewy, bo ja zauważyłem to całkiem przypadkowo, a okazało się, że problem występuje w wielu egzemplarzach (info z serwisu).

OMODA:

Tomasz Skobyłko

epotSdornsti0 g8cai3iw0t3g14z3r382c3gmąfa6ia008he6P571ildg0l  ·

Auto-inspekcja.pl - inspekcje pojazdów przed kupnem

Nowy samochód. Salon. Kluczyki w ręku. Radość, która… nie dojechała nawet do domu.

Nabywca nowej OMODY 5 odebrał auto z salonu, jednak nie przejechał nim nawet 700 km. Od tego momentu zamiast jazdy nowym samochodem rozpoczęła się wielomiesięczna batalia z salonem samochodowym OMODA, która trwa nieprzerwanie od października.

Reklamacja za reklamacją.

Problemy na każdym etapie procesu.

Brak realnych rozwiązań.

Brak możliwości normalnego korzystania z NOWEGO auta.

Mijały tygodnie. Minęły miesiące.

A właściciel do dziś nie może cieszyć się samochodem, za który zapłacił pełną kwotę.

To nie jest pojedyncza usterka.

To nie jest „przypadek”.

To jest historia, która pokazuje, jak wygląda rzeczywistość po opuszczeniu salonu.

Omoda 9:

Paweł Woliński

reonstodSp30iamdlhll9h92hz7i7a15of40ui2h0189m36178h.9g 27il5  ·

Czy może ktoś potwierdzić, że po ostatniej aktualizacji zniknęła Wam opcja pamięci dla wybranego trybu inteligentnego? Że się resetuje znowu za każdym razem do początkowego?

Marcin Mroz

potwierdzam

********************+

MG

Cześć,

czy ktoś z Was spotkał się z takim komunikatem w MG?

Praktycznie co rano, już przy temperaturach około −6°C, po uruchomieniu auta pojawia się komunikat „Usterka emisji silnika” (jak na zdjęciu).

Po kilku minutach jazdy komunikat znika sam i dalej wszystko działa normalnie.

Auto to benzyna, dlatego tym bardziej mnie to zastanawia — wcześniej nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem, nawet zimą.

Czy ktoś ma / miał podobnie?

Byliście z tym w ASO albo sprawdzali OBD?

Z góry dzięki za info.

obraz.png.9fc40e97621116ea45645aa80f84a551.png

Omoda Polska

Adam Rogulski  · rtSspeoondhinc:lgh776 tuh t5g 633008z2lmiaya10f1s430oifh8632  ·

Pytanie do użytkowników Omody 9, czy u was także słabo grzeją nawiewy tylne na słupkach i w środków. A nawet mogę stwierdzi że dmucha chłodne powietrze. Jak jechaliśmy 4 osoby przy temperaturze zewnetrzej -10 stopni tylne szyby od środka zaparowały na następnie lekko zamarzły jak na zdjęciu.

obraz.png.28428c5d8e2e6b8b78f7be9fe2632184.png

Łukasz Orzechowski

Przy 4 osobach kazdy z was oddycha wilgotnym powietrzem, macie mokre buty, zapewne na dywanikach tez troche wody jest. To nie wina omody, to samo jest w mercedesie czy toyocie. Fizyka.

Sebastian Powertdi Jaroń

Mam zawsze na auto i przy ustawionych 22 stopniach i mrozach -10 przy 3 osobach i 50 kilowym labradorze z tyłu cieplutko i nic nie paruje:)

Dagmara Galecka

Niestety, mamy to samo

Max Majko

Podobny temat był na grupie BYD Dolphin Seal, tam jeden z członków rozbierał Seal'a od klapy bagażnika i dorabiał 2 kanały, bo większość jest przytkana. Zgłęb temat, może coś w omodzie podobnego przejdzie.

Opublikowano

Przypomnę, że to są bieżące tematy - nie cofam się o miesiąc, x miesięcy wstecz - tylko z 24g. Dwa - wrzucam takie ciekawsze do czytania, pomijając częśc "nudniejszych (np z dzisiaj - temat grzania foteli - ktoś narzeka, że zaczynają grzać po przejechaniu sporego odcinka, inni narzekają, że ledwo grzeje, innym między 1 a 3 biegiem brak różnic itd, czy np o tragicznej  dostępności części).

Ale żeby nie było, że tylko babole, pozytywne też się zdarzają. Np 3 dni temu (8.01) na prawie wszystkie grupy (Omody 5, MG itd) gość wrzucił takie coś:

Władysław Mańczuk

8336gf011  ·

obraz.png.3210e243d8ec5d22401f018edfc2ccde.png

:E

/20 -20 to chyba z komodowego termometru/

Złomnik szuka aut do testów, "sowita" zapłata za użyczenie:

obraz.thumb.png.56a38317349e9c5cbb864ab4cefb013a.png

:E

No  i moja "ulubiona" Omoda 9:

Omoda Polska

Ti Pi  · psdoortneS39nzha0  s 9a176atcg0a7fc074t234il1gi7y42m179:91o8  ·

Omoda 9 - nie działa wewnętrzny panel oświetlenia led.

Z poziomu ustawień komputera oraz po resecie multimediów nie udało mi się go włączyć.

Jakieś podpowiedzi , miał ktoś podobnie ?

obraz.png.6a41bacc1951b111bd9baa86247b96da.png

Arkadiusz Dąbrowski

Odepnij akumulator 12V na kilka minut i zobacz co się będzie działo

Mariusz Strojniak

Arkadiusz Dąbrowski żeby się nie okazało , że ma blokadę odcięcia prądu i potem tylko laweta + serwis

Arkadiusz Dąbrowski

Mariusz Strojniak tak też może być , choć miałem ostatnio podobny problem i tzw reset akumulatorem pomógł

Marcin Holcman

Ja od 3 miesięcy walczę w omodzie 5 z bocznym oświetleniem LED od strony kierowcy, 3 x podchodzili do naprawy i się poddali.... Zamówili nową wiązkę no i 28.01.26 ma być wymiana więc zobaczymy czy ogarnąć temat