Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

J była ciężka (1350-1400kg)

Ale K?

Pa co mi AI zrobiło:

Hmmm czyli w K się ogarnęli ;) Myslałem że dalej to samo co w J.

Generalnie szkoda, silniki były całkiem udane. 

• Upvote 1
Opublikowano

U chinoli ostatnia doba nudy.

Beijjng 5 - tutaj standardowy problem "dużo wypasów za małą kasę" - działa jakby tego nie było (ewentualnie jak typowy sprzęt z Temu):

Tomek Bogucki
Najbardziej zasłużony współautor
  · rSenootpsdou.d90g591git1il34a235i89ihucg13cgcic0th6lz4a 134l  ·
Na dworze  -1. Pięć minut temu odpalone przednie fotele - grzanie na maksa. Grzeją leciutko, tak tylko, że coś czuć. Tak ma być? Jeśli tak to po co "bieg" 1 i 2

Jakub Marciniak
Obiecujący współautor
Grzeją dosyć słabo

DE Daniel
Raczej "kwyt matekingowy" te poziomy grzania...

Daniel Krawczyk
No właśnie słabo grzeją, mam jeszcze Citroena C4 i na dwójce parzą dosłownie a tu na maksa licho

Leapmotor - jakieś wywody nt systemów:

obraz.thumb.png.9bfb3f11291dfb42cddc66593c4c95de.png

Tomasz Nowak

Obiecujący współautor

W t03 b słabo działa utrzymanie pasa ale może kiedyś jak będzie trzeba to zadziała

W tych droższych też taka szmira??

Grzegorz Chmurzyński

Gwiazda grupy

Tomasz Nowak te systemy są na sztukę aby tylko odfajkować, że system jest. Nikomu to nie potrzebne poza eurokolchoznikom. 

W MG ktoś sobie sprowadził ZS 1.0 T-GDI  z przebiegiem 10k km i okazało się, że prawdopodobnie pęknięta głowica. Interes życia chyba ktoś zrobił.

Omoda  - tam wciąż święta - choinka:

Jerzy Piotr Majka

erptoSnosdg6c302ou3hh53fama.7gzlff5uu g008fd68518gi147uc96gc  ·

Już wszystko wróciło do normy

Wczoraj zapaliły się na żółto dwie ikony podczas hamowania na ludzie. Rano wróciły po uruchomieniu silnika.

Auto jeździe normalnie.

Co zrobić żeby je wyłączyć ?

Kamery, czujniki wyczyszczone

obraz.png.1f19f4dfb160c226778aa4ad4d6dbfba.png

Tomasz Łuba

Przednia szyba tez przeczyszczona ?

Jerzy Piotr Majka

Autor

Tomasz Łuba tak

Michał Patoka

Radar wyczyść

Jerzy Piotr Majka

Autor

Michał Patoka wyczyszczony bez zmian

Paweł Cuper

Od hamowania to się nie stało, to jedynie tak zostało sparowane, bo to radar ewidentnie nie działa poprawnie. Jeśli nie syf i nie lód (mimo wszystko na to bym stawiał) to jedynie serwis. A na razie jeździj, nic ci nie grozi, tylko asystent hamowania nie zadziała i aktywny tempomat

Teraz patrzę że piszesz o czujnikach, a radar to osobny temat

Jerzy Piotr Majka

Autor

Paweł Cuper tak od ostrego hakowania, trochę lipa że do serwisu to zawsze zajmuje czas

Hub Ert

erptoSnosdg6c302ou3hh53fama.7gzlff5uu g008fd68518gi167uc96gc  ·

Czy miał ktoś problem z aplikacją omoda&jaecoo ? Udało mi się połączyć z Omoda 9, wszystko hulało pięknie przez 3 dni… potem się zawiesiła. Pokazuje cały czas te same dane i niestety nie da się nawiązać z nią kontaktu. Czy miał ktoś podobny problem ?

Kamil Zygmunt

U mnie apka się zawiesza, jak odłączam ładowanie od auta. Wtedy np. zasięg baterii w ogóle pokazuje 0. Muszę ponownie otworzyć i zamknąć auto i wszystko wraca do normy.

Omoda Jaecoo Polska  ·

Hubercie, w takiej sytuacji zachęcamy do kontaktu z infolinią lub serwisem. Nasi technicy na pewno pomogą rozwiązać Twój problem. /wow, chyba pierwszy raz się zainteresowali, mimo ładowania masy wpisów reklamowych/

Hub Ert

Autor

Omoda Jaecoo Polska jaki nr telefonu ?

Krzysztof Janiak

osroenStdp4959i69zs9c 2i1guut75091a52caticg06 6a:4yu4 n9ulo7  ·

Witam

Jestem zainteresowany kupnem BAIC 7 , ale mam kilka pytań.

1) Czy na tylnym siedzeniu zmieści się 3 dzieci ? Aktualnie najstarszy syn już bez fotelika, ewentualnie podstawka, ale muszę po bokach 2x 15-36 wstawić czy ktoś testował i jest w miarę komfortowo?

2) Czy hak mozna bez problemu dołożyć?

3) Jakie jest średnie spalanie na trasie do 130max ? Przy maksymalnym obłożeniu

Często jeździmy na wyjazdy w pełnym komplecie + rowery i zastanawiam czy auto się sprawdzi.

Pozdrawiam

Rafał Więcek

To ku sobie busa

Marta Jakób

Rafał Więcek i po co ten przytyk?

Michał Maj

Obiecujący współautor

1. Bedzie ciężko. Potrzebujesz samochodu pokroju Ford s-max. Jeśli koniecznie SUV to najszerszymi suvami sa Mercedes ML, Audi Q7 i Ford Edge.

2. Nie bedziesz miał legalnie haka.

3. Mały silnik i duzy samochod. Na pusto ok 11l. Jak obciążysz go, jak opisujesz to pewnie 13-14l.

(ponadto przeładujesz, bo dopuszczalna ładownosc to tylko 445kg. Ale osobówki nikt nie zważy) /   /to dla tych, co lubią dużo i szybko jeździć/

Patryk Pietrzak

Moderator

Gwiazda grupy

1. będzie ciężko 2. brak homologacji na hak 3. B5 zapakowany po dach z boxem prędkość 110-120 ok 10l/100. Na Twoim miejscu zainteresowałbym się raczej jakimś minivanem, np. Touran którego obecnie można kupić w kwocie 150-160tyś. Drożej niż B7 ale z tyłu masz 3 oddzielne stołki dla dzieci, dwa ze stoliczkami no i homologacje na hak. Pod maską 1.5 TSI 150KM (bardzo fajny silnik), dsg, dużo lepsze oświetlenie (reflektory) i dużo większy bagażnik. Żaden SUV w tej cenie nie zaoferuje Ci tyle co taki minivan.

Plus ci od lpg jużobwiniają słabej jakości gaz w Polsce za padające motory. Ogólnie przez szkolenia KSeF nie chciało mi  się poświęcać więcej niż 3 minuty na przejrzenie telenoweli chińskiej.

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Moto-TMT.pl - Inspekcje Samochodów i Motocykli / Trójmiasto, cała Polska

Odbiór nowego auta z salonu

Omoda 9 PHEV Exclusive (537 KM, 650 Nm), kolor: Technology Silver, 2025 rok

Miejsce inspekcji: Gdynia

Cena: 219,900 PLN

Czy kolejna sprawdzana przeze mnie Omoda wyjedzie z Salonu w dniu inspekcji? Przekonajmy się

Inspekcja:

Niestety już po kilku minutach od rozpoczęcia inspekcji wiedziałem, że będą problemy… Podczas oględzin lampą inspekcyjną znajduję rysy na nadwoziu (błotnik oraz drzwi kierowcy - to pod polerkę), przetarcia na wypełnieniach błotników przód oraz… defekt lakierniczy na drzwiach pasażera (lewy tył). Lakier w tym miejscu jest uszkodzony, ma wtrącenia i wypukłości, wada jest wyczuwalna. Na miejscu ciężko mi stwierdzić, czy to zaprawka (Salon nie informował ani mnie, ani Klienta o jakichkolwiek naprawach auta), czy też zanieczyszczenie, które dostało się na etapie lakierowania pod powłokę lakierniczą. Niemniej jest i jest sporym problemem

Uszkodzenie zderzaka tył (listwa/blenda) - sporo głębokich rys w jego centralnej części od strony podwozia i co najgorsze, ktoś o nich wiedział i nie powiedział, licząc, że przejdzie - a tu Damian wpada na inspekcję i zonk Skąd taki wiosek? Inspekcja w grudniu, więc podwozie naturalnie zanieczyszczone, a na zderzaku widoczne… wzdłużne wytarcie zabrudzenia. I żebyście mnie dobrze zrozumieli, ktoś nie wytarł całego zderzaka, po prostu ręką/rękawiczką przejechał jedynie cienki pasek, aby sprawdzić znalezione przeze mnie rysy… i tak zostawił, bez żadnego odnotowania, bez informacji, nic - licząc, że pewnie Klient podpisze odbiór, zrobi fotkę z kokardą na masce i wio. Ano nie Możliwe uszkodzenie transportowe lub na serwisie.

Na minus muszę zapisać również szczeliny elementów nadwozia. O ile maska i klapa bagażnika spasowana jest prawidłowo a lewa strona auta trzyma równe szczeliny (3.00mm-4.00mm), tak prawa strona… cóż. Drzwi chyba osadzał “wczorajszy” pracownik, bo kompletnie nie trzymają linii, szczeliny między 2.00-4.00 mm a tylne drzwi są wyraźnie osadzone niżej, więc ponad przyjętą normę.

Wnętrze też nie uchowało się przed uszkodzeniami. O ile porysowane elementy piano rozumiem, bo to taki materiał, tak dopuszczam jedynie mikrorysy widoczne pod lampą inspekcyjną. W tym modelu jednak na boczku drzwi kierowcy (przy konsoli sterującej fotelem kierowcy) rysy są na tyle głębokie, że widać je z odległości 2 metrów…

Ponadto wewnątrz znajduję sporo przetarć przy tunelu środkowym oraz na boczkach drzwi kierowcy i pasażera. Fotele przód i tył ok, bez uszkodzeń, przeszycia i skóra bez wad.

I na deser defekt fabryczny szyby tylnej…

Ogólnie nadwozie z dużą ilością mikrorys, widocznych jedynie pod lampą inspekcyjną.

Odstająca klapka od gniazda ładowania, zdecydowanie ponadnormatywnie, niemniej wiem, że to wada modelu, nie tego konkretnego egzemplarza, co potwierdza zarówno Klient, jak i pracownik Salonu.

Lakierniczo Omoda wypada standardowo, grubość powłoki w przedziale 80-120 mikronów, średnia dla 300 pomiarów: 100 mikronów. Wnęki na 50-70 mikronów.

Komora silnika bez defektów fabrycznych - mastyki, podłużnice, belka przód, śruby, spinki - wszystko fabryczne i kompletne.

Diagnostyka komputerowa bez błędów.

Systemy, kamery, elektryka - zweryfikowane i sprawne.

Rozruch auta prawidłowy, parametry pracy silnika na żywo w normie.

Test kamerą termowizyjną potwierdza działanie ogrzewania foteli przód + tył, kierownicy, szyb oraz lusterek bocznych (prawidłowo rozprowadzone przewodu i folie grzewcze).

Przebieg 11 kilometrów - auto nie było wytypowane do testów jakości czy emisji spalin.

VIN auta zgodny, wybity prawidłowo i czytelnie (podszybie+słupek+podłoga fotel pasażera), naklejki z VIN na elementach nadwozia zgodne, ECU również z prawidłowo zakodowanym numerem VIN.

Werdykt końcowy: brak zgody na odbiór auta Nie ma możliwości, aby Omoda została odebrana z tyloma uszkodzeniami i niedociągnięciami, bez jasnego stanowiska Salonu, co dalej robimy (gdyby Klient podpisał protokół i wyjechał autem w takim stanie, straciłby pozycję negocjacyjną). Omawiam znaleziska na miejscu z Klientem. Niestety inspekcja miała miejsce w piątek na koniec dnia, gdzie w Salonie nie było już osoby decyzyjnej - samochód został w showroomie, a ja przekazałem Klientowi mój raport i podesłałem pełną dokumentację zdjęciową wraz z opisem uszkodzeń, które niezwłocznie zostały przekazane do osoby prowadzącej tę transakcję.

Jak zakończył się odbiór tego egzemplarza? Niestety odbiór był na dzień przed moim urlopem, więc nie mogłem aktywnie uczestniczyć w negocjacjach, niemniej byłem z Klientem na łączach i pomagałem mu w dalszym procedowaniu sprawy.

I teraz trzymajcie się - po kilku tygodniach Salon zaprosił Klienta na ponowne oględziny auta, dostaję fotografie do weryfikacji, a tam: niewymieniona blenda zderzaka (nie mają tej części i co nam zrobisz?), drzwi nieruszone (temat w ogóle przemilczany przez dealera, jakby wada w ogóle nie istniała), większość rys na aucie pozostawiona, szyba tył nadal z defektem - generalnie auto niewiele różniło się stanem z dnia wydania Klient oczywiście nie odbiera samochodu.

Finał sprawy? Po kolejnym tygodniu Klient dostaje pismo od prawnika Salonu, aby odebrał auto, uzasadniając, że “pojazd jest pełnowartościowym produktem a znalezione wady nie przeszkadzają w jego użytkowaniu” Salon łaskawie zaproponował pierwszy serwis gratis, oczywiście zostawiając większość uszkodzeń na aucie… No tak, w sumie to auto można by obić młotkiem i też stwierdzić, że można jeździć... Sprawa niestety w tym momencie trafia do konsultacji prawniczej mojego Klienta i najpewniej na drogę sądową.

Co sądzicie o całej sytuacji? Sekcja komentarzy jest Wasza

I żeby nie było, ja naprawdę nie mam nic do chińskich aut - zadziwia mnie po prostu fakt, że wiele z nich jest składanych… losowo (pomijam uszkodzenia w transporcie i zdarzenia losowe poza fabryką). Odbieram sporo MG, BYD, Omód (Omod - wybierzcie sobie odmianę ) i przyznam, że to totalnie losowe auta. Trafia się seria kilku inspekcji bez większych uwag po czym puff, egzemplarz złożony koszmarnie, z defektami lakierniczymi czy wnętrza, z połamanymi zaczepami od lamp lub uszkodzeniami na progach. To tylko potwierdza - po prostu dokładnie sprawdzajcie te auta przy odbiorach, a jeżeli nie macie wiedzy i sprzętu, zlećcie inspekcję, bo jak widać po prostu warto, nie tylko ze względów finansowych, ale aby mieć pewność, że będziecie jeździć samochodem bezpiecznym i pozbawionym wad.

Chcesz, abym również dla Ciebie sprawdził samochód przed odbiorem z salonu? Zapraszam

https://moto-tmt.pl/pomoc-w-odbiorze-nowego-auta-z.../

image.png.86491283df6a1d900a49f30dc84d5e5f.png

I obsługa też na poziomie! :E 

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)

MG HS II

Dawid Milian Taxi

rodpesnotS19 683thi9caah0zohu40f9lc9id160u0hm60g4c9.m278il02  ·

Pytanie do użytkowników. Czy u Was tez z opóźnieniem działają tylne czujniki cofania. Dobrze ze mam hak i na miescie czujniki nie wykryły mi betonowego śmietnika i uderzyłem hakiem..

Zbigniew Obara

Czujniki cofania to nie wszystko, jeszcze potrzeba trochę wyobraźni, uwagi i zdrowego rozsądku.

Szymon Rynkiewicz

U mnie też działa z opóźnieniem. Niestety trzeba powoli i delikatnie podjeżdżać, bo inaczej zaczną pokazać że jest blisko gdy będzie za późno

/Gdy nawet Królowa Lawet wydaje się dopracowanym modelem/

Beijjing (czy jak to się pisze)  5

Damian Chołuj

dSnooeptrs5guchlzmfaigg76f40.3928gu91if4fm4f00l5853mh02odti   ·

Witam.

Czy u was także podgrzewa się najpierw lewa, a chwilę później druga połowa przedniej szyby?

Różnica czasowa nie jest jakaś duża, ale wygląda to dziwnie.

obraz.png.0e80dfb9b914cd1de63c253cc88a4687.png

Sław Jaro

Wciśnij te dwie ikonki. U mojego taty grzeje całą szybę przy wciśnięciu dwóch ikon.

obraz.png.be694323a01c2b3980f7f489db2e5195.png

Krystian Klimsa

Sław Jaro ikona po prawej to podgrzewanie spryskiwaczy ich dysz, nie ma to nic wspólnego z szybą

Sław Jaro

Krystian Klimsa powiedz to baicowi.

Sław Jaro

Skoro mówię że to działa to nie wmawiaj mi że nie ma nic wspólnego z szybą.

Krystian Klimsa

Sław Jaro polecam lekturę instrukcji z dobrego źródła, a jeśli jest tak jak piszesz to umów sie w serwisie i nie grzeb tacie w aucie bo zaś coś popsujesz

/jak widać te same problemy we wszystkich markach chińskich/

Cedric de Barsy

dpsootrSne4a.6219l11dm45z6 c681u6ufu1m189u8floc3l40hg28l16gh  ·

Bonjour à tous,

Je possède une MG ZS Hybrid+ depuis mars 2025 et j’en suis globalement très satisfait.
Malheureusement, j’ai un gros souci de climatisation apparu en août 2025, le jour de la plus forte chaleur… et toujours pas résolu à ce jour.

La clim ne refroidit plus du tout, quels que soient les réglages.

Le garage a pourtant fait beaucoup de vérifications :

circuit contrôlé, aucune fuite,

électronique OK,

clapets d’ouverture/fermeture fonctionnels,

compresseur de clim remplacé.

Malgré tout cela, le problème persiste. Le garage est à court de solutions et a ouvert un dossier auprès du constructeur.
Cela fait maintenant plus de 10 semaines sans la moindre nouvelle.

Suis-je le seul à rencontrer ce problème sur la MG ZS Hybrid+ ?
Vos retours, expériences ou conseils sont les bienvenus. Merci d’avance

Serwisy jak widać w całej Europie podobnie ogarniają.

Edytowane przez bergercs
Opublikowano

Chery Tiggo 8:

Mateusz Tomaszek

Spdnsetoroi09rzf38jWo99f4308111c4cm647125c5m9cf8 2:haom2cc6   ·

Witam. Czy miał ktoś podobną sytuację samochód w czasie normalnej jazdy stracił moc, zatrzymał się w dość nietypowym miejscu na moście, ponieważ nie miał mocy jechać dalej. Bateria w samochodzie 64% jazda na wymuszaniu.

obraz.png.d234dce9e743d75a852dd8c6715a5fd9.pngobraz.png.158547993e918b932494f53367ec8a12.png

Kamil Turczyn

Napisz do Chery Polska swój przypadek. Ja miałem spadek mocy ale tylko był „żółwik” i EPC. Ale jeszcze nie widziałem na żadnej grupie żeby ktoś miał takie komunikaty.

obraz.png.1146bc9f70ef1ea4daa41a464e86c011.png

Sławomir Maj

Kamil Turczyn fajny opis - nasi technicy sprawdzą zdalnie zapisy w komputerze samochodu - czyli wojsko ma jednak rację żeby chińskich samochodów nie wpuszczać w okolice baz wojskowych…

Adam Tee

#klub żółwika

Rafał Michalik

Znamy temat pracują nad aktualizacją. Trzeba zatrzymać się i odpalić ponownie

Kamil Turczyn

Rafał Michalik tak, tylko dlaczego te błędy się pojawiają? Przecież w Chinach te auta już trochę jeżdżą a tam są podobne warunki atmosferyczne a nawet i trudniejsze niż w PL . Czy to wynika z ograniczenia ECO narzuconych przez EU ?

Rafał Michalik

Kamil Turczyn w Chinach podobno kopia jeacoo 7 tez miala to i była aktualizacja która pomogła… ale czy to prawda na forach chińskich ktoś pisał.

Ale dlaczego od tak nie można u nas wgrać… może w Chinach to coś innego było lub brak czujnika odpowiedzialnego. Te auta pod parametry UE zostały zmodyfikowane więc może na nowo muszą zająć si problemem.

Zrozumiał bym żółwia związanego z samą baterią zimą ale tu błąd jest spowodowany akurat silnikiem spalinowym

Mateusz Tomaszek

Autor

Nie wiem dlaczego Cherry Polska pisze informacje o przesłanie informacji dokładnej daty oraz Vin, godziny wystąpienia błędu jeżeli technik po rozmowie telefonicznej poinformował mnie, że nie jest zdolny zdalnie sprawdzić zapisy w komputerze samochodu. Tylko laweta i do najbliższego serwisu. Samochód zastępczy na tydzień a po tygodniu sam nie wie co dalej..

Bartosz Adamski

To jest trochę niepoważne tak uważam. Samochód który jest już kilka lat na chińskim rynku pchają do Europy żeby co? Zniechęcić wszystkich do kupowania. Takie sytuacje nie powinny mieć miejsca.sam też jestem posiadaczem tigo i w piątek jadę do serwisu bo wyświetlacz przed kierowca nie działa.ciekawe czy będą jakieś darmowe serwisy w ramach takich wadliwych egzemplarzy.przeciez to by można było im zostawiać w ramach rękojmi.

Kamil Turczyn

Bartosz Adamski mnie zastanawia fakt, że w Chinach też mają ujemne temperatury, trudne warunki i co? Czy przez kilka lat występowania tych aut u nich nie poradzili sobie z takimi błędami, problemami? Bo ja rozumiem, że wychodzi jakiś nowy model, pojawiają się większe lub mniejsze problemy, robimy kampanię serwisową i wszytko dalej jakoś hula. No ale kurczę jednak te auta trochę tam u nich jeżdżą.

Jedyne wytłumaczenie różnych problemów widzę w dławieniu oprogramowaniem parametrów silnika ze względu na ECO ograniczenia UE. Innego pomysłu nie mam.

Rafał Raf

Super. A jak się zatrzyma na przejeździe kolejowym ?

Michał Świderek

Ten tryb Eco w całej grupie Chery nie da się używać. Każdy inny, tylko nie eko

Jarosław Trzaskowski

Zrestartuj system i odpal

Ponownie. I daj znac

Jarosław Trzaskowski

reboot systemu wykonuje się przez przytrzymanie dwóch przycisków na kierownicy gwiazdki i kółka przez 20 sek.

Ekran się wyłączy, potem automatycznie uruchomi ponownie.

Jol-Ka

Takiej kontrolki (samochód z wykrzyknikiem) w instrukcji nie ma. O co tu chodzi?

Grzegorz Pogudz

Jol-Ka chyba pierwszy raz taka kontrolka na forum się pojawiła. Ciekawe co oznacza?

Kamil Turczyn

Jol-Ka w instrukcji Tiggo 8 nie ma wyjaśnienia. Znalazłem to w instrukcji Jaecoo 7 PHEV

obraz.png.9c7c90cce0bbd445fb68caa2cd6f2cc2.png

Roman Justforgames

Jol-Ka spoko...w kolejnej wersji instukcji ta ikonka się pojawi. Każda nowa nieznana ikonka będzie na bierząco dodawana do instrukcji.

Kamil Turczyn

Instrukcja T8 PHEV nie wyjaśnia tych błędów. W instrukcji Jaecoo 7 PHEV znalazłem takie wyjaśnienie

obraz.png.b2757ddb6db3c5a833e12ebf23299b46.png

Grzegorz Ponikowski

Na bank bateria naładowana letnim prądem. Trzeba rozładować i naładować zimowym.

Robert Wtorek

Zawsze zastanawiają mnie te posty prosto "z ulicy". Macie nowe auto i problem, który uniemożliwia wam dalszą jazdę. Widzę, że na grupie chyba każdy zamiast dzwonić do ASO i wzywać lawetę to piszecie posty z prośbą o magiczne rozwiązanie Macie gwarancję, korzystajcie z tego.

Bigniew Mowalsky

Tak bo mają mordę zamknąć bo komuś interesik psują ? Wieś dobrze że ASO od Chińczyka to fikcja

Chery Polska  ·

Panie Mateuszu, prosimy o kontakt mailowy na adres [email protected] lub bezpośrednio z serwisem pod numerem 22 123 66 88. W takiej sytuacji zalecamy wizytę kontrolną w ASO w celu sprawdzenia komputera pokładowego przez naszych techników.

Mateusz Tomaszek

Autor

Chery Polska Samochód dzisiaj będzie sprawdzony w ASO o godzinie 12:00. Samochód jest na placu w autoryzowanym serwisie i czeka na swoją kolej.

DriveX Chery Parts  ·

To krytyczny błąd napędu hybrydowego (tryb żółwia).

1. Przyczyny: Awaria systemu zarządzania energią lub błąd synchronizacji silników, podobny do zgłaszanych "flat spots" przy przełączaniu trybów.

2. Komunikaty: "Ograniczony układ napędowy" i "Dostępna tylko jazda elektryczna" przy 64% baterii sugerują awarię silnika spalinowego lub jego osprzętu.

3. Co robić: Nie kontynuuj jazdy. Wezwij pomoc drogową do ASO – wymagana diagnostyka komputerowa i aktualizacja softu sterowników mocy.

MG HS 2:

Kamil Jarocki

rpnseSodot8md1g9i0mcui 8a400a4zl2224414c4515534ii92fga41.tao  ·

Wie ktoś dlaczego android auto nie zmienia się razem z resztą w tryb ciemny? Czasami się zmieni ale to jest 1 do 10 razy.

Jakub Wojtasiewicz

Bo android jest niedorobiony przełącz światła na cokolwiek i sam wykryje zmiane i przełączy na ciemny motyw jeśli taki masz domyślnie ustawiony. W oplu też miałem ten sam problem to kręciłem sobie przyciskiem od podświetlenia ekranu żeby wykrywał tryb ciemny jak nagle w środku nocy tak z dupy włączył sobie jasny

Łukasz Rybak

Mam tak samo, mało tego po aktualizacji w serwisie mając włączony tryb D nie mogę wyłącz i włączyć świąteł. Muszę się zatrzymać , przyłączyć na P i wtedy dopiero mam możliwość wyłączenia i włączenia świateł aby zmienił się tryb Android auto na nocny... Bardzo irytujące /????/

Lukasz Skiba

Ostatnio jechałem w nocy z androidem i się zastanawiałem co tu do kuźwy nędzy jest grane. Patrzałem w ustawienia i nic nie wymyśliłem

Mateusz Łakomy

Dokładnie mam to samo. Za każdym razem musze wejść a ustawienia android przełączyć na tryb jasny a później znów na ciemny i wtedy przełącza. Może ktoś znalazł inny patent ?

Kamil Jarocki

epdnsSotoru02s77 o9t79l15ia25ui6c3ai 0:h 07za310yftl50at86hn  ·

Spotkał się ktoś z wyciem/ świstem powyżej 100km/h? Brzmi trochę jak uszkodzone łożyska albo most ale jednak trochę inaczej. Niewystępuje to zawsze.

Damian Grzegorski

Most to przy napędzie na tył.

Kamil Jarocki

Autor

Damian Grzegorski ja wiem że tutaj nie ma mostu ale chodzi że dźwięk podobny

Grzegorz Pilka

U mnie tak jest. Ale jeszcze nie zgłaszałem tego problemu. Musi być gdzieś jakaś nieszczelność.

Na MG ktoś wrzucił prawie nowy reflektor do MG  - cena...

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)

inne podejscie

ciekawe wyniki ankiety m.in dot wieku ludzi "ktorzy maja najwiecej problemow z autami chinskimi". przeszlo mi przez mysl, ze robili te ankiete na tym forum :hahaha:

Edytowane przez SuLac0
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

MG HS2:

Magdalena Malatyńska

sSrpdnteoo9hh 47tm38cai25n7 t12yt10fgsom4055t:104190g7z8g5 3  ·

Po zapaleniu auta pojawia się informacja jak na obrazku. Po chwili gaśnie i nie ma po niej śladu. Przy zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu już jej nie ma. Ktoś się z tym spotkał?

obraz.thumb.png.5cc7ab5e0590944442c6d7fac08e947f.png

Marta Lewandowska

U mnie tak było zaraz po zakupie, okazało się że kupując rocznik 24 w grudniu 25 serwis powinien skasować interwały czy coś takiego. Szybka akcja w serwisie, kilka minut i po sprawie.

Sebastian Łydka

Dzieje się tak jak lewy ekran się odpali wcześniej od prawego, nie ma powodów do zmartwień.

Konrad Paprocki

Aktualizacja softu na r61

Jarek Pionke

To związane jest z synchronizacją czasu systemu. Zwróć uwagę że wyświetla się w prawym górnym rogu prawego ekranu godzina 12:00 (chyba ). Po ustaleniu godziny komunikat znika. Dzwoniłem do serwisu i tak to wyjaśnili z zapewnieniem żeby tym się nie przejmować. Po aktualizacji softu w trakcie pierwszego po roku serwisu (16000km) ten komunikat nigdy się nie pojawił a już mam 21000km

Michał Sosnowski

U mnie było to samo ale serwis nie mógł się z tym uporać przez dwa miesiące...

Bogusław Chmielnik

Możliwe że masz błędnie ustawiony interwał przeglądu. Sprawdź: 5 razy klikamy obok napisu WERSJA

SYSTEMU ROZRYWKI (ustawienia-system) potem wpisujemy haslo

! Mg12345

Itu masz opcje inzyniera.

Jarosław Gwóźdź

Problemem był wyświetlacz infotejmentu. Odpalał się z lekkim opóźnieniem i dla kompa to już info, ze boom boom będzie. Soft poprawia ten problem.

Damian Pytlak

Komunikat się nie pojawi jak najpierw raz naciśniesz przycisk zapłonu bez hamulca i dopiero gdy godzina na monitorze się zmieni na odpowiednią to odpalasz.Odpalasz od razu to za każdym razem będzie komunikat ale zmiana oprogramowania na r61 i jest ok

Radosław Szczupakowski

Ustawiony przegląd po np. 24 tyś km? Ile masz przebiegu?

Magdalena Malatyńska

Autor

Radosław Szczupakowski tydzień temu odebrany z salonu... 1400 km

Sandra Misiak

U nas to samo. Pierwszy serwis to ogarnia.

Nie ma powodu do zmartwień.

Robert Małysz

Setki razy już nawet na to nie zwracam uwagi do serwisu mam 120 km i nie chce mi się teraz jechać przy okazji kwietniowego serwisu rocznego zgłoszę i niech bywają nowy soft ponoć ma pomoc

Kamil Jęcek

Robert Małysz na nowym sofcie nie ma tego to na starym jest ino ale to jak małe trasy sie robi to czesto sie odpalało

Slawomir Slawomir

Też mieliśmy taką kontrolkę w Warszawie serwis tylko ogarnął.

https://mg.grupabemo.pl/

Polecam zawsze tam jeżdżę a jestem z Dolnośląskiego

Pawel Muh

Miałem tak aktualizacja softu pomogła......

Marta Lewandowska

rodSsoptenc3c009m5242fi6m69li51um462t50hcccfal1m6u2g n4401i8  ·

Od kilku dni paruje mi trójkąt z czujnikiem pod lusterkiem, odczytywanie znaków padło i wszystkie systemy wspomagania kierowcy też. Na dodatek od wczoraj przedni lewy czujnik ciągle widzi nieistniejące przeszkody. Tylko serwis mnie ratuje? Czy domowo spróbować coś można? Np odłączenie akumulatora?

A teraz, tadam:

Nie wrzucałem wcześniej, bo długo zastanawiałem się, czy ktoś ich wkręca.

Leapmotor:

Wojtek Bla

Gwiazda grupy

· otsprSnoed27km90t281h3dplz t2im0tcanrź211aut0a2muai35ie 1uta  ·

Chińskie "webasto". Sposób na mrozy czy fanaberia? Montaż w 15 minut, demontaż w 2 minuty. Z narzędzi wystarczy śrubokręt.

obraz.thumb.png.e2c496c72b160159aa428e6079fdaace.png

obraz.thumb.png.1ca1088803c753e236abe734937f7ba7.png

obraz.thumb.png.8f7766936dd3422c982b41362c3a61b1.png

Dementor Loxur

A jak wyprowadzisz spaliny ?

Wojtek Bla

Autor

Gwiazda grupy

Dementor Loxur To jest proste, bez ingerencji w rozwiązania producenta. Działa, grzeje a spaliny są odprowadzone skutecznie na zewnątrz

Dementor Loxur

Wojtek Blato chyba jakiś magiczny sposób na wyprowadzenie spalin, chyba każda z otwartymi oknami

Wojtek Bla

Autor

Gwiazda grupy

Dementor Loxur W bagażniku są specjalnie przygotowane otwory techniczne, które średnicą idealnie pasują do karbowanej rurki, którą spaliny wychodzą na zewnątrz.

Piotr Cylke

będzie kolejny możliwy sposób spalenia auta elektrycznego ten to nawet będzie śmieszny.

Spalił się elektryk od działającego spalinowego webasto

Krzysztof Jakub Pawlowski

Obiecujący współautor

Kupujesz nowe auto EV po to żeby wsadzić "chinbasto" bo nie grzeje jak auto spalinowe xD.

Dariusz Kalinowski

Masz popsute ogrzewanie, boisz się o zasięg... czy tak po prostu "trollujesz"?

Wojtek Bla

Autor

Gwiazda grupy

Dariusz Kalinowski Ogrzewanie jest sprawne, w zasadzie o zasięg się nie martwię, bo raczej nie robię więcej niż 70 km dziennie. Podaje pomysł dla innych jak można zainstalować ogrzewanie postojowe ON, bo ten temat był już poruszany na grupie i dotychczas nikt nie wskazał skutecznego rozwiązania.

Kar Ol

Podrzucisz link do oferty?

Wojtek Bla

Autor

Gwiazda grupy

Kar Ol Kupowałem swoj zestaw ponad rok temu, ale jest to coś takiego https://a.aliexpress.com/_EvMj1MC. W mojej aplikacji to jest za 282 zł z wysyłką.

Pozostaje kwestia zasilania. Ja mam dodatkowy akumulator żelowy, ale może być bezpośrednio kablem z gniazda zapalniczki.

Wojtek Bla

Autor

Gwiazda grupy

1. Podnosisz wykładzinę bagażnika i usuwasz ją, ona nie jest przytwierdzona tylko leży na podłodze bagażnika

2. Pod wykładziną od strony zderzaka znajdują się trzy otwory, w których są plastikowe zaślepki,

3. Zaślepki są wklejone na kleju dlatego trzeba podważyć śrubokrętem

4. Wyjmujesz środkową zaślepkę i już mamy otwór o średnicy ok 20 mm

5 Przez ten otwór trzeba przełożyć karbowaną rurę wydechową Webasto podginając ją w miarę potrzeby.

6. Na końcu zamontować tłumik, który na wkręcie przymocować do zderzaka, żeby się nie telepał podczas jazdy.

Połączenia rury wydechowej są na opasce ślimakowej, więc do tego jest potrzebny krzyżak

Dla pewności odseparowalem tłumik od zderzaka na płaskowniku, ale tam na końcu już nie ma takiej temperatury.

W bagażniku dobrze jest zabezpieczyć wydech, bo tam może być ponad 100° np profilem UW do płyt gk,

obraz.png.843e8f3e4dac0af61ea5283ed47b7225.png

Edytowane przez bergercs
  • Like 1
  • Haha 2